Zastosowanie: uniwersalne Nie obyło się oczywiście bez deseru. Na deser zaserwowałam naleśniki :) Usma ż yć kilka naleśników. Przepis: "na oko" 1,5 szkl. mleka 1 jajko 1 szkl mąki szczypta soli Wymieszać składniki - jeśli jest z a rz adkie dodać mąki, jeśli za gęste dolać wody. Nadzienie: 1 serek waniliowy , np. Danio 2/3 szkl. mielonych orzechów laskowych
kolorowotorcikowoInformacje o produkcie tutaj Naleśniki amerykańskie - przepis Składniki: 1 szkl. napoju ryżowego Alpro ( lub jeśli nie macie - mleka ) 2 jajka 2 - 3 łyżki cukru 2/3 szkl. mąki olej do smażenia Białka ubić na sztywną piane. Mleko, żółtka, cukier i mąkę wymieszać. Dodać pianę. Smażyć placuszki, na małym ogniu. Podawać z cukrem pudrem i ulubioną konfiturą
kolorowotorcikowoBananowe muffiny - przepis Składniki: 125 g masła w temp. pokojowej 125 g cukru 2 jaja 125 g mąki 2 dojrzałe banany szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mleka Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę. Dodać rozkłócone jaja - ciągle ubijając. Dosypać mąkę, mleko i rozgniecione banany. Szybko wymieszać. Nakładać do papilotek
kolorowotorcikowotartami. Zarówno tymi na słodko - bo sezon owocowy się zaczyna, jak i tymi słonymi. Dziś polecam Wam tartę porową z dodatkami Tarta z porem Składniki na ciasto: 1 szkl. mąki 80 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka wody Na nadzienie: 1 duży por 15 dag boczku wędzonego 1/2 papryki 1/3 kostki sera typu feta(...)garść czarnych oliwek 150 g śmietany 18% 3 jajka, sól, pieprz, zioła prowansalskie Mąkę przesiać, dodać pokrojone w drobną kostkę masło, sól i jajko. Zagniatać, dodać wody i wyrobić ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 1 godzinę do lodówki. Zimne ciasto rozwałkować na placek o średnicy nieco większej niż forma do pieczenia. Wyłożyć
kolorowotorcikowoCzeko-czeko-czekolada... Uwielbiam ! Propozycja na czekoladową pychotkę - muffiny brownies. Muffiny brownies - przepis Składniki: - 2 gorzkie czekolady - 80 g masła lub margaryny - 2/3 szkl. cukru - 2 łyżki mąki - 4 jaja - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Odłóż 12 kostek czekolady. Resztę roztop razem z masłem w kąpieli wodnej. Jaja ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia
kolorowotorcikowoJako, że sezon na rabarbar trwa - dziś u mnie naleśniki z rabarbarem. Naleśniki - ciasto Składniki: * 1 jajko * 1 szkl. mąki pszennej * 0,5 l mleka * szczypta soli * 2 łyżki oleju * 3-4 łyżki wody mineralnej olej do smażenia Zmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki. Smażyć naleśniki. Mus rabarbarowy: 0,5 kg rabarbaru
kolorowotorcikowoDziś proponuję gofry z bitą śmietaną i owocami . Lubicie ? GOFRY - przepis Ciasto: 0,5 kg mąki 0,5 szkl. cukru 1/3 kostki margaryny 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia woda ( około 1 szkl. ) Margarynę rozpuścić, ostudzić. Dodać cukier, mąkę, jaja i proszek do pieczenia. Miksować dolewając wody, aż powstanie jednolite gęste ciasto. Piec gofry. Śmietanka: Ubić 200g śmietany
kolorowotorcikowoCiasto migdałowe z czereśniami w rumie - przepi s Składniki: 50 g mielonych migdałów, np BackMit 1 budyń śmietankowy 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jaja 150 g masła 2/3 szkl. cukru czereśnie - ilość wg upodobań rum, około 1/2 szkl. cukier puder, 2-3 łyżki migdały płatki, np KRESTO Czereśnie wypestkować, zalać rumem, dosłodzić cukrem pudrem - odstawić(...)naczyniu wymieszać migdały, budyń, proszek do pieczenia i mąkę. Masło utrzeć, dosypując cukier, na puszystą masę. Do masy dodawać po jednym jajku - nie przerywając ucierania. Dosypać suche składniki - dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do okrągłej, wyłożonej papierem, formy/tortownicy. Czereśnie odsączyć, wyłożyć na ciasto. Posypać płatkami migdałów. Piec w 175 stopniach C, około 60 min. W przepisie wykorzystałam bakalie KRESTO raz BackMit
kolorowotorcikowoprzepisów. Kasiu - zaczynamy :) Cannelloni z mięsem mielonym 500 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia opakowanie makaronu Cannelloni sól, pieprz, przyprawy do smaku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 300 ml sosu pomidorowy sól, pieprz do smaku 15-20 dag żółtego sera Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Olej rozgrzać na patelni, usmażyć cebulkę na złoty kolor. Dodać mięso(...)podsmażyć przez około 7-8 minut. Doprawić do smaku czosnkiem solą i przyprawami. Zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej. Rurki cannelloni nadziewać mięsem - dość ciasno. Układać w naczyniu jedną przy drugiej. Sos pomidorowy doprawić - zalać makaron. Posypać tartym serem żółtym. Piec około 40 minut w 170 stopniach
kolorowotorcikowoKolejny przepis makaronowy dla Kasi :) Makaron z cukinią i camembertem Składniki: 1 średnia dymka 1 cukinia 4-5 pieczarek 1 okrągły serek camembert łyżka śmietany ewentualnie 1 łyżeczka mąki - jeśli wyjdzie zbyt rzadkie sól, pieprz do smaku oliwa do smażenia gruby makaron, świderki lub inny Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dymkę posiekać, wrzucić(...)grzybów - poddusić, by zmiękła - uważać, żeby się nie rozpadła. Ma być miękka, ale ni za miękka :) Camembert drobno pokroić, dodać do cukinii - rozpuścić. Pod koniec dodać śmietanę, ewentualnie mąkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego
kolorowotorcikowoLubię wykorzystywać w kuchni sezonowe owoce. Drzewko ładnie obrodziło w czereśnie, więc bez ciasta nie mogło się obyć... Składniki: około 0,5 kg czereśni 250 g mąki 5 jaj cukier waniliowy szczypta soli 1 szkl cukru 125 g masła 3-4 łyżki tartych orzechów laskowych BACK MIT szklanka kwaśnej śmietany Z mąki, 1 jajka, łyżeczki cukru waniliowego, soli
kolorowotorcikowoFrancuskie kluseczki - przepis 3 jaja 2 łyżki masła szczypta soli mąka, około 1 szkl. Masło utrzeć z solą. Białka ubić na pianę. Do masła dodawać po 1 żółtku, ciągle ucierając. Dodać bianę i mąkę - tayle, żeby ciasto nie było rzadkie. Ciasto kłaść na gotującą się wodę, przy p[mocy 2 łyżek, formując podłużne kluseczki. Gdy kluski wypłyną na wierzch, poczekać
kolorowotorcikowoPtysie - przepis na ciasto 34/ szkl. mąki 60 g margaryny 4 jajka 3/4 szkl. wody 1/2 łyżeczki soli Zagotować wodę z margaryną i solą. Wsypać mąkę - gotować, ciągle mieszając, aż masa zacznie odstawać od naczynia Do lekko ostudzonej masy dodawać po jednym jajku - ciągle ucierając. Miksować aż masa stanie się szklista. Na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem blachę, kłaść
kolorowotorcikowoSkładniki : 1 kapusta młoda 1 cebula 2 młode marchewki koperek woda 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki sól, pieprz olej rzepakowy np RAPSO kwaśna śmietana Kapustę poszatkować, obgotować w wodzie - odcedzić. Gotować 2-3 minuty. Przełożyć do garnka, zalać wodą. Ilość wedle uznania - zależy czy wolicie gęstą czy rzadką zupę. Dodać pokrojoną marchew - gotować do miękkości warzyw. Cebulę zeszklić(...)oleju RAPSO - dodać do zupy. Zagęścić mąką, doprawić do smaku. Zupę nalewać do miseczki, posypać koperkiem i polać śmietaną. Smacznego
kolorowotorcikowociasto: ok. 1 szkl mąki 0,5 szkl. wody 1/2 łyżeczki soli 5 łyżek oleju, np olej rzepakowy RAPSO Z podanych składników wyrobić sprężyste ciasto. Gdy wyjdzie zbyt rzadkie, dodać mąki, jeśli za gęste - wody. Ciasto podzielić na 3 kule. Te z kolei cienko rozwałkować. FARSZ: około 350 g szpinaku 1/2 cukinii ( nie warzyłam, ale taka średnia cukinia ze sklepu
kolorowotorcikowo