pokrojone w plasterki puszka pomidorów krojonych łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia przyprawy: słodka papryka (pół łyżeczki), ostra papryka, sól, pieprz, szczypta oregano, świeży koperek (łyżka) ewentualnie: 3 łyżki mąki owsianej do zagęszczenia Przygotowanie: Wszystkie świeże warzywa przesmażyłam partiami na patelni i przełożyłam do garnka. Zalałam wszytko ok. litrem wody, poddusiłam ok. 15 minut. Dodałam puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy(...)wszystkie przyprawy. Gotowałam przez kolejne 15 minut bez przykrycia, doprawiłam jeszcze solą i pieprzem do smaku. Gdyby leczo miało zbyt rzadką konsystencję, można zagęścić je mąką owsianą
Kulinarny PamiętnikKolejna wersja moich muffinek, tym razem bananowa z czekoladową niespodzianką. Składniki: * suche: 2,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru * mokre: szklanka mleka 2 jajka 80 g oleju rzepakowego * dodatkowo: dwa dojrzałe banany - zblendowane + połówka banana pokrojona w plasterki pół tabliczki czekolady mlecznej Przygotowanie: W jednej misce bardzo(...)dokładnie wymieszałam suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier). W drugiej misce wymieszałam dokładnie mokre składniki (mleko, jajka i olej). Do miski z suchymi składnikami wlałam mokre składniki i całość wymieszałam bardzo szybko i niedokładnie - tylko do połączenia się składników. Do silikonowych foremek muffinkowych nakładałam po łyżce ciasta, łyżeczce sosu bananowego i pół kostki czekolady i przykrywałam jeszcze
Kulinarny PamiętnikPodałam go z karmelizowanymi kawałkami rabarbaru. Składniki: dwie duże łodygi rabarbaru, pokrojone na małe kawałki trzy łyżki cukru trzcinowego pesteczki z jednej trzeciej laski wanilii szklanka mleka 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej * dodatkowo - do podania: łyżka cukru trzcinowego kilka plasterków rabarbaru łyżka wody Przygotowanie: Pokrojony rabarbar poddusiłam z cukrem i wanilią. Gdy rabarbar był już miękki zblendowałam go na gładką masę(...)dodając mleko i zagotowałam. Mąkę ziemniaczaną rozrobiłam w odrobinie mleka i wlałam energicznie mieszając do zagotowanej masy rabarbarowo-mlecznej. Gotowałam do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń przełożyłam do pucharków (wyszły 2 porcje) i udekorowałam karmelizowanym rabarbarem (na patelni podsmażyłam kilka plasterków z cukrem i wodą - do zbrązowienia
Kulinarny PamiętnikDobre zamiast kanapek na drugie śniadanie czy z kubkiem domowego barszczu czerwonego na podwieczorek. Są mięciutkie, pachnące i delikatne. Polecam :-) Składniki: * na ciasto: 500 g mąki pszennej 100 g roztopionego masła saszetka (7 g) suszonych drożdży 250 ml ciepłego mleka pół łyżeczki soli szczypta cukru *na farsz: 400 g odsączonej i posiekanej kapusty kiszonej 2 marchewki starte na tarce(...)podsmażyłam na rozgrzanej patelni, doprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem. Do kapusty dodałam pieczarki z cebulką i dokładnie wymieszałam. Drożdże i cukier wymieszałam z ciepłym mlekiem i odstawiłam na chwilę. Mąkę przesiałam, wymieszałam z solą, dodałam mleko z drożdżami i roztopione masło. Całość dokładnie wyrobiłam i odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrosło, rozwałkowałam je i pocięłam na dosyć długie
Kulinarny Pamiętnikweekendowe popołudnia. To powstało w ramach współpracy z Kasią i stroną mojeciasto.pl , gdzie możecie znaleźć więcej słodkich inspiracji. Składniki: 1 1/4 szklanki mąki pszennej 130 g Kasi 8 łyżek cukru (dałam trzcinowy, ale może być zwykły) 1 łyżka cukru waniliowego (domowego) 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 1/2 kg śliwek cukier(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Kasię ucierać w robocie dodając po łyżce cukru (zwykłego i waniliowego). Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i wymieszać. Powstanie dość gęste ciasto. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Umyte śliwki wypestkować i podzielić na połówki
Sto kolorów kuchniminut ciasto. Tym razem to ciasto na oleju rzepakowym, do którego dodałam świeże brzoskwinie oraz odrobinę aromatycznego cynamonu, który nadał ciastu fajny smak;)) Składniki: 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, czubata szklanka cukru, 3/4 szklanki oleju rzepakowego, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka cynamonu, 10 brzoskwiń. Wykonanie Jajka utrzeć(...)cukrem na puszystą masę. Dodać olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wsypać cynamon, wymieszać. Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki i usunąć pestki. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 24x27cm. Na cieście rozłożyć połówki brzoskwiń. Piec około 50 minut w temp. 180st. Jeszcze ciepłe ciasto oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościSkładniki - duża cebula - 2 łyżki masła - 1 puszka kukurydzy - 150 ml mleka - ok. 30 dag mąki - 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki - 4 jajka- sól, pieprz - olej Wykonanie Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Kukurydzę osączyć. Jajka roztrzepać z mlekiem i mąką. Dodać cebule, kukurydzę i natkę pietruszki. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Porcje
Świat SmakuSkładniki - 1 kg polędwicy wieprzowej - 3 łyżki masła - 2 cebule - 500 ml bulionu - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 200 ml śmietany 18% - 2 łyżki mąki - sól, pieprz - papryka w proszku Wykonanie Polędwicę oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać mięso i zrumienić. Do mięsa wlać bulion, śmietanę, dodać koncentrat i oprószyć mąką. Dusić
Świat SmakuSkładniki Biszkopt - 6 jajek - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Bita śmietana - ½ l śmietanki 36% - 3 łyżki cukru pudru Krem budyniowy - opakowanie budyniu śmietankowego - 2 szklanki mleka - 3 łyżki cukru - 20 dag masła - laska wanilii - słoiczek konfitury jagodowej Wykonanie Przygotować biszkopt – białka ubijać na sztywno, wsypując porcjami cukier. Nie przerywając ubijania, dodawać kolejno(...)żółtka. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 – 25 minut w 170 o C. Wystudzić i przekroić na pół. Przygotować bitą śmietanę – śmietankę ubić z cukrem. Przygotować krem budyniowy – laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół. Nożem zeskrobać nasionka. Do kubeczka wlać 150 ml mleka. Wsypać budyń i cukier
Świat SmakuSkładniki - 1,5 szklanki mąki - 1 szklanka mleka - czubata łyżka drożdży - 2 jajka - cukier puder - 2 łyżki cukru - cukier waniliowy - duże jabłko - olej - 3 brzoskwinie z puszki Wykonanie Drożdże rozetrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i ciepłym mlekiem. Gdy się rozpuszczą, dodać rozkłócone jajka, a następnie mąkę. Zmiksować na gładkie ciasto. Jabłko umyć i obrać. Wraz z brzoskwiniami pokroić w kostkę
Świat SmakuSkładniki - 3 łyżki mąki - 3 jajka - 1/3 szklanka mleka - zioła prowansalskie - sól, pieprz ziołowy - 10 dag swojskiej kiełbasy - 5 pieczarek - mała czerwona papryka - 10 dag żółtego sera Wykonanie Mąkę, jajka, i mleko zmiksować na jednolitą masę. Doprawić. Kiełbasę pokroić w talarki. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Kiełbasę podsmażyć na wytapiającym się
Świat SmakuSkładniki - 7 jajek - 1 szklanka mąki - ¾ szklanki cukru - cukier waniliowy - łyżeczka proszku do pieczenia - litrowy słoik przesmażonych jabłek ( może być gotowa masa szarlotkowa ) - 2 śnieżki - 2 galaretki cytrynowe - 400 ml mleka - kolorowa posypka Wykonanie Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Zmiksować na puszystą masę. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Piec ( blacha
Świat Smakuplastykowej misce przykrytej lnianą ściereczką w temperaturze pokojowej. Mieszać drewnianą łyżką. Poniedziałek Do zaczynu dodać 250g cukru, nie mieszać Wtorek Wlać 250ml mleka, nie mieszać Środa Dodać 250g mąki, nie mieszać. Czwartek Zamieszać rano, w południe i wieczorem Piątek Dodać 250g cukru, nie mieszać Sobota Zamieszać, ciasto podzielić na 4 części, z tego trzy rozdać dobrym ludziom na szczęście(...)najpóźniej do poniedziałku Niedziela Do czwartej części dodać 250ml oleju, 250g mąki, 3 całe jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, trochę soli, 1 cukier waniliowy, szczyptę cynamonu, rodzynki, 2 starte jabłka, ½ startej czekolady. Wymieszać. Piec 45 minut w 180 o C Jak widzicie trochę zabawy jest. Pod całym przepisem był jeszcze dopisek który pewnie zdenerwuje nie jednego przeciwnika wszelkich łańcuszków
Świat Smaku