Ciasto (na około 7 placków): 200 g maki kukurydzianej 200 g mąki pszennej 300 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz: 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku 1 czerwona papryka puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 100 g przecieru pomidorowego 150 g sera żółtego sól, pieprz, ostra papryka, chili w proszku
Marder&Marder Manufacturewąską deskę a spokojnie można rozwałkować ciasto na prostokąt dłuższy a węższy i będzie więcej rogalików :) Składniki na 9 sztuk dość sporych rogali : ciasto razowe : - 300 g maki razowej typ 1850 - 12 g świeżych drożdży - płaska łyżeczka cukru - 7 g soli (pełna mała łyzeczka ) - 1 duża łyżka oliwy - 100 ml letniej wody - 150 ml letniego mleka - 1 żółtko - szczypta chili(...)świeżych drożdży - płaska łyżeczka cukru - 5 g soli ( płaska mała łyżeczka ) - 1 duża łyżka oliwy - 100 ml letniego mleka - 100 ml letniej wody - 1 żółtko - 20 g sera żółtego ( najlepiej salami z domieszką parmezanu) Dodatkowo : - szynka - u mnie 6 dużych plastrów szynki Pini - 2 białka do posmarowania rogali Sposób wykonania : Oba ciasta robimy tak samo , mąkę wsypujemy
Wypieki Renewystarczą im kanapki z serem. Już po wyruszeniu z budowy słyszę: "Pancakes i lodu, pancakes i lody". Cóż więc robić, mięśnie bolą jak fiks po sadzeniu kwiatków, ale mus to mus... A mus jak to mus może być i truskawkowy:)Składniki: 1 i 1/2 szklanki maślanki 1 i 1/4 szklanki maki 1 jajko 1 łyżeczka proszku
Magiczna kuchnia Dariiobraniu ze skórki ok 350 g maki pszennej 1 jajko szczypta soli oliwa sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 150 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w pół talarki 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 400 g puszka pomidorów bez skórki, plus pół puszki wody sól, pieprz listki z połowy doniczki bazylii 100 g żółtego sera najlepiej cheddara Młode, ugotowane i obrane
Dzieje kuchennej WiewióryMąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, makiem, dodajemy żółtka, pokrojone drobno masło i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt kruche wystarczy dodać jedną łyżkę wody. Ciastem wylepiamy tortownicę, dno i boki . (patrz rada 2) Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. Masa serowa: Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od jajek. Ser ucieramy z żółtkami, budyniem, proszkiem
Moniki SmakołykiPyszne pierogi z maki pełnoziarnistej z nadzieniem szpinakowo-serowym. Idealne na obiad, kolacje. Przepis banalnie prosty, każdy da radę. Trzy, dwa, jeden START. SKŁADNIKI: Ciasto: 250g mąki pszennej pełnoziarnistej, 3/4 szklanka gorącej wody (wrzątku), 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oliwy Szczypta tymianku Farsz: 400g mrożonego 250g odtłuszczonego twarogu 50g sera fety 3 ząbki
Zdrowo i kolorowokruche 125 g margaryny 2 szkl maki 2 jajka 1 łyżka sproszkowanych grzybów (u mnie są to suszone opieńki starte na proszek) pół łyżeczki soli szczypta pieprzu 250 g boczniaka 3-4 pieczarki 1 łyżka masła 1 cebula sól pieprz staropolski ziołowy 200 ml śmietany 22% 200 ml śmietany 18% 2 jajka żółty ser szczypta oregano Z podanych składników zagnieść
Gotowanie jest łatwedodawać stopniowo przestudzony sparzony mak i bakalie. Na końcu z białek ubić pianę i dodać ją do masy - delikatnie wymieszać.Masa serowa:1 kg zmielonego twarogu,1 szklanka cukru,8 jajek,1 kostka masła lub margaryny,1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru.Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser i proszek budyniowy. Na końcu dodać ubitą
Codzienna kuchnia niecodziennapotrzebujemy: Ciasto robimy z 1 kg. maki , oczywiście można więcej, 2 łyżki oleju, 3 jajka ( jedno całe 2 żółtka), 1 szklanka gorącego mleka i jeśli mało to podlewamy ciepłą wodą. Łączymy składniki , dobrze wyrabiamy, ciasto powinno być szkliste, łatwo poddające się obróbce. tak wygląda po wyrobieniu Na farsz do pierogów potrzebujemy 1/2 kg sera, 2 kg ziemniaków. Dodam ,że przewaga
W kuchennym oknie EwyW tej sałatce jest zakochana cała moja rodzina. Szybko się ją robi i jest naprawdę bardzo smaczna. Gorąco polecam. Składniki: 3 duze pojedyńcze piersi z kurczaka
kuchnia doskiwymieszać do trzeciej suchy mak i wymieszać. do czwartej mąkę ziemniaczaną z barwnikiem (lub czerwony kisiel). Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem i wykładać ciasto naprzemiennie obok siebie. Piec w 180 stopniach C około 45 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić, a następnie przekroić na dwie części. Masa serowa 800 g zmielonego sera 1 szklanka cukru 250 g masła
O kuchni z uczuciemteż zastępuję część sera twarogowego serem mascarpone. W starej książce kucharskiej mamy wyczytałam jeszcze jeden sposób: do masy serowej należy dodać ugotowany i przeciśnięty świeżo ugotowany ziemniak. Aczkolwiek przyznaję się, ze tej metody nie wypróbowałam na żywym organizmie :) Jeśli chodzi o bakalie w serniku polecam sprawdzona metodę polegająca na sparzeniu, ostudzeniu i posypaniu maka pszenną. Dzięki temu nie opadną
Pyry na Gazkapusta i grzybami, ruskie, z serem, na słodko ostatnio popularne z krewetkami... do wyboru do koloru. I tak pewnie ile gospodyń kucharek tyle przepisów na to jedyne idealne ciasto. Ja tez do tej pory taki miałam i myślałam ze jest super, jednak kiedy przeczytałam na forum gazety o idealnych pierogach zrobionych tylko z maki i maślanki nie zawahałam się
Bernika - moj kulinarny pamietniklodówce miałam drożdże, które trzeba było szybko wykorzystać. I upiekłam puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne rogaliki z serem. Ja jestem wielką fanką ciasta drożdżowego. Zawsze je robię ręcznie, bo po pierwsze nie mam takiego miksera do wyrabiania, a po drugie to taka przyjemna czynność. Potem ten zapach pieczonego ciasta, który rozchodzi się po całym domu. A na koniec najprzyjemniejsza chwila(...)rogalikami i patrzenie jak rodzinka szybko je konsumuje. Cmokając i zachwalając, że są bardzo pyszne. Jeśli macie ochotę na inne drożdżowe ciasto to polecam ciasto maślane Składniki 3 szklanki maki pszennej 130 masła roztopionego 5 łyżek cukru 30 g świeżych drożdży 4 żółtka 1/4 łyżeczki soli 1 szklanka ciepłego mleka Nadzienie 300 g twarogu 1 żółtko cukier według własnego smaku
O kuchni z uczuciemDziś chciałam wam zaproponować grzanki niespodzianki, które świetnie się sprawdzają jako ciepłe śniadanie. Doskonały sposób na wykorzystanie bułek, które nie są już pierwszej świeżości, a po
kuchnia doski