Muffinki są pyszne, wilgotne, z niespodzianką w środku. Porcja na 6 dużych babeczek. Polecam! :) Składniki: Ciasto: 225g mrożonego szpinaku 125g cukru 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki startej mlecznej czekolady Dodatkowo: coś do dekoracji(...)wierzchu, może to być posypka cukrowa, ziarenka granatu itd. Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto ze szpinakiem. Ciasto wkładamy do foremek do 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy. Śmietankę miksujemy z serkiem
Czerwona PorzeczkaPolecam tę potrawę tym wszystkim,którzy do wątróbki są nie przekonani. Składniki: 50 dag wątróbki z drobiu mleko 25 dag pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki 80 ml czerwonego wytrawnego wina sól,pieprz, 2 gałązki świeżego majeranku Wykonanie: Wątróbkę płuczemy, moczymy w mleku i pozostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę. Pomidory myjemy, pozbywamy się skórki(...)kroimy w cząstki. Cebulę kroimy na plasterki i smażymy. Wyjmujemy wątróbkę z mleka , oczyszczamy z błon , posypujemy mąką i smażymy z obu stron, dodajemy cebulę, czosnek , pomidory i wino oraz przyprawy. Dusimy 5 minut na małym ogniu pod przykryciem, doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami z wody
Gorący kąsekspróbowała, od razu pobiegła do domu by zrobić u siebie to samo co próbowała u mnie :) Składniki: Ciasto na naleśniki gryczane (4 sztuki o średnicy 28 cm): 125 g mąki gryczanej 7,5 g mąki pszennej 1 jajko 250 ml wody mineralnej niegazowanej ( ja użyłam przefiltrowanej z dzbanka Dafi ) 20 g masła rozpuszczonego sól Nadzienie: mieszanka warzyw na patelnię
Blondynka GotujeTrochę inna wersja tradycyjnych kopytek. Fajnie smakują same bądź w połączeniu z ulubionym mięsem. Składniki: - 1 kg ziemniaków - 2 jajka - 2 szklanki mąki pszennej - 1/2 pęczka bazylii - sól do smaku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy a następnie gotujemy do miękkości. Bazylię płuczemy i drobniutko siekamy. Zimne ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę, do ziemniaczanej masy dodajemy jajka, mąkę, sól
Zainspirowana w kuchnibędzie tak jak najdłużej. Tym razem postawiłam na proste ciasteczka z sezamem. Mam nadzieje, że zasmakują wam tak samo jak mnie Składniki na 40 ciasteczek 250 g mąki 150 g masła 60 g cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka 150 g sezamu łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie: Mąkę przesiej przez sitko na stolnicę, dodaj roztopione masło, sezam, cukier
ciastkarnia na kruchym spodziemleka 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1 cukier wniliowy ¼ łyżeczki soli 1 kg śliwek węgierek WYKONANIE: Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką mąki, łyżeczką cukru i odrobiną soli. Poczekać aż trochę wyrosną. Jedno jajko i dwa żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę. Następnie wlać drożdże, mleko
W kuchennym oknie Ewykrem serowo-śmietankowo-czekoladowy. Przepis na idealne Bezowe tartaletki z kremem serowo-czekoladowym. Polecam. Składniki na tartaletki (24 sztuki): 3 białka szczypta soli 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 150 g serka śmietankowego 150 ml śmietany 30% 50 g gorzkiej czekolady + 2 kostki czekolady Białka na bezy wbijamy do misy robota i ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli(...)miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając i czekając za każdym razem aż dodany cukier się rozpuści. Na końcu nie przerywając ubijania dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Masę bezową przekładamy do 24 foremek, wyrównujemy powierzchnię i ustawiamy na blachę bezy zostawiając między nimi niewielkie odstępy gdyż jeszcze urosną. Suszymy tartaletki około 70 minut w piekarniku nagrzanym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrawdziwy biszkopt to idealna baza do wykwintnych tortów a także świetna propozycja na deser. Bardzo prosty i szybki przepis na ciasto bez proszku do pieczenia. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko
prawdziwe jedzeniezaczęły się ciągłe pytania kiedy zrobię drugą. Zostały białka więc zrobiłam inną ale równie pyszną :) składniki beza: 5 białek jajka m/l szczypta soli 250 g cukru drobnoziarnistego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego krem mascarpone: 125 g schłodzonego mascarpone 1 opakowanie cukru wanilinowego 1/4 szklanka cukru 3 łyżeczki śmietany 18% 500 g jagód Przygotowanie: Nagrzać piekarnik(...)pergaminem, narysuj dwa okręgi 18 cm (najlepiej cyrklem). Do miski wlej białka ze szczyptą soli i ubijaj, na sztywno, stopniowo dodawaj cukier cały czas ubijając, dodaj mąkę i ocet - ubijaj wszystko jeszcze 2 minutki, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Pianę wyłóż na dwa okręgi dużą łyżką najlepiej kilkoma ruchami, aby za długo bezy nie formować
Niezły Młynektego biszkopt nasączony ponczem z cytrynówki delikatnie zaostrzającym całe ciasto, które polane jest jogurtem również dla zaostrzenia smaku i udekorowane kandyzowanymi płatkami róż. BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce(...)mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. KREM 25 dag masła roślinnego 3 jajka 5 łyżek cukru
RAROSSAdeser. Idealny poprawiacz humoru:) na dzisiejszą ponurą pogodę. Jabłka posypane cynamonem, obtoczone ciastem naleśnikowym, po usmażeniu złociste i chrupiące. SKŁADNIKI 1 jajko szklanka mleka 6 łyżek mąki pszennej szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 3 jabłka cynamon cukier puder Mleko, jako, mąkę, proszek do pieczenia, sól miksujemy- ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Jabłka obieramy wydrążamy gniazda
RAROSSAktóre można podmienić na inne owoce. Jabłka zatopione w puszysty biszkopcie, po upieczeniu delikatnie miękkie ale pozostają w całości. 6 jabłek 6 jajek 6 łyżek mąki 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dużą prostokątną blachę wyzłoci papierem do pieczenia. Jabłka obrać wyciąć gniazda nasienne pokroić na ćwiartki, lub grubsze(...)jeden kawałek jabłka powinien dotykać następny). Żółtka oddzielić od białek, z białek ubici sztywną piane. Do żółtek dodać cukier oraz cukier waniliowy i ubić na puszystą masę, następnie dodać mąkę oraz proszek dopieczenia i dokładnie zmiksować na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na jabłka, wyrównać tak aby owoce były przykryte ciastem, piec
RAROSSAbiałego 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Masa śmietanowa 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka żelatyny Biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia sposób przyrządzenia Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy(...)jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min Bita śmietana Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, ubić śmietanę
RAROSSAokazji lepienia pierogów z innym farszem, zawsze zrobię małą porcje z białym serem na słodko. Najlepiej smakują prosto z wody polanę śmietaną i posypane cukrem. SKŁADNIKI Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2-3 łyżki oleju szczypta soli około szklanki ciepłej wody Farsz 500 g zmielonego twarogu 4 łyżek cukru pudru, (według(...)żółtka 1-2 łyżki gęstej śmietany PRZYGOTOWANIE Farsz Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać, gdyby masa serowa była zbyt twarda można dodać 1-2 łyżki gęstej śmietany Ciasto: Z mąki jajek, oleju, soli oraz wody zagnieść ciasto, powinno być gładkie oraz elastyczne. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych kawałków aby było wygodniej je rozwałkować. Każdą części ciasta rozwałkowujemy
RAROSSAtego bita śmietana pachnąca cytryną i galaretka morelową. Ciasto kuś swymi barwami oraz zapachem, najbardziej do gustu przypada maluchom. SKŁADNIKI (forma 25x30) Biszkopt Składniki: 5 jajka 5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 3 budynie waniliowe (jeżeli są bez cukru dodaje 4 łyżki cukru) 800 ml soku (ja użyłam limonkowego) Masa śmietanowa(...)galaretki morelowe Sposób przygotowania: B iszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć
RAROSSA