tuńczyka i ciecierzycy. Do przygotowania potrzebujemy: - puszkę ciecierzycy (400 g, po odsączeniu 240 g) - puszkę tuńczyka w sosie własnym (170 g, po odsączeniu 120 g) - 1-2 łyżki majonezu (można zamienić na jogurt grecki) - 1-2 łyżki pikantnego ketchupu - sól i pieprz do smaku 1. Ciecierzycę oraz tuńczyka odsączamy i blendujemy na gładką masę. 2. Dodajemy majonez, ketchup oraz przyprawy
Bez CebuliDziś podam przepis na sos czosnkowy ( DIP) taki jaki spotkamy w każdym barze z fastwoodem lub z pizzą. 1 jogurt mały naturalny 1 łyżka majonezu 1-2 ząbki czosnku zmiażdżonego pół pęczka koperku świeżego drobno posiekanego sól pieprz ****************************** Jogurt naturalny wymieszać z majonezem ,z wyciśniętym czosnkiem,posiekanym drobno koperkiem .Doprawić dla smaku solą i pieprzem.Odstawić na godzinkę do lodówki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 Składniki: Około 200 g jogurtu greckiego, czubata łyżka majonezu, 3 większe ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 duża rzodkiewka, sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, oregano, szczypta cukru. Przygotowanie: Czosnek przeciskam przez praskę lub rozgniatam nożem i drobno siekam. Rzodkiewkę kroję w półplasterki(...)następnie w cieniutkie paseczki. Jogurt łączę z majonezem i posiekanymi warzywami. Dodaję przyprawy. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Odstawiam na minimum godzinę do lodówki
JejKuchniałyżek koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki olej do smażenia czarny pieprz sól sos 150 g jogurtu naturalnego 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku płaska łyżeczka ziół prowansalskich czarny pieprz sól przepis W misce łączymy jogurt, śmietanę, majonez oraz muszardę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko doprawiamy ziołami prowansalskimi, czarnym
Smakowite DaniaWystarczy tylko kilka składników i pyszny dodatek do obiadu gotowy. Składniki: 1 mała główka młodej kapusty 1/2 puszki kukurydzy 1 zielony ogórek 1/2 cebuli 1/2 pęczka natki pietruszki majonez jogurt naturalny sól, pieprz Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miski. Kukurydzię osączyć na sicie z zalewy. Ogórek obrać i pokroić w półplasterki, cebulę w drobną kostkę. Pietruszkę drobno poszatkować(...)Wszystko dodać do kapusty, wymieszać. Na koniec dodajemy majonez z jogurtem naturalnym 1:1 i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiwykonawca). Jest wyrazista w smaku. Polecam. Składniki: 2 ½ kg ugotowanym ziemniaków w mundurkach 1 cebula ½ szkl. octu winnego 1 czubata łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli Pieprz 1 szklanka majonezu 1 szklanka maślanki Korniszony - kilka 4 jajka ugotowane na twardo Natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Do naczynia wlewamy maślankę, dodajemy majonez, ocet winny. Cebulę ścieramy drobno i umieszczamy
Smaki Ewypojedyncza pierś kurczaka 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 główki sałaty lodowej 1 jabłko kawałek zielonego ogórka 10 pomidorków koktajlowych sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy stołowej sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pierś kurczaka myjemy i osuszamy a następnie nacieramy papryką, solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy(...)plasterki a pomidorki przekrajamy na połówki. Jabłko kroimy w talarki razem ze skórką ( wykrajamy gruby plaster ze środka razem z pestkami-nie będzie nam potrzebny). Sos: mieszamy razem majonez, jogurt, musztardę, sól i pieprz. Na półmisek wykładamy sałatę, plasterki i ogórka, jabłka, pomidorki i pokrojoną pierś kurczaka. Polewamy sosem. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarnebezglutenowa :) Idealna przekąska na drugie śniadanie. Składniki: 1 opakowanie makaronu ryżowego (200 g) 1 duża pierś z kurczaka (około 300 g) 1 opakowanie chińskiej mieszanki warzyw 2-3 łyżki majonezu (bez glutenu) sól, pieprz olej Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i przeciąć na 4 części (tak jakbyśmy chcieli przygotować smażone kotlety). Mięso przyprawić z obu stron: solą, pieprzem i słodką(...)mieszankę warzyw. Całość przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Miękkie warzywa ostudzić. Do makaronu dodać mieszankę warzyw, pokrojone kawałki piersi z kurczaka i majonez. Całość wymieszać ze sobą. Na sam koniec doprawić solą oraz pieprzem. Schłodzić przed podaniem. Przygotowywanie makaronu i smażenie warzyw Sałatka przed wymieszaniem
Ugotowaćsmaku. Składniki: 1/2 brokuła ugotowanego 3 jajka ugotowane na twardo 1 papryka czerwona mała 3 ogórki kiszone 1/2 puszki kukurydzy 5 rzodkiewek 4 kabanosy 3 cebulki dymki 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Brokuła podzielić na drobne różyczki. Jajka, warzywa i kabanosy pokroić. Wszystko wrzucić do miski.Dodać odcedzoną kukurydzę, jogurt, majonez i przyprawy. Wymieszać
Agusiowe smakołykiSkładniki: * około 400 g makreli wędzonej * pół puszki kukurydzy konserwowej * pół puszki groszku konserwowego * 2 średnie cebule * 5-6 ogórków konserwowych * 5 jajek * 4-5 średnich ziemniaków * 2 łyżki majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, ziemniaki ugotować do miękkości w mundurkach. Groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy, wyspać do miski. Jajka obrać ze skorupek(...)kostkę. Z makreli wędzonej zdjąć skórę i rozdrobnić mięso na małe kawałki, wyciągając przy tym ości (ja użyłam filetów z makreli wędzonej). Wszystkie składniki ze sobą połączyć, dodać majonez, sól i pieprz, wymieszać. Sałatkę odstawić do lodówki, najlepiej smakuje następnego dnia
Zrób to smaczniezacierki, 1 puszkę pędów bambusa, 1 puszkę kukurydzy, 1 słoik selera konserwowego, 15-20 dag szynki drobiowej, ½ pęczka zielonej pietruszki, 1 mały jogurt naturalny, 3-4 łyżki majonezu, sól, pieprz. Zacierkę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ugotowaną zacierkę odstaw do wystudzenia. Puszki i słoik otwórz. Pędy bambusa, kukurydzę i selera przełóż na większe sitko lub kilka mniejszych sitek, aby odsączyć(...)pokrój w dość cienki i niezbyt długie paski. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Do większej miski przełóż wystudzoną zacierkę, pędy bambusa, kukurydzę, selera, szynkę, natkę, jogurt i majonez. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i ponownie dobrze wymieszaj. Tak przygotowaną zacierkę przełóż do ozdobnej miski lub rozłóż dekoracyjnie na półmisku
blog.moje-pasje.infomarynowanego młodego imbiru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka sosu sojowego Kawałki (ok. 1×1 cm) ośmiornicy – z mojego egzemplarza ukroiłam po prostu dwie dorodne macki Do podania: majonez sos okonomi katsuobushi Akcesoria: specjalna patelnia do takoyaków lub tak jak w moim przypadku maszynka do wypieku ciastek na patyku (słowo daję, że dopóki nie zakochałam się takoyakach(...)temperatura jest już odpowiednio wysoka. 6. Wgłębienia wypełniałam ciastem do środka wkładając po kawałeczku ośmiornicy. Maszynkę zamknęłam i smażyłam kilka minut na złoto. 7. Podałam polane sosem okonomi i majonezem oraz posypane katsuobushi i cebulką dymką *wszystkie produkty do wykonania tego dania dostępne są w Polsce w sklepach stacjonarnych typu „Kuchnie świata” oraz w sklepach internetowych
Kate's Kitchenzimno. Można podawać ją z ulubionym sosem i surówką. Może i Wy skusicie się na taką roladę? Składniki 400 g sera żółtego 5 jajek 3 łyżki majonezu Jajka wbić do miski i ubić mikserem. Dodać majonez, starty żółty ser i wszystko wymieszać. Blaszkę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wyrównać łyżką i piec w piekarniku nagrzanym
O kuchni z uczuciemSkładniki : 5 małych bulw topinambura 3 jajka mała puszka fasoli czerwonej 1 cebula 3 ogórki kiszone sól, pieprz, koperek, szczypiorek majonez Przygotowanie : Bulwy topinambura ugotować w lekko posolonej wodzie, uważać by nie przegotować, u mnie trwało to ok. 10-15 min. Ugotowane jajka obrać i pokroić w kostkę, fasolę osączyć z zalewy, cebulę pokroić drobno, ogórki zaś w grubą kostkę(...)Ugotowany, ostudzony i obrany topinambur pokroić w kostkę, połączyć z resztą składników, posolić, wsypać pokrojony koperek Dodać majonez, wymieszać, posypać szczypiorkiem
Proste Potrawyprawdę to kocham już wielu, wielu lat wszystkie ucierane, zwykłe ciacha - a babki w szczególności. Na blogu jest już przepis na babkę marmurkową na majonezie , zaparzaną babkę mojej mamy i podobną: babkę z kakao na majonezie . Tym razem babka marmurkowa oprócz margaryny zawiera dodatek oleju, który sprawia, że babka jest wilgotna i długo świeża
Walijskie Pichcenie