ogórek zielony ok. 200-220 g mielonki tyrolskiej (ja wykorzystałam konserwę turystyczną z puszki firmy Krakus, gdyż z dostępnych w moim sklepie ta miała najbardziej znośny skład) 2 łyżki majonezu 1 duży ząbek czosnku zioła prowansalskie sól, pieprz Makaron zalewamy niewielką ilością wrzątku, przykrywamy. Gdy nieco napęcznieje, nadmiar wody odcedzamy. Umytego ogórka trzemy na dużych oczkach tarki, przekładamy(...)sito, lekko solimy i pozostawiamy na kilka minut, do odcieknięcia. Konserwę trzemy na dużych oczkach tarki. Majonez przekładamy do garnuszka. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą, mieszamy. Gotowe;) Uwagi: Ja sałatkę przygotowałam jak w przepisie, a więc makaron zalałam niewielką ilością wrzątku. Sałatka miała dość miękką konsystencję
Smaki Na TalerzuSkładniki: 100g sera białego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 szt ogórka 5 główek rzodkiewki 1 jajko 2 łyżki pasztetu drobiowego kremowego 2 łyżeczki jogurtu greckiego 2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon sól, pieprz Wykonanie: Jajko gotujemy na twardo. Studzimy i kroimy w drobna kosteczkę. W wysokim naczyniu rozdrabniamy twaróg (dobrze użyć półtłustego, dodajemy odsączonego tuńczyka, pokrojone(...)oraz jajko. Do całości dodajemy pasztet, dosłownie 2 łyżki, dobrze, gdyby pasztet był miękki,lekko mazisty. Świetnie komponuje się w tej paście!;) Na koniec w małym rondelku mieszamy jogurt, majonez, musztardę, sól i pieprz. Tak przygotowany sos wylewamy na składniki i całość dobrze mieszamy. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Polecam! Pasta to całkowita moja improwizacja. Artykuł Pasta z twarogiem, tuńczykiem
Raj dla Podniebieniapuree z ziemniaków lub z domowymi frytkami. Składniki: 200g świeżego dorsza 1/3 brokuła 1/3 puszki kukurydzy 2 łyżki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki tartego sera żółtego 1 łyżeczka majonezu sól pieprz kolorowy przyprawa do ryb (opcjonalnie) Wykonanie: W rondelku rozbełtać jajko, dodać mąkę i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać majonez, tarty ser, przyprawy. Rybę pokroić na drobne
Raj dla Podniebieniaskładników wyklarowała się sama. Składniki: 1/4 brokuła 3 jajka 6 główek rzodkiewki 1/2 czerwonej papryki 100g szynki 1 łyżeczka masła 3 łyżeczki maślanki 1 łyżeczka śmietany 1/2 łyżeczki majonezu i musztardy sól pieprz czosnek (opcjonalnie) Wykonanie: Brokułowe różyczki podzielić i podgotować w lekko osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w grubszą kostkę. Rzodkiewki i paprykę pokroić(...)mniejsze kawałki. Na patelni stopić masło, wrzucić pokrojoną w paski szynkę, podsmażyć. Do salaterki przełożyć brokuły, rzodkiewkę, paprykę, pokrojone jajka. Przygotować sos: w kubeczku wymieszać maślankę, śmietanę, majonez oraz musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę, całość wymieszać i schłodzić w lodówce. Artykuł Sałatka z brokułem, jajkiem,rzodkiewką i podsmażaną szynką pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaposmakuje wielbicielom sałatek. Składniki: 200g bobu 1 mała puszka groszku 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki 200g sera mozzarella 1 mała puszka kiełków fasoli mung 1 łyżeczka majonezu 2 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Bób, marchewkę i pietruszkę ugotować, obrać. Groszek, kiełki odcedzić z zalewy. Mozzarellę pokroić na kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do naczynia(...)przygotować sos z majonezu, śmietanki i musztardy, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić przed podaniem. Artykuł Sałatka z bobem, kiełkami i serem mozzarella pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniawarto skusić się na taką flądrę z nieco bardziej wyrazistym w smaku dodatkiem – salsą i aromatycznym ryżem. Polecam! Składniki: 100 g ryżu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżeczki majonezu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 400 g flądry 1 cebula 2 cukinie 10 szt pomidorki cherry 1 szt marchewka pieprz cayenne do smaku sól ocet winny / syrop z granatów mąka(...)panierowania ryby Wykonanie: Ryż podsmażyć na maśle, podlać wodą, dusić do miękkości. Doprawić solą, gałką, dodać majonez i paprykę słodką. Na patelni zeszklić cebulkę. Dodać pokrojoną drobno cukinię, marchewkę oraz kawałki pomidorków cherry. Dusić. Doprawić kleksem śmietanki, dodać sól, pieprz cayenne oraz kroplę octu winnego. Ja zamiast octu użyłam syropu z granatów. Niezwykle ciekawie podkreślił smak salsy. Plastry cukinii podsmażyć
Raj dla Podniebieniacicho śpiewam. Dziś także coś prostego. Ale mówią, że banalne jest najlepsze. Więc częstujcie się! W porze śniadaniowej lub na kolację. Składniki: 1 makrela wędzona 1 jajko 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka śmietany 12% 1/2 łyżeczki musztardy sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra Wykonanie: Makrelę dzielimy na małe kawałki, usuwamy ości. Kawałki ryby kroimy na jeszcze drobniejsze. Ugotowane jajko ścieramy(...)tarce lub kroimy drobno. Dodajemy majonez, śmietankę i musztardę. Doprawiamy przyprawami, solą i pieprzem. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Gotowe! Artykuł Pasta kanapkowa z wędzoną rybą i o mojego gotowania początkach pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniakolorowe papryki 1 cebula 250g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego oregano suszone bazylia sól, pieprz 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub 1 duży pomidor świeży oliwa do smażenia 3-4 łyżki majonezu Wykonanie: naleśniki: składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować na gładką masę. Na patelni rozpuścić tłuszcz, smażyć cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron. nadzienie : na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić drobno(...)drobną kostkę, dodać do mięsa. Na sam koniec wrzucić pokrojoną również w kostkę cukinię oraz pomidora (lub koncentrat). Całość poddusić, przyprawić do smaku. Na placku naleśnikowym rozsmarować cieniutką warstwę majonezu. Dodać nadzienie i równo rozprowadzić. Naleśnika zwinąć w rulon. Gotowe! Naleśniki świetnie smakują również w wersji zapieczonej z sosem beszamelowym! Polecam! Artykuł Wytrawne naleśniki z cukinią i kolorowymi paprykami pochodzi
Raj dla PodniebieniaSkładniki: 3/4 opakowania makaronu (pierożków) tortellini 150g szynki 1/2 puszki kukurydzy 6-8 sztuk pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku sól, pieprz, bazylia, oregano do smaku 2-3 łyżki majonezu roszponka dla ozdoby Wykonanie: makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu lub chwilkę dłużej, tak, aby pierożki nie były twarde. Odcedzić, zostawić do przestygnięcia. Szynkę pokroić w kostkę, kukurydzę odcedzić, pomidorki przekroić(...)połówki. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, dodać sól, pieprz, zioła oraz majonez. Wszystko delikatnie wymieszać, schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować roszponką. Gotowe! Artykuł Sałatka z makaronem tortellini pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaróżnorodność smaku i koloru oraz prostota przygotowania. Składniki : ok 0,3 kg białej kapusty 2 średnie marchewki 1 burak pół cebuli 1 cytryna olej rzepakowy sól pieprz majonez jogurt ocet jabłkowy Przygotowanie : Surówka marchewkowa : Marchewki ścieramy na tarce na drobnych oczkach dodajemy łyżeczkę oleju, łyżeczkę soku z cytryny i doprawiamy odrobiną cukru, soli i pieprzu. Mieszamy i odstawiamy. Surówka(...)białej kapusty: Kapustę ścieramy na grubych oczkach tarki lub jak ja na szatkownicy. Dodajemy po łyżce majonezu oraz jogurtu, łyżeczkę octu jabłkowego i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy. Surówka z buraków : Burak obieramy ze skórki i trzemy na grubych oczkach tarki, dodajemy drobno poszatkowaną cebulkę, łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę oleju rzepakowego, płaską łyżeczkę cukru i doprawiamy solą
Mechanik w kuchniEfektowna w wyglądzie i smaku surówka na każda okazję. Potrzebujemy kapustę, paprykę, cebulę, ogórek szklarniowy, marchewkę, kukurydzę, zielone, majonez, sól, pieprz, tarkę i jakieś zioła :) Wszystko przygotowujemy tak jak na zdjeciu... Potem po kolei układamy warstwami w naczyniu. Według swoich preferencji i upodobań bawimy się w dekoratora sałatek. Przekładamy kolorami wszystkie produkty. Nie zapominamy o przyprawach i majonezie
chleba naszegoSkładniki: puszka kukurydzy 0,5 kapusty pekińskiej 4 ogórki konserwowe 1 filet z kurczaka przyprawa gyros keczup majonez Sposób wykonania: Filet z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Następnie obtoczyć w przyprawie gyros i usmażyć na patelni. Odstawić do ostygnięcia. Odcedzić kukurydzę. Pokroić ogórki konserwowe w drobną kostkę. Pokroić kapustę pekinśką. Układać warstwowo składniki: filet z kurczaka, kukurydza, ogórek, keczup(...)majonez i kapusta pekińska
Przepisy kulinarne babci Antoninyprzygotowania sałatki będziemy potrzebować: 1 brokuł 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 duży por 1 puszka 400 g czerwonej fasoli 1 puszka 400 g kukurydzy 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego kremowego do smaku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem : Sałatka z brokułem i papryką Przygotowanie: Najpierw przygotuję brokuł: Umyty brokuł kroję(...)kukurydze odsączam z zalewy i płuczę pod bieżącą wodą i dodaję do papryki. Wystudzony brokuł kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki. Odsączonego pora dodaję do sałatki. Do majonezu dodaję jogurt, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Tak przygotowany sos dodaję do sałatki. Sałatkę po wymieszaniu odstawiam na około 30 minut, aby przeszła smakiem. Sałatka
Uwaga Babcia Gotujerodzinnych, polecam. Składniki: 2 zupki chińskie 1 pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 por (biała część) 0,5 kapusty pekińskiej 2 czerwone papryki 2 ogórki zielone Majonez sałatkowy Fanex Sól, pieprz Przyprawa do gyrosa Sposób przygotowania: Makaron kruszymy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, wsypujemy saszetkę z suchymi przyprawami. Zalewamy 2 szklankami gorącej wody, przykrywamy i odstawiamy(...)paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, pora kroimy w pól plastry, ogórki obieramy, kroimy w pół plastry, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ponownie mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki żeby składniki połączyły się ze sobą
Bajeczna Kuchniakolej na Was. Składniki: Mieszanka warzywna : marchewka, groszek, kukurydza 2 słoiki Tuńczyk w oleju rozdrobniony 2 puszki 4 jajka Pieczarki marynowane – mały słoik Pęczek cienkiego szczypiorku 1 mała cebula Majonez Sól Pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Odsączamy na sicie mieszanki warzywne i tuńczyka. Wystudzone jajka kroimy w kostkę, podobnie kroimy cebulę i pieczarki. Szczypiorek drobno siekamy. Dodajemy majonez
Smaki Ewy