Puszyste racuszki na jogurcie naturalnym z dodatkiem gruszki i świeżego imbiru. Składniki: 250 g mąki pszennej 350 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cukru 1 duża gruszka łyżeczka startego imbiru cukier puder do posypania Mąkę przesiać do miski, dokładnie wymieszać z jogurtem, mlekiem i jajkami. Dodać cukier, proszek do pieczenia
wyzwania kuchenneporcje: 2 kawałki świeżego fileta lub dzwonka z łososia pieprz cytrynowy sól morska pieprz biały śmietana 12% 3 łyżki masła skórka i sok z 1/2 cytryny łyżeczka mąki - ewentualnie Łososia posolić i posypać pieprzem cytrynowym. Ugotować na parze przez około 15-20 minut, w zależności od grubości. Masło roztopić w rondelku. Dodać śmietanę i skórkę z cytryny, wymieszać(...)się podgrzeje, zdjąć go z ognia, doprawić białym pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Można go ewentualnie zagęścić. W tym celu należy mąkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, dodać do sosu i ponownie podgrzać ciągle mieszając. Łososia przełożyć na talerz, polać przygotowanym sosem. Podawać np. z ryżem i ugotowanymi na parze brokułami
wyzwania kuchenneFrittata wyszła naprawdę pyszna i na pewno zrobię ją jeszcze nie raz. składniki: 6 jajek 2 garście mizuny 7 pomidorków cherry 3 kwiaty cukinii 50 g fety 1 łyżka mąki masło klarowane do smażenia sól z pieprzem Kamis ser cheddar do posypania Mizunę drobno pokroić, zamiast mizuny można użyć szpinaku. Pomidorki przekroić na pół, z kwiatów cukinii usunąć pręciki. Jajka(...)roztrzepać z mąką widelcem, doprawić solą i pieprzem. Mizunę przesmażyć na patelni na maśle aby zmniejszyła objętość. Następnie wlać masę jajeczną, patelnię cały czas trzymać na ogniu i układać pozostałe składniki. Najpierw ułożyć pokrojone pomidorki i kwiaty cukinii. Następnie rozkruszyć fetę i posypać startym cheddarem. Potem patelnię wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 15-20 minut
Monia miesza i gotujedodatek do dania głównego, więc boczek i kiełbasę zastąpiłam ziołami. Swoją drogą bardzo inspirujący i ciekawy blog, na który będę często zaglądać ;) Składniki: 4 średnie ziemniaki 3 łyżki mąki pszennej jajko cebula bazylia, natka pietruszki sól do smaku Wykonanie: ciasto wykonujemy tak jak na placki ziemniaczane, a więc ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę
bastalenacoś ciekawego, a potem wymyślić sobie coś takiego: Wariacja pieczarkowo- kalafiorowa Składniki: mały kalafior 5 średnich pieczarek groszek zielony kostka rosołowa makaron, np. rurki żółtko (lub śmietana i mąka) natka pietruszki oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Kalafiora umyć, pokroić w różyczki, odłożyć tyle ile potrzeba na zupę (ja zawsze robię to na oko). Zagotować wodę z kostką rosołową. Ugotować makaron(...)pokroić w plasterki i delikatnie podsmażyć na oliwie. Kalafiora wrzucić do wywaru i ugotować na półmiękko. Następnie dodać pieczarki oraz groszek. Chwilę pogotować. Dodać makaron. Zaprawić żółtkiem lub mąką i śmietaną. Podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki. I've read recently that the cauliflower, by virtue of his origin, was called Cyprus cabbage. Interestingly ;) As well read sth interesting
bastalenaNajważniejsze to oczywiście działanie przeciwbakteryjne, ale także odtruwające, regenerujące siły fizyczne i umysłowe. Dlatego na przekór swojej niechęci do miodu zapraszam dzisiaj na Miodowe Ciasteczka Owsiane 100 g mąki pszennej 50 g mąki razowej 100 g otrębów owsianych 100 g masła 3 łyżki miodu 1 jajko szczypta soli (ok. 15 sztuk) Masło rozpuścić w rondelku. Do miski dodać wszystkie
bastalenanikomu nie zaszkodziło. Quazi Lasagne Mexicana płaty makaronowe mięso mielone krojone suszone pomidory cebula mieszanka meksykańska (kukurydza, zielony groszek, czerwona fasola) przyprawy (chili, słodka papryka) masło mleko mąka żółty ser Sos pomidorowy: klasyczny sos pomidorowy do lasagne to oczywiście mięso mielone, pomidory, cebula, przyprawy. Ja swój wzbogaciłam kukurydzą, groszkiem, czerwoną fasolą i suszonymi pomidorami. Nie żałowałam przypraw(...)wolnym ogniu, tak długo, aż większość wody odparowała i został bardzo gęsty sos. Sos beszamelowy: w rondelku rozpuściłam 1,5 łyżki masła, dodałam 1,5 łyżki mąki i mieszałam, unikając powstania grudek; następnie dodałam 1,5 szklanki mleka, dalej mieszałam, aż do zgęstnienia sosu. Doprawiłam gałką muszkatołową. Formę do lasagne wyłożyłam naprzemiennie: płatami makaronu, sosem pomidorowym, sosem
bastalenakilogramy. Ale dla takiej przyjemności warto zgrzeszyć i zaokrąglić się ociupinkę ;) Tak dla odmiany dziś po raz pierwszy w wersji z masełkiem... 3 ugotowane ziemniaki (mogą być w mundurkach) mąka (ilość zależy od tego jakie ciasto lubicie) jajko szczypta soli śliwki (całe lub połówki, wypestkowane) cukier masło Ziemniaki ugotowałam dzień wcześniej. Następnie starłam je na tarce, dodałam mąkę, jajko, odrobinę
bastalenamacie rację. Ale zapewniam Was, że dodatek płatków owsianych zmienia klasyczne "crumble pie" w coś w rodzaju przepysznego batonika zbożowego Owocowa kruszonka śniadaniowa 200 g płatków owsianych 200 g mąki (tortowej) 100- 150 g cukru 150 g masła 2-3 łyżki bułki tartej truskawki (mrożone) jagody jogurt naturalny (dodatek) Płatki owsiane, mąkę, cukier i masło (pokrojone w kostki) wyrobiłam
bastalenaDrożdżówki ze śliwkami śliwki bez pestek 0,5 kg mąki szklanka letniego mleka 3 łyżki cukru 10 g drożdży 1 jajko 6 łyżek masła 1/4 łyżeczki soli Drożdże wymieszałam z mlekiem i 1 łyżeczką cukru. W misce wyrobiłam ciasto (mąka, cukier, jajko, drożdże, sól, masło), które następnie podzieliłam na 15 równych części. Z każdej zrobiłam płaski placuszek, na środku którego
bastalenachciało mi się sterczeć przy patelni i je smażyć. Rolada ziemniaczana już była... Czas wywinąć coś innego, a raczej zawinąć ;) Hot- dog ziemniaczany 6-7 ziemniaków 1-2 łyżki mąki 1 jajko ziółka (ja wybrałam oregano) oliwa do posmarowania ciasta sól 2 parówki Ziemniaki starłam na tarce. Do masy dodałam jajko, mąkę, sól oraz oregano. Wszystko razem wymieszałam i wyłożyłam
bastalenaforemki do muffinek, ponieważ takich nie posiadam. Ale jak jedna baba drugiej babie... pozazdrości pyszności, to i w miednicy je upiecze. Dzięki za przepis, babo ;) Pizzowe babeczki szklanka mąki 100 ml letniego mleka 25 g drożdży 1 jajko 1 łyżka oliwy szczypta soli Z mleka i drożdży zrobiłam zaczyn. Po 15min. buzowania wlałam go do mąki. Wbiłam jajko, dodałam
bastalenaDziś ją wyrolujemy. Roladki pieczarkowo- serowe 2 płaty karkówki 7-8 szt. pieczarek 1/2 cebuli 4 plastry żółtego sera 1 łyżka musztardy 1 łyżka oliwy 1 łyżka mąki sól, pieprz Karkówkę rozbiłam tłuczkiem na cienkie kotlety. Doprawiłam solą, pieprzem, wewnętrzną stronę posmarowałam musztardą. Pieczarki pokroiłam w plasterki, cebulę w piórka. Na łyżce oliwy podsmażyłam cebulę (przez(...)następnie wrzuciłam pieczarki i smażyłam do miękkości (i odparowania wody). Gotowy farsz rozłożyłam na plastrach karkówki, położyłam ser, zwinęłam i spięłam wykałaczką (lub związać nitką). Roladki obtoczyłam w mące i smażyłam na oliwie do czasu, aż mięso będzie miękkie i straci surowy kolor. Potem wrzuciłam jeszcze na 20min. do piekarnika (150st.), aby się ładnie zarumieniło. Jako dodatek godne
bastalenauparłam się w tym roku. Wcale nie zamierzam zagniatać ich w wigilijny poranek, o nie! W wigilijny poranek zamierzam je spokojnie wyjąć z zamrażarki i ugotować ;) 1,5 szklanki mąki tortowej (lub pół na pół z krupczatką) 1 całe jajko i 1 żółtko 1 łyżka oleju szczypta soli letnia woda (mi wyszły dosłownie 3-4 łyżki) Mąkę przesiałam, zrobiłam wgłębienie
bastalenażeby nie było, że jestem taka posłuszna, znowu musiałam spsocić coś po swojemu. Tymbaliki z dorsza czyli moja ryba po grecku dorsz przyprawa do ryb oliwa mąka do oprószenia 1 marchew 1 por (biała część) 1 jabłko 1/2 cebuli sól, pieprz, słodka papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego Zaczęłam od warzyw. Pora pokroiłam w plasterki. Marchew, jabłko i cebulę starłam(...)mniej więcej 10min. wspólnego duszenia zdjęłam z ognia. Czas na dorsza. Misio go wyfiletował. Następnie ja gotowe filety pokroiłam na nieco mniejsze cząst ki, oprószyłam przyprawą do ryb, mąką i w takiej postaci wrzucałam na rozgrzaną patelnię. Smażyłam z obu stron. Na talerzu rozłożyłam plastikowe obręcze. Do środka nakładałam warstwami warzywa, rybę, warzywa. Delikatnie usunęłam obręcze. Na wierzch
bastalena