mielimy, a następnie zmielony ser dodajemy stopniowo do masła. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i dodajemy na końcu do masy serowej, lekko mieszając. Ser wykładamy na mak i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Składniki [JABŁKA]: 1 kg jabłek 100 g cukru 1 galaretka pomarańczowa Wykonanie: Jabłka obieramy z ścieramy na tarce(...)dużych oczkach. Dodajemy cukier i smażymy do miękkości. Pod koniec smażenia wsypujemy do jabłek galaretkę w proszku, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. PRZEŁOŻENIE PLACKA: Ciasto z makiem i serem - masa jabłkowa - kruchy placek Gotowe ciasto możemy ozdobić polewą bądź lukrem
psgotujemysię zważy to się tym nie przejmujemy). Dodajemy masę makową i miksujemy do połączenia się składników. składniki na masę serową: 250 g sera białego, trzykrotnie zmielonego 250 g serka ricotta 1 jajko 100 g cukru 1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy tylko do połączenia się składników. dodatkowo: 70 g gorzkiej czekolady
Domowy Smak JedzeniaZnalazłam w sieci przepis cieszący się dużym uznaniem łącząc z sobą ser i mak. Jak dla osoby, która kocha mam , a nie przepada za serem te ciasto wywarło na mnie duże wrażenie. Jak na dużą blachę jaką zrobiłam znikło dość szybko :) a to chyba dobrze świadczy o cieście prawda ? Przepis na ciasto nieco został zmodyfikowany :) Składniki: Ciasto(...)wszelki wypadek polecam je nieco odsączyć. Bułkę tartą oraz olejek waniliowy łączymy z makiem, następnie dodajemy do maku ubita pianę z białek. Masa serowa: Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. W dalszym ciągu miksując dodajemy po łyżce białego sera z wiaderka. Białka ubijamy , dodając na koniec ubitą piane z białek Na podpieczone wcześniej ciasto wykładamy masę
W Moim Magicznym Domuseromak (seromakowiec) to ciasto, które na pewno przypadnie do gustu zarówno fanom sernika, jak i makowca. Mój makowiec z serem jest bez spodu – prosty, a jakże smaczny. Duża blacha świątecznej przyjemności! Warstwa makowa: 400 g zmielonego maku (kupuję już zmielony) 1 i 1/2 szklanki mleka 8 łyżek kaszy manny 100 g masła (pół standardowej kostki) 2 średnie jabłka(...)document.write(" "); Masa serowa: Składniki na masę serową wyjmujemy z lodówki na dwie godziny przed pieczeniem, aby nabrały temperatury pokojowej. Ser miksujemy wraz z jajkami i cukrem. Dodajemy budyń, a na końcu śmietanę kremówkę. Mieszamy. Masa makowa: Zmielony mak zalewamy wrzącym mlekiem, przykrywamy i zostawiamy na godzinę do napęcznienia. Po tym czasie do maku dodajemy kaszę, cukier, rozpuszczone masło, zmielone orzechy
Poezja smakuDelikatne w smaku, smaczne ciasto, które idealnie pasuje do filiżanki kawy. Zajadają się wszyscy- i duzi i mali ;) Zapraszam! Placek z serem i makiem Składniki: 5 jajek 20 dag margaryny 30 dag mąki 25 dag cukru pudru 1/2 szklanki mleka pół szklanki maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 2 szklanek twarogu, sera białego wymieszanego z 3 łyżkami cukru pudru(...)wymieszać. Na koniec delikatnie dodajemy pianę ubita z białek ze szczyptą soli. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać mak i przelać ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie łyżką wykładać porcje sera (kłaść kubkami- nie wyrównywać). Na te warstwy wylewamy pozostałą cześć ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180'C na około 40 minut
Tagebuch po polskuWspaniałe połączenie, dwa ulubione świąteczne ciasta - sernik i makowiec w jednym. Dodatkowym świąteczym akcentem jest warstwa żurawiny pomiędzy warstwą sera i maku oraz sos żurawinowy, z którym podajemy deser. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i ciężkie. Z dnia na dzień smakuje lepiej. Seromakowiec wieńczy kratka z kruchego ciasta. Słodycz ciasta jest wyważona, jeśli lubisz mocno słodkie wypieki zwiększ ilość miodu(...)masła 50 g cukru pudru 1 jajko Składniki na masę serową: 600 g sera 3x mielonego 250 g mascarpone 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu - 170 g 2 łyżki mączki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy 2 jajka Składniki na masę makową: 250g mielonego maku 25 g masła 80 g miodu 225 ml mleka kokosowego 100 g rodzynków 2 łyżki smażonej skórki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Królewski Sernik "Celinka" - pod kokosową chmurką Świąteczne Pierniki Miękkie Pierniki świąteczne Ciastka kruche - przez maszynkę Ciasteczka Korzenne Piernikowy murzynek z kokosowym lukrem Piernikowy keks na konfiturze Ciasto z makiem i serem na kruchym cieście Kakaowy jabłecznik z budyniem Szarlotka Ciasto z makiem na maślance Sałatka jarzynowa
W Moim Magicznym Domugotowe Kiedyś nadejdzie jednak ten dzień i będę bardzo zadowolona z siebie…Ciasto francuskie z pieczarkami – składniki:opakowanie ciasta francuskiegook. 400 g pieczarek1 cebulaok 150 g sera żółtegojajkoczarnuszka, mak lub sezam do posypania2-3 łyżki masła lub oliwa, sól, pieprz, tymianek (opcjonalnie, świeży lub suszony) Pieczarki myję i kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w drobną(...)jeśli jest w bloku to trzeba je najpierw rozwałkować) Na każdy kwadrat nakładam ok. łyżki pieczarek a na wierzch posypuję serem. Wszystkie rogi kwadratu łączę ze sobą aby powstała paczuszka Smaruję rozstrzepanym jajkiem i posypuję czarnuszką (nigella seeds), makiem lub sezamem.Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę na złoty kolor. Smacznego Post Ciasto francuskie z pieczarkami pojawił się poraz pierwszy
UgotujmyTo.plCiasto dwa w jednym, czyli mak plus ser :) Przepis znalazłam na jednym z blogów.Składniki:Spód:1,5 szklanki mąki1/2 kostki margaryny1/2 szklanki cukru pudru1 żółtkoMak:1/2 kg maku2 jajka + 1 białko jajka1 szklanka cukru pudru1 cukier waniliowy2 łyżki bułki tartejaromat migdałowy lub rumowybakalie wedle uznaniaSer:1 kg sera1 szklanka cukru pudru1/2 kostki masła 5 jajek2-3 łyżki skórki pomarańczowejolejek(...)schłodzić. Następnie wyłożyć na blaszkę i podpiec 15 minut w 180 st. C. Wystuszić.2. Mak sparzyć, dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać olejek, bakalie i bułkę tartą. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą makową.3. Ser dwukrotnie zemleć, masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym żółtku, a potem partiami ser nie przerywając
Kuchnia domowa AniCebulaki są już u mnie na blogu..i to nawet kilka wersji [ z pieczarkami , z makiem , z dodatkiem sera i znów z makiem ...] ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie , żeby był kolejny wpis z cebulakami.. te cebulaki były upieczone w ramach Wypiekania na śniadanie ..tym razem prowadzonego przez Pawła i Madzię .Polecam .. NA FARSZ
Moje domowe kucharzenieherbaty :) Zapraszam na ciacho :) Wymiary blaszki : tortownica - średnica 24 cm Temp. pieczenia : 180 C ; 170 C Czas pieczenia : 20 minut + 50 minut Składniki: 120 g masla 150 g maki 250 g sera śmietankowego 8 lyzek cukru 50 g mielonych migdalow 2 jaja i zoltko lyzeczka maki ziemniaczanej 4 jabłka antonówki 50 g platkow migdalow lyzeczka cynamonu Sposób przygotowania: Maslo(...)albo tortownicy) papierem do pieczenia i układamy ciasto. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C ( do czasu gdy się zarumieni ). Studzimy. Ser ucieramy z 3 lyzkami cukru , jajkami i maka ziemniaczana. Masę serowa wylewamy na kruchy spod. Jabłka obieramy , kroimy w plasterki i mieszamy z reszta cukru i cynamonem. Wykładamy na masę serowa. Posypujemy platkami
Słodkości i nie tylkogarnka i zalewamy szklaną wody i mleka, gotujemy na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając przez około 20 minut odstawiamy mak na około godzinę odcedzamy mak do maku dodajemy ser, żółtka, miód, fruktozę, olejek, rodzynki jabłko obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy do masy makowej białka ubijamy na sztywno, dodajemy do maku delikatnie mieszając przekładamy masę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćgarnka i zalewamy szklankami wody i mleka, gotujemy na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając przez około 20 minut odstawiamy mak na około godzinę odcedzamy mak do maku dodajemy ser, żółtka, miód, ksylitol, olejek, pokrojone orzechy, skrobię, rodzynki jabłko obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy do masy makowej białka ubijamy na sztywno, dodajemy do maku delikatnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćcebularzach słyszał już chyba każdy, choć może tylko przelotnie. Te pszenne placuszki nadziewane cebulą i posypane makiem to już nasz krajowy tradycyjny wypiek wywodzący się z czasów przełomu 19 i 20 wieku, a najbardziej popularny jest na Lubelszczyźnie. Cebularze są tanie w wykonaniu jednak dość czasochłonne, przez co rzadko w domowym zaciszu się je przygotowuje. Jednak jeżeli mamy wolne popołudnie(...)jajka płaska łyżeczka soli łyżka cukru 1,5 szklanki letniej wody (szklanka = 250 ml) 1 jajo do posmarowania wierzchu ciasta Farsz: 1 kg cebuli białej 20 dag żółtego sera łyżka maku łyżka śmietany 18 % sól i pieprz, gałka muszkatołowa najlepiej świeżo mielona olej do podsmażenia Wykonanie: Do małego naczynia pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę maki. Zamieszać. Zalać połową
Poezja Smaków - blog kulinarnySernik gotowany to jeden z pyszniejszych serników a w dodatku szybki w przygotowaniu. Gotową masę serową wylewamy warstwowo na herbatniki.
Kulinarne Fantazje Marioli