Macie ochotę na takie kąseczki z kurczaka? Na kolację jak znalazł... Do jakiegoś filmu...?Pochrupać? I dla dzieci idealne! ok. 0,7 kg filetu z piersi kurczaka 1 kostka rosołowa z lubczykiem 0,5 szklanki płatek kukurydzianych 1 paczka panierki klasycznej 0,5 paczki przyprawy do mięsa 1 jajko sól pieprz Pierś z kurczaka kroimy na grubsze paski
VioletoweKucharzenieskrzydeł, a że pogoda jeszcze niezbyt sprzyja dłuższym spacerom, planuję wielkanocne menu. Jest tyle różnych ciast, tyle przepisów, a tak mało czasu... Interesują Was może jakieś konkretne przepisy? Albo macie jakieś sprawdzone pyszności? Bo już zawrotów głowy dostaję, a nic konkretnego wymyślić nie mogę
Pożeraczka, czyli raz adobrzesalaterek. Odstawić do przestygnięcia. Wierzch udekorować łyżeczką ulubionych konfitur lub dobrego dżemu. Do tego koniecznie musi być kawa zaparzona ze świeżo zmielonych ziaren. Macie nawyk rozpoczynania dnia od śniadania? a może tylko chwytacie coś w biegu i popijacie kawą
Codzienna kuchnia niecodziennatahini: 3 łyżki pasty tahini, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta soli, 1-2 łyżki wody dla rozrzedzenia konsystencji posiekana natka pietruszki za'atar do posypania (jeżeli nie macie, to po prostu pomińcie) Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Wrzuć wszystkie składniki zupy poza bulionem, wymieszaj i smaż przez ok. 15 min. Przemieszaj od czasu
Chilli Czosnek i Oliwanaturalnym. Dodać pozostały, drobno posiekany szczypiorek, ogórek pokrojony w małą kostkę, ostudzoną jajecznicę, łyżeczkę ziół prowansalskich i szczyptę pieprzu. Wszystko razem wymieszać i w razie potrzeby doprawić. Jeżeli nie macie w domu jogurtu naturalnego, to można do pasty dodać kefiru lub maślanki
Passions hobbies lifesosu. Na koniec wszystko posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Do odcedzonego makaronu wlewamy cały sos i dobrze mieszamy wszystko razem. Podajemy na talerze i posypujemy kiełkami, szczypiorkiem albo rzeżuchą. Co macie tym monecie pod ręką. Danie to jest bardzo lubiane przez dzieci wiec zróbcie je swoim pociechom. U nas gości od dawna w naszym menu. Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetanieszklisto na oliwie. Dodajemy zieloną fasolkę i podlewamy lekko wodą. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy razem ok. 5 min. Teraz dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki, powinny być niewielkie, jeśli macie duże to pokrójcie je w ósemki. Kolejny krok to przeciskamy czosnek i dodajemy do warzyw, posypujemy sporą ilością cząbru, pieprzu oraz 1/2 łyżeczki sambal oelek. Wszystko razem dusimy kilka
vegetaniepowstał koncept nałożenia farszu i zrobienia ruloników, i sklejeniu na końcach. Wyszło nam coś w rodzaju paluszków. Nazwa jest oczywiście robocza, więc nie musimy się do niej przywiązywać. Jak macie inne pomysły napiszcie. No to teraz do pracy i zobaczcie co nam wyszło. Pierogi a'la paluszki z cukiniowym farszem. (4 osoby) Składniki: 1 młoda cukinia 1 cebula
vegetaniesobie sól. Teraz papryki dobrze myjemy i kroimy na połówki oczyszczając z gniazd nasiennych. Każdą połowę nadziewamy farszem i kładziemy plasterki sera żółtego. Posypujemy czarnuszką, a jak nie macie to np. oregano będzie świetne. Układamy papryki na blasze wysmarowanej oliwą z oliwek i zapiekamy ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 C. Gotowe :) My podajemy je z ryżem
vegetaniePoniedziałkowe menu to oczywiście propozycja szybkiej kuchni. Po weekendzie zapewne nie macie ochoty na siedzenie w garach szczególnie, że weekend był świąteczny i zapewne jeszcze odczuwacie zmęczenie po podróży lub po odwiedzinach rodziny :P Zatem bierzmy się do pracy. A jutro przygotujemy coś fajnego i wymagającego więcej pracy, abyśmy nie stracili weny twórczej :) Ryż z warzywami (4 osoby
vegetaniekochani :) Dzisiaj jesteśmy nieco zabiegani, wiec szybciutki obiadek w przelocie tak w 15 min. Na pewno macie takie dni, że obiadu nie ma kiedy ugotować. Dzisiejsza propozycja jest właśnie na takie dni. Cały obiad to chińskie kluski do woka gotowe po 5 minutach. Wystarczy zalać wrzątkiem i odczekać parę minut. Do tego mieszanka chińska mrożona. My ich używamy
vegetaniegarść płatków owsianych. Mieszamy dokładnie wszystko i farsz mamy gotowy :) Ciasto wałkujemy i kroimy na kwadraty o boku ok. 5 cm, nakładamy farsz i kleimy w trójkąty, ale jak macie inny ulubiony sposób, to zlepiajcie jak się Wam podoba :) Gotujemy jak tradycyjne pierogi i podajemy na talerze. Podajemy z jogurtem naturalnym, ew. z roztopionym masłem i cebulką. PYCHOTKA :) Pozdrawiamy
vegetaniewszystko sosem sojowym. Gotowe :) Do curry podajemy ryż na sypko gotowany w nieco osolonej wodzie i pomidorami wymieszanymi z oliwą i sokiem z cytryny. Minęło ok. 30 min. i macie obiad na stole. Polecamy to danie, jest niezwykle smaczne i aromatyczne. Cały dom pachnie przyprawami, a i podniebienie jest szczęśliwe :) Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetaniesojowy Zaczynamy od pokrojenia w kostkę bakłażana i posypania go solą, aby wydobyć niepotrzebną goryczkę. Odstawiamy i kroimy w tym czasie paprykę, cebulę, seler naciowy w grubą kostkę. Jeśli macie ananasa świeżego lub w krążkach również pokrójcie go w kostkę. Kłącze imbiru ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Włókna, które zostają zawsze dobrze wyciskamy i wyrzucamy. Następnie na suchą
vegetaniedużo, ponieważ serek bałkański jest słony. Następnie siekamy drobno kolendrę i dodajemy do masy serowej, na koniec dodajemy ok. połowy łyżeczki sosu miętowego. Wszystko dobrze mieszamy. Jeśli nie macie sosu miętowego możecie użyć świeżej mięty i dodać nieco soku z cytryny, aby uzyskać podobny smak jak z użyciem sosu miętowego. Podajemy z waflami ryżowymi. Nasza rada to podawać osobno
vegetanie