omlecik na śniadanko lub kolację. W środku zamknęłam pomidorka i mozzarellę, która pod wpływem temperatury roztapia się a potem przyjemnie rozpływa w ustach. składniki: 2 duże jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 kulka mozzarelli 1 nieduży pomidor sól ziołowa lub przyprawa do pomidorów masło klarowane do smażenia Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać żółtka(...)potem mąkę. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z odrobiną masła i wlać masę jajeczną. Pomidora i mozzarellę pokroić na 3 grubsze plasty, pierwsze i ostanie plasterki tzw.przylepki można zjeść. Na środku wzdłuż całego omletu ułożyć na przemian plastry pomidora i mozzarelli, oprószyć przyprawą do pomidorów lub solą ziołową. Smażyć na wolnym ogniu aż omlet od spodu ładnie się przyrumieni. Następnie boki
Monia miesza i gotujePleśniak to połączenie jasnego i ciemnego ciasta przełożonego aromatycznymi śliwkami. Lubię w nim te wyłaniające się za każdym kęsem różnej wielkości kawałki ciasta, pychunia :) Składniki: - 2 szklanki mąki - 1 kostka margaryny - 2 łyżki cukru - 1 łyżka proszku do pieczenia - 4 jajka - 1 opakowanie cukru waniliowego - 2 łyżki kakao - 2 łyżki cukru pudru - 1 kg śliwek lub słoik powideł śliwkowych Przygotowanie(...)śliwek usuwamy pestki, na dno naczynia nalewamy wody, wrzucamy śliwki i dusimy. Ja miałam śliwki słodkie więc w ogóle nie dodawałam cukru. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy margarynę i siekamy składniki. Następnie dodajemy żółtka oraz cukier i całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Pierwszą część rozwałkowujemy i wylepiamy nią blachę o wymiarach
Zainspirowana w kuchnisłoneczny dzień trzeba nacieszyć się końcówką lata. Składniki: 200 g malin ( mogą być mrożone) 50 ml wytrawnego czerwonego wina 50 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 200 g lodów śmietankowych 200 ml mleka sok z połowy cytryny garść świeżej mięty Przygotowanie: W garnuszku smażymy maliny z cukrem, jak zaczną wrzeć dodajemy wina i mąkę energicznie mieszając, gotujemy przez
Niezły MłynekZamieniłam przepis na ciasto, bo mam już swoje wypróbowane, gdzie ilość wychodzi mi idealnie na moją formę do tarty o średnicy 23cm. Spróbujcie koniecznie! :) Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła płaska łyżeczka soli żółtko 3 łyżki zimnej wody Farsz: 200g kurek pół opakowania serka Almette o smaku ziołowym połowa piersi z kurczaka por cebula 3 jajka(...)100ml śmietanki 30% sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, tymianek olej i masło do smażenia Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przekładamy do lekko natłuszczonej olejem formy. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nam nie "wstało" i przykrywamy
Czerwona Porzeczkazaserwowały 43 przepisy. Dało się zauważyć zdecydowany omletowy trend. Skorupka w skorupkę szły sadzone. Na podium z minimalną stratą załapały się także jajecznice. O rety, omlety: Omlet bez mąki (Przepisy Młodej Mężatki) Dyniowy omlet z musem karobowym (Kuchenne szaleństwa) Omlet z pomidorami i wędzonym łososiem (peanutbuttermonster) Omlet owsiany z lnem, sezamem i owocami (peanutbuttermonster) Śniadaniowy(...)kurkami (Gziczka) Letnie śniadanie z dzieciństwa czyli jajecznica z pomidorami (Brzuszki Łakomczuszki) Jajecznica z parówkami i szczypiorkiem (Apetyczna Kuchnia) W koszulce czy bez: Pancakes z mąki z ciecierzycy z guacamole i jajkiem (Mam smak na...) Jajko Benedykta (Misiu Lubi Zjeść) Salade lyonnaise czyli francuska sałatka z boczkiem i jajkiem w koszulce (Widelce) Tosty
bastalenarównież. Chodzi o to ,że jest mało wymagająca, a jak mamy dobry przepis na ciasto, to zawsze się uda. Prezentuję taki własnie przepis. SKŁADNIKI 1 kg. jabłek 1/2 kg. mąki pszennej 1 margaryna 1 łyżka smalcu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru Cukier waniliowy łyżeczka cynamonu 5 żółtek Na bezę białka z pięciu jajek i pół szklanki(...)cukru. WYKONANIE Jabłka obrać pokroić na małe kawałki. Nie ścieram jabłek na tarce, ponieważ takie w kawałkach lepiej smakują. Mąkę posiekać z margaryną, smalcem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, zagnieść ciasto, 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę. Resztę schłodzić w zamrażarce. Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem, rozłożyć na cieście. Schłodzone ciasto zetrzeć na drobnej tarce na górę
W kuchennym oknie Ewywarstwy delikatnego kremu śmietankowego i malinowej galaretki z dużą ilością malin. Jedynym słowem wspaniałe, delikatne ciasto, które zdecydowanie polecam. Składniki na ciasto: 6 żółtek 100 g cukru 190 g mąki 150 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartego dodajemy żółtka. Ciągle ucierając wsypujemy wymieszaną z proszkiem(...)pieczenia mąkę. Ucieramy jeszcze krótką chwilę do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie porcje. Formę o wymiarach 25 x 36 wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy pierwszą porcję ciasta. Będzie go niewiele ale zapewniam, że tak właśnie ma być. Na rozłożone ciasto wykładamy bezę i posypujemy migdałami. Pieczemy około 35-40 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku
Made By Mom And Sonsiódmym niebie! :) Składniki: 1/2 dyni hokkaido 1 l bulionu drobiowego (marchew, seler, pietruszka, skrzydełko z kurczaka) 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 2 łyżki jogurtu 1/2 łyżki mąki kukurydzianej przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie Sposób przygotowania: Do gotującego się bulionu drobiowego (gotujemy 15 minut) wrzucamy umytą, wydrążoną z nasion, obraną i startą na grubych(...)oczkach dynię. Gotujemy 15 min. Pod koniec gotowania zupę zabielamy: 1/2 łyżki mąki kukurydzianej, trochę wody i 2 łyżkami jogurtu naturalnego (mieszamy w oddzielnej miseczce, a potem wlewamy do garnka z zupą). Dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Z garnka wyjmujemy skrzydełko, liść laurowy i ziele. Skrzydełko obieramy i dzielimy na drobne kawałki, a następnie wrzucamy ponownie do gotującej
Truskawkowa Fiestamozzarellą w środku. Wszystkie wersje smakują mi bardzo. Tutaj znajdziecie w cieście naleśnikowym , a tutaj z kurczakiem . Składniki : * kilka kwiatów cukinii * kulka mozzarelli * sól, pieprz * jajko, mąka i bułka tarta do panierowania Przygotowanie : Mozzarellę pokroić w drobną kostkę. Kwiaty cukinii opłukać delikatnie, osuszyć. Nadziać serem. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Panierować w jajku, i wymieszanej bułce(...)tartej z mąką. Smażyć na złoty kolor, aż ser się rozpuści
Magiczne Życie MartySkładniki na 6 sztuk. Składniki na ciasto: 30 g świeżych drożdży 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki kaszy mannej Dodatki: 6 łyżeczek sosu pomidorowego lub ketchupu 12 plasterków salami 12 sztuk oliwek zielonych 12 sztuk pomidorów suszonych 12 łyżeczek kukurydzy konserwowej 12 łyżeczek startego żółtego(...)sera Przepis: Drożdże ucieramy z cukrem i dodajemy ciepłą wodę. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy soli i roztarte drożdże z wodą. Całość zagniatamy. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i ponownie zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta urywamy kule i rozwałkowujemy
Emcia Pichciszklanki startych surowych buraków (grube oczka) 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 100g sezamu 1 posiekana czerwona cebula 1/2 szklanka bułki tartej 1/3 szklanki oleju 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej posiekany pęczek koperku 2 ząbki czosnku pieprz sos sojowy Sezam prażę na suchej patelni, aż się zarumieni. Wszystkie składniki mieszam ze sobą tak, aby masa miała klejącą konsystencję(...)ulepieniu kotlecików, by się nie rozpadały. Jeśli trzeba, dodać odpowiedni mąkę/olej/bułkę tartą. Doprawiam. Z masy formuję kotleciki, które układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę odpowiednio 30 minut, przewracając w połowie burgery na drugą stronę. Podaję w świeżej bułce z sałatą, ulubioną pastą. Świetnie smakują same jako przekąska czy podane
W kuchni Karmel-itkipycha. :) Wszystkie muffinki poznikały w zaskakującym tempie. Następnego dnia robiłam kolejną partie by się nimi dostatecznie nacieszyć. Szczerze polecam :) Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Babeczki: 200g mąki pszennej 170g cukru 100g jogurtu naturalnego 75g wiórek kokosowych 5 łyżek rozpuszczonego masła 4 łyżki kakao 2 jajka 1/3 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Duża szczypta sody(...)ustawionym na średnim gazie rozpuszczamy masło z dodatkiem kakao i gorącą wodą. Odstawiamy na bok. Jajka wraz z cukrem ubijamy mikserem na średnich obrotach, aż powstanie puszysta masa. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, sodą oraz wiórkami kokosowymi. Do zmiksowanych jajek dodajemy stopniowo jogurt naturalny, masę kakaową oraz mieszankę suchych składników. Najlepiej dodawać po łyżce na przemian
Kolizje Smakówalbo spiec je na kamienie. Niesmaczne, ale przecież chrupiące! Nie, nie. W końcu się udało. Tłuste, ale nie aż tak bardzo. Chrupiące, ale niespalone. Moje ulubione! Składniki: 1.5 szklanki mąki 1/3 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego (łasuchom radzę dodać więcej) 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka siemienia lnianego 10 łyżek mleka owsianego(...)gorzkiej czekolady 7 łyżek wody 7 łyżek oleju szczypta soli Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy mąkę, cukier trzcinowy, cukier z wanilią, sodę, sól. W drugim olej z mlekiem. Siemię lniane gotujemy z wodą. Zdejmujemy z ognia chwilę po tym, jak zacznie wrzeć i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Ziarenka siemienia oddzielamy od powstałej
Weganizm infantylnyKruche babeczki z dżemem Bocconotti calabresi ciasto z tego przepisu na 8 babeczek czas przygotowania: 45 min. + co najmniej 30 min. na chłodzenie ciasta kruchego Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru 120 g masła, zimnego 1 jajko i 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie: 8 łyżek ulubionego dżemu lub frużeliny, Włosi używają dżemu(...)winogron lub wiśni Przygotowanie: Przygotuj kruche ciasto - do miski wsyp mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki. Dłońmi rozcieraj masło z suchymi składnikami aż uzyskasz kruszonkę przypominającą mokry piasek. Dodaj jajko i żółtko, wymieszaj i szybko zagnieć ciasto. Przełóż ciasto na arkusz folii plastikowej, uformuj z niego kulę (ja robię
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 3/4 szklanki cukru 100 g masła 1 jajko 1 łyżka cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 szklanka mąki pszennej 1,5 szklanki płatków owsianych górskich 100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady 1,5 łyżeczki kakao 1,5 garści (3 łyżki / 45g) rodzynek Przygotowanie: 1. Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy(...)jajko i dobrze ubijamy. 2. Po trochu dodajemy mąkę, sodę, sól, cynamon, kakao, cały czas ucierając. 3. Wsypujemy płatki owsiane, czekoladę pokrojoną na małe kawałki, rodzynki. Składniki łączymy łyżką. 4. Z ciasta lepimy małe kulki o średnicy na oko 4-4,5 cm. 5. Układamy na posmarowanej tłuszczem/wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w sporych odstępach, aby ciastka
Malowane smakiem