majonez - 14247 przepisów (strona:308/950)

Pita z wędliną, ogórkiem i papryką w czosnkowo pikantnym sosie 259

pita pszenna 4 liście sałaty 1/4 małej żółte papryki 1/2 ogórka gruntowego 4 plastry ulubionej wędliny – u mnie schab wędzony parzony szczypta pieprzu ziołowego Skworcu 1 łyżka majonezu 1/2 łyżki pikantnego ketchupu 2-3 łyżki sosu czosnkowego (u mnie z eSłoneczko ) około 1 łyżki posiekanego świeżego koperku – u mnie od Baziółka Przygotowanie: Wędlinę kroimy w grubszą kostkę, przekładamy(...)miski. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę żółtą paprykę, pokrojonego w drobną kostkę zielonego ogórka (wcześniej obranego) i porwane w rękach liście sałaty. W miseczce mieszamy majonez, pikantny ketchup, sos czosnkowy (najpierw dodajcie mniej), posiekany koperek i szczyptę soli ziołowej. Sos dodajemy do reszty składników, mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiając lub dodając np. sosu czosnkowego. Pitę przygotowujemy wg wskazówek producenta – ja podpiekam

Słodkie okruszki
Szybka sałatka z zielonego ogórka, słonecznika i fety 293

podprażone, chrupiące ziarna słonecznika;) 1 długi ogórek zielony, tzw wąż 1 op. sera feta (polecam oryginalną fetę) ziarna słonecznika (ilość wg uznania, u mnie 3-4 garści) 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz Ogórka myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki (lub jeszcze drobniej, jeśli ogórek jest duży). Usuwamy część z ziarenkami, po czym kroimy w drobną kostkę(...)kostkę (najlepiej podobnej wielkości co ogórek). Ziarna słonecznika podprażamy na rozgrzanej, suchej patelni ( do czasu aż lekko się przyrumienią). Wszystkie składniki łączymy w misce. Dodajemy wymieszany z kwaśną śmietaną majonez. Doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli

Smaki Na Talerzu
Sos musztardowo-miodowy idealny do mięsa z grilla 286

każdej przekąski np. tortilla, czy jakieś kiełbaski, czy nawet na pizze i wiele różnych potraw.  Smak sosu jest słodko-ostry. Koniecznie spróbujcie!  Składniki: 250 ml majonezu 3 łyżki miodu (najlepiej płynny, jeśli jest zbity, podgrzejcie w kąpieli wodnej :) ) 3 łyżki musztardy francuskiej z gorczycą 3 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Do miski dodajemy majonez, miód, musztardę i jogurt naturalny

Gotuj z Mąką
Podwójny sznycelburger 207

Składniki – podwójny sznycelburger 2 sznycle z indyka ciabatta 2 plastry sera żółtego kilka liści sałaty kiszony ogórek pomidor kumin, papryka ostra, oregano oliwa lub olej sos worcestershire keczup majonez musztarda dijon pieprz i sól Przepis Zaczynamy od zamarynowania naszych sznycli. Mięso wkładamy do naczynia, po czym kolejne dodajemy do niego oliwę lub olej, sos worcestershire (2 łyżeczki), kumin, paprykę(...)będzie już nam potrzebna. Na przygotowaną bułkę kładziemy sałatę, a następnie nasze mięso. Potem rozkładamy pocięte w plastry pomidor i ogórki. Pora teraz na sos, który powstaje z wymieszania majonezu keczupu i musztardy dijon. Na wierzch możemy położyć sałatę. To jest jednak moim zdaniem niekoniecznie. Na koniec kładziemy jeszcze oczywiście górną część naszej ciabatty, którą przebijamy patyczkami, bo inaczej sznycel

Kuchennyviral.pl
Sałatka z ryżem, mieszanką meksykańską i wędzonym kurczakiem 257

szklanki suchego ryżu + 1 szklanka wody 1 puszka mieszanki meksykańskiej (waga 400 g wraz z zalewą) 1 wędzona ćwiartka z kurczaka (około 300 g) 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz Składniki sałatki przed wymieszaniem Ryż opłukać zimną wodą, odcedzić, przesypać do garnuszka, zalać wodą i posolić. Gotować kilkanaście minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie(...)kurczaka pozbawić skóry, kości, chrząstek, a mięso pokroić na mniejsze kawałki. Mieszankę meksykańską przełożyć na durszlak i odcedzić z zalewy. Składniki sałatki przesypać do miski. Na sam koniec dodać majonez i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Sałatkę schłodzić przed podaniem

Ugotować
Pasta kanapkowa z tuńczyka i ciecierzycy 169

tuńczyka i ciecierzycy. Do przygotowania potrzebujemy: - puszkę ciecierzycy (400 g, po odsączeniu 240 g) - puszkę tuńczyka w sosie własnym (170 g, po odsączeniu 120 g) - 1-2 łyżki majonezu (można zamienić na jogurt grecki) - 1-2 łyżki pikantnego ketchupu - sól i pieprz do smaku 1. Ciecierzycę oraz tuńczyka odsączamy i blendujemy na gładką masę. 2. Dodajemy majonez, ketchup oraz przyprawy

Bez Cebuli
SOS CZOSNKOWY Z WARZYWAMI 146

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 Składniki: Około 200 g jogurtu greckiego, czubata łyżka majonezu, 3 większe ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 duża rzodkiewka, sól, pieprz, papryka słodka, bazylia,  oregano, szczypta cukru. Przygotowanie: Czosnek przeciskam przez praskę lub rozgniatam nożem i drobno siekam. Rzodkiewkę kroję w półplasterki(...)następnie w cieniutkie paseczki. Jogurt łączę z majonezem i posiekanymi warzywami. Dodaję przyprawy. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Odstawiam na minimum godzinę do lodówki

JejKuchnia
Sałatka warstwowa z mięsem mielonym i mozzarellą + film 430

łyżek koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki olej do smażenia czarny pieprz sól sos 150 g jogurtu naturalnego 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku płaska łyżeczka ziół prowansalskich czarny pieprz sól przepis W misce łączymy jogurt, śmietanę, majonez oraz muszardę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko doprawiamy ziołami prowansalskimi, czarnym

Smakowite Dania
Surówka z młodej kapusty z ogórkiem zielonym 226

Wystarczy tylko kilka składników i  pyszny dodatek do obiadu gotowy. Składniki: 1 mała główka młodej kapusty 1/2 puszki kukurydzy 1 zielony ogórek 1/2 cebuli 1/2 pęczka natki pietruszki majonez jogurt naturalny sól, pieprz Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miski. Kukurydzię osączyć na sicie z zalewy. Ogórek obrać i pokroić w półplasterki, cebulę w drobną kostkę. Pietruszkę drobno poszatkować(...)Wszystko dodać do kapusty, wymieszać. Na koniec dodajemy majonez z jogurtem naturalnym 1:1 i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka ziemniaczana z jajkami w maślankowym sosie – świetna do grilla 247

wykonawca). Jest wyrazista w smaku. Polecam. Składniki: 2 ½ kg ugotowanym ziemniaków w mundurkach 1 cebula ½ szkl. octu winnego 1 czubata łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli Pieprz 1 szklanka majonezu 1 szklanka maślanki Korniszony - kilka 4 jajka ugotowane na twardo Natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Do naczynia wlewamy maślankę, dodajemy majonez, ocet winny. Cebulę ścieramy drobno i umieszczamy

Smaki Ewy
Sałatka z makaronem ryżowym, chińską mieszanką warzyw i piersią z kurczaka 316

bezglutenowa :) Idealna przekąska na drugie śniadanie. Składniki: 1 opakowanie makaronu ryżowego (200 g) 1 duża pierś z kurczaka (około 300 g) 1 opakowanie chińskiej mieszanki warzyw 2-3 łyżki majonezu (bez glutenu) sól, pieprz olej Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i przeciąć na 4 części (tak jakbyśmy chcieli przygotować smażone kotlety). Mięso przyprawić z obu stron: solą, pieprzem i słodką(...)mieszankę warzyw. Całość przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Miękkie warzywa ostudzić. Do makaronu dodać mieszankę warzyw, pokrojone kawałki piersi z kurczaka i majonez. Całość wymieszać ze sobą. Na sam koniec doprawić solą oraz pieprzem. Schłodzić przed podaniem. Przygotowywanie makaronu i smażenie warzyw Sałatka przed wymieszaniem

Ugotować
Sałatka z brokułem i kabanosem. 167

smaku. Składniki: 1/2 brokuła ugotowanego 3 jajka ugotowane na twardo 1 papryka czerwona mała 3 ogórki kiszone 1/2 puszki kukurydzy 5 rzodkiewek 4 kabanosy 3 cebulki dymki 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Brokuła podzielić na drobne różyczki. Jajka, warzywa i kabanosy pokroić. Wszystko wrzucić do miski.Dodać odcedzoną kukurydzę, jogurt, majonez i przyprawy. Wymieszać

Agusiowe smakołyki
SAŁATKA Z MAKRELĄ WĘDZONĄ 211

Składniki: * około 400 g makreli wędzonej * pół puszki kukurydzy konserwowej * pół puszki groszku konserwowego * 2 średnie cebule * 5-6 ogórków konserwowych * 5 jajek * 4-5 średnich ziemniaków * 2 łyżki majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, ziemniaki ugotować do miękkości w mundurkach.  Groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy, wyspać do miski. Jajka obrać ze skorupek(...)kostkę. Z makreli wędzonej zdjąć skórę i rozdrobnić mięso na małe kawałki, wyciągając przy tym ości (ja użyłam filetów z makreli wędzonej). Wszystkie składniki ze sobą połączyć, dodać majonez, sól i pieprz, wymieszać. Sałatkę odstawić do lodówki, najlepiej smakuje następnego dnia

Zrób to smacznie
Plany robótkowe i sałatka z zacierki siostry Anastazji 232

zacierki, 1 puszkę pędów bambusa, 1 puszkę kukurydzy, 1 słoik selera konserwowego, 15-20 dag szynki drobiowej, ½ pęczka zielonej pietruszki, 1 mały jogurt naturalny, 3-4 łyżki majonezu, sól, pieprz. Zacierkę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ugotowaną zacierkę odstaw do wystudzenia. Puszki i słoik otwórz. Pędy bambusa, kukurydzę i selera przełóż na większe sitko lub kilka mniejszych sitek, aby odsączyć(...)pokrój w dość cienki i niezbyt długie paski. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Do większej miski przełóż wystudzoną zacierkę, pędy bambusa, kukurydzę, selera, szynkę, natkę, jogurt i majonez. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i ponownie dobrze wymieszaj. Tak przygotowaną zacierkę przełóż do ozdobnej miski lub rozłóż dekoracyjnie na półmisku

blog.moje-pasje.info
Takoyaki jak z Osaki 149

marynowanego młodego imbiru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka sosu sojowego Kawałki (ok. 1×1 cm) ośmiornicy – z mojego egzemplarza ukroiłam po prostu dwie dorodne macki Do podania: majonez sos okonomi katsuobushi Akcesoria: specjalna patelnia do takoyaków lub tak jak w moim przypadku maszynka do wypieku ciastek na patyku (słowo daję, że dopóki nie zakochałam się takoyakach(...)temperatura jest już odpowiednio wysoka. 6. Wgłębienia wypełniałam ciastem do środka wkładając po kawałeczku ośmiornicy. Maszynkę zamknęłam i smażyłam kilka minut na złoto. 7. Podałam polane sosem okonomi i majonezem oraz posypane katsuobushi i cebulką dymką *wszystkie produkty do wykonania tego dania dostępne są w Polsce w sklepach stacjonarnych typu „Kuchnie świata” oraz w sklepach internetowych

Kate's Kitchen