glutenu. Są smaczne na ciepło jak i na zimno. Kiedy przestygną możemy je spokojnie spakować i zabrać jako przekąskę na wycieczkę. Składniki: cieciorka natka pietruszki czosnek cebula przyprawy mąka (opcja) ziarna sezamu lub czarnuszki na wierzch (opcja) sporo oleju Cieciorkę płuczemy i namaczamy na 12 godzin. Odlewamy wodę a kulki blenderem lub mikserem ucieramy na lepką masę. W trakcie(...)sól, pieprz, majeranek). Nie podaję proporcji bo nie każdy lubi duże ilości czosnku. Z podanych składników lepimy nieduże kotleciki a jeśli ciasto mamy zbyt wodniste możemy dosypać odrobinę dowolnej mąki. (czasem obtaczam je jak kotlety w panierce). Smażymy w garnku z dużą ilością rozgrzanego tłuszczu. Ciepłe odsączam na papierowym ręczniku i posypuję sezamem
prawdziwe jedzeniePorcja wieprzowych żeberek ( ok. 1-1,5 kg) Olej lub smalec Sól, pieprz, rozmaryn, majeranek. Kilka ząbków czosnku Szklanka białego wina 2 duże cebule Szklanka kurek Kilka łyżek mąki Mięso myjemy i dzielimy na porcje (po 3 kostki). Opruszamy przyprawami i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym tluszczu. Przekładamy do naczynia do pieczenia. Dodajemy czosnek, rozmaryn i plastry cebuli(...)brudki. Grzyby myjemy a co większe kroimy. Na patelni po mięsie podsmażamy plastry cebuli. Gdy się zeszkli dodajemy pocięte kurki. Smażymy razem 15 minut, podsypujemy kilkoma łyżkami mąki, sos rozprowadzamy do odpowiedniej gęstości wodą lub sokiem spod mięsa jeśli lubimy tłuste sosy. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Żeberka polewamy sosem i podajemy
prawdziwe jedzenieczas mieszamy i uzupełniamy wodę. Kiedy mięso zmięknie dodajemy pokrojoną paprykę i sos pomidorowy (może być koncentrat). Gotujemy jeszcze chwilę. Sos powinien być dość gęsty. W razie potrzeby zagęszczamy mąką ale zazwyczaj przy sporej ilości mięsa i warzyw nie jest to potrzebne (po dodaniu mąki jeszcze raz doprowadzamy sos do wrzenia
prawdziwe jedzenieDrożdżowe bułeczki zawijane w ślimaczki nadziane leśnymi owocami. Bułeczki bez mleka i bez jajek. Składniki: 500 g mąki 50 g oleju 50 g cukru 20 g cukru pudru 20 g drożdży szklanka letniej wody szczypta soli szklanka jagód lub borówek Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i kilkoma łyżkami mąki. Nakrywamy kuchennym ręcznikiem i odstawiamy na kwadrans
prawdziwe jedzeniezarazem jedno z moich ulubionych. Sernik jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Przepis pochodzi z sekretnego zeszytu z przepisami mojej mamy. Składniki na ciasto: 3 jajka 1 szklanka mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru Składniki na masę: 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku 7 jajek 2 budynie waniliowe 1 szklanka mleka(...)pieczenia (1/3 łyżeczki) rodzynki Przygotowanie (20 min): Ciasto: Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy (w mniejszych porcjach np. po łyżce) i mieszamy. Margarynę należy rozpuścić i ciepłą dolać do ciasta. Dokładnie wymieszać i wylać na brytfankę
PastelFoodkuchni, a więc przedstawiam przepis na pierogi w wersji letniej, czyli z owocami. Ja robiłam je z truskawkami i jagodami, jako, że teraz na nie sezon. Składniki: ½ kg mąki pszennej 1 jajko ciepła woda cukier, sól owoce (jagody, truskawki) Przygotowanie: Truskawki/jagody należy umyć, (odszypułkować) i posłodzić 3-4 łyżkami cukru. Na stolnicę wykładamy mąkę i wbijamy jajko i dolewając wody
PastelFoodsię bez nich obejść, szczególnie że był na nie sezon. Przygotowuje się je bardzo prosto, są smaczne i świetnie pasują na obiad lub podwieczorek. Składniki: 1 jajko 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżka oleju roślinnego ulubione owoce (2 łyżki cukru pudru jeżeli chcemy słodkie ciasto) – ja nie dodawałam Przygotowanie(...)pierwszej kolejności wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól do miski, dodajemy całe jajko i dolewamy mleko mieszając. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie jednolite, bez grudek. Jego konsystencja ma być gęsta, tak aby „ciągnęło się” po zanurzeniu w nim łyżki lub widelca. Smażymy na patelni teflonowej bez dodatkowego tłuszczu na średnim ogniu, aby ciasto wyrosło. Delikatnie przewracamy
PastelFoodsztuk babeczek. Przy tworzeniu babeczek bardzo ważne jest, aby składniki „mokre” dodać do składników „suchych”, nie odwrotnie. Składniki „suche”: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta soli opcjonalnie: pół tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej Składniki „mokre”: 1 szklanka mleka 1 duże jajko(...)pieczenia): Po pierwsze potrzebować będziemy 2 misek. W jednej będziemy mieszać składniki „suche” w drugiej „mokre”. Do pierwszej miski wsypujemy więc mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sól i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Warto dodać również posiekaną wcześniej czekoladę! Do drugiej miski wlewamy olej, mleko, wbijamy jajka i mieszamy. Następnie przelewamy powstałą mieszankę
PastelFoodPlacki ziemniaczane :) Dzisiaj coś innego :). Oto sprawdzony, prosty i szybki przepis na placki ziemniaczane ☺ Potrzebujemy: ½ kg ziemniaków 1 cebula 3 łyżki mąki ziemniaczanej Olej do smażenia Jajko Wykonanie: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach Cebulę również zetrzeć na tarce W masę wbić jajko i dodać mąkę Porządnie wymieszać Posolić i popieprzyć Smażyć z obu stron
Bonapetit2xMgruuubą warstwą cukru :) Dzisiaj zamiast śmietany - jogurt grecki, no i ta warstwa cukru już nie taka gruba ;) Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1 jajko jedna średnia cebula 4 łyżki mąki szczypta soli szczypta pieprzu olej rzepakowy do smażenia dodatkowo: jogurt grecki i cukier do podania Przygotowanie: Ziemniaki obrałam i starłam na tarce na małych oczkach, razem z cebulą. Masę ziemniaczaną(...)odsączyłam z nadmiaru wody (można wyłożyć ją na sitko, ale należy pamiętać, żeby skrobię, która wypłynie razem z "wodą", zebrać i dodać z powrotem do masy), dodałam jajko, mąkę, sól i pieprz i dokładnie wymieszałam (masa musi być dosyć rzadka). Na rozgrzaną patelnię wlałam olej i po chwili wlewałam masę ziemniaczaną, formując cienkie placki. Smażyłam do zezłocenia, po czym przewracałam
Kulinarny PamiętnikSkładniki: 3 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego opakowanie cukru waniliowego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 3 łyżki kakao kilka kropel aromatu migdałowego masło do wysmarowania formy Przygotowanie: Żółtka ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając dodajemy(...)stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko, na końcu olej. Blachę smarujemy masłem, do której wlewamy 3/4 ciasta, 1/4 pozostałą z misce mieszamy z kakao, wlewamy do formy, mieszamy widelcem. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 st. Ciasto jest wilgotne, z delikatnym aromatem migdałowym
Moja smaczna kuchniawięcej lub mniej niż w przepisie. Wyszło przepysznie! Składniki: 450 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego IGLOTEX 200 g wędzonego łososia norweskiego SUEMPOL 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 1 łyżka mąki pszennej 4 jajka (żółtka i białka osobno) sól pieprz biały gałka muszkatołowa 250 g serka kremowego śmietankowego 3 łyżeczki chrzanu Wykonanie: Szpinak rozmroziłam na sitku, w niedużym garnku rozpuściłam masło(...)rozmrożony szpinak i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i podsmażyłam chwilkę. Na końcu doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podsmażony szpinak wystudziłam. Dodałam do niego roztrzepane widelcem żółtka i mąkę, wymieszałam łyżką, na koniec wmieszałam ubite na sztywno białka. Masę szpinakową wylałam do formy o wymiarach 30x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wyrównałam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego
Blondynka Gotujejakie jadłam. Czekolada, kokos i truskawka to doskonałe połączenie do tego mleko - coś nieziemskiego. Składniki: 120 g miękkiego masła 200 g cukru 2 duże jajka 225 g mąki uniwersalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g kakao 80 g wiórków kokosowych niesłodzonych 250 ml mleka 3 duże łyżki dżemu truskawkowego Polewa: 180 g masła osolonego 50 ml mleka(...)łyżki kakao 200 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wiórki kokosowe. W osobnej większej misce ucieraj mikserem na średnich obrotach masło z cukrem, jak masa zrobi się kremowa dodaj jajka i dalej ucieraj. Stopniowo dodawaj mieszankę mączną i mleko tak aby wszystko połączyło się w gładką masę. Gotowe ciasto przelej do wysmarowanej
Niezły Młynekdowodem, proste w przygotowaniu, smaczne i kolorowe. Aby zrobić 10-12 placków potrzebujemy : 1,5 kg cukinii ( po obróbce ok 1 kg ) 2 jajka pół szklanki mleka 100 gr mąki pszennej 50 gr masła 1 dużą kulkę mozzarelli pomidor (u mnie odmiana "Kumato" - nieco słodsze) świeża bazylia sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : Większą cukinię obieram ze skórki, mniejszej(...)cedzaku, później jeszcze odciskam aby pozbyć się nadmiaru soku. Masło topię w rondlu, po ostygnięciu dodaję mleko i jaja. Całość rozbełtałem na jednolitą masę następnie w ratach dodaję mąkę za każdym razem dobrze ją mieszając. Dodaję teraz odciśniętą cukinię i wszystko dokładnie mieszam, doprawiam solą i pieprzem. Smażę na dobrze rozgrzanej oliwie na rumiano. Pod koniec smażenia drugiej strony kładę
Mechanik w kuchniłasny;/ na 4 porcje 2,5 szklanki mleka roślinnego 10 łyżek kaszy manny 5 łyżek brązowego cukru sos malinowy: 300g świeżych malin 2/3 szklanki brązowego cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Kaszkę mannę gotuję na mleku wg przepisu na opakowaniu z ododatkiem cukru brązowego. Przekładam gotową do szklanek. Maliny płuczę, usuwam szypułki. Wrzucam do rondla z cukrem, podsmażam i doprowadzam(...)wrzenia. Kiedy owoce się rozpadną, dodaję mąkę ziemniaczaną, dokładnie ją rozprowadzając. Zagotowuję. Zdejmuję z palnika i podaję z kaszą manną lub odstawiam do wystudzenia. Można przechowywać do ok. tygodnia w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki