mak ser - 500 przepisów (strona:9/34)

Sernik z makiem (seromak) 299

cukru pudru 100 g masła 2 żółtka masa makowa 1 puszka masy makowej (850g) szklanka bakali 2 jajka masa serowa 800 g sera z wiaderka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki  cukru waniliowego 3 jajka 2 łyżki maki ziemniaczanej dodatkowo 80 g gorzkiej czekolady 30 g masła cukier puder Wykonanie: Masło pokroić w kostkę, zagnieść z pozostałymi składnikami. Ciasto zawinąć(...)minut. Ostudzić. Do miski przełożyć masę makową, dodać rodzynki, żółtka, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Masę makową przełożyć na podpieczony spód, wyrównać. Ser zmiksować z cukrem, jajkami oraz mąką. Na masę makową delikatnie wyłożyć masę serową, wyrównać. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy przez 1 godzinę. Wystudzić. Czekoladę rozpuścić

magiczna kuchnia Kasi
Pomarańczowy seromakowiec 374

cytrusowej galaretce. SPÓD: 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka 50g masła 1 łyżka śmietany MAK: 500g mielonego maku skórka otarta z 1 pomarańczy 1 szklanka cukru trzcinowego 6 białek szczypta soli SERNIK: 1 kg sera twarogowego 1 szklanka cukru 200g masła 6 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pomarańcza GALARETKA POMARAŃCZOWA: ok 6 pomarańczy (500ml) skórka(...)parę godzin, a najlepiej na całą noc. Wodę odsączyć i wymieszać mak z cukrem i skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać razem z makiem. Masę makową układać na podpieczonym spodzie w paski po skosie. Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku

https:KKuchniaMniam
Drożdżowe kwiatuszki 209

mleka 7 g drożdży instant[  20 g świeżych] 2 łyżki cukru  1 łyżeczka soli 50 g masła dodatkowo  ser żółty i dowolna wędlina w plasterkach o okrągłym kształcie dopasowanym do wielkości np.szklanki lub kubka sezam , mak białko do  posmarowania Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier ,masło.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia(...)plasterek o tym samym rozmiarze wędliny, na to ser żółty, przyłożyć jeszcze jednym kółkiem ciasta, lekko docisnąć. Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów szklanki) ok.3 cm. Biorąc po dwa sąsiadujące płatki, zawijać je do środka, lekko je przy tym zlepiając.Posmarować białkiem, posypać makiem , sezamem. Piec ok. 17 minut w piekarniku rozgrzanym

Moje domowe kucharzenie
Wytrawne muffiny z pomidorkami 248

kefiru 2 łyżeczki pesto 2 jajka sezam do posypania 1 pomidorek koktajlowy na każdego muffina Do podania: serek śmietankowy rukola Obie maki przesiewamy wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy starty, na grubych oczkach ser, sól i pieprz. W innym naczyniu mieszamy wszystkie mokre składniki: kefir, olej, jajka i pesto. Dodajemy do suchych. Mieszamy, tylko aby składniki się połączyły

Mia Cucina Sofieta
Brokuły zapiekane z kukurydzą i polędwicą pod beszamelem. 144

plastrów polędwicy nad ogniem wędzonej Hańderek   sól, pieprz, szczypta chili do smaku  1/2 szklanki ser żółtego startego do brokułów 1/2 szklanki sera startego do posypania zapiekanki Beszamel : 1 łyżka kopiasta masła 1 łyżka maki 1,5 do 2 szklanek mleka sól, pieprz, szczypta chili i gałki muszkatołowej 3 łyżki posiekanego szczypiorku Wykonanie : Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki

Sama słodycz i szczypta chili
Szafranowe mini-rogaliki z serkiem 144

znalazłam  tutaj. 300 ml mleka  25 g drożdży  2 jaja 1 żółtko  szczypta szafranu  50 dkg maki  10 dkg cukru  50g masła  Nadzienie: 30 dkg białego sera 1 małe jajo 3 łyżki cukru ziarenka z laski wanilii (lub cukier waniliowy) 1 płaska łyżka budyniu Mleko podgrzać, żeby było ciepłe.Drożdże rozetrzeć

Moje domowe kucharzenie
Tureckie bułeczki z serem. 235

łyżka cukru 70 g rozpuszczonego masła lub margaryny 2 jajka 1 łyżeczka soli DO SMAROWANIA: 70 g rozpuszczonego masła NADZIENIE: 250 g białego sera 1 żółtko szczypta soli DO SMAROWANIA BUŁECZEK: 1 białko sezam lub mak do posypania      Mąkę przesiewamy do sporej miski. Przygotowujemy rozczyn (chyba że używamy drożdży instant to sypiemy je bezpośrednio do mąki(...)chcemy je piec dopiero rano, należy natychmiast ciasto zabezpieczyć folią spożywczą i włożyć do lodówki, wyjmujemy rano i postępujemy tak jak poniżej.      Przygotowujemy farsz. Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtko i sól, mieszamy. dzielimy na 8 części.      Gdy ciasto już pięknie wyrosło przekładamy je na stolnicę i delikatnie wyrabiamy, dzielimy na 8 części. Każdą

Rozpustne gotowanie
Sernik z pierniczkami wg Siostry Anastazji 218

pudru 12,5 dkg margaryny 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 30 dkg maku 20 dkg cukru pudru 4 jaja 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bakalie olejek migdałowy lub po prostu gotowa masa z puszki Masa serowa 1 kg zmielonego sera 30 dkg cukru kryształu 8 jaj 25 dkg margaryny 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru(...)suche można dodać troszkę kwaśnej śmietany. Mak sparzyć i zemleć, żółtka utrzeć z cukrem, dodać przygotowany mak, proszek do pieczenia, kilka kropli olejku i bakalie. Z białek ubić sztywną pianę i całość delikatnie wymieszać. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser, budyń i proszek do pieczenia. Na końcu wmieszać pianę ubitą z białek. Przełożenie ciasta: Ciasto kruche-masa

Pychotkaaa
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami 197

trzęsły ;) Krokiety podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice. Na 5 dużych krokietów: Ciasto ziemniaczane: 700 g ugotowanych ziemniaków jajko czubata łyżka maki pszennej czubata łyżka mąki ziemniaczanej Farsz: 300 g pieczarek mała cebula 2 plastry żółtego sera sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierki olej do smażenia Farsz: Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulkę

Smakołyki Asi
DOMOWE PIZZERKI 195

wiec nie mogłam się wycofać, tym bardziej, że miało to być nasze wspólne dzieło.W lodówce mieliśmy różne składniki ser żółty, kiełbaskę, paprykę , pieczarki. W końcu stwierdziliśmy, że przygotujemy małe pizzerki o różnych smakach.  Składniki na ciasto: 30 dag maki 1 1/2 dag drożdży  1/2 łyzeczki soli 2/3 szklanki ciepłej wody 4 łyżki oleju Składniki na farsz: koncentrat

Darcia w kuchni
Pierogi pełnoziarniste ze szpinakiem 206

maki pelnoziarnistej.Skladnik na ciasto (porcja na okolo 40 pierogow)2 szklanki maki (pol na pol pszenna 550 i pelnoziarnista)3/4 szklanki mocno cieplej wody1 lyzka olejuspora szczypta soli soliZ maki i wody starannie wyrabiamy ciasto.Formujemy kule,przykrywamy sciereczka.Gdy ciasto odpoczywa przygotowujemy farsz.Skladniki na farsz(...)pokrojona cebulke.Dodac posiekany czosnek.Odcisniety szpinak ,posiekac nozem i dolozyc na patelnie.Przesmazyc razem z czosnkiem i cebula.Gdy przestygnie wymieszac z serem i doprawic do smaku galka muszkatalowa,sola i pieprzem.Na koniec dodac bulke tarta.Ilosc jej uzaleznicod gestosci masy.Ciasto podsypujac delikatnie maka rozwakowac na trzy cieniutkie placki.Wykrawackolka,nakladac po 1 lyzece farszu i zlepiac pierogi.W duzym garku zagotowac wode z sola

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
świąteczny sernik z prażonymi jabłkami 320

wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Pieczemy przez ok. 20 min w 170 st. C. składniki na masę serową: 1000 g białego sera (trzykrotnie zmielonego) 160 g cukru 30 g cukru z prawdziwą wanilią 60 g maki ziemniaczanej 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 3 jajka sok z 1/2 cytryny 50 g rodzynek, namoczonych w letniej wodzie 50 g żurawiny, namoczonej

Domowy Smak Jedzenia
ROLADKI WIEPRZOWE W WINIE 218

ewentualnie doprawiamy. Gdy mięso jest miękkie wyłączamy. Nas sos powinien troszkę zgęstnieć dzięki dodanemu do roladek serowi, jeżeli jednak się tak nie dzieje możemy go lekko zagęścić maka. 12. Podajemy z ziemniakami ryżem, chlebem , jak kto lubi. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Eksperyment detoks - podsumowanie 323

czasu męczyły mnie też problemy trawiennie i bóle stawów.  Dietę stosowałam zdrową, opartą na świeżych warzywach, roślinach strączkowych oraz bio-jajkach i kozich serach. Nie było w mojej diecie produktów przetworzonych, w tym białej maki, oczyszczonej soli, nie używałam cukru (z wyjątkiem zawartego w czekoladzie 70%), nie kupowałam nic co miało konserwanty i inne dziwne dodatki o dziwnych nazwach

pyszne zdrowości
Placki z dyni i twarogu. 171

dyni 50 dag twarogu pół łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 cukier waniliowy dwie łyżki rodzynek 2 łyżki otręby owsianych 3 łyżki maki pszennej 3 jajka WYKONANIEDynia powinna być rozdrobniona i razem z serem zblędowana. Do masy dodajemy pozostałe składniki. Imbir ścieramy na drobnych oczkach. Wszystko razem mieszamy. Na patelni z odrobiną oleju smażymy na początku jeden placek

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania