maci - 500 przepisów

Sushi 355

SUSHI (składniki na około 56 kawałków) Składniki: - 500 gram ryżu do sushi - 7 płatów nori - sos sojowy - gotowa zaprawa ryżowa (lub ocet ryżowy, cukier i sól) - wasabi - imbir marynowany - mata bambusowa - pałeczki - ściereczka namoczona w gorącej wodzie - ostry nóż - folia spożywcza Dodatki: - ogórek - awokado - paluszki krabowe (surimi) - łosoś wędzony - serek śmietankowy (np. philadelphia lub serek homogenizowany naturalny) - czarny sezam Zaczynamy(...)paseczki. Surimi i łososia również pokroić w długie paski. Ryż gotować przez około 12-15 minut. Powinien być całkowicie miękki. Po ugotowaniu dodać 7 łyżek zaprawy ryżowej. Jeżeli nie macie gotowej zaprawy można przyrządzić ją samemu. Należy połączyć ze sobą 7 łyżek octu ryżowego, 3 łyżki cukru oraz szczyptę soli i podgrzać wszystko w małym rondelku, tak aby składniki

Zgrabne Gotowanie
Beza włoska. Krem maślany na bezie włoskiej 256

mniejsze kawałki. Musi być naprawdę bardzo, bardzo miękkie, takie do rozsmarowania palcem. Dosłownie. Ultramięciutkie. Ja czasami używam solonego. W tym przepisie solone masło idealnie równoważy słodycz bezy. Jeśli nie macie solonego masła wystarczy posolić zwyczajne.   1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Do smaku. Możecie też użyć innego wybranego smaku, o tym za chwilę.   100ml wody Woda potrzebna będzie(...)wlewamy go bardzo, bardzo powoli blisko ścianki miski (ale nie bezpośrednio po ściance). Całość miksujemy po wlaniu syropu około 10 minut, by beza całkowicie ostygła. Gratulacje, bezę włoską już macie gotową! Dopiero gdy zaparzona beza całkowicie ostygnie, na średniej prędkości miksujemy i dodajemy powoli bardzo miękkie masło, kawałek po kawałku, licząc do 10-15 po każdym wrzuconym kawałku

Karo in the Kitchen
Wspaniałe łazanki babuni :) #wegetariańskie 240

wszystkim :) Okres jesienny i zimowy to wzmożona konsumpcja kapusty kiszonej, przynajmniej u nas. Też tak macie ? Jak u większości u nas też królują łazanki. Pewnie każdy z Was pamięta ich wspaniały smak z dzieciństwa, a szczególnie z przedszkola hihi. To jedno z ulubionych dań każdego przedszkolaka, przynajmniej w naszych wspomnieniach. Ci z Was, którzy nie chodzili do przedszkola(...)wrzucamy na nią cebulę i pestki dyni. Smażymy do miękkości, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i jeszcze chwilę razem przesmażamy. Teraz dodajemy kapustę kiszoną wcześniej przesiekaną i opłukaną, jeśli macie mocno kwaśną. My używamy do łazanek kapusty kiszonej na winie. Jest idealna i delikatna w smaku. Kupicie ją w Lidlu w dużej żółtej puszce. Wracając do gotowania to po dodaniu

vegetanie
Sushi: hosomaki i futomaki 223

ryżu do sushi 1 łyżka octu ryżowego 1 płaska łyżka cukru trzcinowego warzywa/owoce: wedle życzenia (u mnie: awokado, czerwona papryka, marchewka) sól dodatkowo: sos sojowy chrzan wasabi mata bambusowa marynowany imbir Przygotowanie:      Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu: dokładnie go płuczemy w zimnej wodzie, odstawiamy go w niej na ok. 15 minut, ponownie płuczemy, gotujemy w proporcji(...)rolujemy sushi. Następnie jedną łapką popychamy matę do przodu, drugą chwytamy jej koniec i wyciągamy go do przodu tak, aby nori zlepiało się z nori, a nie z matą, mata zostaje na zewnątrz. Gdy dojdziemy do końca rulonu, obracamy go na drugą stronę i pozbywamy się maty.      W przypadku hosomaki listek nori możemy przekroić na pół

Weganizm infantylny
Warzywne burrito, czyli lekki powiew Meksyku :) 184

miseczki. Cebulę kroimy na cieniutkie półplasterki, pomidory kroimy w drobną kostkę pozbywając się gniazd nasiennych, możecie je wyrzucić, ale również możecie użyć do salsy, z którą podajemy burrito. Jeśli macie papryczki jalapeno to kilka krążków kroimy w drobną kosteczkę tak, aby starczyło na dodanie do 8 naleśników. Im więcej tym ostrzejsze będzie burrito, więc sami musicie zdecydować ile papryczek(...)wkroicie. Jeśli nie macie jalapeno możecie użyć świeżego chili i również użyjcie według własnego uznania. Teraz czas na faszerowanie. Rozkładamy naleśnik wcześniej usmażony. Pamiętajcie, aby naleśniki tylko z jednej strony były mocniej przysmażone i na tą stronę układamy nasze nadzienie. Tak więc na mocniej przesmażoną stronę naleśnika kładziemy kolejno sałatę, pomidory, fasolę, kukurydzę, cebulę i ostrą papryczkę. Warzywa posypujemy

vegetanie
Domowy kapuśniak :) 234

wrzucamy do garnka w całości. Zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, kminek nieco rozgnieciony, sporo majeranku, tymianek, ostrą paprykę i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Teraz czas na kapustę kiszoną. Jeśli macie kapustę z długimi włóknami to dobrze jest ją nieco przesiekać. Jeśli jest też mocno kwaśna to przepłukajcie ją przynajmniej jeden raz. My używamy kapusty w puszce z białym winem(...)zgęstnieje. My lubimy taki zabieg, ale nie jest on konieczny. Wyłączamy ogień pod garnkiem z zupą. Gotowe :) Czas wydawać obiad rodzinie. Mamy nadzieję, że spróbujecie naszego przepisu. A może macie ciekawsze wersje i pochwalicie się nimi w komentarzach ? Jeszcze na koniec jedna rzecz ! Jeśli macie np. dość słodką kapustę mało ukiszoną lub zbyt mocno przepłukaliście ją, to polecamy

vegetanie
Domowe sushi 227

tuńczyka w sosie własnym i surimi) ogórek awokado kremowy serek o smaku naturalnym prażony sezam (biały, czarny lub mix) pasta wasabi imbir marynowany sos sojowy miska z zimną wodą mata bambusowa Ryż płuczemy kilkakrotnie, aż odlewana woda będzie przejrzysta. Przesypujemy go do garnka, zalewamy zimną wodą, przykrywamy i stawiamy na kuchence. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy ogień na minimalny(...)czasie możemy przygotować resztę składników. Wszystkie dodatki do naszego sushi kroimy w jak najcieńsze paseczki. Gdy ryż ostygnie, możemy zabrać się za robienie sushi. Sushi maki-na macie bambusowej kładziemy płat nori błyszczącą stroną do dołu. Na chropowatej stronie rozkładamy cienką warstwę ryżu (dłonie moczymy zimną wodą, aby uniknąć przyklejania się do nich ryżu). Na ryżu układamy ulubione dodatki

Zawsze głodna!
Sushi 274

parze i wystudzonego  ogórek pokrojony w słupki (bez pestek)  szczypiorek papryka pokrojona w paski  kanapkowy serek śmietankowy  sos sojowy  pasta wasabi  dodatkowo: mata do zwijania sushi Przygotowanie: Ryż dokładnie wypłukałam w zimnej wodzie (aż z przezroczystego zrobił się białawy), wrzuciłam do garnka i zalałam zimną wodą ok. 2 cm ponad poziom ryżu. Zagotowałam(...)wchłonięcia wody. Zostawiłam do wystudzenia.  Ocet ryżowy wymieszałam dokładnie z cukrem (aż cukier się rozpuścił) i dodałam do chłodnego ryżu. Delikatnie wymieszałam.  Liść nori układałam na macie (błyszczącą stroną do maty), cienko smarowałam ryżem, zostawiając wolny poziomy pasek o szerokości 1,5 cm na górnym brzegu nori.  Poziomo na dolnym brzegu układałam: pasek serka kanapkowego

Kulinarny Pamiętnik
Domowe sushi 254

efekt mojego eksperymentowania z sushi. Okazuje się, że na sushi nie trzeba iść do restauracji, ale można wykonać je we własnej kuchni. Sushi można zrobić z czym tylko macie ochotę, z rybą czy wegetariańskie. Przy tym jest zdrowe i bogate w cenne witaminy. Przygotowując je w domu również zaoszczędzicie swój czas i pieniądze. Postaram się krok po kroku opisać(...)ręcznikiem papierowym).W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie składniki. Kroimy ja na odpowiednie porcje, tak aby było nam wygodnie i wszystko było pod ręką. W podłużne słupki.Na bambusowej macie kładziemy nori, a na nim rozkładamy niewielką, ale równomierną ilość ryżu.Smarujemy serkiem philadelphia i posypujemy sezamem. W jednej części układamy nasze produkty np. kombinacja z łososia, ogórka i surimi

kulinarnyJa
Sushi owocowe 170

sushi- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)- 600ml wody- 80g cukru pudru- 1 łyżeczka soli- sushi nori 6 szt.- 1 dojrzały banan- 1 dojrzałe mango- truskawki- orzeszki pistacjowe niesolone (zmielone)- mata bambusowa Ryż wsypujemy do dużej miski i 4 krotnie płuczemy w zimnej wodzie (aż woda przestanie być mętna). Przepłukany, odsączony ryż przekładamy do garnka z dobrze dopasowaną pokrywką, zalewamy(...)łyżeczkę soli. Gotujemy, mieszając do zgęstnienia. Ugotowany ryż przekładamy do dużej miski, wlewamy gorące, zgęstniałe mleko kokosowe i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Na macie bambusowej kładziemy liść nori, stroną błyszczącą (gładką) do dołu. Naładamy ryż (nie za grubo), zostawiając wolne 2cm od krawędzi. Układamy dodatki, zawijamy lekko ściskając przy użyciu maty. Bardzo ostrym nożem

mojewypiekiinietylko
Sushi maki z ogórkiem i surimi 188

cieszyć się piękną skórą przez długi czas. Jednym z najpopularniejszych japońskich dań jest sushi, które dzielimy na wiele rodzajów. Dzisiaj przygotowałam maki, czyli sushi zawijane na tradycyjnej bambusowej macie. Potrzebne nam (na 2-4 porcje):- 4 płaty nori- 250 g ryżu do sushi- 40 ml ryżowego winegret - jeden długi ogórek- opakowanie paluszków krabowych- 40 ml sosu sojowego(...)ryżem z garnka i odsączamy wodę. Ryż wrzucamy do miski i mieszamy z winegretem, zostawiamy do ostygnięcia. Ogórka kroimy w słupki. Zimny ryż dzielimy na 4 części. Na macie do zwijania układamy płat nori, na niego wykładamy część ryżu, tak aby na dole i górze zostawić około 2 cm od brzegu. Na środku układamy wszerz pasek ogórka i surimi

W poszukiwaniu inspiracji
Domowe sushi, czyli jak samemu zrobić sushi w domu 319

lepił do rąk) oraz bambusową matę, to dzięki niej sprawnie zawiniemy rolki. Jest kilka szkół, niektórzy zalecają, by przed użyciem owinąć ją folią spożywczą, ja pomijam ten krok. Na macie kładziemy glon (nori), na nim na około połowie do 2/3 powierzchni nori rozgniatamy ryż na płaski "placek" o grubości max 1 cm. W ten sposób przygotowujemy bazę pod wszystkie(...)wzbogacając ją o dodatki. Poniżej zdjęcia z kilkoma moimi pomysłami, potraktujcie to jako propozycje i komponujcie własne smaki :) Jeśli mamy już wszystko, przystępujemy do zawijania. Kluczowa jest tutaj rola maty. Chwytamy za brzeg maty unosimy go w gorę, jednocześnie przytrzymując składniki rolki i zawijamy ścisło. Nie przejmujcie się, jeśli kilka pierwszych rolek Wam nie wyjdzie, z każdą kolejną nabierzecie wprawy

Taste Of My Day
Sushi 193

początku zrobię Wam małe wprowadzenie przed tym, co będziemy robić: Maki przygotowujemy zawijając ryż w arkusze glonów "nori", wraz z różnorodnymi składnikami w środku. Zwijamy wszystko na bambusowej macie i kroimy na porcje. Pamiętajmy o tym, że wielkość każdego maka powinna być taka, abyśmy mogli zjeść wszystko jednym kęsem. Składniki które stanowią wypełnienie maki-zushi nazywamy(...)poparzyć sobie rąk).         Teraz mamy czas, żeby pokroić sobie ogórka w słupki, naszykować sałatę i inne składniki (zależy jakie będziemy chcieli dodać). Na macie bambusowej układamy arkusz nori (matową stroną do góry), następnie bierzemy w rękę odrobinę ryżu i wylepiamy arkusz nori (pomocna jest przy tym miseczką zimnej wody, do moczenia rąk). Następnie układamy składniki

Zainspiruj się kuchnią
Sushi z surimi, ogórkiem i awokado 234

łyżek octu ryżowego, 3 łyżki cukru i szczypta soli 6 płatów nori ( zazwyczaj tyle jest w opakowaniu) 6 paluszków surimi 1 awokado ½ dużego ogórka zielonego Serek śmietankowy Garść sezamu Mata bambusowa Dodatki: sos sojowy ciemny, wasabi Najtrudniejsza rzecz w przygotowywaniu sushi to przygotowanie ryżu. Najpierw trzeba go dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Płuczemy aż wodą będzie przejrzysta. Następnie ryż przekładamy(...)kroimy w grubsze paski, awokado obieramy i kroimy w paski. Surimi zalewamy wrzątkiem, obieramy z folii i kroimy wzdłuż na pół. Kiedy ryż ostygnie zabieramy się za sushi. Na macie bambusowej układamy płatek nori, na tym rozkładamy ryż. Najłatwiej zrobić to wilgotnymi rękami. Od góry zostawiamy około 1,5cm miejsca. Na środku robimy pasek z serka, posypujemy prażonym sezamem

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania