babka z dodatkiem majonezu jest pyszna, bardzo delikatna, mega szybka do wykonania i zawsze się udaje. Same plusy, więc może macie ochotę upiec ją do jutrzejszej kawy? :) Składniki: 0,5 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 4 jajka 3 łyżki majonezu 1 łyżka kakao 2 łyżki mleka Wszystkie składniki
Simply FoodSkładniki : puszka ananasa w kawałkach (565 g netto) puszka kukurydzy w puszce (330 g netto) 5 łodyg selera 5 jajek majonez, jogurt, sól, pieprz Przygotowanie : Kukurydzę osączyć, ananasa również, ewentualnie pokroić jeszcze drobniej Umyte łodygo selera pokroić w kostkę, jajka ugotować i pokroić Składniki połączyć, doprawić do smaku solą, pieprzem, dołożyć majonez zmieszany z jogurtem - wymieszać
Proste Potrawynazwał ją piwną bo podobno do piwka jest rewelacyjna 😉 Składniki: 150 g cienkich kabanosów 3-4 ogórki małosolne 150 g sera żółtego w kostce pęczek szczypiorku 2-3 łyżki majonezu pieprz Wykonanie: Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki małosolne oraz ser żółty kroimy w kostkę. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem w misce. Przyprawiamy pieprzem
Kuchnia MagdaLenywyraz kuszące Dziś proponujemy wspaniały sposób na urozmaicenie śniadania. Nie czekajcie na święta. Zafundujcie sobie jajka w sosie ogórkowo-koperkowym . 25 min jogurt naturalny ok. 180 g 3 łyżki majonezu Winiary 4 średnie ogórki kiszone cebula sól pieprz koperek I bez tego daliby Państwo radę, ale niech tradycji stanie się zadość. Siekamy drobno cebulkę i koperek. Do miski wlewamy jogurt(...)dodajemy 3 łyżki majonezu. Wrzucamy cebulę i koperek, a do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki celem schłodzenia. Gotujemy jajka i tu nasza propozycja, by ugotować je nie do końca na twardo. Kiedy żółtko jest jeszcze odrobinę luźne (patrz zdjęcia), efekt jest murowany. Sycące, może nawet odrobinę kaloryczne. Z pewnością nastroi do działania . SMACZNEGO
Ania i Marcin gotujączosnkowym lub innym według upodobań. Przepis na idealny sos czosnkowy do placków z cukinii :-) Składniki: 150 gram gęstego jogurtu naturalnego (lub śmietany) 3 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu (ja używam kieleckiego) sól, pieprz do smaku Wykonanie: Czosnek przecisnąć przez praskę lub rozetrzeć z solą. Wymieszać jogurt z majonezem i przyprawami. Dodać czosnek i dokładnie wymieszać całość. Wstawić
Marta próbujekawałków suszonym pomidorów 12 sztuk czarnych oliwek 8 plasterków szynki prosciutto kilkanaście listków świeżej bazylii sól pieprz Sos czosnkowy: 2 ząbki czosnku 200 ml jogurtu naturalnego 3 - 4 łyżki majonezu sól pieprz 1. Bataty myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekrawamy na pół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej połówki batatów, wierzch solimy. Pieczemy w 200 stopniach 40 minut(...)farszem wypełniamy wydrążone łódeczki w batatach. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 15 minut. 5. W tym czasie przygotowujemy sos: do miseczki dajemy jogurt, przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, majonez, sól i pieprz. Wszystko mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy :-) 6. Bataty podajemy polane sosem czosnkowym i możemy dodać jeszcze świeże listki bazylii. Pycha :-) Smacznego
kruche babeczkimakaronu Lubella Mini Kokardki [ok 30g - ważony suchy przed ugotowaniem ] 2 jajka - ugotowane na twardo garść liści botwiny wraz z łodyżkami 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka majonezu 2 łyżeczki jogurtu naturalnego sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku Makaron Lubella Mini Kokardki ugotować w osolonej wodzie, zg. z instrukcją na opakowaniu, wedle preferowanego stopnia twardości(...)kubeczku wrzątkiem i blanszować ok 4 minuty. Następnie przelać zimną wodą, odsączyć na sitku i drobno posiekać. W misce wymieszać jaja z botwinką, dodać sok z cytryny, majonez oraz jogurt naturalny. Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie pozostaje tylko delektować się na kolację niekonwencjonalną - ale jakże pyszną! - pastą do kanapek :) #lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini
Grunt to przepis!awokado. Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania Składniki – Pasta z jajek i pomidorów suszonych 6 jajek 🥚🥚🥚 200 g twarogu pęczek szczypiorku 50 g suszonych pomidorów 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany pieprz i sól Przepis – Pasta z jajek i pomidorów suszonych Nasz przepis zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Ja to robię w ciągu 10 minut – jajka(...)wolę je posiekać, mam wtedy mniej rzeczy do zmywania po posiłku. Kroimy drobno szczypiorek i suszone pomidory, po czym dodajemy je do miseczki. Następnie sięgamy po naszą śmietanę i majonez, które również trafiają do miseczki. Całość solimy i pieprzymy według uznania, po czym dokładnie mieszamy w celu osiągnięcia jednolitej konsystencji. Gotowe. Pastę nakładamy na chleb bądź bułki. Zajadamy ze smakiem
Kuchennyviral.plkanapki jest najlepsza. Idealnie nadaje się również na imprezę jako przekąska na krakersy. Oczywiście wtedy każdy musi zjeść, żeby nie było ;) Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łyżeczki majonezu mała cebulka sól i pierz do smaku Przygotowanie: cebulkę kroimy w kosteczkę wedle uznania tuńczyka odsączamy z sosu - dodajemy do cebuli dokładnie mieszamy - można widelcem lub blenderem dodajemy majonez
Gotowanie z pasjąidealne rozwiązanie na obiad lub kolację w ok 30 min. A jak wiecie brokuły uwielbiam. Składniki: 1 brokuł (500 g) 2-3 jaja 2 łyżeczki mąki 2 łyżki majonezu przyprawy do smaku (sól, pieprz, bazylia) Przygotowanie: brokuła podzielić na małe różyczki i ugotować al'dente ułożyć w naczyniu żaroodpornym w misce wymieszać jaja z mąką i majonezem
Gotowanie z pasjąserce (i podniebienie). A do szczęścia niewiele potrzeba. Składniki: 2 puszki tuńczyka najlepiej w oleju 1 puszka groszku 2-3 jaja na twardo 1 niewielki por (biała część) Majonez wg uznania Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do miski wrzucamy tuńczyka i groszek bez zajęty Jaja kroimy w drobną kostkę i dodajemy do miski Pora kroimy w paseczki, delikatnie(...)solimy i odstawiamy na chwilę po czym dodajemy do miski Dodajemy majonez wg uznania (jedni lubią bardziej zbite wersje drudzy mniej) Solimy i pieprzymy do smaku i dokładnie mieszamy Szybko jemy bo znika błyskawicznie. Smacznego
Gotowanie z pasjąSałatkę robiłam w mniejszej wersji, ale spokojnie podam już składniki na podwojoną porcję :) Składniki: słoik selera niecała puszka kukurydzy czerwona papryka ok 100 g szynki konserwowej 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: do miski wkładamy kukurydzę paprykę i szynkę kroimy w kostkę o dodajemy do kukurydzy seler odsączamy i delikatnie kroimy w mniejsze kawałki - dodajemy do reszty(...)doprawiamy do smaku, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy odstawiamy do lodówki na min 3 h (tak aby sałatka mogła się przegryźć) Smacznego
Gotowanie z pasjąpewnie większość z nas lubi najbardziej. I robi się w sekundę ;-) Składniki: 1 ugotowana pierś kurczaka - np, z rosołu biała część pora 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: białą część pora kroimy w paski - delikatnie solimy i odstawiamy na chwilę ugotowaną pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub rwiemy na mniejsze kawałki(...)miski wkładamy kurczaka, pora i kukurydzę dodajemy majonez, doprawiamy do smaku i mieszamy odkładamy do lodówki - najlepiej smakuje schłodzona Smacznego
Gotowanie z pasjąplastry pomidora, ogórka, piórka cebuli. Na tym ułożyć kotlet i przesmarować go lekko ketchupem. Przykryć drugim kawałkiem bułki. Frytki Składniki: ziemniaki olej rzepakowy do smażenia sól do smaku ketchup, majonez Ziemniaki obrać, pokroić w dowolnej grubości słupki. Wypłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem lub czystą bawełnianą ściereczką. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej. Na mocno(...)uzyskacie chrupiące z wierzchu, a miękkie w środku frytki, które nie będą ani twarde, ani suche. Frytki po wyjęciu i odsączeniu na papierowym ręczniku, lekko posolić. Do frytek podać majonez i ketchup. Lubicie burgery? Robicie je samodzielnie, czy raczej wolicie kupić gotowe
Codzienna kuchnia niecodziennaprosta i szybka do zrobienia -polecam ze świeżym pieczywem Składniki: 10 dag paluszków krabowych mała czerwona cebulka 2 jajka na twardo gałązka koperku lub natki pietruszki(co wolicie) łyżka majonezu sól,pieprz Przygotowanie: Paluszki krabowe,jajka i cebulkę siekamy na drobne kawałeczki,dodajemy drobno posiekaną natkę lub koperek,majonez ,mieszamy doprawiamy solą i pieprzem do smaku Gotowe!! Smacznego
Swojskie jedzonko