starłam dynię na dużych i placki wyszły jak się patrzy, czyli bardzo dobre:) Składniki na ok. 5 placków/1 porcję: ok. 200 g obranej i wypestkowanej dyni jajko łyżka mąki orkiszowej typ 1850 łyżka otrąb orkiszowych 1 łyżka oleju kurkuma, sól spory ząbek czosnku Dodatki do placków: starty oscypek camembert łosoś wędzony suszone pomidory w oliwie Do miski dodawałam składniki(...)kolejności i mieszałam po każdej przemianie: 1. jajko, dynia (sł) 2. wyciśnięty czosnek (o) 3. sól (sn) 4. mąka i otręby 5. kurkuma (g) Masę po wymieszaniu kładłam łyżką na rozgrzaną patelnię i smażyłam podobnie jak placki ziemniaczane. Potem dopiero przyszło mi do głowy, że mogłam zrobić to bez oleju (trochę tylko dodać do masy), czyli tak jak smażę naleśniki
Zdrowa Kuchnia Sowyuzdrowić należałoby placki piec w piekarniku, a nie na patelni:) Składniki na 2-3 porcje: ok. 700 g obranych ziemniaków kawałek cukinii jajko duże cebula 2-3 łyżki mąki orkiszowej tymianek, kurkuma, kminek, sól, pieprz, łyżeczka soku z cytryny olej Szpinakowy wierzch: szpinak pomidory suszone czosnek cebula olej spod pomidorów Placki przygotowałam wg Pięciu Przemian, czyli dokładałam i miksowałam(...)kolei: 1. ziemniaki, cukinia, jajko, 1/3 łyżeczki kminku (sł) 2. cebula, pieprz (o) 3. sól (sn) 4. mąka orkiszowa, sok z cytryny (k) 5. tymianek, kurkuma (g) Placki smażyłam tradycyjnie na patelni, a w międzyczasie do rondelka wrzuciłam na rozgrzaną łyżkę oleju (spod pomidorów) pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek, chwilę smażyłam i dodałam liście szpinaku. Po podduszeniu dorzuciłam kawałki suszonego
Zdrowa Kuchnia Sowysukcesie ciasta na bazie mąki jaglanej nabrałam wielkiej ochoty do dalszych eksperymentów w temacie ciast bezglutenowych. Zakupiłam mąkę ryżową i kukurydzianą (nie gmo), zmieliłam kaszę jaglaną i siemię lniane i zrobiłam, prawie jedno po drugim, dwa ciasta, a po krótkiej przerwie jeszcze trzecie. Wyszły cudnie! Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyRobiłam dwie wersje szarlotki owsiano-orzechowej , a dzisiaj podobna, ale jednak inna, dlatego zdecydowałam się na osobny wpis. Ta jest na mące pszennej razowej, a nie owsianej, zamiast mąki orzechowej dałam słonecznikową (a miałam zamiar dać migdałową - czyli jeszcze jedna wersja przede mną;) i jeszcze inne zmiany poczyniłam. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyjeśli, to bazując na gotowych tortillach, jak w tym przepisie. Tym razem podeszłam do tematu ambitnie i zamierzałam przygotować całość w domu, z tym, że ciasto na tortille z mąki kukurydzianej okazało się ciastem na podpłomyki i w żaden sposób nie udało mi się go uelastycznić na tyle, aby nabrało kształtu tortillowego placka;) Wobec tego faktu zdecydowałam się na zrobienie(...)naleśników z 3 rodzajów mąk i ta decyzja wyszła daniu na plus:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyUświadomiłam sobie nie tak dawno, że od jakiegoś czasu nie ma prawie w mojej kuchni pszenicy. Kiedyś używałam tylko mąki z pszenicy (pełnoziarnistej), potem przeszłam na żytnią, a ostatnio najczęściej korzystam z różnych mąk bezglutenowych. Prezentuję całodzienne menu pozbawione glutenu - przygotowane do akcji "Menu bez pszenicy". Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyPysznych i leniwych Świąt Wam życzę - świętujcie zdrowo! ***** Miała być powtórka chlebka bananowego . Jednak już na etapie przygotowań składników stwierdziłam, że mam sporo różnych mąk bezglutenowych, więc tym razem nie będzie chlebka migdałowego, tylko chlebek na mące ryżowej, z ciecierzycy i amarantusa. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyMuffinki z konkiurą malinową Premium Rosa Składniki: 1 1/4 szkl. mąki 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. miękkiego masła - ok. 2 łyżek 1/2 szkl. cukru 2 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/3 szkl. mleka konfitura Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W miseczce przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej miseczce
kolorowotorcikowo/2012/09/i-znowu-zrobio-sie-sodko-ale-ja-sodkie.html Postanowiłam ją wykorzystać do muffinek. MUFFINKI Z CHAŁWĄ SKŁADNIKI: 1/14 skl. mąki 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. miękkiego masła 1/2 szkl. cukru 2 jajka cukier waniliowy 1/3 szkl. mleka 2 chałwy waniliowe, podzielone na 12 cząstek(...)Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia i solą. W drugim naczyniu miksujemy masło z cukrem na gładką, jasną masę. Następnie dodajemy jajka, ciągle ucierając. Zwalniamy tępo miksera i wsypujemy suche składniki. Na koniec wlewamy mleko. Formę wkładmy papilotkami, papilotki uzupełniamy do 3/4 wysokości, do każdej wkładamy kawałeczek chałwy i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy
kolorowotorcikowougotowane ziemniaki z dnia poprzedniego, można z nich stworzyć obiad na drugi dzień :) Taka odmiana od kopytek. Jak to zrobić ? Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko, sól i mąkę. Mąkę dodawać stopniowo, zgniatając ciasto. Ciasto ma być lepkie, rzadsze niż na kopytka. Z ciasta formować kotleciki, maczać w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na oleju. Podawać wedle
kolorowotorcikowoSmakuje - Świątecznie :) Słodki, z mnóstwem pysznych bakali. Chlebek z bakaliami Składniki: 3 jaja, 1/2 szklanki , 1 opakowanie cukru waniliowego, 3/4 szkl maki pszennej, 5 łyżek płaskich mąki zimniaczanej, 1 łyżeczka proszku do piecenia, 500 g bakalii ( gotowa mięszanka lub po trochu wszystkiego ) Ciasto: Jajak zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę(...)Mąkę pszenną połącyć z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej - wymieszać. Dodać bakalie - wymieszać. Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki. Piec 45 minut w 200 stopniach
kolorowotorcikowotych co lubią jak jest kolorowo :) Choinki pachnące pomarańczami - przepis Składniki: 3 jajka 3/4 szkl. cukru 12,5 dag miękkiego masła skórka otarta z limetki po 7,5 dag mąki pszennej i ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki likieru pomarańczowego lub innego - jeśli wolicie choinko o innym smaku krem czekoladowy typu nutella 30 dag masy marcepanowej 15 dag cukru(...)pudru polewa czekoladowa perełki cukrowe, pisaki i inne dekoracje Przygotowanie: Ubić białka z 2/3 porcji cukru. Masło utrzeć, dodać resztę cukru, żółtka, skórkę otartą z limetki. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia - wymieszać. Dodać białka - wymieszać. Upiec 4 cienkie placki. Piec w 200 stopniach około 6-8 minut. Likier podgrzać, nasączyć nim plaski. Układać jeden na drugim, smarując cienką
kolorowotorcikowoPrzepis świetny, możecie wykorzystać szykują także Świąteczne przekąski. Ryba po podhalańsku - przepis Składniki: 600 g filetów z ryby - polecam filety z dorsza, ja tej ryby właśnie użyłam 2 łyżki mąki przyprawa do ryb olej Filety pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawą i mąką. Wymieszać. Olej rozgrzać na patelni i usmażyć na nim rybę. 2 cebule 3 marchewki pietruszka seler
kolorowotorcikowołyżki kakao Wszystkie składniki rozpuścić w garnku - zagotować - odstawić do wystygnięcia. Gdy już będzie zimne dodać: 4 żółtka 2 czubate szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wymieszać. Ubić pianę z 4 białek - delikatnie połączyć z ciastem. Wylać na blachę. SER: 60 dag białego sera(...)jajka 2 łyżki mleka 3/4 szkl. cukru 1/3 szkl. mąki cukier waniliowy Wymieszać mikserem/blenderem. Ser wykładać na ciasto łyżką. Piec w 180 stopniach C, około 45 minut. Smacznego
kolorowotorcikowopostanowiłam upiec ciasteczka w formie serduszek. Tym razem tylko i wyłącznie ten wzór, żaden inny :) CIASTECZKA "KOCIE OCZKA" - inaczej, bo w formie serduszek ... SKŁADNIKI: 2 szkl. mąki 5 łyżek masła roślinnego 1 jajko 1 żółtko 5 łyżek cukru pudru otarta skórka z 1 cytryny WYKONANIE: Mąkę przesiać, dodać margarynę - zarobić nożem. Dodać cukier, jajka, skórkę cytrynową
kolorowotorcikowo