mąka - 10440 przepisów (strona:310/696)

Pyszne ciasto bananowe 5514

kawałki bananów, idealne komponuję się z ciemnym spodem  i czekoladą . Pychotka. CZEGO POTRZEBUJEMY Ciasto: 300 g cukru 5 jajek 125 ml oleju 125 ml wody 200 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie serowe : 8 bananów 100g cukru sok z cytryny plus trochę soku do skropienia bananów 500 g twarogu  z wiaderka(...)margaryny 200 g słodkiej śmietany 30% kawałek czekolady do starcia (pół tabliczki, może być również gorzka) PRZYGOTOWANIE Jajka ubijamy z cukrem. Dodając  stopniowo olej i wodę. Kakao, mąkę iproszek do pieczenia, wymieszać i dodać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do prostokątnej   (średniej wielkości formy)wysmarowanej margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku

W kuchennym oknie Ewy
Lekka rolada cytrynowa 145

się odważyłam,wychodzą rewelacyjnie. Zaznaczam,  że dla początkujący może coś nie wyjść ,ale  nie zrażamy się. Pyszna rolada Czego potrzebujemy  Na ciasto 4 jajka 12 dag mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa 250 ml. jogurtu naturalnego 2-3 łyżeczki żelatyny sok i otarta skórka z jednej cytryny 250 mil śmietany , kremówki 25 konfitury morelowej. Jak robimy(...)Oddzielić  żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypując 5 łyżek cukru. Kolejno dodawać po jednym żółtku , za każdym razem  dokładnie łącząc je z masą. Mąkę przesiać przez sitko , dodać  do masy , wymieszać.  Prostokątną blachę wyłożyć pergaminem, rozsmarować przygotowane ciasto. Piec 10 min . w tem.  200 C Gorący biszkopt wyrzucić na wilgotną posypaną

W kuchennym oknie Ewy
Metrowiec makowo-owocowy 382

galaretek. Czy to będzie dobre?  Spróbujcie sami . Przepis zaczerpnęłam z książki: 120 Przepisów na Święta Czego potrzebujemy: 8 jaj 2 szklanki zmielonego maku 30 dag cukru 25 dag mąki 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 galaretki , np. wiśniowa i agrestowa 500 ml. śmietany kremówki 10 dag powideł śliwkowych Przygotowanie biszkoptu makowego Białka ubić z 20 dag cukru(...)blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec 25 min w 180 C. po ostudzeniu przekroić na pół i posmarować powidłami. Na jasny biszkopt utrzeć żółtka jaj z resztą cukru, dodać pozostałą  mąkę i proszek wymieszać. Piec na takiej samej blaszce w temp 180 C ok 25 min. Po ostudzeniu przekroić na dwie części. Przygotować kolorowa masę, każdą galaretkę rozpuścić

W kuchennym oknie Ewy
Torcik tiramisu z wiśniami 155

podłużnych biszkoptów 2 łyżki kakao Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dosypywać 10 dag cukru,  jedną torebkę cukru waniliowego. Wlać żółtka , starannie wymieszać. Mąkę i proszek połączyć z masą. masę wlać do okrągłej formy wyłożonej papierem. Piec ok. 25 min w 200 C. ostudzić. Wiśnie odsączyć. Zalewę przelać do garnka zagotować z cukrem waniliowym(...)Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić zimną wodą, wlać do wrzącego płynu. Cały czas mieszając, gotować, aż lekko zgęstnieje, włożyć owoce, wymieszać ostudzić. Zimny biszkopt przekroić na dwa placki. Spód posmarować masą wiśniową i odstawić na godzinę do lodówki. Mascarpone zmiksować z twarogiem i resztą cukru . Namoczoną żelatynę rozpuścić w podgrzanej wiśniówce i połączyć z dwiema łyżkami kremu serowego ,a następnie z reszta

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto z masą jabłkową 265

smaczne . Trochę zmodyfikowałam przepis, ponieważ zawsze  lubię  dodać własną  inwencję przy pieczeniu. Dzisiaj skrzętnie wszystko dokumentowałam. Czego potrzebujemy: Biszkopt : 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku  do pieczenia Masa jabłkowa: 5- 6  jabłek 2 galaretki (dowolne ja dałam cytrynowe) 75 0ml wody Masa: 1 budyń waniliowy 1 szklanka mleka 1 kostka(...)margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 aromat waniliowy WYKONANIE: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo żółtka i cukier. Na koniec mąka i proszek, wymieszać delikatnie. Piec w prostokątnej formie ok 25 min w 180 C.Ostudzić. Masa biszkoptowa, już gotowa do pieczenia Jabłka zetrzeć na grubej tarce, dodać 750 ml wody i dusić na małym ogniu

W kuchennym oknie Ewy
Kruche ciasto z truskawkami 150

Czas na świeże  truskawki idealny, dlatego  dziś smaczne, kruche  ciasto z truskawkami. Polecam! SKŁADNIKI: Kruche ciasto  1/2 kilograma mąki 1 margaryna 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 5 zółtek łyżka smalcu ok 1 kg. truskawek Piana z białek Białka z pięciu jaj ok. szklanka cukru  kryształ -ubić. WYKONANIE: Mąką połączyć z proszkiem

W kuchennym oknie Ewy
Pstrąg smażony z cebulką 156

smaczna potrawa. Pstrąg  smażony na masełku z cebulką, warto spróbować. Potrzebujemy: Jednego pstrąga, chyba że mamy więcej chętnych, pół soku z cytryny, sól pieprz, jedna cebulka, masło klarowane, mąka. Wykonanie: Pstrąga nacieramy solą, pieprzem, od środka również. Wyciskamy sok z cytryny. Obkładamy plastrami cebuli, odstawiamy do lodówki na ok 2 godz.Można na dłużej. Po wyjęciu  z lodówki(...)ściągamy cebulkę. Obtaczamy rybę w  mące ( będzie bardziej chrupiąca). Masło rozpuszczamy na patelni. Smażymy pstrąga najpierw na dużym ogniu, następnie na mniejszym, obracamy. Pod koniec smażenia dodajemy cebulkę i lekko podduszamy Podajemy z ziemniaczkami , frytkami itp. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką 138

Lubię takie ciasta do których nie potrzebny mikser..szybko si robi, mało zmywania...i szybko się zjada...zdjęcia po upieczeniu niestety brak.. ciasto: 340 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g drobnego cukru 3 jajka 0,5 szklanki oleju słonecznikowego 300 g jogurtu naturalnego [ u mnie owocowy] dowolne owoce [ u mnie śliwki, nektarynki, jabłko, pomarańcza(...)opakowania cukru wanilinowego kruszonka: 50 g stopionego masła 10 łyżek mąki 5 łyżek cukru 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego W jednym naczyniu wymieszać suche składniki, w drugim mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać łyżką do połączenia składników (nie trzeba używać miksera), dodać pokrojone owoce i wymieszać.. Kruszonka: wszystkie składniki umieścić w misce i rozgniatać między palcami tworząc grudki

Moje domowe kucharzenie
Smażone patisony 139

delikatne warzywa. Najprostszy sposób na ich przygotowanie to usmażenie ich  w formie placuszków w panierce. Przepis na smażone patisony: SKŁADNIKI 1 średni patison 2 ząbki czosnku wegeta, pieprz mąka jajko mleko bułka tarta oliwa lub olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Obieramy patisona ze skórki (chyba, że jest to bardzo młody osobnik -wtedy nie jest to konieczne). Kroimy na plastry grubości(...)wykrawamy gniazda nasienne.  Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypujemy wegetą i pieprzem. Odstawiamy na kwadrans.  Panierujemy w mące, jajku rozmąconym z mlekiem,a na  końcu w bułce tartej. Smażymy najpierw na dosyć mocno rozgrzanym oleju. Gdy będą miały złoty kolor przykrywamy pokrywką i smażymy jeszcze chwilę na bardzo małym ogniu - wtedy zrobią się super mięciutkie. Odsączamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Świąteczne pierniczki 258

kilograma mąki                                                                               - 2/3 szklanki miodu - 1/2 szklanki cukru - 1/4 kostki masła - 1 jajko - 1 łyżeczka sody - 1 opakowanie przyprawy do ciasteczek(...)korzennych - różności do zdobienia - lukier , posypki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe,      cukierki typu m&m's  PRZYGOTOWANIE Mąkę, cukier i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy.  Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki.  Wykrawamy foremkami dowolne kształty. Pieczemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak po chińsku 234

piersi z kurczaka                                             - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki curry - 1 łyżeczka ostrej papryki  - pół łyżeczki cynamonu - pół łyżeczki imbiru - 3 łyżki sosu sojowego - sól, pieprz - dymka - olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Kurczaka myjemy i kroimy(...)nieduże kawałki. Solimy i pieprzymy.  W misce mieszamy mąkę ziemniaczaną z resztą przypraw  i sosem sojowym. Wrzucamy kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy.  Smażymy kurczaka na mocno rozgrzanym oleju, by był chrupiący. Zdejmujemy kurczaka z patelni i smażymy posiekaną dymkę. Najlepiej smakuje podany z ryżem curry oraz z sosem  chilli słodko- pikantnym

Moje Kuchenne Rewelacje
Proste pączki z serka homogenizowanego 2756

łatwy przepis na małe pączki :) SKŁADNIKI 1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (140-150g)                     3 jajka 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia  tłuszcz  do smażenia cukier puder PRZYGOTOWANIE Serek wymieszać z jajkami, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować. Kłaść małą łyżeczką namoczoną w tłuszczu

Moje Kuchenne Rewelacje
Schab w ziołach z brukselką 210

schabu bez kości 40 dag brukselki 2 marchewki 1 cebula 1 kostka bulionowa 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka bazylii sól, pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Cebulę kroimy drobno. Marchewki ucieramy na tarce do jarzyn. Rozgrzewamy w rondlu olej i smażymy razem przez 7-10 minut. Kostkę bulionową rozpuszczamy(...)szklance gorącej wody.        Schab  kroimy w cienkie paski. Solimy i pieprzymy. Mąkę mieszamy z majerankiem      i bazylią.  Obtaczamy paski mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju w dużym rondlu, aż się zarumieni. Odlewamy tłuszcz z patelni. Dodajemy bulion, marchewkę z cebulą i brukselkę. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy przez chwilę pod przykryciem

Moje Kuchenne Rewelacje
Prosty i szybki jabłecznik 374

jabłek 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny cynamon masło i bułka tarta do tortownicy cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE W mikserze ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy skórkę z cytryny oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy ciasto. Jabłka kroimy w plasterki. Tortownicę smarujemy masłem

Moje Kuchenne Rewelacje
Jabłka w cieście kokosowym 172

Sezon na jabłka w kuchni w pełni. Moja propozycja na dzisiaj - jabłka smażone w cieście kokosowym SKŁADNIKI     4 jabłka 2 jajka  1,5 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 3 łyżki cukru 2 łyżki cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g wiórków kokosowych olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Jabłka obieramy i kroimy w szesnastki. Mąkę miksujemy

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania