jajek 1 szkl cukru 1 cukier wanilinowy 2,5 szkl mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna masa serowa; 200 g sera 1 jajko 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mleka 2 łyżeczki maki ziemniaczanej ok 700 g śliwek 80 g czekolady Jajka ubić z cukrami , dodać rozpuszczoną margaryną i stopniowo mąkę i proszek do pieczenia . Ciasto
Gotowanie jest łatweKartacze to bardzo tradycyjny i popularny produkt na Podlesiu. Faszerowany najczęściej mięsem , ale można również zrobić nadzienie z sera lub kapusty i grzybów. Przepis zaczerpnęłam z książki Roberta Makłowicza pt. S maki łowi Makłowicz przez cztery pory roku . Kartacze w moich stronach to po prostu pyzy lub kluski ziemniaczane. No ale cóż, każdy region ma swoje zwyczaje. Kartacze
W kuchennym oknie Ewyrogale, niby wyglądały na zwykłe, a okazały się słodkimi, maślanymi rogalami, nie smakowały mu, bo chciał je zjeść z masłem, serem i wędliną. Jako „cudowna” gospodyni i jeszcze „cudowniejsza” żona zaproponowałam, że upiekę mu zwykłe, drożdżowe rogale z makiem, które na 100% będą mu smakować. Upiekłam więc mu te wymarzone rogale, na jedno posiedzenie zjadł od razu 4 sztuki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięaromat cytrynowy łyżka gorzkiego kakao płaska łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżki suchego maku WYKONANIE: Blachę o wymiarach 32x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie poukładać herbatniki. Miękkie masło utrzeć z cukrem na biało, nie przestając ucierać dodać po jednym żółtku, a następnie po łyżce sera. Do utartej masy wsypać proszek do pieczenia, zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli
Kuchenne zapiski Edytyskładniki na ciasto: 300 g maki 22 g drożdży 30 g cukru 150 ml mleka, letniego 2 żółtka 40 g masła szczypta soli wykonanie: Drożdże mieszamy z cukrem oraz letnim mlekiem, dodajemy ok. 6 łyżek mąki, mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia na ok. 15 min. Gdy rozczyn urośnie dodajemy go do reszty mąki. Dodajemy żółtka, roztopione masło oraz sól(...)łyżka masła 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% skórka otarta z 1 cytryny sok z cytryny do smaku opcjonalnie: 1 budyń waniliowy wykonanie: Cytrynę sparzamy i szorujemy. Ser mielimy lub ucieramy widelcem. Dodajemy do niego cukier, masło, jajko oraz żółtka i ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy otartą skórkę z cytryny, śmietanę oraz sok z cytryny do smaku
Domowy Smak Jedzeniapszennej 50-80 g mąki żytniej 2 jajka szczypta soli pół łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżka maku czarnego plus mąka żytnia po podsypania ciasta na blacie/ stolnicy oraz wałka przy wałkowaniu Sos: 200 ml śmietany kremówki 36% 30-40 g sera typu Gorgonzola rozkruszonego plus około 10 g pokruszonego/rozdrobnionego sera do ułożenia na wierzchu- opcjonalnie inny ser z niebieską(...)Makaron: 1. Blat oprószyć mąką. 2. Przesiać mąki ze szczyptą soli, formując kopiec z wgłębieniem na środku, do którego należy dodać jajka i oliwę z oliwek oraz mak. 3. Widelcem lub dłonią stopniowo wyrabiać ciasto,aż do połączenia się składników. Energicznie wyrabiać przez około 10-15 minut 4. Rozwałkować na cienko, około 0,5 milimetra. 5. Odstawić
KreatywnePinyjagody to idealne połączenie będzie z serem w cieście drożdżowym . Pyszne drożdżowe bułeczki z serem i jagodami idealne na śniadanie jak i do popołudniowej kawki . Polecam ,łatwe i pyszne zachwycą wszystkich gości. Składniki na 28 sztuk : ciasto - 600 g maki - 50 g świeżych drożdży - 130 g masła - 2 jajka i 1 białko ( żółtko + łyżka mleka do posmarowania
Wypieki Reneciasta na pierogi, nie dodaj ę jajka. Wydaje mi się, ż e ciasto na bazie samej maki i wody jest lepsze i miększe, jak ciasto z dodatkiem jajka. farsz: ugotowane ziemniaki ser biały sól pieprz cebula (opcjonalnie) * Nie podawałam dokładnie ile czego ma być ponieważ ja staram się
Kulinarnie z Polką na Kresachchciało. Ostatnio tak mnie naszło, że już wiem jak smakują. Są bardzo smaczne, nam przypadły do gustu, młodemu również. Ser super pasuje tutaj do kaszy, do tego zeszklona cebulka. Polecam, bo naprawdę pyszne :)) Składniki ciasto: 500 g maki pszennej 1 żółtko ok 2 łyżki oleju woda (mocno ciepła) tyle ile zabierze ciasto sól Farsz: woreczek kaszy gryczanej (wcześniej ugotowanej(...)masło klarowne Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebule kroimy w drobna kosteczkę, musimy ją zeszklić na masełku. Gotową przestudzoną kaszę dajemy do miski, dodajemy cebulę i rozdrobniony widelcem ser. Doprawiamy solą, ja dodałam troszkę oregano i majeranku, oraz pieprz. Mieszamy. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, olej i wodę. Zagniatamy ciasto. lepimy pierogi. W dużym garnku zagotowujemy wodę, którą
kruche babeczkimożecie przygotowywać cały rok jak jest sezon i są świeże oraz z suszonym, obydwie wersje są wyborne :) Składniki: ciasto 200 g maki 100 g masła 1 jajko szczypta soli nadzienie 1 kulka mozzarelli 100 g sera Camembert 3 jajka 60 ml śmietany 30% peczek szczypiorku 4 świeże figi lub suszone świeżo zmielony pieprz i sól Ciekawe rozwiązania znajdziecie
Niezły MłynekZapraszam :) Składniki na ciasto naleśnikowe : 2 szklanki mleka 2 szklanki maki ryżowej 1 łyżeczka ksylitolu 2 jajka 1 laska wanilii Masa twarogowa : 250 g sera białego pół tłustego 1 laska wanilii 1,5 łyżki ksylitolu 2 łyżki jogurtu naturalnego syrop klonowy do polania naleśników Olej kokosowy do smażenia
Sama słodycz i szczypta chilimój roczny syn objadał się nim bez opamiętania. Przygotowanie ciasta zajmuje góra 10 minut, zapach w domu podczas pieczenia jest bezcenny.1 kg sera twarogowego półtłustego ( ja użyłam wiaderka)6 jajekduży cukier waniliowybudyń waniliowy lub śmietankowy2 łyżki maki ziemniaczanejkostka masła (200g)1 i 1/2 szklanki cukrutłuszcz do posmarowania tortownicyDo naprawdę dużej miski wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło, dosypujemy cukier - ucieramy.Gdy
Z butelką mleczka w tlesłony 25 g świeżych drożdży szczypta cukru około 1 szklanki letniej wody FARSZ: 20 dag wędzonego białego sera łyżeczka sklarowanego masła 1 mała cebula 1 jajko niepełna łyżka kwaśnej śmietany pieprz NA WIERZCH: do posmarowania łyżka stopionego masła do posypania kminek lub mak Wykonanie: CIASTO: przesianą mąkę wymieszałam w misce z solą, zrobiłam wgłębienie do którego wkruszyłam drożdże, wsypałam cukier(...)biały ser rozkruszyłam, dodałam do niego jajko, usmażoną cebulę i śmietanę, doprawiłam do smaku pieprzem, dokładnie wymieszałam. CIĄG DALSZY: wyrośnięte ciasto przebiłam, lekko zagniotłam, rozwałkowałam dość grubo, szklanką wycięłam krążki i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy krążek posmarowałam stopionym masłem, łyżką wygniotłam w nim wgłębienie i nałożyłam farsz. Wierzch posypałam kminkiem (dla mnie) i makiem
Kuchenne zapiski Edytymnie z wiaderka Piątnica) 5 jajek rozmiar L 1/4 szklanki cukru lub wedle uznania 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1,5 łyżki maki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g roztopionego masła Białka oddzielić od żółtek. Białka odłożyć. Ser, żółtka, cukier, mąki, wanilię, masło, zmiksować tylko do połączenia. Składniki na warstwę czekoladową: 100 ml oleju 1 szklanka mleka 3 łyżki(...)listonic_content='1 kg twarogu podwójnie mielonego (u mnie z wiaderka Piątnica) 5 jajek rozmiar L 1/4 szklanki cukru lub wedle uznania 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1,5 łyżki maki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g roztopionego masła Składniki na warstwę czekoladową: 100 ml oleju 1 szklanka mleka 3 łyżki kakao 1/4 szklanki cukru lub więcej do smaku
moj przepis naszklanki maki 0,5 szklanki ciepłego mleka 0,5 szklanki wody 20 gram drożdży sól i pieprz Nadzienie u mnie: Mozzarella ser żółty salami czosnek pieczarki groszek konserwowy Sos pomidorowy: 2 pomidory 2 listki bazylii czosnek zioła prowansalskie sól i pieprz Do miski wsypujemy mąkę, w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy je do mąki, następnie wlewamy(...)wodę...wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 20 minut.... Po tym czasie ciasto wyrabiamy, jeśli przykleja sie wam do deski to dodajcie więcej maki...Ciasta wystarczy na 3 duże pizze... Sos pomidorowy: Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania konsystencji sosu... Dodajemy swoje ulubione składniki na jednej połowie i drugą polowa ciasta zamykamy pizze...nastepnie pieczemy
NaKońcuJęzyka