mąka - 10440 przepisów (strona:329/696)

Pavlova z bitą śmietaną i owocami 267

mrożonymi jagodami.. Beza Pavlova z bitą śmietaną i owocami: Składniki na wielkość 22 cm: 6 białek z jajek 300 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli Do dekoracji: 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukier puder mrożone jagody 1 owoc kiwi kilka czerwonych winogron Tortownicę o przekroju 22 cm obrysowujemy na papierze(...)wlewamy do suchej misy robota, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę octu winnego i 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, cały czas ubijamy aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Masę przekładamy na papier, najlepiej silikonową łyżką i formujemy koło, wydrążamy środek podnosząc brzegi do góry. Do środka gotowej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz wołowy na wschodnią nutę 164

przedstawię Wam przepis na gulasz wołowy na wschodnia nutę, potrzebujemy tylko: 50 dag wołowiny, 1 cebulę, 1 łyżkę oleju, oraz sos bazyliowy z Trawa cytrynową Blue Dragon, 1 łyżkę mąki pszennej, sol morska. Dobrze zrobiony gulasz wołowy smakuje za równo z kluskami, kaszą, makaronem, czy ziemniakami. Każdy kto nie jest jaroszem doceni w smaku dobry gulasz wołowy. Ja tym razem(...)kroimy paski. Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy paski wołowiny, przesmażamy kilka minut, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy aż zmięknie. Ja nie lubię wodnistych sosów, więc dodaję 1 łyżkę mąki, gdy zrobi się coś w rodzaju zasmażki, zalewam sosem bazyliowym z trawą cytrynową, mieszam, przykrywam pokrywką i duszę 5 minut, dolewam wrzącej wody i duszę do miękkości aż wołowina zmięknie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem 177

Skubaniec można upiec w podłużnej formie lub w tortownicy, wtedy jest wyższy. Letni Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem, jutro zabieram na kolejne spotkanie wielkopolskich blogerów. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru+ 2 łyżki do przesypania owoców+ 2 łyżki do budyniu 1 łyżka cukru brązowego do posypania migdały w płatkach KRESTO 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mleka 70 dag rabarbar 2 jabłka antonówki 2 łyżki domowy cukier waniliowy Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym, do jajecznej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy rozpuszczoną margarynę, dokładnie wyrabiamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, skubiemy ciasto- 3/4 do formy. Jabłka myjemy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kostkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z mięsem wołowym i lubczykiem 141

wyrobić hakiem robota, który doskonale się do tego nadał. Pierogi z mięsem wołowym i lubczykiem Ciasto na pierogi przygotowałam wg tego przepisu , zmniejszyłam składniki o połowę 500 g mąki, 110 ml oleju, szczypty soli 250 ml gorącej wody Najpierw mieszamy w misce mąkę, z solą i olejem tak długo, aż powstanie tzw. piasek. Dolewamy stopniowo wodę cały czas zagniatając ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mini beza Pavlova z truskawkami 274

truskawkami: Składniki na 4 bezy + kilka małych bezów: 4 białka z jajek 200 g cukru (100 g trzcinowego i 100 g pudru) sok z połowy limonki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Do dekoracji: 330 ml śmietany 30% 4 łyżki konfitury truskawkowo- rabarbarowej truskawki listki mięty Przygotowanie: Na papierze do pieczenia obrysowujemy 4 krążki o średnicy 10 cm. Białka wlewamy(...)misy robota, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce wymieszanego cukru cały czas miksując. Następnie dodajemy sok z limonki (zamiast octu winnego) i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, cały czas ubijamy aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier, najpierw tworząc podstawę, potem brzegi. Do środka gotowej bezy będziemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche rogaliki z truskawkami 363

cukru pudru, to będziemy mieć prawie dietetyczne kruche rogaliki. Rogaliki są na zewnątrz kruche, mięciutkie w środku, nie są za słodkie. Przepis na kruche rogaliki z truskawkami : 3 szklanki mąki pszennej 1 szkl. jogurtu greckiego 200 g margaryna Bielska Bielmar 4 łyzki cukru + do posypania truskawek szczypta soli truskawki opcjonalnie konfitura/ marmolada/powidła/czekolada cukier puder do posypania Margarynę wcześniej(...)wyciągamy z lodówki, aby zmiękła. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, cukier, pokrojoną w kostkę miękką margarynę i gęsty jogurt grecki, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto tym razem chłodziłam 30 minut w zamrażarce. Ciasto dzielimy na kilka części (ja na 4), każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie koła lub prostokąta, radełkiem wycinamy z ciasta trójkąty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Frużelina truskawkowo-arbuzowa 149

truskawkowo-arbuzowa z kandyzowanym cukrem, składniki na 8 słoiczków 200 ml: Składniki: 1 kg arbuza 2 kg truskawki 1 szklanka kandyzowanego cukru 3 łyżki domowego cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Z arbuza odcinamy skórę, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy, ja zrobiłam to w FP 270 Kenwood, następnie przecieramy przez sito(...)garnka o grubym dnie, zasypujemy 3 łyżkami domowego cukru waniliowego, wsypujemy szklankę kandyzowanego cukru, dokładnie mieszamy. Zawartość gotujemy na średnim ogniu. Gotujemy do momentu aż truskawki częściowo się rozgotują. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, wlewamy do garnka. Gotujemy 5 minut aż zgęstnieje. Frużelina powinna mieć konsystencję wyglądem przypominającą kisiel. Gorącą frużelinę przekładamy do wcześniej wyparzonych, suchych słoiczków

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warsztaty i Frykas z perliczki wielkopolskiej z ziemniaczaną babką wg Adama Chrząstowskiego 170

Kingą resztą. Składniki: na gulasz: 3 perliczki 400 g pieczarek 400 g mrozonego groszku 2 szklanki śmietany kremówki 36 % natka pietruszki (dużo!) 2 cebule 250 g masła 3 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz, gałka muszkatałowa do smaku na babkę: 1,2 kg ziemniaków 4 jajka 1 cebula sól, pieprz, gałka muszkatałowa masło bułka tarta Przygotowanie(...)poprzek włókien. Pieczarki kroimy w plastry, a cebule w piórka. Na kostce masła szklimy cebulę, dodajemy mięso i pieczarki, obsmażamy całość. W rondelku robimy zasmażkę: rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, zasmażamy i rozprowadzamy białym winem. Zasmażkę dodajemy do mięsa, dusimy chwilkę, dodajemy groszek, posiekaną natkę pietruszki, oraz wlewamy śmietanę, Gotujemy aż powstanie kremowy sos. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oraz gałką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Frużelina jagodowa 141

będzie super dodatkiem do deserów, ciast, lodów, bitej śmietany, pierogów, czy też naleśników. Jest idealna w smaku i konsystencji. 2 litry jagód 1 i 1/2 szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 150 ml białe wino półwytrawne Przygotowanie: Oczyszczone jagody przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zalewamy winem. Ja użyłam lekkiego półwytrawnego wina austriackiego. Odstawiamy garnek z zawartością na kilka godzin(...)Doprowadzamy zawartość do wrzenia, delikatnie mieszamy aby cukier się rozpuścił. Gotujemy przez kilka minut, mieszamy delikatnie, najlepiej giętką silikonową cienką łopatką, aby jagody pozostały w całości, czyli nie rozgotowane.Rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody, dodajemy do jagód i mieszamy delikatnie. Gotujemy ok. 5 minut aż zgęstnieje. Frużelina powinna mieć konsystencję wyglądem przypominającą kisiel. Gorącą frużelinę przekładamy do wcześniej wyparzonych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Żeberka wieprzowe z sałatką ziemniaczaną 189

przygotowane Żeberka wieprzowe z sałatką ziemniaczaną są dla tych co nie liczą kalorii. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, 1 duża cebula, 1 łyżka domowego smalcu, 1 kopiasta łyżka mąki do smaku sól i pieprz chili w młynku Kotanyi Żeberka kroimy w grube paski (po 2 kostki), doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy smalec na patelni, układamy kawałki mięsa oprószone mąką, obsmażamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Hiszpańska zupa pomidorowa 160

czosnku 6 małych ziemniaków 250 g passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne świeży tymianek sól do smaku kawałek kiełbasy chorizo 1 łyżka mąki W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekane ząbki czosnku. Chwilkę dusimy. Wrzucamy pokrojone w pół plastry ziemniaki, dodajemy paprykę i pieprz cayenne, passate pomidorową i chwilkę(...)przesmażamy. Wlewamy rosół, dodajemy posiekany tymianek, pokrojoną w słupki kiełbasę chorizo i gotujemy ok. 15 minut. Mieszamy mąkę z niewielką ilością wody i wlewamy do zupy, mieszając zagotowujemy. Gdy zupa lekko zgęstnieje rozlewamy. Smacznego! The post Hiszpańska zupa pomidorowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bitki wołowe pikantne 166

makaronem np. muszelki. Bitki wołowe pikantne z makaronem, to inaczej zrazy bite, bardzo je lubimy. 50 dag mięsa wołowego gulaszowego, do smaku sól i czarny pieprz, 3 łyżki mąki, majeranek, 1 cebula 1 łyżka oleju, chili w młynku 2 łyżki sos sweet chili i 1 łyżeczka sosu sojowego Kawałki mięso wołowego bez błon i tłuszczu, lekko rozbijamy tłuczkiem(...)przewracamy mięso na drugą stronę, dokładamy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy wszystko jeszcze chwilę razem. Mięso nie należy bardzo przesmażać, gdyż będzie niesmaczne jak wióry. Mięso delikatnie podsypujemy mąką, chwilkę podsmażamy. Całość zalewamy wrzącą wodą i dusimy pod przykryciem przez około 60 minut. (musimy sprawdzić czy wołowina jest już miękka), na koniec doprawiamy solą i majerankiem i jeszcze chwilkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grzybowa z grzankami 121

późno letni i jesienny obiad. Składniki: 250 g prawdziwków i podgrzybków 600 ml rosołu 1 łyżka masła 1 cebula 2 łyżki mleka 50 ml śmietany 36 % 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól i chili w młynku 1 bułka kajzerka Przygotowanie: Grzyby myjemy i kroimy w plastry, korzonki od prawdziwków w padeczki. Cebulę drobno siekamy i szklimy na roztopionym maśle. Dodajemy grzyby(...)dusimy ok. 5 minut. Wlewamy gorący rosół i gotujemy 10-15 minut na małym ogniu. Doprawiamy solą i chili (jak kto woli czarnym pieprzem). Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mlekiem, uzupełniamy śmietaną i wlewamy do ciepłej zupy, pozostawiamy na ogniu, mieszamy i zagotowujemy. Kajzerkę kroimy w kostkę i rumienimy na suchej patelni. Zupę grzybową podajemy z grzankami i natką pietruszki. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem 305

ziemniaki z dnia poprzedniego. Wystarczy do ziemniaków (ok. 600 g) przeciśniętych przez praskę dodać 1 jajko, sól do smaku i 2 łyżki bułki tartej do środka lub 1 łyżkę mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, łączymy, spłaszczamy na dłoni, na środek kłądziemy łyżeczkę farszu, zlepiamy i formujemy okrągłe kotleciki, które panierujemy najpierw w jajku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bezowy torcik migdałowy 171

sposoby: mini beza tort pavlova pavlova z owocami Bezowy torcik migdałowo o średnicy 18 cm: Składniki na blaty bezowe (4 szt.) 4 białka 1 szklanki drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka zmielonych migdałów płatki migdałów Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy cztery koła o średnicy 18 cm. W misie miksera ubijamy na sztywno białka, pod koniec(...)ubijania dodajemy stopniowo cukier, jednocześnie cały czas je ubijając. Dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, miksując dalej . Wsypujemy do masy zmielone migdały i mieszamy całość delikatnie silikonową łyżką. Masę przekładamy na obrysowane koła, zostawiamy między nimi małą przerwę gdyż lekko podrosną. Posypujemy blaty płatkami migdałów. Pieczemy z termoobiegiem przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 150ºC. Wyjmujemy blaty z piekarnika

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania