family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 2. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. 3. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. 4. Oddzielamy żółtka od białek. / Białka wbijamy do misy miksera / 5.Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę(...)niskich obrotach miksera dodajemy stopniowo cukier, a potem kolejno po jednym żółtku. Na końcu wlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia. 6. Teraz powoli dodajemy przesiane kakao,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnymi ruchami łyżki lub szpatułki do masy łączymy je z ubitymi jajkami. 7. Ciasto na biszkopt wlewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni
ciemna strona patelninajwięcej czasu prażyć się na słońcu . Oto prosty przepis na przepyszne placuszki idealnie komponujące się do warzywnych zupek :) ***Placuszki z jabłkiem *** ( porcja dla 4 osób ) 2,5 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 0.5 szklanki wody gazowanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4 jabłka 1. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce(...)wszystkich składników wykonujemy ciasto ( powinno być średnio gęste , można dodać dodatkowo trochę mąki ) 3. Smażymy na patelni około 2 min z każdej strony
ciemna strona patelniNiezwykle proste , Niezwykle tanie i Niezwykle dobre :) *** Ciasto z rabarbarem *** 0,5 kostki masła 1 szklanka cukru 2 jajka 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyzeczka sody szczypta soli 2 szklanki rabarbaru :) 1. Masło i cukier utrzeć z jajkami . 2. Dodać śmietane i dobrze wymieszać(...)3.Następnie dodać mąkę , sodę , proszek i sól i dokładnie połączyć składniki . 4. Wysmarować tortownicę 21 cm masłem i nałożyć połowe ciasta . Ułożyć rabarbar i przykryć go pozostałą częścią ciasta 5. Piec w temp. 180 stopni przez
ciemna strona patelniSkładniki: 3-4 porcje ciasto: 350g mąki 1 bardzo duży,ugotowany ziemniak 35g drożdży 3/4 szklanki mleka sól szczypta cukru olej sałatka: cukinia ogórek pomidor czerwona papryka natka pietruszki koperek ser typu mozzarella sok z cytryny Wykonanie: Drożdże rozkruszyć i wymieszać z ciepłym mlekiem. Dodać sól i szczyptę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodać przesianą mąkę, zmielone ziemniaki
Gorący kąsekpodejrzany w Małej Cukierence . Składniki: 100g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 duże jajka 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 szklanka mąki 400g drobnych śliwek 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Dodajemy(...)wanilię i mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy całość. Ciasto przelewamy do formy 23 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte, przepołowione śliwki kładziemy na wierzch, skórką do dołu. Posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut, do suchego patyczka
Sto kolorów kuchniplacków ziemniaczanych czyli pieczone na teflonie i oczywiście z cukinią. Polecam zajadać je z gęstym jogurtem naturalnym. Składniki : * duża cukinia * jajko * pół cebuli * ząbek czosnku * ulubione przyprawy * 3 łyżki mąki owsianej razowej * łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie : Cukinie zatrzeć na tarce, przyprawić solą i odstawić. Odcisnąć nadmiar soku. Dodać pozostałe przyprawy, mąkę oraz startą na tarce o małych oczkach
Magiczne Życie MartyStwórca zjadł dziś słynną tartę wg Julii Child, lekko przeze mnie zmodyfikowaną. I boczek jest. Ten boczek, o który było tyle gadania. Z całego SERCA Ci dziękuję ;) 1 szklanka mąki pszennej 1/4 mąki pełnoziarnistej (oryginalnie tortowej) 100g zimnego masła 1/4 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka soli Z podanych składników wyrobiłam ciasto. Uformowałam z niego kulę i schłodziłam ok.1h. Formę
bastalenaBłyskawiczne w przygotowaniu i mięciutkie. Rewelacyjne na śniadanie, chociaż powiem szczerze u mnie wytrzymały tylko do ostygnięcia :) Składniki: - 25 dag mąki - 25 dag sera białego - 2 jajka - 2 łyżki cukru - 1 opakowanie cukru waniliowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki śmietany - szczypta soli - odrobina mleka i cukru Przygotowanie: Ser przekładamy do miski, dodajemy cukry, szczyptę soli oraz jajka. Składniki(...)ucieramy na gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy do masy serowej. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego bułeczki. Układamy je na blasze, smarujemy mlekiem, posypujemy cukrem i pieczemy w 200 C przez około 15 minut na złoty kolor
Zainspirowana w kuchnimargaryny lub masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych szczypta soli 70 g cukru (dałam 120 g) 500 g mąki pszennej masa kajmakowa np.Helio jabłka Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Suche drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe
Moje domowe kucharzeniewyraźną cytrynową nutą, słodkim kremem i orzeźwiającym smakiem malin. Są szybkie w przygotowaniu. Idealne na upalne wakacyjne spotkania przy kawie. Bardzo Wam polecam. Składniki na ciasto: 180 g mąki 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 250 ml wody szczypta soli Wodę należy zagotować z tłuszczem i solą. Na gotującą wsypujemy mąkę z proszkiem. Odstawiamy i energicznie
Made By Mom And Sonzrobienia. Składniki na 20 placków : 1 kg cukinii - musimy kupić prawie 2kg 2 średnie cebule 10 dag boczku wędzonego 1 ząbek czosnku 2 jajka majeranek - płaska łyżeczka 6 łyżek mąki sól, pieprz oliwa Przygotowanie : Cukinię obieram, przecinam na pół i wydrążam miąższ ( miękki środek z pestkami ), powstałe łódeczki ścieram na tarce na dużych oczkach. Delikatnie solę i odstawiam(...)boczek, cebulę i czosnek drobno kroję w kosteczkę i podsmażam do złocistego koloru na łyżce oliwy. Odsączoną cukinię, podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem mieszam razem następnie dodaję mąkę, jaja, majeranek i wszystko dokładnie mieszam. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Smażę z obu stron aż się zarumienią. Pysznie smakują podane z jogurtem greckim
Mechanik w kuchniłyżki posiekanej cebulki dymki 1 łyżka posiekanej, świeżej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego, świeżego koperku połowa namoczonej bułki pszennej w mleku (moczyć ok. pół godziny) 1 jajo sól, pieprz mąka lub bułka tarta do obtoczenia olej cytryna Wykonanie: Filety zmielić w maszynce do mięsa, dorzucić cebulkę, koperek, pietruszkę i również zmielić. Do zmielonej masy dodać jajko, odciśniętą z mleka bułkę(...)doprawić do smaku 1 łyżeczką soli i pieprzem. Wyrobić, aby powstałą zwarta masa. Zwilżonymi dłońmi formować małe kotleciki, następnie chłodzić w lodówce przez około 30 minut. Mąkę lub bułkę tartą wysypać na talerz i obtoczyć w niej kotleciki. Rozgrzać olej i ułożyć na patelni kotleciki. Smażyć około 8 sekund, obracając aż równomiernie się zrumienią. Podawać z ćwiartkami cytryny
Gorący kąsekPopularne angielskie okrągłe bułeczki. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, a najlepiej smakują jeszcze gorące, zaraz po upieczeniu. Składniki na 9 sztuk: 250 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki soli 100 ml mleka 1 jajko duża garść suszonej żurawiny Mleko wymieszać z jajkiem, żurawinę posiekać. Mąkę, cukier, sól i proszek
wyzwania kuchenneSkładniki: 1 jajko 4 duże marchewki 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 łyżka mąki pszennej, pełnoziarnistej 1 łyżka masła Przygotowanie: Marchew obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy 1/2 wody, dodajemy łyżkę mąki pełnoziarnistej pszennej, mieszamy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku. Kuskus przygotowujemy
Moja smaczna kuchnia