odrobiną czekolady, pycha, czego chcieć więcej. Najlepsze są na drugi dzień ale to wersja dla tych z silną wolą, polecam:) Składniki na około 50 ciasteczek: 0,5 kg mąki pszennej 2 jajka 200 g masła 80 g cukru 3 łyżki śmietany 18% łyżeczka sody oczyszczonej tabliczka czekolady mlecznej Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną. Dodajemy masło oraz roztrzepane
ciastkarnia na kruchym spodziekrzaczka. Tym razem moją ofiara padły maliny. Tego z ogrodzie u nas pod dostatkiem więc wykorzystałam je do ciasta z galaretką, wyszło pyszne:) Składniki: biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru masa: ser ricotta 200 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru dodatkowo: maliny fix do śmietany 3 galaretki malinowe Wykonanie: Biszkopt: Oddzielamy(...)białka od jajek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. delikatnie dodajemy ją do masy z białek i przekładamy gotowe ciasto do brytfanki. pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. masa: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fix do śmietany i cukier. Ubitą śmietanę
ciastkarnia na kruchym spodziestwierdził, ze jest wilgotne i mocno bananowe ,no też mi zachęta dla mnie. Pozostawiam więc przepis dla amatorów bananów. Składniki na keksówkę o długości 35 cm: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 4 duże dojrzałe banany 4 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki suszonej żurawiny Wykonanie: Mąkę z proszkiem
ciastkarnia na kruchym spodziemało słodkim mascarpone i kwaśnymi owocami jeżyny okazała się strzałem w dziesiątkę:) pycha:) polecam tym bardziej cierpliwym łasuchom, teraz przymierzam się do zrobienia rolady bezowej:) Składniki: 4 jajka łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu winnego 250 g cukru dodatkowo: 250ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone jeżyny i truskawki Wykonanie: Na brytfankę układamy papier(...)średnicy 23 cm. Piec nagrzewamy do temperatury 150 stopni. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy białka będą sztywne delikatnie dodajemy mąkę i ocet dalej miksując, gdy wszystko razem się wymiesza gotową pianę przekładamy na przygotowaną wcześniej brytfankę. Wykładamy pianę dokładnie na okręgu i brzegi piany delikatnie unosimy szpatułką do góry
ciastkarnia na kruchym spodzieprzesłodzić masy bo inaczej będzie za mdły. Proste to jest ale na prawdę warto, niebo w gębie:) Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: 5 jajek 3/4szklanki mąki 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia dwie łyżki kakao masa: 500 ml śmietany 30% 50 ml wiśniówki litr wiśni z alkoholu np. z nalewki (można też kupić w sklepie(...)specjalne do dekoracji i do ciast) 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Do dekoracji: wiórki czekoladowe wiśnie do dekoracji Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Przygotowujemy tortownicę, wykładamy ją papierem do pieczenia i włączamy piekarnik na 180 stopni. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier
ciastkarnia na kruchym spodzieskąd mam wziąć dla was zdjęcie pokrojonego tortu? Czasami pyszności wymagają poświęceń:) a tym zcasem zapraszam do wypróbowania przepisu: Składniki na 6 sztuk: biszkopt: 5 jajek 3/4szklanki cukru szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 200 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru 200 g borówek 2 gruszki Wykonanie: Żółtka oddzielamy do białek i ubijamy je mikserem(...)sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier dalej miksując oraz żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia przez sitko a następnie dodajemy je delikatnie do masy z białek. Gotowe ciasto przelewamy do foremek tak aby zapełnić je do połowy wysokości. Wkładamy foremki do pieca nagrzanego na 180 stopni na 20 minut. Gotowe tartaletki wyjmujemy z pieca i studzimy. W tym czasie
ciastkarnia na kruchym spodzieSkładniki na około 20 ciasteczek 150 g masła 3 łyżki cukru 2 jajka cytryna tabliczka gorzkiej czekolady 60 lub 70 % kilka kropel aromatu cytrynowego łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki mąki Wykonanie: Mąkę z sodą przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę w kształcie stożka. Dodajemy jajka i margarynę o temperaturze pokojowej. Na koniec na tarce na małych oczkach
ciastkarnia na kruchym spodzieśmietanowy wsad nie jest w nich najważniejszy. Na poprawę humoru aby nie dopadła nas jesienna chandra:) Składniki na 15 sztuk: szklanka wody 125 g masła 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 200 ml śmietany 30% łyżka cukru pudru Wykonanie: W rondelku podgrzewamy wodę i dodajemy masło, gdy się rozpuści wsypujemy mąkę i wszystko energicznie mieszamy
ciastkarnia na kruchym spodzierekomendacji innych na internecie. Co tu dużej mówić, zobaczcie sami jaki był efekt: Składniki: biszkopt: 6 jajek szklanka drobno pokrojonych orzechów włoskich 1 i 1/4 szklanki mąki 3/4 szklank cukru łyżeczka proszku do pieczenia ciasto kokosowe: 200 g wiórków kokosowych 3 łyżki cukru 4 białka z jajek masa kawowa: kostka masła 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki cukru(...)mleka 2 budynie śmietankowe Wykonanie: biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, wszystko razem delikatnie mieszamy. Następnie powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechy, wszystko razem mieszamy, przelewamy do formy prostokątnej i pieczemy 35 min. w 180 stopniach. ciasto kokosowe: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier a gdy już białka będą
ciastkarnia na kruchym spodzieniż tylko kulinarne ale nie bójcie się nie rezygnuje z Tego bloga ani nie zamierzam go zaniedbać, obiecuje:) http://pearismysize.blogspot.no Składniki: 200 g masła 150 g cukru 500 g mąki 3 łyżki śmietany 18% łyżeczka sody oczyszczonej 3 jajka 1 kg jabłek lub duży 1 l słoik gotowych przetartych i przesmażonych 4 łyżki rumu Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko
ciastkarnia na kruchym spodziekwestia dobrego ubrania nie przemakalnego? albo ludzi, którzy są bardziej uśmiechnięci? albo po prostu czystości na ulicach? Zdecydowanie jednak wolę norweską jesień od polskiej. Składniki: ciasto: 600 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru 5 łyżek śmietany 200 g masła 3 jajka Masa: 2 budynie waniliowe 0,5 l mleka 180 g cukru 1,5 kg jabłek(...)orzechów włoskich Wykonanie: na stolnicy przesiewamy mąkę przez sitko. Dodajemy cukier, jajka masło i śmietanę. Wszystko razem zagniatamy w jednolite ciasto. Gdy będzie gotowe wkładamy je do lodówki na 30 minut. W tym czasie jabłka obieramy i kropimy na plasterki. Ciasto dzielimy na dwie nie równe części. Większą część ciasta wykładamy na blaszkę. Następnie układamy na nim okrojone jabłka
ciastkarnia na kruchym spodziezapraszam do czytania mojego drugiego bloga: http://pearismysize.blogspot.no/ Składniki: 2 szklanki maślanki 150 g cukru 200 g masła 2 jajka szczypta soli 2 łyżeczki sody oczyszczonej 450 g mąki Wykonanie: Na stolnicę wysypujemy przesianą przez sitko mąkę oraz wszystkie sypkie składniki. Dodajemy jajka oraz posiekaną na drobne kawałki margarynę oraz maślankę. Wszystko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe formujemy w kule
ciastkarnia na kruchym spodzieciekawy, muszę przyznać, że spodobała mi się ta wersja. Myślę, że powtórzę ją na święta i zobaczymy czy innym też będzie smakować. Składniki: ( na około 30 pierniczków) 500 g mąki pszennej 150 g miodu 100 g cukru 150 g masła 2 jajka łyżka kakao 4 łyżki przyprawy do piernika 60 ml esencji herbacianej łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie: Najlepiej liściastą herbatę(...)zaparzamy w 5 łyżkach gorącej wody. Na stolnicę przesiewamy przez sitko mąkę oraz dodajemy wszystkie sypkie składniki. W stożku robimy dziurę i wlewamy w nią wcześniej przecedzoną przez sitko esencje herbacianą, jajka oraz miód. Wszystkie składniki zagniatamy razem i tworzymy jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy
ciastkarnia na kruchym spodziedodać coś od siebie. Staje się coraz bardziej zbuntowana chyba i nie daje się trzymać w ustalonych normach przepisowych haha. W końcu fajnie sobie poeksperymentować:) Składniki: ciasto: 50 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag miodu 150 g masła 2 jajka masa: 200 ml śmietany 30% 250 g serka ricotta lub mascarpone 3 łyżeczki cukru(...)pudru puszka masy karmelowej 200 g orzechów Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy resztę składników i wszystko zaraz zagniatamy aż powstanie nam jednolita bryła ciasta. gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę. Jeżeli nie mamy gotowej masy karmelowej wystarczy gotować przez trzy godziny słodkie mleko zagęszczone. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy
ciastkarnia na kruchym spodzie