Rolada: - 3 jaja - 75 g mąki 100 g cukru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao białka ubijamy na sztywno , dodajemy cukier, ubijamy, dodajemy żółtka, delikatnie ubijamy, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakaem. Wykładamy na blaszkę , pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni C. Gorącą rolujemy. Krem: - opakowanie kremu czekoladowego typu Nutella (100 g) - 150 g margaryny
SMYKWKUCHNIbezy kokosowej z bitą śmietaną i ananasem! Smakuje jak puszek, nieziemska! Składniki: beza kokosowa: - 3 białka - 75 g wiórków kokosowych - 90 g cukru - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, ubijaj dalej, dodaj mąkę ziemniaczaną, beza ma być sztywna i szklista, na sam koniec wiórki, wymieszaj łyżką. Wyłóż na blaszkę, piec 15 minut
SMYKWKUCHNISkładniki na ciasto: - 1,5 szkl. mąki - 1/2 kostki margaryny - 1/3 opakowania drożdży - sól - 1/3 szklanki mleka - 1/4 szklanki ciepłej wody Z drożdży, mąki i wody robimy rozczyn, jak podwoi swoją objętość, wyrabiamy z resztą składników. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 25 minut. Po tym czasie formujemy paszteciki. Wałkujemy ciasto na blat, układamy wzdłuż pasek farszu rolujemy kroimy na paszteciki
SMYKWKUCHNIłyżki cukru brązowego - 2x garść orzechów włoskich - 2x garść rodzynek - 3 łyżki syropu różanego Do stopionego masła, dodać w/w składniki, wymieszać na ciasto: - 125 ml mleka - 375 g mąki - 30g drożdży - 50 g cukru - 75 g masła - 1 jajko Mleko podgrzać. Mąkę przesiać do dużej miski. W środku zrobić zagłębienie, włożyć drożdże, dodać mleko, trochę cukru, wymieszać. Rozczyn
SMYKWKUCHNIróżanym. Zapiekamy kolejne 15 minut. na bezę migdałową: - 1 białko - szczypta soli - 1 łyżeczka płaska cukru waniliowego - 1 łyżeczka brązowego cukru - 2 łyżki płatków migdałowych - 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białko ubijamy z solą, na sztywną pianę, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy płatki migdałowe. Wykładamy na jabłko. Sos do polania: - 2 łyżki syropu różanego - cynamon, kardamon, cukier brązowy
SMYKWKUCHNIplacuszki dyniowe: - 1,5 kg dyni startej na tarce o dużych oczkach - 3 jaja - sól, pieprz - imbir starty na tarce - 200 ml śmietany 18% - 100 ml mleka - 10 łyżek mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej Ciasto jest gęste, smażymy na patelni w głębokim tłuszczu, placuszki najlepiej robić grube. Wtedy są chrupkie ;-) Placuszki można podać sosem np. curry z kurczakiem
SMYKWKUCHNIbardzo bardzo smaczna. Druga połówka stwierdziła, że jest to jedna z lepszych potraw jaką jadł. Warto spróbować. Polecam! składniki: - 1/2 mniejszej dyni - 3 łyżki bułki tartej - 2 łyżki mąki - 2 plastry żółtego sera (delikatnego) - 15 dag kiełbasy krakowskiej - 1 jajo - łyżka serka mascarpone - 100ml śmietanki - świeży imbir - 4 ząbki czosnku - 1/ 2 cebuli - 15 cieniutkich plasterków boczku surowego wędzonego(...)podlewamy śmietanką i dodajemy serek Mascarpone, mieszamy czekamy aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Przekładamy masę do miski, za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajo, bułkę tartą, mąkę kiełbasę (pokrojoną w drobną kosteczkę) i ser (w kosteczkę pokrojony). Mieszamy wszystko. Masa zdecydowanie zgęstnieje. Ale nie może być bardzo gęsta bo babka wtedy będzie twarda po upieczeniu
SMYKWKUCHNIRogaliki drodżowo- kruche z nadzieniem wiśniowym Składniki: - 25 g drożdży - 2 łyżki cukru - cukier waniliowy - 1 jajo - 1/4 szklanki mleka ciepłego - 250 g mąki - 1/2 masła - dżem (dowolny smak) Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i mąkę. Rozczyn w takiej postaci odstawiamy w ciepłe miejsce. Po tym jak podwoi swoją objętość, wyrabiamy z resztą ciasta. Odstawiamy na 30 minut
SMYKWKUCHNIpolecam! Składniki: - 1 margaryna - 1/2 szklanki mleka -1,5 szkl cukru - 4 czubate łyżki kakao - 100 g czekolady mlecznej - 50 g czekolady gorzkiej - 3 banany - 4 jaja - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - przyprawa do piernika - łyżeczka przyprawy do piernika Macie ochotę na kawałeczek? ;-) Wykonanie: W rondelku (postawionym na ogniu) rozpuszczamy: margarynę, cukier, kakao, mleko. Mieszamy aż składniki(...)wrzenia. Rondelek zdejmujemy z kuchni. Odlewamy 1/3 szklanki masy (będzie to polewa na ciasto). Rondelek stawiamy w zimnym miejscu aby masa wystygła. Wystudzoną masę za pomoca miksera ucieramy z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawą, oprócz jajek. Z jajek oddzielamy białko do osobnej miski. Żółtka mieszamy z masą. Białka ubiajmy na najwyższych obrotach miksera, z dodatkiem szczypty soli. Gdy piana
SMYKWKUCHNIprzykładowy jadłospis dzienny. Składniki na pulpeciki: - 400 g mintaja (293kcal) - średnia cukinia około 600g (90 kcal) - 1 łyżka zmielonych płatków owsianych (35 kcal) - 1 jajo (78kcal) - 1 łyżka mąki (41kcal) - pęczek koperku (4kcal) Jeden pulpecik to około 34 kcal. Porcja to 4 sztuki (136 kcal) Za pomocą blendera miksujecie pokrojoną w kostkę cukinię, solimy, odstawiamy na 5 minut, wyciskamy(...)masę, odciskając nadmiar wody. Masę z cukinii mieszamy z zmiksowanym za pomocą blendera jajkiem i filetami z mintaja. Płatki owsiane mielimy w młynku, dodajemy do masy, jak i łyżkę mąki pszennej. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Wyrabiamy masę w dłoniach. Tworzymy małe pulpeciki. Mi wyszło 16 sztuk (na 3 obiady) Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia ciasta. Układamy
SMYKWKUCHNIMiłość dzisiaj czuć w powietrzu ;-) Życzę Wam pięknych chwil dzisiaj! Miłości Kochani! Składniki: - 1 margaryna - 1/2 szklanki mleka - 1,5 szkl cukru - 4 łyżki kakao - 4 jaja - 2 szklanki mąki - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczka cynamonu - łyżeczka kardamonu - tabliczka czekolady mlecznej - 3 banany (dojrzałe) Wykonanie: W rondelku rozpuszczamy margarynę, mleko, cukier, kakao i przyprawy. Mieszamy wszystko, gotujemy(...)czekamy aż masa wystygnie. Do miseczki wybijamy białka, oddzielając je od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Do czekoladowej masy dodajemy żółtka i ubijamy mikserem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na sam koniec pianę z białek. Wszystko mieszamy łyżką, dodajemy pokruszoną czekoladę i banany. Przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy 35- 40 minut, temp
SMYKWKUCHNIpodłużne paski - 3 łyżki sosu sojowego ciemnego - chili - 2 łyżki oleju roślinnego -3 łyżki sosu Chow Mein - 1 ząbek czosnku - 2 łyżeczki octu ryżowego - 1/2 łyżeczki cukru - 1 łyżka mąki kukurydzianej - 2 łyżki sezamu - 1 łyżeczka sosu sezamowego do skropienia po przygotowaniu potrawy Wykonanie: W woku rozgrzać olej roślinny, wrzucić mięso, dodać sos sojowy i Chow Mein, chili, ocet(...)cukier. Smażyć ciągle mieszając około 7 minut. Dodajemy 2 łyżki wody, dusimy 3 minuty, posypujemy mąką energicznie mieszając. Jak mięso będzie miękkie, zdejmujemy z ognia. Posypujemy sezamem i skrapiamy olejem sezamowym. Pyszne! Uwielbiam to danie! Zapraszam na SmykWKuchni na FB! Pozdrawiam cieplutko! akcja
SMYKWKUCHNIpora - 2 łyżki oleju słonecznikowego - 2 łyżki octu winnego lub ryżowego - łyżka miodu - 2 łyżki sosu sojowego - 2 ząbki czosnku przeciśniętego - zielone chili - sok z 1/4 limonki - 2 łyżeczki mąki kukurydzanej do zagęszczenia Warzywa pokroić na kawałki tej samej wielkości i długości. W misce zmieszać składniki sosu, następnie rozgrzewamy woka, na oleju smażymy warzywa, najpierw te twarde, smażymy około(...)minuty, potem te miękkie (około 10 minut). Dodać sos i szybko doprowadzić do wrzenia. Dokładnie wymieszać, aż warzywa połączą się z sosem. Zagęszczamy mąką. Pyszne! Szczerze polecam Warzywa możecie podać z makaronem ryżowym podawanym ze świeżą kolendrą ;-) Pozdrawiam cieplutko!!! AKCJA KULINARNA
SMYKWKUCHNIprzecieru z pomidorów włoskich (możecie kupić we włoskich delikatesach bądź w Almie) - ząbek czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżka ziół prowansalskich Na kluseczki: - 1 jajo - sól - 2 łyżeczki mąki pszennej 2 plasterki Prosciutto di Parma Wykonanie: Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekany czosnek, chwilkę podsmażamy, dodajemy pomidory i zioła. Gotujemy około 7 minut, możecie dodać(...)troszeczkę chili aby danie było ostre. Przygotowujemy kluseczki, jajko roztrzepujemy z mąką i solą, i malutkim strumieniem wlewamy do gotującej się zupy. Prosciutto di Parma, układamy na ręczniku papierowym i wkładamy na 40 sekund do kuchenki mikrofalowej, w tym czasie szynka się pięknie upraży. Układamy na środku talerza. Pyszne! Z w/w składników otrzymujemy 3 porcje, każda
SMYKWKUCHNIzielone - 2 łyżeczki miodu - świeży imbir około 1,5 cm - 1 łyżka- olej sezamowy - 2 łyżki- jasny sos sojowy - 2 łyżki-sos sojowy o smaku grzybowym - olej - łyżka mąki kukurydzianej A może tak uczta chińska??? ;-) Grzyby mun ugotować w osolonej wodzie. W woku rozgrzać olej, podusić cebulkę, czosnek, imbir, dodać kapustę, przykryć i dusić około 7 minut. Zdejmujemy pokrywkę(...)dodajemy grzyby i pozostałe składniki. Smażymy do miękkości kapusty. Zagęszczamy mąką kukurydzianą! Rewelacja! Polecam
SMYKWKUCHNI