majonez - 14247 przepisów (strona:313/950)

Tacos z białą rybą, salsą z awokado i sałatą 281

miski. Na koniec siekamy zioła, mieszamy wszystko razem i lekko solimy, do smaku. SOS MAJONEZOWO-PAPRYKOWO-LIMONKOWY Sos to połączenie ostrego i kwaśnego z najlepszym uwydatniaczem smaku, czyli tłuszczem. Majonez mieszamy ze śmietaną, dodajemy startą z limonki skórkę, wędzoną paprykę i sok z cytryny. Sos nie może być ani za gęsty, ani za rzadki – jeśli jest bardzo gęsty dodajcie(...)fajita ½ dużej czerstwej bułki zmielone w malakserze 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko S olej do smażenia, np. ryżowy SOS MAJONEZOWO-PAPRYKOWO-LIMONKOWY 2 czubate łyżki majonezu 2 czubate łyżki śmietany 18% lub jogurtu greckiego 3 łyżki soku z limonek 1 łyżeczka skórki startej z limonki 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej sól DO PODANIA 12 muszli taco Z TEGO PRZEPISU

Karo in the Kitchen
Surówka z białej rzodkwi i marchewki 250

surówkę z białej rzodkwi i  marchewki. Taka surówka będzie bardzo smacznym dodatkiem do obiadu.  Polecam :) Składniki: 1 biała rzodkiew 2 marchewki 1 łyżka posiekanej pietruszki 1 łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie: Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Pietruszkę drobno posiekać, dodać do warzyw, wymieszać. Na koniec dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą

magiczna kuchnia Kasi
Makaronowa sałatka z kurczakiem 327

dowolne opakowania zupek chińskich z makaronem 700ml bulionu warzywnego 2 piersi z kurczaka 1 większy słoik marynowanej papryki 1 puszka kukurydzy 2 pęczki szczypiorku lub jeden większy 4 łyżki majonezu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy Kebab-gyros Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Makaron z zupek chińskich kruszymy i zalewamy gorącym bulionem. Pozostawiamy do napęcznienia i przestudzenia, co jakiś(...)przyprawy Kebab-gyros. Studzimy. Paprykę kroimy w kostkę, szczypiorek drobno siekamy. Kukurydzę przelewamy zimną wodą i dobrze odsączamy z jej nadmiaru. Wszystkie te składniki dodajemy do makaronu, łączymy z majonezem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Sałatkę (każdą jedną) możemy podać w salaterce, porcjując np. do malutkich słoiczków tak, by każdy miał swój obok siebie oraz napełnić nią upieczone

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka śledziowa warstwowa 338

prosta i bardzo smaczna! Składniki filety śledziowe marynowane w occie (ilość zależy od Waszych upodobań, na tę porcję użyłam 3 podwójnych filetów) pół białej cebuli 2 ziemniaki 3 łyżki majonezu 3 łyżki naturalnego jogurtu greckiego 1 duże słodkie jabłka 2 małe gotowane buraki (można kupić gotowe buraki ugotowane) pół czerwonej cebuli 50 g  suszonej żurawiny 1 łyżka oliwy(...)kostkę. Jeśli jest małe, dajemy dwa jabłka. Śledzie obieramy ze skóry i kroimy w paseczki-kęsy.dodajemy do niego ziemniaki, połowę kosteczek z jabłka,białą cebulę, jogurt zmiksowany z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Jabłko oraz żurawinę zasypujemy cukrem i smażymy do momentu aż owoce się rozpadną a sos zredukuje przynajmniej o połowę. Schładzamy. Owocową masę przelewamy do poszatkowanego

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka ryżowa z tuńczykiem i groszkiem Jamar. 224

woreczki ugotowanego ryżu 5 jajek ugotowanych na twardo kawałek pora 2 puszki tuńczyka  1 puszka  groszku ja użyłam Jamar sól, pieprz do smaku 4, 5 łyżek majonezu lub  do smaku 1 malutka cebulka 2 łyżki posiekanego szczypiorku 5 średnich ogórków korniszonych 1 łyżeczka musztardy  Jajka, ogórki, cebulkę kroimy w kostkę, porę w cieniutkie paseczki. Do miski(...)ugotowany i zimny ryż, następnie dodajemy odsączonego z wody tuńczyka, jajka, cebulę, por,ogórki,szczypiorek, odsączony z wody groszek i mieszamy.Następnie przyprawiamy do smaku solą, pieprze, musztardą i majonezem, wszystko dobrze mieszamy.Sałatka powinna być lekko ostrawa. Sałatkę przekładamy do miseczki i odstawiamy na godzinkę do przegryzienia smaków. Życzę smacznego :) Asia

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z tuńczykiem. 180

puszki tuńczyka 4 jajka 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 1 duża cebula 2-3 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy konserwowej 10-15 sztuk oliwek marynowanych 4-5 łyżek majonezu sól, pieprz Makaron i jajka ugotować.Wszystkie warzywa i jajka pokroić w kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć na sitku. Wszystko wrzucić do miski, doprawić solą i pieprzem. Dodać majonez

Agusiowe smakołyki
Imprezowa sałatka z pieczarkami i groszkiem 229

można jeść, doskonałą skąd inąd, sałatkę jarzynową:-) Składniki: 500 g pieczarek 3 jajka puszka groszku zielonego 1 średnia cebula sałatkowa 4 ogórki konserwowe - jeśli są malutkie można użyć więcej majonez sól, pieprz Pieczarki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i obgotować. Ja miałam spore pieczarki więc pokroiłam najpierw na pół a potem na 4 plasterki. W garnku zagotowałam wodę(...)Cebulę pokroić na ćwierplasterki, zalać wrzątkiem na 2 minuty, odcedzić i wystudzić. Tak potraktowana nie będzie wydzielała charakterystycznego zapaszku i będzie delikatniejsza. Przełożyć składniki do miski, dodać pieprz i majonez i wymieszać. Dosolić. Sałatka jest również idealna do pracy. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Prosta sałatka z ryżu i tuńczyka 195

pracochłonna.  Składniki: 1 woreczek ryżu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - tuńczyk w kawałku, wiórków lepiej unikać bo wciągają bardzo dużo zalewy 1 puszka kukurydzy 2-3 łyżki majonezu sól 2 ząbki czosnku świeżego lub czosnek granulowany Ryż ugotować, odcedzić, wysypać z woreczka i wystudzić.  Tuńczyka odcedzić z zalewy. Kukurydzę również odcedzić z zalewy. Do miski z ryżem(...)użyć czosnku granulowanego - wtedy sałatka będzie niestety bardziej mdła ale jednocześnie czosnek nie będzie zostawiał tak intensywnego posmaku w ustach. Wymieszać całość, rozgniatając tuńczyka na mniejsze kawałki. Dodać majonez i wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić solą do smaku. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Sałatka z piersią z indyka, kukurydzą i ryżem basmati 222

ryży basmati 1 puszka kukurydzy ok 300 gram wędzonej lub gotowanej piersi z indyka - ja kupiłam dwa grube plastry piersi wędzonej 2 duże ogórki konserwowe sól, pieprz 2 łyżki majonezu  ewentualnie 1 płaska łyżeczka ostrej musztardy Ryż basmati ugotować zgodnie z przepisem - czyli tak jak makaron.  Odcedzić i wystudzić.  Przełożyć do miski.  Dodać odsączoną kukurydzę(...)indyka pokrojonego w kostkę - ok 1/2 cm.  Ogórki odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ryżu. Lekko oprószyć pieprzem i dodać majonez. Wymieszać. Ewentualnie doprawić solą.  Można dodać płaską łyżeczkę ostrej musztardy, jeśli chcielibyśmy uzyskać ostrzejszy smak. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Sałatka z tuńczykiem na białkach 197

białek  puszka tuńczyka kawałek białej rzodkwi lub kilka rzodkiewek pęczek szczypiorku 5-6 listków czosnku niedźwiedziego 3 papryczki peperoni czereśniowe ze słoika 3 łyżki majonezu sól pieprz Białka lekko rozmącamy i wylewamy na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię, przykrywamy pokrywką i smażymy na wolnym ogniu aż białka zupełnie się zetną, wtedy możemy je obrócić, chociaż nie ma takiej konieczności. Studzimy(...)posiekany czosnek i szczypiorek, drobno pokrojone papryczki, rzodkiew kroimy w cieniutkie plasterki i rozdrobnionego tuńczyka osączonego z zalewy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na koniec mieszamy sałatkę z majonezem

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z rawioli i tuńczyka 209

suche) papryka konserwowa 1 puszka tuńczyka kilka listków bazylii 3-4 papryczki peperoni czereśniowe ze słoika 50 g żółtego sera ok 10 oliwek 3-4 łyżki majonezu sól pieprz Ravioli gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy. Kroimy oliwki, paprykę i oliwki. Siekamy drobno bazylię, ser ścieramy na tarce. Dodajemy osączonego z zalewy tuńczyka i mieszamy sałatkę z majonezem. Doprawiamy

Gotowanie jest łatwe
Wielkanocna pasta jajeczna. 211

każdym wydaniu smakuje rewelacyjnie, więc serdecznie polecam! Składniki na wielkanocną pastę jajeczną: 5-6 jajek ugotowanych na twardo i obranych 2 łyżki posiekanej rzeżuchy 1 łyżka posiekanego szczypiorku majonez pieprz sól      Jajka ścieramy na tarce o średnich oczkach, dodajemy zieleninę i tyle majonezu, żeby uzyskać konsystencję pasty. Doprawiamy solą i pieprzem, chłodzimy. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Sałatka meksykańska 196

stałe? :) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka zielonego groszku 4 pomidory 3-4 świeże ogórki pół główki czerwonej papryki 3 łyżki majonezu sól , pieprz papryka mielona ostra Pomidory , paprykę i ogórki należy umyć. Obrać ogórka i wszystkie te składniki pokroić w kosteczkę. Warzywa z puszki osączamy na sitku i płuczemy pod wodą(...)Wszystkie przygotowane już warzywa wrzucamy do miski , dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą , pieprzem i ostrą papryką do smaku. Sałatka gotowa w 10 minut :) Smacznego

Różne smaki w kuchni
Sałatka z kurczakiem na ciepło z chrzanowym dressingiem 179

Sałatka z kurczakiem z dressingiem chrzanowym: ok. 300 g piersi z kurczaka 1 długi ogórek zielony ok. 8-10 pomidorków cherry 2-3 łyżki jogurtu naturalnego  1 łyżka majonezu (opcjonalnie) 1 łyżka tartego chrzanu 1 łyżeczka przyprawy włoskiej lub innej przyprawy ziołowej 1 łyżka oleju kokosowego sól i pieprz  Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i pozbywamy się wszelkich(...)odpowiedniego koloru. Podczas, gdy na patelni podsmażamy kurczaka, ogórka obieramy i kroimy w kostkę, pomidorki przekrawamy na ćwiartki. Wszystko przekładamy do miseczki, dodajemy usmażonego kurczaka. W szklance mieszamy jogurt, majonez (opcjonalnie) oraz chrzan, dodajemy sól i pieprz. Przelewamy dressing na sałatkę i całość mieszamy. Sałatkę podajemy na ciepło, ale można ją też ostudzić i zabrać w pudełeczku na drugie śniadanie

Cooking Monster
Zapiekanka „gyros” 1533

jakbyśmy odkrywali go na nowo;) 2 woreczki ryżu (po 100 g) 2 pojedyńcze piersi kurczaka 1 cebula 2 czerwone papryki 6 korniszonów puszka kukurydzy 4 pełne łyżki majonezu 4 pełne łyżki ketchupu około 250 g tartej mozzarelli (ewentualnie goudy) sól, przyprawa do gyrosa Umyte i wysuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do zamykanego pojemniczka, doprawiamy(...)wrzątku. Wyciągamy z wody. Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy w kostkę. Ogórki również kroimy na mniejsze kawałki (na plasterki lub w kostkę). Kukurydzę osączamy z zalewy. W garnuszku mieszamy majonez z ketchupem. Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na patelni (na 1-2 łyżkach oleju). Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso kurczaka. Podsmażamy. Do naczynia żaroodpornego przekładamy około 1,5 woreczka ryżu

Smaki Na Talerzu