mak ser - 500 przepisów (strona:21/34)

Pizza ziemniaczana z salami, parmezanem i Dresingiem. 192

jajka 2 łyżki maki zwykłej  pieprz, szczypta chili  sól lub domowa vegeta do smaku 1 opakowanie salami 1,5 szklanki startego parmezanu forma do tarty o średnicy 26 cm Wykonanie : Ziemniaki obrać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach, cebulę obrać i także zetrzeć. Następnie dodać roztrzepane jajka,połowę  startego sera, mąkę i przyprawy. Przyprawić

Sama słodycz i szczypta chili
Chleb orkiszowo-żytni jasny 185

Bardzo prosty, zdrowy i smaczny chleb o neutralnym smaku, pasującym do wszystkiego. Jest to chleb z mąki orkiszowej jasnej i żytniej jasnej na zakwasie

Przepisy na domowy ser i chleb
Czy warto cierpieć dla miłości? - pomyślmy o tym i porozmawiajmy przy maślanych rogalikach 153

posypuję sezamem i makiem. Piekę równocześnie dwie blaszki. Po 10 minutach zamieniam je miejscami, górna ląduje na dolnej półce piekarnika i odwrotnie. Piekę oczywiście bez nawiewów. Potem tylko chwilka na przestudzenie rogali i już można nakrywać do stołu śniadaniowego. Smakują wybornie zarówno ze słodkimi dodatkami takimi jak dżemy lub wytrawnie z wędliną lub serami. Rogaliki przyjemnie szeleszczą w zębach skórką

I tu będę miała takie te
"Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą Serową, Makową i Orzechową (Seromak) 435

puszystą masę. Następnie dodajemy mak, mąkę oraz proszek do pieczenia i dalej ucieramy. Następnie dodajemy posiekane orzechy, miód oraz kilka kropel olejku migdałowego i mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do całości - delikatnie mieszamy do połączenia składników. Warstwa Serowa: Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy zmielony ser, mąkę oraz wcześniej roztopione

Słodka Strona
Na wielkanocnym stole 239

Dunaju z jabłkami, makiem i masą serkową  Sernik szachownicaSernik z pomarańczową pianką Sernik z mlekiem i kokosemSernik z brzoskwiniamiSernik orzechowy z brzoskwiniami MarysieńkaCiasteczka orzechoweTorciki warszawskie Wafle kajmakoweWafle mleczneWafle kakaowe z aromatem rumowym Muffinki pomarańczowo-cytrynoweBabka kwitnący tulipanBabka kajmakowa Babeczki mini szarlotki  SałatkiSałatka świąteczna ISałatka świąteczna II Śledzie w śmietanie z jabłkiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym

Kuchnia domowa Ani
Poledwiczki wieprzowe z kapeluszem serowym 206

kostki masla, dwie lyzki maki - laczymy. Dodajemy bulionu wolowego -250 ml. Laczymy. Zciagamy z gazu I dodajemy ok 250 ml smietany , pieprz, duzo papryki. Pokrojona natke pietruszki. Blendujemy. Stawiamy na gaz, dodajemy pokrojone grzyby. Gotujemy ok 10 min. I sos gotowy.Kroimy poledwice w wieksze kawalki I marynujemy w papryce, pietruszce, pieprzu, czosnku- ok 20 min.starty ser ok 100 gr , troche

Smaki Edyty
Sernik wiedeński 183

Jak ja kocham serniki. Lubicie też? Jeśli tak, to chciałabym polecić Wam przepis na sernik wiedeński. Jest tak delikatny, że rozpływa się w ustach i po

kuchnia doski
Bułki z mąki żytniej , pszennej i razowej 279

maki żytniej typ 2000 - 110 g mąki pełnoziarnistej razowej typ 1850 - 50 g świeżych drożdży - 50 ml oleju ( u mnie ryżowy ale może być rzepakowy ) - 300 ml letniego mleka - 250 ml letniej wody - 10 g soli (duża łyżka ) - 10 g cukru (duża łyżka ) - 4 łyżki siemienia lnianego Dodatki - po kilka plasterków bekonu, sera brie, suszonych pomidorów

Wypieki Rene
Muszle z trzema serami nadziewane mięsem mielonym 304

obiad.     Muszle z trzema serami nadziewane mięsem mielonym     Składniki: Nadzienie:    0,5 opakowania muszli (używam z Lubelli) 100 g sera Gorgonzola 2 kulki sera mozzarella 50 g parmezanu suszone pomidory (około ½ słoiczka) 350 g mięsa mielonego wieprzowego (używam szynki) 0,5 cebuli (dużej) lub jedna mała 8-10 pieczarek średniej wielkości sól, pieprz zioła(...)pomidory z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie sól.pieprz łyżeczka cukru łyżka octu winnego Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki maki około 1 szklanki mleka sól pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie:   Cebulę posiekać drobno. Podsmażyć połowę na patelni. Dodać mięso. Kiedy się podsmaży  przyprawić. Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę

Mania Gotowania
Naleśniki z serem i musem z czarnej porzeczki. 185

dorośli, więc pozostaje raz na jakiś czas je przygotować. A jeśli jeszcze do dyspozycji mamy sezonowe owoce z ogrodu mamy-  to tym bardziej ;-)     Składniki; 2 szkl, maki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 2 jajka 2 łyzki cukru   Odrobina oleju do smażenia.   Składniki ciasta na naleśniki należy ze sobą dokładnie wymieszać aby nie było(...)żadnej grudki, najlepiej mikserem albo rózga .Jesli ciasto jest za rzadkie dodac mąki jeśli za geste, dolac mleka. Odstawic na kilka minut.   Nadzienie; 1 kostka sera białego (30 dag) 1 szklanka czarnych porzeczek 4 łyzki cukru   Porzeczki opłukać w wodzie, odsaczyc i wyłozyc na sucha patelnie. Wsypac cukier (każdy doda wedle swego upodobania) Mieszac

Radość kipiąca uśmiechem.
pieczone pierogi ze szpinakiem 254

maki 120 g masła 10 g drożdży 3 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: jajko do posmarowania wykonanie: Drożdże mieszamy ze śmietaną. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wymieszane drożdże ze śmietaną oraz masło, wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy na 15 min. do lodówki. składniki na farsz szpinakowy: 120 g sera feta 250 g liści szpinaku

Domowy Smak Jedzenia
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką 370

owocami, makiem czy kruszonką. Cieplejsze, już prawie wiosenne dni aż proszą się o równie wiosenne menu. Już jakiś czas temu miałam ochotę na pyszny sernik z brzoskwiniami, dostrzeżony u Dorotki na MW. Premiera miała być na Wielkanoc, ale niestety nie doczekał) Nic, upiekę coś innego)) Natomiast my doczekaliśmy się pysznego, kremowego sernika, z gruubą warstwą sera, soczystymi owocami i chrupiacą

Mia Cucina Sofieta
Pizza wiejska z mozzarellą 147

wziąć kiełbasę wieprzową lub zastąpić kiełbaskę salami) jedna średniej wielkości cebula garść oliwek jakich kto lubi (ja pomieszałam czarne z zielonymi) 150 g pieczarek opakowanie mozzarelli 125 g żółtego sera wędzonego Wykonanie: Ciasto: W połowie szklanki wody rozrabiamy drożdże, dodajemy do nich łyżeczkę cukru. Mieszamy i czekamy aż drożdże zaczną rosnąć. W dużej misce mieszamy mąkę, oliwę sól. Jak drożdże(...)było elastyczne. Jeżeli ciasto będzie za suche dodajemy jeszcze trochę wody i wyrabiamy, jeśli będzie zbyt mokre (będzie kleiło się do reki dodajemy trochę maki). Po wyrobieniu, ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h. Sos: Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, bazylię, chili i ok. pół

IMPRESJA SMAKU
Kotlety schabowe z ananasem i serem 238

Pierwszy raz takie kotlety robiłam na komunię mojej córki i goście byli zachwyceni. Teraz muszę robić je częściej, bo dzieci je uwielbiają. Nie protestuję, bo sama

kuchnia doski
Pizza żytnia z oscypkiem 217

pszennej maki dodaje gryczana, dzięki czemu ciasto zyskuje na chrupkości. Dodatki to sprawa indywidualna, jednak jeżeli chcecie przygotować prawdziwa pizze, użyjcie przecieru pomidorowego zamiast sosu, a konserwowa szynkę zastąpcie salami. No i eksperymentujcie, jak ja np z oscypkiem ;)Składniki:200 g mąki100 g mąki żytniej25 g świeżych drożdży2/3 łyżeczki soli2 łyżki oliwyszklanka ciepłej wodyDodatkowo:100 g oscypkatwardy ser żółty

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania