się tego ale to wcale nie jest trudne i jeśli posiadacie taką końcówkę do szprycy nie ma się czego bać. Składniki: Biszkopt 7 jajek 7 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa 250 ml mleka 1/4 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 130 g kokosu 100 g masła Krem(...)czarnej porzeczki maliny poziomki czerwona i czarna porzeczka złote perełki mięta Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i nadal ubijać do momenty aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać stopniowo do masy jajecznej i wymieszać powoli drewnianą łyżką lub robotem na najmniejszych obrotach. Masę wylać do tortownicy o średnicy
Ala piecze i gotujewypróbować lekko kwaskowate jagody goji oraz niemalże mleczne w smaku orzechy macadamia . Składniki na półtorej blachy średniej wielkości ciasteczek: 150g płatków owsianych górskich 30g otrębów pszennych 60g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru trzcinowego - opcjonalnie 30g jagód goji (dostępne na SKWORCU ) 30g suszonej żurawiny 60g rodzynek(...)samo... 100ml rzadkiego jogurtu 50ml płynnego miodu - u mnie ciemny, rzepakowy 2 jaja - całe Przygotowanie krok po kroku Do miski wsypać sypkie składniki - płatki owsiane, otręby, mąkę, proszek do pieczenia, cukier . Dodać bakalie - owoce goji, żurawinę, rodzynki, orzechy macadamia . Dołożyć składniki płynne - jogurt, miód, pastę waniliową, jaja . Wszystko dokładnie wymieszać łyżką - ewentualnie wyrobić ręką. Ciastka formować
Grunt to przepis!pizza, której nie można zjeść rękoma? Poniższy przepis spełnia te kryteria i sprawdził się już nie jeden raz. Dziś zapraszam na... pizzę wiejską Do ciasta będziemy potrzebować: 400 g mąki 30 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek (zwykły olej również doskonale się sprawdza) 2/3 szklanki ciepłego mleka i wody (pół na pół) 0,5 łyżeczki soli Do sosu(...)czosnkiem) jedna duża cebula pieczarki (ok. 200-300 g) pół puszki kukurydzy konserwowej ok. 200-300 g tartego żółtego sera (najlepiej ostrzejszego, o wyrazistym smaku) Do dużej miski przesiewamy mąkę (jest to ważny proces przy przygotowywaniu ciasta drożdżowego i warto o tym pamiętać), robimy w niej zagłębienie, w które wkruszamy drożdże. Następnie dodajemy sól, oliwę z oliwek i na początek
Ratunku obiadłyżki słodkiego sosu chili (ja używam tao tao) lub papryczka chilli (wtedy dajemy 3 łyżki miodu) 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 0,5 łyżeczki imbiru olej do smażenia mąka do zagęszczenia sosu (niekoniecznie) ryż, makaron ryżowy lub zwykły makaron, np. spaghetti Kurczaka kroimy w sporą kostkę i krótko smażymy. Dodajemy miód, a po chwili sos chilli i sojowy. Dolewamy trochę(...)Kiedy sezamki rozpadną się już na pojedyncze ziarna, dodajemy fasolkę. Całość gotujemy jeszcze chwilę. Teraz, jeśli chcemy mieć więcej sosu, można dodać jeszcze szklankę wody, z rozmieszanymi dwoma łyżkami mąki. Wtedy trzeba jeszcze raz doprowadzić sos do wrzenia i gotowe. Podajemy z ryżem lub chińskim makaronem. (My dzisiaj jedliśmy ze zwykłym spaghetti i też nam smakowało.) Na koniec posypujemy pozostałymi
Ratunku obiadpostaciami. W weekendy mam nieco więcej czasu na pichcenie, więc wczoraj na obiad jedliśmy domowe... Krokiety Na ciasto naleśnikowe potrzebujemy: 0,5 litra mleka 1 szklankę wody 1 jajko mąkę (trudno mi podać jej dokładną ilość, ale w przepisie znajdziecie nieco bardziej precyzyjne instrukcje) szczyptę soli 0,5 łyżeczki cukru ok. 2 łyżek oleju Mleko, wodę, olej i jajko wraz(...)cukrem i solą dokładnie łączymy. Ja robię to blenderem, w którym najpierw umieszczam wymienione składniki, a później, ciągle mieszając, stopniowo dodaję mąkę. Ciasto musi być dość rzadkie, żeby dało się je rozlać na patelni i smażyć dość cienkie naleśniki. Nie może być jednak za rzadkie, ponieważ wtedy mogą się nam rozpadać podczas przewracania. Trzeba to wypróbować samemu. Naleśniki smażymy
Ratunku obiadśmietanki 18% 1 płaska łyżeczka cukru przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce bazylii i oregano, 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku drobno posiekaną garść natki pietruszki (opcjonalnie) olej do smażenia mąkę do zagęszczenia sosu (niekoniecznie) 500 g makaronu Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy do niej pokrojonego również w kostkę kurczaka i chwilę obsmażamy, ale tylko(...)zależy od mojego nastroju, ale prawdę mówiąc, to taki bez ziół jest chyba moim faworytem. Gdy dodamy wszystkie przyprawy, dusimy całość aż kurczak będzie mięciuteńki. Teraz możemy zagęścić sos mąką lub go odrobinę odparować. Sos podajemy z ugotowanym al dente makaronem, całość można ewentualnie posypać tartym parmezanem. Smacznego
Ratunku obiadselera (lub pół dużego) 2 cebule 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka, majeranek, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe płaska łyżeczka cukru mleko i mąka do obtoczenia ryby (ewentualnie jajko) olej do smażenia Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Wszystko przekładamy do garnka i podlewamy wodą(...)czasie gdy warzywa się duszą przygotowujemy rybę. Filety kroimy na mniejsze kawałki, solimy i odstawiamy na kilka minut. Następnie obtaczamy je w mleku (lub mleku z jajkiem) i mące. Można to zrobić dwukrotnie, wtedy rybka będzie miała grubszą "skórkę", ale raz również wystarczy. Tak przygotowane filety smażymy z obu stron na złoto-brązowo i układamy np. w naczyniu żaroodpornym. Usmażone
Ratunku obiadnowe przepisy. Kiedy wczoraj zostałam obdarowana pięknymi jabłuszkami musiałam zrobić z nich jakiś deser. Zdecydowałam się na... Tartę z budyniem i jabłkami Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 3/4 kostki prawdziwego masła 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany szczyptę soli Dodatkowo: porcję domowego budyniu ( przepis tutaj ) 2 spore jabłka ewentualnie: galaretkę cytrynową(...)łyżki cukru Najpierw mieszamy mąkę, cukier i sól, a następnie wgniatamy w to zimne masło. Kiedy całość zacznie przypominać konsystencją mokry piasek, dokładamy jajko i śmietanę. Całość zagniatamy, aż uzyskamy jednolite, gładkie ciasto. Robimy z niego kulę i wkładamy na ok. 0,5 godz. do lodówki. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto dość cienko lub po prostu równomiernie wylepiamy
Ratunku obiadsmietankowego serka topionego ok. 2 l bulionu drobiowego przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, majeranek, gałkę muszkatołową, słodką mieloną paprykę 1 łyżkę masła trochę mąki do zagęszczenia zupy (opcjonalnie) olej do smażenia Zaczynamy od przygotowania pulpecików. Do mięsa mielonego dodajemy łyżkę śmietany, bułkę tartą, drobno posiekane 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek i słodką paprykę. Całość(...)masło, sól, pieprz i całość dusimy do miękkości, ale nie pozwalamy, by pieczarki się rozpadły. Dodajemy serek topiony i czekamy aż się rozpuści. Wtedy możemy dodać także trochę mąki, żeby zupa nie była zbyt wodnista. Całość dokładnie mieszamy. Stopniowo dolewamy szklankę bulionu i ponownie mieszamy, żeby nie było grudek. Zestawiamy z ognia. Kiedy ziemniaki zaczną mięknąć, dodajemy pory
Ratunku obiadmamy mało czasu. Kiedy jednak mam chwilę, przygotowuję... Marchewkę z porem w sosie beszamelowym Będziemy potrzebować: 4 niewielkie marchewki 1 średniego pora ok. 1,5-2 łyżki masła mąkę płynną śmietankę 18% sól, cukier, gałkę muszkatołową Marchewki i pora kroimy w równej grubości krążki. To szczególnie ważne by marchewka była mniej więcej równo pokrojona, inaczej część będzie twardsza, część bardziej(...)surowa. (Ciężko jest mi to wytłumaczyć. Trzeba wyczuć ten odpowiedni moment, by na koniec marchewka była jeszcze lekko twardawa.) Wtedy dodajemy pora. Całość mieszamy i chwilę dusimy. Teraz dodajemy mąkę. Tyle, by związała się z masłem i stworzyła naprawdę gęstą zasmażkę. Następnie stopniowo, po 2 łyżki i cały czas mieszając, dolewamy śmietankę. W efekcie powinniśmy otrzymać gęsty, przylegający do warzyw
Ratunku obiadwygraną, dlatego postawiłam na coś prostego i jednocześnie takiego, żeby nie musieć wychodzić po nic do sklepu. Padło więc na... Korzenne muffinki z powidłami śliwkowymi Potrzebujemy: 2 szklanki mąki pszenne 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczkę sody oczyszczonej 1 szklankę mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka 4 pełniutkie łyżeczki przyprawy korzennej własnego wyrobu (przepis poniżej) mały(...)suchym miejscu. Do muffinek zużywam ok. 1/2 tego, co wychodzi z podanych składników. Natomiast jeśli chodzi o same muffinki, sprawa jest dziecinnie prosta. Na początek łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawę korzenną. Następnie wlewam mleko i olej oraz wbijam jajka. Całość mieszamy krótko, tylko do połączenia się składników. Grudkami wcale się nie przejmujemy
Ratunku obiadłyżeczkę majeranku, 0,5 łyżeczki kminku, 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki lub chilli, 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, sól, pieprz, 2 płaskie łyżeczki cukru 1 czubata łyżka mąki (opcjonalnie) Dzień wcześniej fasolkę należy opłukać i namoczyć na noc. Następnego dnia gotujemy ją w tej samej wodzie, w której była moczona. Boczek i cebulkę, kroimy w kostkę, kiełbasę w dość(...)mały słoiczek koncentratu pomidorowego. Całość gotujemy tak długo, aż powstanie gęsty sos, a fasola będzie mięciutka. Jeśli nie uda nam się uzyskać satysfakcjonująco gęstego sosu, możemy zagęścić go łyżką mąki. Musimy pamiętać, że wtedy należy wszystko jeszcze raz zagotować. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego. Fasolkę po bretońsku podajemy oczywiście z pieczywem. Po prostu pycha
Ratunku obiadgofry. Poprzedni przepis, który umieściłam na blogu, był niezły, ale czegoś mu brakowało. Postanowiłam go nieco zmodyfikować i... wow. Nam gofry bardzo smakowały. Puszyste gofry Będziemy potrzebować: 2 szklanki mąki 1 szklankę wody ½ szklanki mleka ½ szklanki oleju 4 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru (można więcej, można mniej, w zależności od upodobań) szczyptę(...)soli Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę, wodę, mleko, olej, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po łyżce ubitych białek do zmiksowanego ciasta i bardzo delikatnie łączymy. Staramy się zrobić to tak, by nie stracić za dużo z objętości białek. Gofry pieczemy w nagrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy
Ratunku obiadobtoczeni przyprawy: sól, pieprz, 1,5 łyżeczki tymianku + 1 łyżeczka do sosu ok. 0,5 l bulionu lub rosołu 500g pieczarek 200 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki mąki 2 łyżki masła olej do smażenia 2 woreczki kaszy gryczanej Z mięsa mielonego, jajka, bułki tartej i przypraw formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy je w bułce taryej i obsmażamy na patelni(...)złoty kolor. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na maśle. Po chwili dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i dolewamy śmietankę. Gotujemy, aż całość zgęstnieje. Bulion powoli dolewamy do sosu, uważając by go za bardzo nie rozrzedzić. Do sosu dorzucamy klopsiki i całość chwilę gotujemy, Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą tymianku. Podajemy z kaszą gryczaną, grubym makaronem lub ziemniaczanym puree. Mnie najbardziej
Ratunku obiadskórkę z cytryny, przez co z całym domu pięknie pachnie, a ciastka mają fajny aromat. My zjedliśmy już kilka, teraz pora podzielić się przepisem. Bakaliowe biscotti Potrzebujemy: 300 g mąki 3 duże, roztrzepane widelcem jajka 100 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki drobnej soli 100 g dużych rodzynek 100 g daktyli(...)orzechów laskowych skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka esencji waniliowej odrobina mleka lub 1 białko Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól umieszczamy w sporej misce. Dodajemy jajka i skórkę z cytryny, zagniatamy. Po uzyskaniu gładkiego ciasta odstawiamy je na ok. 5 min. W tym czasie połowę orzechów kroimy grubo, a drugą
Ratunku obiad