przepyszne i skłaniające do rzucenia każdej diety! :) Spód: 220 g herbatników 3/4 kostki masła Sernik: 1 kg twarogu 5 jajek 2 białe czekolady 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki pasty z wanilii Glazura porzeczkowa: słoik dżemu porzeczkowego 3 łyżki żelatyny pół szklanki wody Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałeczki, masło podgrzewamy na wolnym ogniu(...)odstawiamy na bok. Składniki na sernik wyjmujemy z lodówki wcześniej, żeby doszły do temperatury pokojowej. Twaróg mielimy, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miksujemy krótko z cukrem, mąką i pastą waniliową. Jajka w oddzielnym naczyniu rozkłócamy ze sobą tak, by powstała lekka pianka, a następnie łączymy je z masą serową, starając się nie mieszać zbyt długo. Sernik wylewany
sama złodyczekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Jabłka w cieście z dziurką i cukrem pudrem Składniki na 8-10 sztuk: 2 duże papierówki 1 jajko 1/4 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder wymieszany z cynamonem olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i ubijamy trzepaczką. Dodajemy mleko(...)mąkę wymieszaną z odrobiną proszku do pieczenia, łączymy ubijając trzepaczką, aż utworzy się gładkie ciasto o konsystencji gęstej. Jabłka myjemy, wycieramy i kroimy w ok. 1 cm plastry. Specjalną łyżeczką do wydrążania usuwamy gniazda nasienne. Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni. Każdy krążek jabłka maczamy w przygotowanym cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone krążki jabłek osączamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej z chrupiącą skórką. Nie trzeba go zagniatać, wystarczy wieczorem wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 12 do 14 godzin. Na drugi dzień rano wystarczy upiec w piekarniku. Przepis bardzo prosty w wykonaniu. Chleb wychodzi bardzo smaczny, mięciutki w środku, u mnie
Marta Gotujejuż przygotowywałam krem. I w taki oto błyskawiczny sposób powstały pyszne kruche tarteletki z lekkim kremem i górą borówek:) Ciasto: 130g masła lub margaryny, 60g cukru, 250g mąki pszennej, jajko, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru waniliowego. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukry, jajko i posiekane masło. Zagnieść gładkie
Z miłości do słodkościkremówki i 200 g czekolady ale to musi być słodki ulepek, nie dla mnie. Dżem malinowy możemy zastąpić frużeliną malinową klik . Składniki: Ciasto kruche 1,5 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki krupczatki 200 g zimnego masła 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Krem 400 ml kremówki 200 g białej czekolady dżem malinowy maliny Przygotowanie
Ala piecze i gotujefasolkę tylko u mnie :)) Składniki: 400 g fasoli 5 parówek 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki koncentratu sól pieprz cukier majeranek kminek mielony liść laurowy ziele angielskie 1 łyżka mąki masło Fasolę moczę przez dobę.Następnie gotuję ją do miękkości dodając 4 ziarenka ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Podczas gotowania dolewam od czasu do czasu wodę, bo szybko odparowuje(...)lekko na łyżce oleju. Jak będą lekko rumiane dodaję je do fasoli. Na tej samej patelni rozpuszczam masło i dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się już zeszkli, dosypuję mąkę i przez chwilę podsmażam. Cebulę z zasmażką dodaję do garnka z fasolą. Wszystko doprawiam solą, pieprzem odrobiną cukru oraz majerankiem i zmielonym kminkiem. Robię czasami wersję czosnkową, dodając
Olikowa kuchniajagody w formie frużeliny (polecam - zwięźle i nic się nie rozlewa) Przepis na frużelinę jagodową: - 0,5 l jagód - 1/3 szklanki cukru - 3 łyżki wody - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Jagody zasypujemy cukrem, odstawiamy w ciepłe miejsce by puściły sok (kilka godzin). Na małym ogniu zagotowujemy. Dolewamy wodę z rozpuszczoną w niej mąką. Gotujemy 3-4 minuty
Słodka sielankaSama produkcja trwa chwilę a zapach, aromat i smak frużeliny wyjątkowy i nie zapomniany. Składniki: 1 kg malin 0,5 kg cukru 2 łyżki soku z limonki 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szkl zimnej wody 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl wody Przygotowanie: Maliny przebrać, opłukać w zimnej wodzie i przełożyć na durszlak. Odsączone maliny przełożyć do garnka wsypać cukier, wlać(...)cytryny doprowadzić do wrzenia i gotować około 2-3 minuty, mieszając by się nie przypaliły. Zdjąć z ognia i 3/4 malin przetrzeć przez sitko oddzielając nadmiar pestek. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w zimnej wodzie wlać do malin i ponownie zagotować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie wlać i wymieszać. Gorącą frużeliną napełnić wyparzone słoiki, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić
Ala piecze i gotujezrobię, tym bardziej, że moja mama dodała je do twojego TOP 3 ulubionych wypieków:) Gorąco polecam!!! CIASTKA CZEKOLADOWO-BAKALIOWE Z PŁATKAMI OWSIANYMI Składniki : 1,5 szklanka mąki łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki brązowego cukru (można dać więcej jeśli ktoś lubi słodsze wypieki) pół łyżeczki cynamonu 200 g masła 2 jajka 1 łyżeczka aromatu waniliowego ½ opakowania cukru waniliowego 1,5 szklanki(...)mlecznej z kawałkami batoników Daim) pół szklanki żurawiny (jeśli jest większa można posiekać) 1/3 szklanki skórki pomarańczowe (kandyzowanej) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!! W misce wymieszać mąkę pszenną, płatki owsiane, cynamon, sodę, sól. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jajka, aromat, cukier waniliowy i dalej ucierać. Do masy wsypać suche składniki i zmiksować
Mania GotowaniaSkładniki dla 2 osób Składniki: Około 400g fileta z łososia (dwa dość duże i grube kawałki) 1/3 korzenia imbiru 1/2 cebulki dymki (zielonej części) 1/2 papryczki chili 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 cytryny 1/2 limonki 50 ml sosu sojowego ciemnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu teriyaki (opcjonalnie) 40 ml białej wódki 40 ml octu ryżowego(...)miodu oleju 2 woreczki ryżu basmati Przygotowanie: Rybę kroimy w dość dużą kostkę (około 3 cm ) i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Imbir i papryczkę chilli siekamy drobno. Dymkę kroimy w kawałki. Gotujemy ryż. Przygotowujemy sos. Miód podgrzewamy na mały ogniu, aż będzie płynny. Następnie dodajemy do niego: sosy sojowe, wódkę, ocet, oraz wyciśnięty
Mania Gotowaniałyżki sosu sojowego jasnego · 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków Sos: · 2 łyżki mąki ziemniaczanej · 1/2 limonki · skórka z połowy limonki(...)Miód podgrzewamy na mały ogniu, aż będzie płynny. Następnie dodajemy do niego: sosy sojowe, sos teriyaki, wódkę, ocet, oraz wyciśnięty sok i skórkę z limonki. Na końcu dodajemy mąkę. Mieszamy cały czas podgrzewając do momentu aż składniki się połączą. Do kurczaka dodajemy sos i podgrzewamy do momentu, aż zgęstnieje i oblepi mięso. Zdejmujemy z ognia. Nakładamy kurczaka
Mania Gotowaniajajka · 150 g cukru dark muscovado · 120 g mąki Krem karmelowy: · 1/3 kostki masła · ½ szklanki wody · ½ szklanki cukru pudru(...)razem z masłem w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem, następnie wymieszać z ostudzoną masą. Na koniec delikatnie połączyć wszystko z mąką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki i piec przez 25 minut. Przygotować
Mania Gotowaniapomarańczy :) TARTA SEROWA Z BEZOWĄ PIANKĄ TARTA SEROWA Z BEZOWĄ PIANKĄ Składniki: Ciasto kruche: · 170 g mąki · 60 g cukru · pół łyżeczki cukru z prawdziwej wanilii(...)minut. Przygotowujemy w tym czasie pianę z białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Gdy będą już ubite dodajemy do nich powoli cukier puder, cały czasu ubijając. Dodajemy mąkę oraz skórkę z pomarańczy. Delikatnie mieszamy. Masę bezową wykładamy na upieczone ciasto. Pieczemy jeszcze 20 minut (na górnej grzałce) aby beza się ścięła. * ja użyłam barwnika spożywczego do zabarwienia bezy
Mania Gotowaniakieliszek wódki · 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków Ciasto: · ½ szklanki mąki kukurydzianej · ¼ łyżeczki proszku do pieczenia · ½ łyżeczki soli · ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków(...)łyżka słodkiego sosu chilli · 2 łyżki brązowego cukru · 2 łyżki mąki kukurydzianej Przygotowanie: Mięso kroimy w paseczki. Mieszamy składniki marynaty, dodajemy mięso. Marynujemy 30 min lub całą noc w lodówce. Przygotowujemy ciasto. Mieszamy dokładnie składniki aż będzie gęste i jednolite. W razie gdyby było
Mania Gotowaniaczekolady · 200 g masła · 2 jajka · 150 g mąki · 1/3 szklanki cukru pudru · 1/3 szklanki cukru dark muscavado Przygotowanie: Zaczynamy od zrobienie Brownie(...)czekoladę i masło. Masę odkładamy do przestygnięcia. Jajka roztrzepujemy, dodajemy cukier i ubijamy aż dobrze się z nim połączą. Do masy czekoladowej dodajemy jajka z cukrem, mieszamy chwilę. Dodajemy mąkę. Mieszamy aż składniki się połączą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 35 minut. Brownie od razu wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy aby przestygło. Przygotowujemy sobie miejsce z zamrażarce. Wystudzone
Mania Gotowania