mąka - 10440 przepisów (strona:351/696)

Devil's Food Cupcakes z kremem orzechowym z nutellą 160

Babeczki są mięciutkie, mocno czekoladowe i wilgotne. Naprawdę polecam !! Devil's Food Cupcakes z kremem orzechowym z nutellą Składniki: 1/2 szklanki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczka sody 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki oleju ½ szklanki maślanki 3/4 szklanki brązowego cukru  1 jajko 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej(...)mascarpone 6-7 łyżek nutelli 1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami. W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, sól i cukier. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: maślankę, olej, kawę, ekstrakt waniliowy i jajko. Składniki mokre z suchymi łączymy za pomocą łyżki. Papilotki wypełnić

Mania Gotowania
Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i mięsem mielonym 181

łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu worchestershire 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka rozmarynu 200 g sera mozzarella Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki około 250 ml mleka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Bakłażany kroimy w około 0,5 centymetrowe plastry i posypujemy sola. Odstawiamy na około 15 minut. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę(...)Doprawiamy wszystkimi przyprawami. Wlewamy pomidory i koncentrat, mieszamy wszystko i dusimy około 10 minut, aby sos lekko odparował. W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Roztapiamy masło w rondelku, dodajemy mąkę i smażymy przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewamy mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawiamy solą, gałką muszkatołową i pieprzem

Mania Gotowania
Muffiny potrójnie czekoladowe 148

Przepyszne, mega czekoladowe babeczki, wilgotne i sprężyste. Zaspokoją na pewno wszystkich uwielbiających czekoladę. Proste i szybie w wykonaniu. Przepis inspirowany Nigellą. Muffiny potrójnie czekoladowe Składniki: 220 g mąki  25 g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody 2 jajka 300 ml śmietany 12%  120 g cukru trzcinowego 80 g masła 80 g białej czekolady(...)mlecznej czekolady Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i odstawiamy to przestudzenia. Czekoladę siekamy na małą kostkę. Mąkę i kakao przesiewamy. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej łączymy śmietanę, roztrzepane jajka i masło. Wlewamy do suchych składników mokre. Mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników, mogą pozostać grudki. Wsypujemy posiekaną czekoladę, i mieszamy. Blachę wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy

Mania Gotowania
Ghriba czyli marokańskie bezglutenowe ciasteczka migdałowe 235

wymagają wiele pracy, a są naprawdę rewelacyjne. Najlepiej smakują po kilku dniach, wtedy miękną i stają się jeszcze smaczniejsze.  Ghriba czyli marokańskie bezglutenowe ciasteczka migdałowe Składniki: 2 szklanki mąki migdałowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka z 1/2 pomarańczy 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 żółtka całe migdały cukier puder Przygotowanie(...)dużej misce mieszamy mąkę migdałową, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy do suchych składników skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy, żółtka i masło. Wszystkie składniki zagnieść rękami, aż wszystko  się dokładnie połączy. Ciasto będzie dość lepkie. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, lub zamrażarki na 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ze schłodzonego ciasta formujemy  małe kulki

Mania Gotowania
Ogień smoka 329

proszku 1/2 łyżeczki przyprawy chili lub ½ świeżej   papryczki chili 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 2 łyżki sosu sojowego 100 ml wina ryżowego , wytrawnego sherry lub wódki 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą 5 smaków i sosem sojowym.  Cebule obieramy  i siekamy w pióra. Paprykę oczyszczamy i kroimy w paski. Dymkę siekamy(...)chili w proszku (opcjonalnie). Całość gotujemy  pod przykryciem około 4 minuty, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Jeśli sos nie będzie dostatecznie gęsty możemy zagęścić go mąka ziemniaczaną. Podajemy z ryżem

Mania Gotowania
Kurczak z papryką i pieczarkami zapiekany pod beszamelem 391

pieczarek 1 papryka 1 mała cebula 100g parmezanu lub innego sera około 200 g makaronu rurki (opcjonalnie) Sos beszamelowy około 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pieprz, sól gałka muszkatołowa Przygotowanie: Kurczaka kroimy w poprzek na cieńsze plastry, przyprawiamy i  podsmażamy na patelni, do lekkiego zarumienienia. Przygotowujemy sos beszamelowy Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę

Mania Gotowania
Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym 343

czosnku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki bazylii 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki 400 g mrożonego szpinaku sól, pieprz gałka muszkatołowa Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki około 3/4 szklanki mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sos pomidorowy: 100 ml pomidorów krojonych z puszki 200 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka keczupu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek(...)wody łyżkę oliwy). Moim zdaniem warto lekko pogotować makaron, gdyż nie ryzykujemy wtedy, że będzie chrupiący. Na końcu przygotowujemy sos beszamelowy. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy do niego mąkę i smażymy przez około 2 minuty na małym ogniu. Kiedy powstanie gładka zasmażka dolewamy partiami mleko, czekamy aż sos zgęstnieje i dodajemy kolejna porcję. Cały czas mieszamy i kontrolujemy gęstość sosu

Mania Gotowania
Włoskie Pierożki Agnolotti 218

pierogów. Danie jest czasochłonne i wymaga sporo pracy ale naprawdę warto. Moim zdaniem przebiły nawet pierogi z kapustą i grzybami. Włoskie  Pierożki Agnolotti   Składniki: Ciasto: 300 g mąki 4 żółtka 1 jajko 4-5 łyżki wody (opcjonalnie) sól Farsz: 200 g wieprzowiny lub wołowiny (użyłam karczku) 3 ząbki czosnku około 6-7 suszonych pomidorów 1 liść laurowy(...)około 25 minut. Wszystko zależy od rodzaju mięsa jaki używacie. Kurczak ugotuje się oczywiście najszybciej. Mój karczek był gotowy po właśnie po około 25 minutach. Przygotowujemy ciasto na pierożki. Mąkę przesiewamy, przekładamy na stolnicę i usypujemy z niej kopiec, w środek wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się dobrze kleić możecie dodać odrobinę wody. Z zagniecionego

Mania Gotowania
Ciasto mocno czekoladowe z malinami Nigelli 172

szybkie. Może śmiało posłużyć jako baza do tortów. Ja upiekłam wersję z malinami, ale doskonale smakuje również bez owoców. Ciasto mocno czekoladowe z malinami Nigelli Składniki: 200 g mąki pszennej 180 g cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 40 g kakao (dobrej jakości) 170 g miękkiego masła 2 duże jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii(...)kwaśnej śmietany 1 szklanka malin lub innych owoców Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło ucieramy z cukrem i wanilią na gładką masę. Dodajemy jajka. Ucieramy. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do masy maślanej dodajemy na przemian suche składniki oraz śmietanę. Miksujemy na gładką masę. Uwaga: masa będzie dość gęsta. Ciasto przekładamy do tortownicy

Mania Gotowania
Dietetyczne placuszki z borówkami na sosie z czarnej porzeczki! ŚNIADANIE FIT! 2308

ŚNIADANIE PODANO! SKŁADNIKI : (mi wyszło 14 placuszków, 3 porcje)  1/2 szklanki namoczonych przez noc płatków owsianych 1/2 banana 2 białka 1 żółtko 2 słodziki rozpuszczone 1 płaska łyżka mąki pszennej opakowanie borówek  Namoczone płatki owsiane miksujemy z bananem, żółtkiem, mąką i słodzikami. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy. Wymieszaj dokładnie. Dodaj borówki. Smaż na patelni teflonowej (najlepiej

SMYKWKUCHNI
Frużelina wiśniowa 150

truskawkowa Frużelina jagodowa Frużelina truskawkowo-arbuzowa Domowa frużelina na 3 słoiczki: 400 g drylowanych wiśni 1,5 łyżeczki żelatyny 5 łyżek cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 4 łyżkach wody Umyte wiśnie do frużeliny drylujemy. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia. W małym rondelku mieszamy wydrylowane wiśnie z cukrem, zostawiamy aż puszczą(...)Podgrzewamy wiśnie na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy do wiśni sok z cytryny, rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, mieszamy i zagotowujemy, ściągamy z palnika. Napęczniałą żelatynę dodajemy do gorących wiśni, mieszamy. Ponownie rondelek ustawiamy na palniku i podgrzewamy, mieszamy cały czas aż do rozpuszczenia się żelatyny. Uważamy aby frużeliny nie zagotować. Zdejmujemy i gorącą frużelinę przekładamy do słoiczków

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Super babki ;) 280

jeden przykład, ale niebawem wstawię więcej zdjęć jak to wyszło. Babeczki są pyszne i jak są jeszcze ciepłe znikają w oka mgnieniu. Tak więc potrzebujemy: 1 budyń waniliowy 300gr mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150gr margaryny 160gr cukru 170ml + 400ml mleka 2 jajka I robimy kolejno: Gotujemy budyń w 400ml mleka ( ma być gęsty(...)nadzienie). Margarynę roztapiamy i rozpuszczamy w niej cukier. Studzimy. W jednej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce rozrabiamy mleko ( 170ml)  i jajka. Do suchych składników dodajemy mleko z jajkami i margarynę z cukrem. Łączymy wszystko ale nie mieszamy długo. Ciasto ma być grudkowate (!) Na dno foremki wkładamy trochę ciasta, nakładamy budyń i dopełniamy

Olikowa kuchnia
Wiosenny tort porowy 247

jest również to, że do tortu użyłam pora. Por jest wybornym warzywem, może trochę niedocenianym. U mnie kilka razy jeszcze wystąpi w roli głównej. Do ciasta użyłam: 200 g mąki pszennej 100 g masła  100 g twarogu 50 g kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka soli Ja wymieszałam wszystko w Thermomixie na funkcji wyrabiania ciasta(...)oczywiście można zagnieść ręcznie. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni. Wyłożyć ciastem tortownicę, przykryć papierem do pieczenia, położyć na wierzch fasolę, groch lub soczewice. Nasiona po upieczeniu oczywiście usuwamy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st C. i pieczemy 15min. Do farszu użyłam: 350 g pora pokrojonego w krążki 200 g sera żółtego 200 g śmietany 12% 4 jajka pieprz

Olikowa kuchnia
Pulpeciki na parze z sosem paprykowo-pomidorowym 209

ząbek czosnku 0,5l bulionu ( ew. 0,5 l wody + kostka bulionowa) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz 1 listek bazylii 100 g śmietany 18% 30 g mąki Paprykę, cebulę i czosnek siekamy w blenderze. W garnku łączymy wszystko z bulionem. Gotujemy ok. 25 min. Dodajemy koncentrat, i wszystkie przyprawy. Mąkę łączymy ze śmietanką i powoli dodajemy do sosu

Olikowa kuchnia
Naleśniki z budyniem 225

budyń podzieliłam na dwie porcje. Do jednej dodałam...batony Mars i Danonka o smaku bananowym, a do drugiej serek homogenizowany i mus z kiwi. Składniki na ciasto: 60 g mąki pszennej 10 g drobnego cukru  szczypta soli 1 jajko 160 ml mleka 50ml śmietany kremówki Farsz 1: 1/2 budyniu waniliowego 2 batony Mars 1 Danonek bananowy(...)banan Farsz 2: 1/2 budyniu waniliowego 1 serek homogenizowany Mus: 4 kiwi cukier Mąkę, cukier i sól mieszamy z jajkami, mlekiem i kremówką. Odstawiamy na godzinę. Smażymy naleśniki, smarując patelnię odrobiną tłuszczu. Budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Rozdzielamy na dwie porcje. Do pierwszej porcji, jeszcze gdy jest ciepła, dodajemy dwa batony Mars pokrojone na mniejsze

Olikowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania