sobie poradzi. Do ciasta można użyć dowolnych owoców, mi ciasto to najlepiej smakuje ze śliwkami lub brzoskwiniami. Do przygotowania ciasta użyłam produktów Wodzisław . składniki : 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżki cukru wanilinowego Wodzisław 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław dowolne owoce: dałam 12 dużych śliwek i 200 g jeżyn(...)garście płatków migdałowych cukier puder do posypania Jajka utrzeć z cukrem wanilinowym i zwykłym cukrem. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek i jeżyny, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 35-40 minut. Przed podaniem
Monia miesza i gotujetakie delikatne i kruche,po prostu pyszne,wystarczy jeden mały kawałek aby poczuć kruchość i słodycz tego ciasta. Składniki: duża szklanka mąki 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru cukier waniliowy surowe żółtko Przełożenie: szklanka cukru szklanka wody 75 dag malin tłuszcz do wysmarowania formy tarta bułka do obsypania filiżanka posiekanych migdałów Wykonanie: Mąkę, tłuszcz i cukier puder
Gorący kąsekznam. Tak więc w mojej kuchni królują kurki. Trochę jest roboty z oczyszczeniem ich ale efekt i smak są warte tego wysiłku. Składniki: kurki (ok. 2 szklanek) cebula mąka wywar z warzyw (na marchewce, pietruszce i selerze) bulion drobiowy lub rosół ugotowany wcześniej makaron natka pietruszki lub koperek olej Kurki zalewamy wodą z solą aby łatwiej było spłukać(...)Gotujemy przez 30 minut wywar z warzyw. Na patelni z kapką oleju podsmażamy plastry cebuli. Gdy się zeszkli dodajemy pocięte kurki. Smażymy razem 15 minut, podsypujemy kilkoma łyżkami mąki, rozprowadzamy do odpowiedniej gęstości bulionem warzywnym i ewentualnie drobiowym. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z makaronem posypane natką pietruszki lub koperkiem
prawdziwe jedzenieSkładniki (3 porcje): 500 g wątróbki drobiowej 250 ml maślanki 2 łyżeczki cukru 500 g malin 150 ml białego wina 2 łyżki masła 2 łyżki octu balsamicznego mąka pszenna do oprószenia sól, pieprz + do podania: rukola, świeża melisa 1. Wątróbkę oczyszczamy, płuczemy i zalewamy maślanką. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie przelewamy na sitko i odstawiamy(...)czasie sos możemy przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek (ja tego nie zrobiłam), przelewamy do sosjerki. 3. Na patelni rozpuszczamy masło i porządnie podgrzewamy. Wątróbkę dokładnie obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzane masło. Smażymy do czasu, aż wątróbka nie będzie krwista (mi to zajęło około 10 minut). Zdejmujemy z ognia, solimy i pieprzymy dla smaku. 4. Na talerzach
My Culinary Artgrzyby. Z pierwszych tegorocznych zbiorów przygotowałam rarytas dla miłośników pierogów i polskiej kuchni, a mianowicie pierogi z surowymi ziemniakami smażonymi z cebulą i borowikami. Polecam gorąco... Ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: 1 kg mączystych ziemniaków 250 g świeżych borowików lub podgrzybków 2 średnie cebule sól(...)dodać do cebuli po 2-3 minutach i smażyć aż cebula zmięknie a z grzybów wyparuje większość płynu. Zdjąć z ognia. Dodać do uduszonych ziemniaków. Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 4 porcje, każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać
Czerwień i błękitorzechową - w sam raz dla kulinarnych debiutantów. Kruche ciasto nie może się nie udać! A orzechy i miód to niebo w gębie. składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżki cukru szczypta soli 1/2 kostki miękkiego masła 1,5 łyżeczki octu jabłkowego 6 łyżek zimnej wody składniki krem: 150 g migdałów 150 g orzechów pekan(...)orzechów laskowych 1 łyżka masła torebka cukru waniliowego 0,5 szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka 0,5 szklanki płynnego miodu cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Mąkę, cukier, sól rozgniatać z masłem, dodać ocet ,wodę i wyrobić ciasto. Ciasto owinąć folią i na 2h włożyć do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę
Niezły Młynekznaleziony gdzieś w necie. 80 g cukru 1 łyżeczka soli 70 g miękkiego masła 1-2 łyżki roztopionego do posmarowania drożdżówek 1 duże roztrzepane jajko 450 g mąki pszennej opakowanie (7g) drożdży suchych lub 16g świeżych 270 ml mleka Dodatkowo ok 200 g serka śmietankowego 2 łyżki miodu cukier waniliowy truskawki(...)lepić. ( z drożdży świeżych zrobić najpierw rozczyn ) Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ścierką na ok 1 - 1,5 godziny, by podwoiło swą objętość.Następnie ciasto lekko wyrobić i podsypując mąką rozwałkować prostokąt o 30 x 35 cm. Powierzchnię posmarować twarożkiem i posypać pokrojonymi truskawkami. Zawinąć w roladę wzdłuż krótszego boku. Pokroić na około 15 równych części i kłaść na blasze
Moje domowe kucharzeniesię z kwaskowatością owoców oraz delikatną słodyczą bitej śmietany. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm. Jabłecznik z bitą śmietaną Składniki: biszkopt 4 duże jajka 100g (8 łyżek) mąki pszennej 75g (6 łyżek) cukru masa jabłkowa 1kg soczystych jabłek (jeśli są mniej soczyste, to dodatkowo 150ml soku jabłkowego) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżeczki żelatyny warstwa śmietankowa(...)pozostawiając wolne - białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, pod koniec ubijania dodając w kilku partiach cukier - do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, po każdym krótko miksując - mąkę przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników - masę przełożyć do tortownicy, wyrównać, wstawić do piekarnika - biszkopt piec około 45 minut do tzw. suchego patyczka (podczas pieczenia
Smakołyki Berenikigrzybowy do mięsa. Suszę, marynuję. Dzisia przyszedł czas na rewelacyjną tartę. Jeśli macie pod ręką trochę podgrzybków (bądź jakichkolwiek grzybów leśnych) koniecznie ją zróbcie. CIASTO: 250g mąki 125g masła 1 żółtko 2 szczypty soli 50 ml wody Jest to sprawdzony przeze mnie przepis na ciasto do tarty i śmiało mogę powiedzieć, że jest idealny sprawdza się z każdym razem(...)wina 1/4 kostki masła (taaaaak! masło, masło i jeszcze raz masło!) 200g śmietanki 30% 3 jajka gałka muszkatołowa 1/2 natki pietruszki mała gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz Do mąki dodajemy zimne masło i siekamy. Dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy ciasto. Gdy już będzie wyrobione zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do lodówki conajmniej na 2h (ja zostawiłam na całą
Brzuszki ŁakomczuszkiTradycyjne knedle ze śliwkami, gotowane kluski z ciasta ziemniaczanego ze słodkimi węgierkami. Składniki: 1 kg ziemniaków (ugotowanych) szklanka mąki 2 jajka sól śliwki (bez pestek) węgierki cukier Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Mieszamy z mąką, jajkami i szczyptą cukru. Z ciasta formujemy placki, nakładamy na środek śliwkę i zlepiamy brzegi. Formujemy owalne kluski. Gotujemy w dużej ilości wrzącej
prawdziwe jedzenieSkładniki: 2 opakowania Almette śmietankowego 2 opakowania łososia wędzonego (200g) 1 opakowanie szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 1 łyżeczka masła Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy czosnek, następnie dodajemy szpinak, sól i pieprz. Smażymy do całkowitego rozmrożenia szpinaku. Odsączamy na sitku i studzimy. Do wystudzonego szpinaku dodajemy żółtka, łyżkę mąki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę
My Culinary Artwyłączonym, uchylonym piekarniku - najlepiej na całą noc. Sos truskawkowy: 500 g świeżych lub mrożonych truskawek (w przypadku mrożonych, proszę zwrócić uwagę na skład!) 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody 1. Truskawki zasypujemy cukrem, wstawiamy na kuchenkę i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ognień i gotujemy co jakiś czas mieszając, aż truskawki zmiękną i "puszczą soki(...)przypadku świeżych truskawek) lub do całkowitego rozmrożenia truskawek. 2. W szklance rozrabiamy łyżkę mąki z 2 łyżkami wody i wlewamy do truskawek. Gotujemy jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Tort Pawłowej możemy udekorować bitą śmietaną ( uwaga! śmietana zawiera gluten! ) lub maślanką, a następnie naszym sosem truskawkowym. Smacznego
My Culinary Artpodaję ilości, ponieważ to od was zależy ilość przygotowanych krewetek :) Podam jedynie proporcje, które trzeba zachować. No to zaczynamy :) Składniki: olej do głębokiego smażenia krewetki (średnie), mogą być mrożone mąka jajko bułka tarta ulubione przyprawy 1. Krewetki oczyszczamy i płuczemy pod letnią wodą. Osuszamy na ręczniku papierowym. Jeżeli są mrożone, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na bok do odmrożenia(...)trwa to jakieś 20 minut. Następnie postępujemy jak wyżej :) 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej (musi pokrywać krewetki w całości). W jednej miseczce roztrzepujemy jajko, a w drugiej mieszamy mąkę z bułką tartą w ilości 50/50 i dodajemy ulubione przyprawy (u mnie to była papryka ostra, pieprz cayenne i oregano). Krewetki maczamy w jajku a następnie obtaczamy w naszej panierce
My Culinary ArtSkładniki (na 12 babeczek): 1/2 kostki margaryny do pieczenia (125g) 2 jajka 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1. Margarynę roztapiamy w małym rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Miksujemy margarynę jakieś 5 minut na najwyższych obrotach, po czym dodajemy cukier(...)miksujemy 3 minuty. 2. Mikser przełączamy na średnie obroty. Mąkę łączymy proszkiem, sodą i solą i przesiewamy. Dodajemy w 3 partiach do miksera na przemian z mlekiem, a na sam koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Nie miksujemy zbyt długo, ponieważ ciasto zrobi się zbyt ciężkie (ok. 3 minuty). 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu). Papilotki wkładamy do formy
My Culinary Artrazu uprzedzam, że 6 placuszków dla jednej osoby to zdecydowanie za dużo (no, chyba że ktoś jest bardzo głodny :) ). Składniki (12-15 pancakes): 1 szkl. maślanki 1 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. cukru trzcinowego (lub cukru pudru) 8-10 łyżek oliwy z oliwek 1 małe jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka (niepełna) sody oczyszczonej szczypta soli + do podania(...)brzoskwinie z puszki, prażone migdały, syrop klonowy 1. Mąkę przesiewamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy, aż cukier się rozpuści (można najpierw połączyć wszystkie mokre składniki i zmiksować z cukrem, a potem dosypać resztę składników). Ciasto powinno być gęste. 2. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu (musi być naprawdę dobrze rozgrzana!) i wlewamy porcjami nasze ciasto np małą chochelką
My Culinary Art