Uwielbiam ser camembert. Dziś proponuję Wam szybką, ale ciekawą przystawkę. Warto podać ją np. na rukoli z kilkoma kroplami octu balsamicznego. Składniki: 1 camembert 1 jajko bułka tarta mleko mąka sól pieprz kilka łyżeczek żurawiny do mięs garść rukoli kilka kropli octu balsamicznego olej do smażenia Wykonanie: Camembert pokroić na osiem trójkącików. Jajka rozkłócić widelcem, dodać sól i pieprz(...)smaku. Trójkąciki kolejno panierować w mleku, mące, jajku i bułce tartej. Taki zabieg sprawi, że panierka nie będzie odpadać od sera. Smażyć na oleju na złoty kolor z każdej strony. Na talerzu rozłożyć rukolę i skropić ją kilkoma kroplami octu balsamicznego. Na niej ułożyć usmażony camembert i kilka łyżeczek żurawiny. insertCookd("696acdea521fd33c014f737c51ee5763
Pasja Smakusię z ciastem piwnym. A z pozostałego ciasta z powodzeniem można zrobić placuszki. Przepis z Magazynu Kulinarnego Poradnika Domowego, nr 2/2014. Składniki: 30 dag cienkich parówek 25 dag mąki 2 jajka 1 szklanka piwa 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru sok z 1 cytryny szczypta kurkumy sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Parówki obrać z osłonek(...)cytryny wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i imbirem. Parówki zalać przygotowaną marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut. Piwo połączyć z jajkami i przesianą mąką za pomocą trzepaczki lub miksera, by uzyskać gładkie ciasto. Dodać kurkumę, sól i pieprz - wymieszać. Odstawić na 20 minut. W rondelku rozgrzać olej. W cieście zanurzać parówki i smażyć na złoty
Pasja Smakuduży por 2 marchewki 300 ml śmietany 2 posiekane ząbki czosnku 1/3 szklanki soku z cytryny pieprz, sól morska 4 łyżki masła klarowanego garść migdałów w płatkach 100 g mąki Wykonanie: Dorsza podzielić na porcje, oprószyć solą i pieprzem, zalać sokiem z cytryny i odstawić na min. 30 minut do lodówki. Następnie wyjąć, każdy kawałek obtoczyć w mące i szybko
Pasja Smakusię z sosem sojowym. Polecam je jako przystawkę lub jako dodatek do bulionu czy rosołu. Źródło: "Magazyn kulinarny Poradnika Domowego", nr 2/2014, s. 14. Składniki: Ciasto: 30 dag mąki szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju sól Farsz: 25 dag mielonej wołowiny 1 marchewka 4 cm kawałek imbiru 2 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki sosu sojowego jajko łyżka bułki tartej(...)chińska przyprawa 5 smaków pieprz kajeński olej do smażenia Wykonanie: Do miski przesiać mąkę ze szczyptą soli. Powoli dolewać wody i wyrabiać ciasto. Na koniec dodać olej i zagniatać ciasto, aż do uzyskania jego plastyczności. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Mięso przełożyć do miski, dodać startą na tarce marchew, drobno pokrojony imbir, kolendrę
Pasja Smakuzłotych porcja", s. 5. Składniki: 5 ćwiartek kurczaka 3 szklanki białego półwytrawnego wina 20 obranych ząbków czosnku przyprawa warzywna oregano, bazylia, tymianek sól, pieprz 1 łyżka mąki ziemniaczanej + woda Wykonanie: Ćwiartki kurczaka podzielić na udka i pałki. Obsypać przyprawą warzywną, ziołami oraz solą i pieprzem. Przełożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie kurczaka(...)st.C piekarnika. Po mniej więcej godzinie odkryć kurczaka i co jakiś czas mieszając lekko go podpiec. Wyjąć kurczaka z brytfanny i wyłożyć na półmisek. Pozostałe wino zagęścić rozrobioną mąkę ziemniaczaną z wodą. Powstałym sosem polać kurczaka
Pasja Smakumoją pierwszą samodzielnie wykonaną babkę to jest naprawdę idealna. Szczęście debiutanta, tak to się chyba mówi? Składniki: 4 jajka szklanka cukru 250 g masła 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy 4 łyżki kakao DecoMorreno 4 łyżki wiśniówki tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na białą masę. W robocie(...)utrzeć masło, następnie powoli dodawać masę jajeczną i wciąż ucierać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski i wymieszać z cukrem wanilinowym. Dodać do utartej masy i wymieszać łyżką. Formę natłuścić i wysypać bułką tartą, a następnie wlać do niej połowę ciasta. Do drugiej połowy dodać kakao, wiśniówkę i dokładnie wymieszać. Ciemną masę wlać do formy na warstwę
Pasja SmakuPomyślałam o placuszkach warzywnych z dodatkiem szynki i powiem Wam, że wyszły bardzo fajne :) W sam raz do odgrzania następnego dnia lub do zjedzenia na zimno. Składniki: 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka sól, pieprz chili, bazylia, oregano 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki kukurydzy 6 plastrów szynki 1/2 pęczka szczypiorku 10 dag startego żółtego sera 1 jajko Wykonanie: Mąkę, mleko
Pasja Smakubonus w postaci niesamowitego zapachu unoszącego się w domu z pewnością wywoła uśmiech na każdej twarzy :) Składniki (30 ciasteczek): 200 g Nutelli 130 g masła 1 i 3/4 szklanki mąki jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia Masło ucieramy do momentu, gdy będzie puszyste i zjaśnieje. Dodajemy jajko, Nutellę i przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia
sama złodyczpłatków owsianych -120 g oleju kokosowego(lub 200 g masła) -2 jajka -1/2 szklanki cukru brązowego(ja użyłam ksylitolu) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 szklanka mąki orkiszowej(2000) -odrobina olejku(nie trzeba) -ewentualnie 3 łyżki sezamu Przygotowanie: 1. Roztapiamy tłuszcz, ubijamy jajka z cukrem i dodajemy do tego resztę składników. 2. Mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego
Smaczne ZdroweSzybkie świąteczne pierniki! Składniki: - 1kg mąki pszennej - 250g cukru trzcinowego - 250g miodu - 2 jajka - 2 łyżki kakao - 2 łyżki sody - 1/2 paczki cukru waniliowego - 1 mały proszek do pieczenia - 150g masła - 3/4 paczki przyprawy do pierników Podgrzewamy miód z masłem i cukrem do rozpuszczenia. Łączymy mąkę z przyprawą i kakao. Dodajemy sodę. Mieszamy z jajkiem i miodem. Odstawiamy na godzinę
Smaczne Zdroweowoce Goji. Składniki: -500g płatków owsianych -120g oleju kokosowego -2 jajka -0,5 szklanki cukru brązowego(ja użyłam ksylitol) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 szklanka mąki orkiszowej(2000) -ok. 2 łyżek żurawiny(suszonej) i owoców goji, zalanych wrzątkiem -ok. 3 łyżki sezamu(nie trzeba) Roztopić tłuszcz, ubić jajka z ksylitolem, następnie dodać resztę składników(owoce odsączyć
Smaczne Zdrowewilgotna. Przepis troszkę zmieniłam, bo do rodzynek dodałam jeszcze żurawinę i jak dla mnie wychodzi jeszcze lepsza:)) Składniki: -80g rodzynek -40g żurawiny -3-3,5 szklanki mąki orkiszowej -5dag drożdży świeżych lub 21g suchych -6 żółtek, roztrzepanych -1 jajko, roztrzepane -szczypta soli -1 szklanka mleka, letniego -pół szklanki ksylitolu(może być drobny cukier) -125g masła, roztopionego(...)przestudzonego -aromat waniliowy Przesianą mąkę, drożdże, sól i ksylitol wymieszać (ze świeżymi wcześnie zrobić rozczyn). Wsypać do dużej misy. Dodać żółtka, jajko, mleko, aromat waniliowy, masło. Wszystko zmiksować mikserem z przystawką(hakiem) do ciasta drożdżowego, można również wyrobić ręcznie. Pod koniec dodać rodzynki, ostatni raz wyrobić. Ciasto przykryć ręcznikiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto
Smaczne Zdrowekarpatka na 0,5l mleka Składniki na masę czekoladową: -0,5l mleka -cukier waniliowy -5 żółtek -3/4 szklanki ksylitolu(lub cukru trzcinowego) -2 łyżki skrobi ziemniaczanej -2 łyżki mąki orkiszowej(lub pszennej) + -250g masła -3 łyżki kakao Składniki na polewę: -200g gorzkiej czekolady -6 łyżek mleka -125g masła Dodatkowo: -krówka(mleko skondensowane, słodzone) -3-4 duże(...)Masę karpatkową robimy według przepisu na opakowaniu. Następnie ucieramy miękkie masło i dodajemy do niego powstały krem. II. (masa czekoladowa) Żółtka, cukier waniliowy i ksylitol wraz z mąkami rozmieszać z ok. 100ml mleka. Resztę mleka zagotować. Na gotujące mleko wlać rozrobioną masę i ugotować dość gęsty budyń, odstawić do ostudzenia. Następnie ucieramy kostkę masła dodając stopniowo wystudzony budyń, dokładnie
Smaczne Zdrowejednak na TEN przepis natknęłam się pierwszy raz. I powiem Wam, że nie do końca byłam pewna, czy piekąc go , podjęłam słuszną decyzję. W końcu chleb bez mąki brzmi trochę dziwnie... Jestem za tym, by jadać pestki dyni, słonecznika czy inne nasiona lub orzechy, więc gdzieś tam w środku intuicja podpowiadała mi jednak, że decyzja jaką podjęłam(...)każdym kolejnym kęsem miałam ochotę na więcej i więcej...Chleb odmieniający życie to dobra alternatywa dla tych, co ze względu na problemy zdrowotne czy zwyczajną chęć uniknięcia mąki w swojej diecie, nie mogą jeść zwykłego chleba. Znalezione tutaj . Składniki: -1 szklanka nasion dyni lub słonecznika(dałam pół na pół) -1/2 szklanki nasion lnu -1/2 szklanki orzechów laskowych
Smaczne ZdroweDziś dla wielbicieli czekolady ale nie tylko - wersja bardzo zdrowego brownie , bez mąki i bez cukru . Smaczne i baaaardzo zdrowe ciasto. Dodatkowo jest to ciasto bezglutenowe, pod warunkiem ,że użyjemy proszek do pieczenia bez mąki- do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Smakuje trochę jak mussli, trochę jak preparowany ryż. Ciasto również dla wielbicieli zdrowej żywności , do której niewątpliwie zalicza
Smaczne Zdrowe