dania głównego! Zapraszam 😊 Składniki: kapusta pekińska pół szt, marchew 2 szt, kukurydza konserwowa pół opakowania, sos Tzatziki: ogórek wężowy pół szt, jogurt naturalny lub grecki 7 łyżek, majonez 2 łyżki, czosnek 2 ząbki, posiekany koperek 1-2 łyżki, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Kapustę myjemy i drobno siekamy. Następnie kapustę nasalamy i odstawiamy aż puści sok. Następnie(...)tarce o grubych oczkach marchew i odcedzoną kukurydzę. Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach, nasalamy, odstawiamy na 5 min, następnie odciskamy z soku i łączymy z majonezem, jogurtem oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Koperek drobno siekamy i dodajemy do sosu. Surówkę łączymy z sosem i mieszamy do połączenia. Podajemy
kulinarne odsłony patipierś z kurczaka • 1 kapusta pekińska • 1 puszka kukurydzy • 1 puszka fasolki czerwonej • 1 por lub średnia cebula • kilka ogórków konserwowych • 2 papryki, mogą być kolorowe • przyprawa do gyrosa • majonez, ketchup PRZYGOTOWANIE: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do gyrosa i podsmażyć na odrobinie oliwy, kapustę drobno poszatkować, odsączyć kukurydzę i fasolkę, a pora, paprykę i ogórki drobno(...)pokroić, wymieszać wg. uznania ketchup z majonezem. W misce układamy składniki warstwami np. kukurydza, kapusta, kurczak, fasolka, papryka, por, ogórki i część sosu, no i na to ponownie kapusta, kukurydza, reszta fasolki i pora, kurczak, ogórki, papryka
KUCHNIA POLSKASkładniki: ok. 0,5 szklanki kaszy kuskus 1 mała papryka czerwona 3-4 duże ogórki konserwowe 0,5 puszki czerwonej fasoli 0,5 puszki kukurydzy pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu sól, pieprz, pieprz ziołowy Kuskus zalać ok. 3/4 szklanki wrzątku, dodać łyżeczkę oliwy z oliwek i trochę soli, wymieszać i zostawić pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę. Paprykę(...)ogórki pokroić w niedużą kostkę. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy i przepłukać pod bieżącą wodą. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie warzywa wrzucić do gotowej, przestudzonej kaszy, dodać majonez i przyprawy, wymieszać. Sałatka najlepiej smakuje, gdy się troszkę "przegryzie
Simply Foodogórek, by wyszła przepyszna surówka, polecam :) Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 3 pomidory 1 duży ogórek 1 czerwona cebula 2 łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżka soku z cytryny majonez sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Ogórka obrać, pokroić w półplasterki, przełożyć do miski i skropić cytryną. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, pomidora pokroić w kostkę, a cebulę w piórka(...)Pietruszkę drobno posiekać. Wszystko dodać do miski z ogórkiem, wymieszać. Na koniec dodać majonez i doprawić do smaku solą i pieprzem, jeszcze raz wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia KasiTymczasem zapraszam po przepis na sałatkę, którą robiłam w ubiegłym roku. Składniki (na jedną porcję): garść fasolki szparagowej 1 jajko kilka pomidorów koktajlowych 1 ogórek gruntowy sól, pieprz odrobina majonezu Sposób wykonania: 1. Fasolce odciąć końcówki, ugotować al dente w osolonym wrzątku. 2. Jajko ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki. 3. Pomidorki przepołowić, a ogórka pokroić w plasterki. 4. Wszystkie(...)warzywa połączyć ze sobą, nałożyć na talerz, posypać odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem. Zrobić kleksy z majonezu. Smacznego
Kuchnia domowa AniSKŁADNIKI: • 1 brokuł • 1/2 sera feta • 2 średnie pomidory • 1/2 pora • 1 mała śmietana • 1 łyżeczka majonezu • 3 ząbki czosnku • sól, cukier PRZYGOTOWANIE : Brokuła gotujemy al dente, przekładamy do miski, ja układam warstwami, 1/2 brokuła, 1 pomidor pokrojony w kostkę, trochę sera, por i znów brokuł, pomidor, ser i por, w kubeczku mieszamy śmietanę z majonezem i wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy
KUCHNIA POLSKASKŁADNIKI: • 1 op. tortellini, 250g • 1 papryka czerwona • 1 por, biała część • 3 ogórki kiszone lub korniszony • puszka kukurydzy • 100g sera żółtego • natka pietruszki • 2 łyżki majonezu • sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Tortellini ugotować wg instrukcji na opakowaniu, lekko przestudzone przełożyć do miski, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ogórki, ser i por, dodać kukurydzę i natkę pietruszki, dokładnie wymieszać, dodać majonez
KUCHNIA POLSKASKŁADNIKI: 2 duże buraki (wcześniej upieczone w naczyniu żaroodpornym) 1 jabłko 2 duże ziemniaki (wcześniej ugotowane w mundurkach) 1 cebula 1 kostka tofu wędzonego 2,5 arkusza glonów nori majonez tradycyjny (albo wegański - jeśli ktoś nie spożywa jajek) sól i świeżo mielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Buraki proponuję upiec w piekarniku, bo tylko w ten sposób można wydobyć z nich najlepsze(...)należy zalać odrobiną wrzątku, a gdy już zmiękną - również drobno pokroić. Następnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki, doprawiając do smaku solą i pieprzem, a także dodając 3-4 łyżki majonezu. Odstawiamy na minimum 2 godziny, aby smaki się przegryzły. Smacznego
wege i kropkałyżeczka musztardy delikatesowej (możecie dać ostrzejszą 1 łyżeczka maggi lub sosu Worcester 1 łyżeczka zimnej wody 2 jajka sól pieprz słodka papryka SOS DO BIG MACA 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy odrobina octu winnego 1 łyżka maggi lub sosu Worcester 1 ogórek korniszony pokrojony w drobną kosteczkę 1 łyżeczka drobno pokrojonej cebuli 1/2 łyżeczki cukru szczypta czosnku granulowanego(...)kulki, a następnie spłaszczamy ręką tworząc kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Na 4 kanapki Big Mac potrzeba 8 kotletów. SOS DO BIG MACA: W miseczce umieszczamy majonez, musztardę, ocet oraz maggi i mieszamy łyżeczką. Następnie dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz ogórek korniszony, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym i cukrem. Mieszamy. Dwa lub trzy ogórki korniszone
Gotuj z Mąkądomu. warzywa z rosołu: 2 pietruszki 4 marchewki ćwiartka selera do tego 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 4 korniszony, pokrojone w kostkę 4 ugotowane jajka puszka kukurydzy konserwowej majonez jogurt grecki sól, pieprz do smaku Wykonanie Wszystkie składniki pokroić w kostkę . Majonez , jogurt mieszamy doprawiamy do smaku pieprzem i solą .Całość sosu mieszamy z warzywami z kasza jaglana .Pozostawiamy
w mojej kuchniSkładniki : podwójny filet z kurczaka 7 łodyg selera naciowego puszka kukurydzy (duża) puszka ananasa 565 g sól, pieprz, majonez Przygotowanie : Mięso ugotować( może być takie ugotowane w rosole), kukurydzę i ananasa osączyć Umyte łodygi selera pokroić w kostkę Składniki połączyć, posolić, dodać szczyptę pieprzu, wymieszać, dodać majonez i ponownie wymieszać
Proste Potrawyogórki gruntowe 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku 40 g ziaren słonecznika (polecam Skworcu ) 10 g sezamu białego 10 g sezamu czarnego 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Makaron, ogórki, kukurydzę mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę(...)Czosnek, jogurt i majonez łączymy. Sos solimy oraz pieprzymy do smaku i łączymy z warzywami. Na patelni prażymy słonecznik i sezam. Ziarna studzimy i dodajemy do sałatki. Smacznego
Smak mojego domugroszkiem Ćwiartka z kurczaka wędzona Fasola biała z puszki Pęczek szczypiorku 1 mała cebula Pieczarki marynowane ( mały słoik ) 4 jajka gotowane na twardo ¼ ugotowanego brokułu Papryka marynowana -2 płaty Majonez Sól Pieprz Musztarda rosyjska Wykonanie: Mieszankę warzywną i fasolę wykładamy na sito. Przepłukujemy wodą i pozostawiamy do odsączenia. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Z kurczaka usuwamy skórę i również(...)kroimy w kostkę. Cebulę i szczypiorek siekamy. Pieczarki, brokuł i paprykę również podobnie kroimy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Przyprawiamy solą, pieprzem, rosyjską musztardą i dodajemy majonez. Mieszamy. Całość posypujemy dodatkowo szczypiorkiem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewyinne propozycje – kanapkę nowojorską , czy kanapkę z tuńczykiem i jabłkiem. Film Składniki – kanapka z zapiekanym boczkiem 200 g boczku wędzonego w plastrach pomidor cztery kawałki chleba łyżka majonezu sałata łyżeczka keczupu ostra papryka Przepis – kanapka z zapiekanym boczkiem Nasz przepis zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 200 st. Celsjusza. Przygotowanie kanapki zaczynamy od pokrojenia w cienkie plastry(...)Boczek wędzony pieczemy ok. 10 minut. Jeśli wolimy chrupiący boczek włączamy w naszym piekarniku termoobieg. W czasie kiedy boczek jest w piekarniku my robimy sos do kanapki – łączymy majonez z keczupem. Kwestia chleba. Wybieram chleb, bowiem smak wędzonego boczku przypomina mi wieś. Dlatego najlepszy moim zdaniem do kanapki jest wypiek żytni, którego nie muszą dodatkowo opiekać. Oczywiście możecie użyć
Kuchennyviral.plpuszka fasolki konserwowej typu kidney 2 niewielkie pomidory 1/2 szklanki oliwek bez pestek (jeśli lubicie) 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki curry 1 szczypta soli 2 łyżki domowego majonezu 3 łyżki startego wegańskiego żółtego sera (opcjonalnie) dowolna ilość chipsów tortilla Wykonanie: Sałatę myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na niewielkie kawałki. Pomidory ostrożnie parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy(...)niewielkie kawałki. W małym naczyniu przygotowujemy sos: wszystkie przyprawy mieszamy dokładnie z majonezem. W dużym naczyniu mieszamy sałatę, pokrojone pomidory, przepłukane wodą i odcedzone fasolkę i kukurydzę, pokrojone w obrączki oliwki, polewamy wszystko sosem i dokładnie mieszamy. Ja zwykle odstawiam taco w tej fazie do lodówki na jakiś czas: gdy ma to być sałatka na lunch następnego dnia
Lamarida.pl