drobno posiekanego świeżego imbiru 2 łyżki płynnego miodu (np. z kwiatu pomarańczy) 0,5 szklanki miodu pitnego (trójniak lub czwórniak) 1 szklanka śmietanki kremówki 1 czubatą łyżkę mąki przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżki masła Polędwiczki myjemy i oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem, a następnie umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy je marynować. Miód rozpuszczamy w soku(...)naciąć, chociaż ten drugi sposób raczej odradzam). Kiedy mięso jest już gotowe wyjmujemy je z sosu, przekładamy np. do żaroodpornego naczynia (najlepiej podgrzanego) i przykrywamy. Sos zagotowujemy, a mąkę dokładnie mieszamy ze śmietanką (gdy chcę, żeby na pewno nie było grudek, robię to w blenderze). Dodajemy do gotującego się sosu i dokładnie mieszamy. Mięso kroimy w niezbyt grube plastry, polewamy
Ratunku obiadproporcje na tortownicę o średnicy 24 cm Do ciasta należy przygotować: 100 g dobrej jakości masła 600 ml mleka (lekko ciepłego) 4 jajka (żółtka i białka osobno) 1 szklankę mąki 1/3 szklanki naturalnego kakao 1 i 1/2 szklanki cukru pudru (może być zwykły, ale wtedy miksowanie potrwa trochę dłużej) 1/4 łyżeczki białego octu winnego Do polewy (mojego pomysłu): 4 czubate(...)masy krówkowej 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki kremówki Masło roztapiamy i zostawiamy do przestygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem na puch. Cały czas miksując, dodajemy masło, a następnie mąkę i kakao. Mleko dodajemy stopniowo, miksując na najniższych obrotach lub mieszając trzepaczką. Masa stanie się płynna, tak ma być. Białka ubijamy z octem na sztywno i po trochu dodajemy
Ratunku obiadprawdzie jest to nieco bardziej pracochłonna wersja pizzy, ale godna polecenia. Zobaczcie sami. Pełnoziarnista calzone z kiełbasą przepis na 8 sporych pierogów Będziemy potrzebować: 2,5 szkl. pełnoziarnistej mąki pszennej 1,5 szkl. mąki pszennej 1 jajo 1 szkl. ciepłej wody 6 łyżek oliwy lub oleju + trochę do posmarowania miski i gotowych pierogów 8 g drożdży instant Dodatkowo
Ratunku obiadsól morska, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa olej do smażenia 1 łyżka masła Do kapustki: 1 niewielka główka młodej kapusty 1 pęczek koperku 3 łyżki masła 1 łyżka mąki przyprawy: sól, pieprz, cukier Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, myjemy i szatkujemy, usuwając głąb. Koperek siekamy. W sporym garnku roztapiamy łyżkę masła i dodajemy kapustę. Chwilę podsmażamy, a następnie dolewamy(...)jeśli mamy starszą kapustę, to dłużej). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru. W tym czasie na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy 1 łyżkę mąki i podsmażamy, aż się ładnie zarumieni. Dolewamy trochę wody z kapusty (stopniowo, a na początku niewiele, ok. 1 łyżkę), mieszamy i dodajemy do podduszonej kapusty. Całość jeszcze chwilę dusimy, dodajemy posiekany koperek
Ratunku obiadtemacie (nr 1 to zdecydowanie curry). Mianowicie klopsików w sosie bardzo pomidorowym :) Są one nie tylko smaczne, ale i lżejsze od tradycyjnych. Sos przygotowujemy bez dodatku śmietany, masła czy mąki, za to z dużą ilością pomidorów. To na pewno duża zaleta zarówno dla osób na diecie, jak i dla tych, odżywiających się normalnie. Ja chyba odnalazłabym się gdzieś pośrodku(...)przygotowywać moje dania nie tylko z myślą o smaku, ale także z myślą o zdrowiu. Nie dodaję tłuszczu tam, gdzie nie jest on konieczny. Sosów staram się nie zagęszczać mąką, a cukier i sól ograniczyłam jeszcze bardziej niż przedtem. Uważam, że to dobry pomysł. Na pewno nie zaszkodzi, a jedynie może trochę pomóc. Wiosna i lato są bardzo dobrą porą
Ratunku obiadletnimi owocami (przepis na okrągłą formę o średnicy 25 cm) Do ciasta należy przygotować: 2/3 szkl. zimnych białek (u mnie z 4 dużych jajek) 2/3 szkl. cukru 2/3 szkl. mąki pszennej 2 łyżki naturalnego kakao szczyptę soli Dodatkowo: 250 g mascarpone 500 ml schłodzonej śmietanki 36% 6 łyżek cukru 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szkl. wody (opcjonalnie) letnie, najlepiej(...)być gładka i lśniąca, ale przy przechyleniu pojemnika do góry nogami powinna zacząć delikatnie spływać), dodajemy 2 płaskie łyżki kakao i bardzo delikatnie, najlepiej szpatułką mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, również po 2 łyżki na raz i każdą partię znów bardzo delikatnie mieszamy. Białka nie mogą opaść. Gotową masę przekładamy do nienatłuszczonej, niewysypanej niczym i niewyłożonej papierem formy, najlepiej silikonowej, ponieważ
Ratunku obiadprzecieru pomidorowego 1 łyżka masła przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, suszony tymianek Do tymiankowego sosu beszamelowego: 4 czubate łyżki masła (ok. 70-80 g) 4 czubate łyżki mąki ok. 600 ml mleka przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, dużo suszonego tymianku Dodatkowo: makaron typu lazania trochę oliwy lub oleju Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy(...)ognia. Farsz do lazanii powinien być dość gęsty, nie może być wodnisty, ale nie powinien być również zbyt suchy. Przygotowujemy beszamel. Najpierw w rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego mąkę i chwilę smażymy (ok. 2 min.). Następnie cienkim strumyczkiem dodajemy trochę mleka, cały czas mieszając , by nie dopuścić do powstania grudek (najlepiej trzepaczką bądź rózgą). Stopniowo dodajemy ok. szklankę mleka
Ratunku obiadczekoladową. Mmmm... Poezja :) Kruche kwadraty z lekkim jak chmurka musem pomarańczowym i polewą czekoladową (przepis na dużą blaszkę o wymiarach ok. 26 na 38 cm) Potrzebujemy: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklankę cukru ok. 230 g zimnego masła 2 żółtka 3 szklanki śmietanki kremówki (takiej, która dobrze się ubija) 3 pomarańcze 3 łyżeczki żelatyny 180 g czekolady: pół(...)pół gorzka i mleczna 2 łyżki miodu Z 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 2 żółtek i 130 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła szybko zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 2 godz. do lodówki. Schłodzone ciasto kroimy na jednakowej grubości plasterki (u mnie to było
Ratunku obiadSpróbujcie koniecznie :) Owsiane muffinki z wiśniowym środkiem i moją zdrowszą wersją kruszonki (porcja na 16 niewielkich babeczek) Będziemy potrzebować: 1 szkl. płatków owsianych 1 szkl. otrąb owsianych 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. wiórków kokosowych 1/2 szkl. brązowego cukru demerara (jeśli chcielibyście użyć białego, to należy dodać go mniej, ok. 1/3 szkl.) 3/4 szkl. mleka 1/2 szkl. oleju 2 jajka(...)zatopione w sporej ilości galaretki) "uciekał" górą i bokami pestki dyni i ziarna słonecznika zamiast kruszonki Muffinki przygotowuje się bardzo prosto. Tak prosto, że prościej chyba się nie da. Mąkę, otręby, płatki, wiórki, cukier, sodę, jajka, mleko oraz olej mieszamy w dużej misce widelcem na w miarę jednolitą masę i... To jest z grubsza koniec pracy. Teraz pozostało już tylko
Ratunku obiadpuszki zielonego groszku (lub odpowiednią ilość mrożonego) 100 g minikolb kukurydzy z zalewy 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem mały pęczek natki pietruszki garść niesolonych orzeszków ziemnych 2 płaskie łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu (może być też ziemniaczana, ale tym razem jej nie miałam) 2 woreczki (200 g) naturalnego, brązowego ryżu Wieprzowinę myjemy i kroimy w paseczki(...)warzywa nie potrzebują dużo czasu, więc nawet chwila może o wszystkim zaważyć. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy groszek z puszki (mrożony wymagałby wcześniejszego dodania!) i rozmieszaną w 1/4 szkl. wody mąkę. Całość zagotowujemy i zestawiamy z ognia. W razie potrzeby doprawiamy solą (z tym ostrożnie, bo sos sojowy jest słony). Dodajemy ugotowany ryż oraz szczypiorek i dokładnie mieszamy. Każdą porcję przed
Ratunku obiadkształcie ludzika lego (Lucy z filmu LEGO Przygoda) (przepis na duży tort, ok. 25 na 40 cm) Do biszkoptu będziemy potrzebować: 10 jajek 1 szklankę i 1 łyżkę mąki tortowej 1 szklankę i 1 łyżkę naturalnego kakao 1 i 1/2 szkl. cukru odrobina soli 3 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie, ja daję proszek do pieczenia tylko wtedy, gdy piana(...)pozostaje ten sam. Będziemy więc potrzebowali dwóch blaszek wyłożonych na spodzie papierem do pieczenia. Jeden biszkopt przygotowujemy z 7, drugi z 3 jajek. Biszkopt z 7 jajek: 2/3 szklanki mąki i 2/3 szklanki kakao oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli go używamy) łączymy w misce, a później przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka roztrzepujemy widelcem w miseczce, a białka
Ratunku obiadkajmakowa z prawdziwą wanilią. Dzięki bakaliowej dekoracji nasz wypiek będzie również wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Serdecznie zapraszam :) Mazurek kajmakowy (ok. 20x30 cm) Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy: 300 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 3 ugotowane wcześniej żółtka Do kajmaku: 250 ml mleka, 250 ml śmietanki kremówki 30-36% 200 g cukru 100 g miękkiego(...)masła 1 laska wanilii Do dekoracji: dowolne bakalie, u mnie: suszone morele, suszona żurawina (ewentualnie rodzynki), płatki migdałów, orzeszki ziemne Przesianą mąkę siekamy z masłem, a następnie dodajemy przesiany cukier i przetarte przez drobne, najlepiej metalowe sitko żółtka. (Istnieją dwie metody uzyskania ugotowanego żółtka. Oczywiście możemy ugotować całe jajka na twardo, białka zjeść, a żółtka wykorzystać do mazurka, ale wtedy
Ratunku obiadmoże być jeszcze lepszy! Kto jest ciekawy przepisu? Wiosenny tort czekoladowy z malinami (porcja na kwadratową formę o boku 20 cm) Do biszkoptu będziemy potrzebować: 7 jajek 2/3 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki naturalnego kakao 1 szklankę cukru szczyptę soli 1 łyżeczkę proszku do pieczenia (opcjonalnie, ja daję proszek do pieczenia tylko wtedy, gdy piana z białek nie ubije(...)łyżeczki żelatyny zielony barwnik Do dekoracji: lukier plastyczny w żywych kolorach spożywcze pisaki (ja użyłam jedynie czarnego, do zrobienia oczek biedronkom) Biszkopt (ten sam co w torcie LEGO ): Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia (jeśli go używamy) łączymy w misce, a później przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka roztrzepujemy widelcem w miseczce, a białka ubijamy w dużej misce
Ratunku obiadBardzo polubiłam wypieki z mąki gryczanej ale należą one to raczej tych suchych a tym razem miałam ochotę na wilgotne ciacho. Nie wiedziałam czy z mojego eksperymentu w ogóle coś wyjdzie bo chciałam zrobić ciasto bezglutenowe, wilgotne, puszyste i niesłodzone ;) Efekt przeszedł moje oczekiwania! Mam nadzieję, że udało mi się uchwycić na zdjęciu, że faktycznie wyszło takie jak planowałam(...)mnie wystarczająco słodkie ale zdaję sobie sprawę, że dla niektórych sam banan nie wystarczy i musieliby posypać ciasto dużą warstwą cukru pudru ;) Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. szklanka mąki gryczanej 0/5 szklanki mielonych migdałów 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu 3 jajka duży, dojrzały banan 2 szklanki drobno startej marchewki 3/4 szklanki
Mienta blogbłyskawicznym i wiem, że powtórzę je jeszcze nie raz. Tylko następnym razem zrobię je w wersji pełnoziarnistej. Będzie jeszcze zdrowiej. Przepis pochodzi z bloga Foolproof living . Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 115 g oleju 100 ml mleka 2 jajka łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 duży banan pół szklanki pokrojonych orzechów(...)włoskich 70 g granoli + kilka łyżek na posypkę 40 g wiórków kokosowych + na posypkę Wykonanie: Mąkę, cukier, proszek, sól wymieszać w misce. W drugiej wymieszać mleko, jajka, wanilię i olej. Połączyć zawartość misek. Dodać rozgniecionego banana i wymieszać tylko do połączenia składników. Mogą zostać grudki. Dodać orzechy, granolę i wiórki. Wymieszać delikatnie. Przełożyć ciasto do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami
Sto kolorów kuchni