Podczas moich wakacji we Włoszech, przez zupełny przypadek miałam okazję skosztować Piadinę. Jest to placek przygotowany z mąki i smalcu z rozmaitym nadzieniem. Farsz może stanowić ser, rukola, prosciutto z pomidorem lub cokolwiek innego, na co pozwoli nam wyobraźnia. Całość dania to przepyszny placek z nadzieniem, który jest doskonałą przekąską na ciepło. Czas przygotowania: 30 minut Ilość(...)porcji: 6 placków Składniki: Na placki Szklanka mąki Łyżka smalcu Pół łyżeczki sody oczyszczonej Troszkę soli* Ciepła woda Farsz: Mozzarella Rukola Prosciutto Pomidor Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy ręcznie, aż całość utworzy gładkie ciasto. Powstałe masa powinna być elastyczna, by móc z niej formować placki. Ciasto dzielimy na 6 małych części i każdą wałkujemy bardzo cienko na placki. Przygotowujemy
Kolizje Smakówtrudności. Czas przygotowania: 90 minut Ilość porcji: 12 Składniki: Biszkopty (6 szt. każdy będzie w innym kolorze) 8 jajek 2-3 łyżki oleju 3/4 szklanki cukru 2 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka cukru z wanilią barwniki Krem: 800 g śmietany kremówki 30% 3/4 szklanki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny 1/3 szklanka wrzątku 1 szklanka herbaty* Robienie tortu zaczynamy(...)przygotowania biszkoptów. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Do powstałej piany dodajemy kolejno mąkę, żółtka, olej i cukier waniliowy. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 6 porcji ( każda będzie miała około 120-125 g). Teraz czas na barwniki. Wybieramy swoje ulubione kolory i każdą część ciasta zabarwiamy w innej tonacji**. Kawałki
Kolizje Smakówsię bez niego obejść. Uważamy że w smaku jest po protu nieziemskie. Zapraszamy do wypróbowania przepisu :) Czas przygotowania: 45 minut Ilość porcji: 15 Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka mąki 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki wody Krem: 1 łyżeczka cukru waniliowego 500 g śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 1 łyżka żelatyny 1/3 szklanki wrzątku woda(...)nasączenia biszkoptu Robienia brzdąca zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy stopniowo dodając cukier, na sztywną pianę. Następnie dodajemy resztę składników: żółtka, mąkę, wodę i mieszamy łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Powstałą masę przekładamy na wcześniej wyłożoną papierem blachę. Pieczemy 17 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Teraz zabieramy się za krem. Rozpuszczamy
Kolizje Smakówefekty są warte poświęcenia! Czas przygotowania: 60 minut + 25 minut pieczenia Ilośc porcji: 8 Składniki: Około 8 naleśników według tego przepisu. Beszamel 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szklanki gorącego mleka Sól, świeżo mielony biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej Farsz 2 opakowania szpinaku Ząbek czosnku 300g świeżych grzybów np. pieczarek lub podgrzybków Masło Cebula Sól, pieprz 250g startego(...)żółtego sera Przygotowanie beszamelu : Na patelni roztapiamy masło i dodajemy mąkę mieszając intensywnie. Smażymy około 2 minuty na średnim ogniu. Czekamy do lekkiego spienienia powstałej masy. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do garnka. Dolewamy gorącego mleka energicznie roztrzepując. Ponownie ustawiamy na ogniu doprowadzając do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około dwóch minut ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem
Kolizje SmakówIlość porcji :4 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: Masło ziołowe ( zastąpiłyśmy pietruszkę koperkiem, jednakże można użyć dowolnych ulubionych ziół:)) 4 pojedyńcze piersi z kurczaka Jajko Talerzyk mąki Talerzyk bułki tartej Olej Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i delikatnie przez folię rozbijamy tłuczkiem. Z masła formujemy wałeczki. Piersi z kurczaka zawijamy dookoła masła, w razie konieczności spinamy wykałaczką(...)patelni rozgrzewamy olej. Uformowane kotlety obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy złączeniem do dołu na mocno rozgrzanej patelni, delikatnie obracając. Usmażone kotlety wyciągamy na ręcznik papierowy do odsączenia. Podajemy od razu po przygotowaniu
Kolizje Smakówniezwykle proste w przygotowaniu, jednakże ciekawe połączenie składników daje nieporównywalne walory smakowe! Ilość porcji: 2 naleśniki Czas przygotowania: 20 minut + 1h chłodzenia Składniki: szklanka mleka 2 jajka 150 g mąki 3 kulki mrożonego szpinaku 200g wędzonego łososia śmietankowy serek kanapkowy cytryna odrobina margaryny Mąkę mieszamy z jajkiem, mlekiem i odrobiną soli. Do ciasta dajemy rozmrożony i odsączony szpinak. Wszystko
Kolizje Smakówbogatym farszem zapiekane w jedną całosć jako calzone.Obiad smakował nam wyśmienicie: wspaniała atmosfera, cudowne towarzystwo i fantastyczne jedzenie.. czego chcieć więcej?:) Ilośc porcji: 4 Składniki: Na ciasto: 300g mąki 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 170ml wody 10g świeżych drożdży 1 łyżeczka brązowego cukru Farsz: 4 parówki z indyka Kilka plasterków salami Cebula prażona 400g żółtego sera Puszka groszku(...)jednolitą masę. By ciasto nie lepiło się do rąk warto je posmarować delikatnie oliwą. Ciasto musi być lekko ciągnące i lepkie. W razie konieczności zwiększamy ilość wody lub mąki. Następnie odkładamy na około 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy parówkę i salami lub dowolny inny mięsny składnik na który mamy ochotę. Groszek odsączamy z wody. Żółty
Kolizje Smakówpowodu wzruszających wspomnień, ale też dla fantastycznego smaku! :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 15 sztuk Składniki: 2 jabłka 2 brzoskwinie szklanka maślanki 1 jajko łyżka cukru 200g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie tego pysznego dania rozpoczynamy od zrobienia ciasta. Mąkę miksujemy z maślanką. Ciągle miksując dodajemy żółtko, cukier, proszek do pieczenia
Kolizje Smakówaromatyczne choć delikatne w smaku. Składniki: Na pulpety 500g mięsa mielonego z indyka Jajko Około 70g bułki tartej Soł i pieprz Na sos Pęczek koperku Łyżka masła Łyżka mąki 150g śmietany 12% Sól i pieprz Przygotowanie potrawy zaczynamy od uformowania pulpetów: wszystkie składniki umieszczamy w misce i intensywnie mieszamy. Doprawiamy mięso solą i pieprzem. Następnie formujemy pulpety i układamy(...)siekamy na drobne kawałki. Jeśli ktoś nie lubi twardych części można wcześniej oddzielić gałązki i posiekać tylko drobne liście. Wówczas sos będzie smaczniejszy:). W garnku rozpuszczamy masło. Następnie dorzucamy mąkę i robimy zasmażkę. Zmniejszamy gaz i dolewamy śmietanę z dodatkiem odrobiny wody. Wrzucamy koperek i gotujemy na małym ogniu co najmniej 5 minut, pilnując by sos się nie przypalił. Pulpety
Kolizje SmakówCzas przygotowania 30 minut + 60 minut pieczenia Składniki: 2 gruszki ¼ kostki masła 1 szklanka cukru* Niecałe opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju 4 jajka 1 ½ szklanki mąki* Łyżeczka proszku do pieczenia ½ tabliczki czekolady ¼ szklanki wody *Na zdjęciu widać jakby tych produktów było więcej ale są one po prostu przedstawione w małych szklankach Masło, cukier, cukier waniliowy oraz(...)tego dolewamy olej oraz ¼ szklanki wody. Dokładnie mieszamy oraz zostawiamy do ostygnięcia. Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę. Kiedy masa kakaowa ostygnie dodajemy kolejno żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz pianę z białek. Mieszamy ręcznie by nie utracić puszystości ciasta. Gruszki dokładnie myjemy, obieramy oraz usuwamy gniazdka nasienne. Ciasto wylewamy do formy, wyłożonej wcześniej papierem
Kolizje Smakówszybkie w wykonanie, czyli po prostu ideał! :) Czas przygotowania: 40 minut Ilość p o rcji: Średnia blacha Składniki: Ciasto: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka masła 100 g mąki 300 g cukru 6 jaj 50 g łuskanych orzechów włoskich Polewa: Tabliczka mlecznej czekolady ok 40g masła W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło wraz z pokruszoną czekoladą. By przyśpieszyć proces można(...)czekoladę mieszać np. łyżką. Po dokładnym rozpuszczeniu ściągamy z gazu i odstawiamy do ostygnięcia. W osobnej misce ubijamy całe jajka mikserem na wysokich obrotach, stopniowo dodając cukier i mąkę. Do gotowej masy jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę i pokruszone orzechy włoskie. Wszystko mieszamy mikserem na małych obrotach. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, wlewamy nasze ciasto i pieczemy
Kolizje Smakówczerwonej, ale równie dobrze może to być po pół żółtej i pół czerwonej) Szklanka bulionu ( jeśli akurat nie mamy może być z kostki) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki + pół szklanki wody* Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, ostra papryka (opcjonalnie słodka) *chyba że preferujemy nie zgęstniane sosy wówczas omijamy te składniki Mięso myjemy pod bieżącą wodą(...)ziemniaczane według tego przepisu. Po upłynięciu czasu dorzucamy do garnka koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. My zazwyczaj wrzucamy około łyżeczki ostrej papryki. Całość mieszamy. W pół szklanki wody rozpuszczamy dokładnie mąkę, tak by nie było grudek. Dolewamy do powstałego sosu. Trzymamy chwilkę na ogniu, aż składniki połączą się i możemy podawać. Koniecznie na ciepło
Kolizje Smakówzupy jest z książki „Gotuj z Julią” natomiast pozostała część (w tym doprawianie) już naszą inwencją :) Składniki: co najmniej 500g dyni 1 łyżka masła 1 cebula 1/6 szklanki mąki około 500ml wywaru drobiowego* przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ostra papryka i odrobina chili *Julia dodaje jeszcze mleko do bazy, ale my ten składnik pomijamy bo nam nie smakuje(...)garnka, zalewamy wodą i gotujemy na miękko. Cebulę podsmażamy na maśle w rondelku. Smażymy kilka minut często mieszając, by się nie przypaliła. Kiedy cebula się zeszkli i zmięknie dorzucamy mąkę. Smażymy jeszcze 2,3 minuty. Zdejmujemy z ognia i wlewamy gorący wywar. Następnie całość powoli doprowadzamy do wrzenia (jeśli ktoś chciałby dodać mleko to jest idealny moment). Dynie odcedzamy
Kolizje Smakówpatelni, podawane z cukrem pudrem i śmietaną. Szybkie, pyszne danie idealne na jesienne dni. Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500g dyni startej na dużych oczkach 6 łyżek mąki pszennej Szczypta soli 1 jajko Olej do smażenia Dodatki: cukier puder, jogurt naturalny lub śmietana Dynie trzemy na dużych oczkach. Następnie dorzucamy do niej mąkę oraz żółtko z jajka. Doprawiamy nieco
Kolizje Smakówprzyjęcia z udziałem mluchów :) Składniki: 1 szklanka śmietany kremówki 150g czekolady ( 1,5 tabliczki) 100g masła (1/2 kostki) 1/2 szklanki cukru 3 jajka 3 banany 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru Czekoladę topimy w kąpieli wodnej ( nastawiamy wodę w garnku a na nim układamy metalową miskę tak by nie dotykała wody(...)wykładamy czekoladę i często mieszając czekamy aż się stopi). Masło ucieramy z cukrem, następne dodajemy przestudzoną czekoladę, jajka oraz mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy. Wypełniamy foremki do muffinek lub papilotki. Pamiętamy przy nakładaniu, że muffinki nieco urosną, dlatego wkładamy ciasta maksymalnie do 2/3 wysokości papierków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30 minut. W czasie
Kolizje Smaków