majonez - 14247 przepisów (strona:308/950)

Sałatka brokułowa 134

SKŁADNIKI: • 1 brokuł • 1/2 puszki kukurydzy • 100 g sera typu bałkańskiego Pilos (z Lidla) / lub fety • 2 ząbki czosnku • 1 mały jogurt naturalny • 1 łyżka majonezu • sól PRZYGOTOWANIE: Brokuł gotujemy w osolonej wodzie, sprasowany czosnek dodajemy do jogurtu i mieszamy, dodajemy łyżkę majonezu i doprawiamy solą. Do miski lub na talerz układamy warstwami kukurydzę, pokrojony w kostkę ser i brokuł

KUCHNIA POLSKA
PODUDZIA KURCZAKA W MARYNACIE KETCHUPOWO-JOGURTOWEJ 139

CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 9 podudzi z kurczaka, 3 łyżki ketchupu (u mnie pikantny), płaska łyżka majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka soli, łyżeczka suszonej natki pietruszki, łyżeczka ziół prowansalskich. Przygotowanie: Dokładnie łączę składniki marynaty - ketchup, majonez, jogurt i przyprawy. Obtaczam mięso, zostawiam na noc w lodówce

JejKuchnia
Sałatka trójkolorowa z piersią kurczaka (kukurydza, papryka i zielona pietruszka) 394

porcje: 1/2 szklanki surowego ryżu + 1 i 1/4 szklanki wody 1 połówka piersi z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1 mały pęczek zielonej pietruszki 2 łyżki majonezu 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz Sałatka przed i po wymieszaniu Ryż kilka razy przepłukać zimną wodą. Odcedzić. Do garnuszka wlać wodę, posolić ją, wsypać ryż i całość gotować(...)międzyczasie z papryki odkroić gniazda nasienne i pokroić ją w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Do miski przesypać składniki sałatki. Dodać majonez, całość doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Sałatkę schłodzić przed podaniem

Ugotować
Ryżowa sałatka warstwowa 120

zyska. Polecam bardzo:) 2 woreczki ryżu (po 100 g) 1 puszka kukurydzy 2-3 pory 6 jajek pęczek rzodkiewek słoik mini kolb kukurydzy 1 pęczek szczypiorku ketchup majonez sól, pieprz Ryż gotujemy w osolonym wrzątku, według czasu podanego na opakowaniu. Wyjmujemy z wody, lekko osączamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę(...)Przykrywamy go warstwą ulubionego ketchupu (mniej więcej 5-6 łyżek). Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę, następnie rozkładamy pory oraz połowę jajek. Całość posypujemy solą oraz pieprzem i wykładamy warstwę majonezu (około 3 łyżki). Następnie dodajemy resztę jajek, pokrojone na mniejsze kawałki mini kolby kukurydzy, oraz plasterki rzodkiewki. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Źródło

Smaki Na Talerzu
Zielona sałatka 296

zależne wyłącznie od naszego nastawienia (na bycie zdrowym) i decyzji, które podejmiemy... Składniki: brokuł 2 duże papryki zielone 5 jajek 2 garście słonecznika 3 łyżki śmietany 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku szczypiorek sól pieprz  Przygotowanie: Brokuł podzielić na różyczki, dobrze umyć i ugotować na parze (uważać aby nie rozgotować). Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę(...)Jajka gotujemy na twardo. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Ze śmietany, majonezu, przeciśniętego czosnku, plus sól i pieprz robimy sos. Następnie układamy wszystko warstwami: zaczynamy od brokuła (ja miałam 2 warstwy każdego ze składników), papryka, jajko pokrojone na ćwiartki, sypiemy połową słonecznika i kładziemy połowę sosu, później idą kolejne warstwy produktów... sos, słonecznik i na wierzchu posypujemy szczypiorkiem. Wkładamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Bułki z serem i pieczarkami – niezwykłe 4584

sztuk. Bułki nacinamy od góry i tworzymy w nich głębokie łódki do nadziewania, przy okazji wyskubując ze środka pieczywa trochę miąższu. W dużej misce mieszamy twaróg z majonezem, z posiekanym szczypiorem i cebulkami, dosalamy i mocno dopieprzamy do smaku. Dodajemy ½ startej mozzarelli i 2/3 cheddara. Resztę tartych serów mieszamy i odkładamy do posypania bułek przed pieczeniem.   Rozgrzewamy piekarnik(...)mnie półbagietki 500g pieczarek (waga z trzonkami , przed obraniem) 1 średni ząbek czosnku 1 opakowanie twarożku ziarnistego (150-200g) 75g tartej mozzarelli 50g startego cheddara 1 łyżka majonezu, z lekkim czubem 3 łyżki masła klarowanego albo oleju ryżowego 2 małe cebulki ze szczypiorem natka pietruszki do posypania sól pieprz

Karo in the Kitchen
Sałatka z surowym kalafiorem i serem pleśniowym 590

smacznie.  Składniki na 2 porcje: 1/2 dużego kalafiora (wagowo około 400-500 g) 50 g sera pleśniowego, np. blue 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Ser pleśniowy pokroić w kostkę. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Kalafiora umyć i pokroić na mniejsze różyczki(...)miski przełożyć kalafiora, dodać ser pleśniowy, posiekany czosnek i koperek, ziarna słonecznika, majonez oraz jogurt naturalny. Całość doprawić pieprzem i odrobiną soli (pamiętajcie o tym, że ser jest już słony!). Wszystko ze sobą wymieszać. Przygotowaną sałatkę lekko schłodzić.  Od lewej strony: sałatka przed i po wymieszaniu wszystkich składników

Ugotować
Gotowana szynka wieprzowa 135

soczysta, miękka i nie zawiera żadnej chemii. Składniki Szynka wieprzowa (kulka) ważąca około 1 – 1,3 kg 6 łyżek soli 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 3 łyżki majonezu 6 listków laurowych 3 łyżki majeranku 1 łyżka ziarenek jałowca Woda Przygotowanie Szynkę myjemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do garnka. Zalewamy ją wodą, następnie dodajemy wszystkie składniki: sól, cebulę(...)czosnek, majonez, liście laurowe, majeranek oraz ziarenka jałowca. Nasz garnek stawiamy na piec i zaczynamy gotowanie. Od momentu zagotowania się wody odliczamy 9 minut i następnie zostawiamy szynkę w wodzie do wystudzenia na 6-8 godzin. Po upływie tego czasu ponawiamy proces gotowania, ponieważ szynka musi być ugotowana dwukrotnie. Od zagotowania się wody odliczamy 9 minut i znowu zostawiamy

Programista w kuchni
SAŁATKA SKANDYNAWSKA CZYLI ZIEMNIACZANA Z ŁOSOSIEM 264

korzeń pietruszki 2 szt. marchew 4 szt. groszek zielony lub z puszki 1 szkl. jaja ugotowane na twardo 5 szt.  łosoś wędzony w plastrach 200 g. majonez 1 mały słoiczek musztarda 1 łyżka sól, pieprz do smaku koperek świeży siekany 1 pęczek ~~METODA~~ Ziemniaki, marchew i korzeń pietruszki gotujemy, aż będą miękkie. Obieramy i kroimy w kostkę. Jaja(...)łososia kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce tj. wszystkie warzywa, jaja, łososia i majonez. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i musztardą

Kuchnia Paulettes
Babka majonezowa 124

babka z dodatkiem majonezu jest pyszna, bardzo delikatna, mega szybka do wykonania i zawsze się udaje. Same plusy, więc może macie ochotę upiec ją do jutrzejszej kawy? :) Składniki: 0,5 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 4 jajka 3 łyżki majonezu 1 łyżka kakao 2 łyżki mleka   Wszystkie składniki

Simply Food
Sałatka z ananasem i selerem naciowym 178

Składniki : puszka ananasa w kawałkach (565 g netto) puszka kukurydzy w puszce (330 g netto) 5 łodyg selera 5 jajek majonez, jogurt, sól, pieprz Przygotowanie : Kukurydzę osączyć, ananasa również, ewentualnie pokroić jeszcze drobniej Umyte łodygo selera pokroić w kostkę, jajka ugotować i pokroić Składniki połączyć, doprawić do smaku solą, pieprzem, dołożyć majonez zmieszany z jogurtem - wymieszać

Proste Potrawy
SAŁATKA PIWNA 800

nazwał ją piwną bo podobno do piwka jest rewelacyjna 😉 Składniki: 150 g cienkich kabanosów 3-4 ogórki małosolne 150 g sera żółtego w kostce pęczek szczypiorku 2-3 łyżki majonezu pieprz Wykonanie: Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki małosolne oraz ser żółty kroimy w kostkę. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem w misce. Przyprawiamy pieprzem

Kuchnia MagdaLeny
Jajka w sosie ogórkowo-koperkowym 216

wyraz kuszące Dziś proponujemy wspaniały sposób na urozmaicenie śniadania. Nie czekajcie na święta. Zafundujcie sobie jajka w sosie ogórkowo-koperkowym . 25 min jogurt naturalny ok. 180 g 3 łyżki majonezu Winiary 4 średnie ogórki kiszone cebula sól pieprz koperek I bez tego daliby Państwo radę, ale niech tradycji stanie się zadość. Siekamy drobno cebulkę i koperek. Do miski wlewamy jogurt(...)dodajemy 3 łyżki majonezu. Wrzucamy cebulę i koperek, a do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki celem schłodzenia. Gotujemy jajka i tu nasza propozycja, by ugotować je nie do końca na twardo. Kiedy żółtko jest jeszcze odrobinę luźne (patrz zdjęcia), efekt jest murowany. Sycące, może nawet odrobinę kaloryczne. Z pewnością nastroi do działania . SMACZNEGO

Ania i Marcin gotują
Bezglutenowe i low carb - placki z cukinii 148

czosnkowym lub innym  według upodobań.  Przepis na idealny sos czosnkowy do placków z cukinii :-) Składniki: 150 gram gęstego jogurtu naturalnego (lub śmietany) 3 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu (ja używam kieleckiego) sól, pieprz do smaku Wykonanie: Czosnek przecisnąć przez praskę lub rozetrzeć z solą. Wymieszać jogurt z majonezem i przyprawami. Dodać czosnek i dokładnie wymieszać całość. Wstawić

Marta próbuje
Bataty faszerowane 119

kawałków suszonym pomidorów 12 sztuk czarnych oliwek 8 plasterków szynki prosciutto kilkanaście listków świeżej bazylii sól pieprz Sos czosnkowy: 2 ząbki czosnku 200 ml jogurtu naturalnego 3 - 4 łyżki majonezu sól pieprz 1. Bataty myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekrawamy na pół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej połówki batatów, wierzch solimy. Pieczemy w 200 stopniach 40 minut(...)farszem wypełniamy wydrążone łódeczki w batatach. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 15 minut. 5. W tym czasie przygotowujemy sos: do miseczki dajemy jogurt, przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, majonez, sól i pieprz. Wszystko mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy :-) 6. Bataty podajemy polane sosem czosnkowym i możemy dodać jeszcze świeże listki bazylii. Pycha :-) Smacznego

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania