zrobiony własnoręcznie, cieszy najbardziej. Moją propozycją na taki podarunek są właśnie pierniczki - zrobione miesiąc wcześniej, aby nabrały smaku i aromatu, dekorowane bezpośrednio przed świętami lukrem w kolorach tęczy. Jeśli macie w domu małe dzieci, zaproście je do pomocy. Milusińscy chętnie wykroją foremkami ciastka, gdy my będziemy zmywać naczynia.Potrzebne nam (na około 160 ciastek różnej wielkości):- po 3 szklanki mąki
W poszukiwaniu inspiracjipokroić po skosie w plastry grubości 1 cm. Ułożyć płasko na blasze.Piec 20 minut w 180 st. C.W połowie przewrócić na drugą stronę.Całkowicie ostudzić.Przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego!Macie ochotę poczytać o książkach kulinarnych, z których korzystam i w których szukam inspiracji? O gazetach, które lubię kupować albo chociażby przejrzeć od czasu do czasu? Na wielu blogach pojawiają
Pożeraczka, czyli raz adobrześliczne, że aż szkoda je jeść...Tak sobie myślę, że można do syropu dodać na przykład goździki, i uzyskać dodatkowy ciekawy smak i aromat. A może jeszcze coś innego... Macie jakieś pomysły?Przepis znalazłam u Majany.Kandyzowane plastry pomarańczySkładniki:(na 1 słoiczek)2 pomarańcze380 ml wody220 g cukruPomarańcze wyszorować, usunąć pestki, pokroić na plasterki grubośći 5 mm.Wodę zagotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzemelisą cytrynowąSkładniki:(na 1 porcję)170 g truskawek120 ml mleka1 gałązka melisy cytrynowejWszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować, ewentualnie dosłodzić do smaku. Podawać schłodzone.Smacznego!Jeśli nie macie melisy cytrynowej, można dać zwykłą, albo na przykład miętę. Można też zielony dodatek całkowicie pominąć i cieszyć się smakiem truskawek w płynie.Jeśli całość nie jest wystarczająco słodka, wystarczy dosypać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut do wyrośnięcia.Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, każdą naciąć wzdłuż ostrym nożem.Piec w 225 st. C. przez 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Jeśli też nie macie ciotki Niny, nie przejmujcie się - takie bułeczki można zrobić samemu bardzo szybko i prosto. A czyż perspektywa zostania taką ciotką nie jest równie kusząca
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasła1 gałązka rozmarynuFigi pokroić na ćwiartki. Na gorącej patelni rozpuścić masło, dodać miód, ocet, rozmaryn i figi. Smażyć, aż sos stanie się gęsty, o głębokiej bursztynowej barwie.Podawać natychmiast.Smacznego!Macie jakieś inne pomysły? Robiliście ciasta z figami...? Bo ja mam ogromną ochotę, ale jakoś nie mogę znaleźć przepisu, który by mnie wystarczająco zmotywował
Pożeraczka, czyli raz adobrzecynamonem i goździkami na puszystą, niemal sztywną masę. Wymieszać z sokiem.Masę przelać do maszyny do lodów, a następnie przełożyć do pojemnika na lody. Zamrozić przez noc.Smacznego!Jeśli nie macie maszyny do lodów, akurat te bardzo łatwo można przygotować bez niej. Wystarczy w trakcie mrożenia kilka razy przemieszać masę widelcem - też będą znakomite
Pożeraczka, czyli raz adobrzelodów. O mamuniu, jakie dobre!Lekko kwaśne, ale jednak słodkie. Z wyraźnym smakiem żurawiny. Z chrupiącymi płatkami migdałowymi i kawałkami białej czekolady, które przyjemnie osładzają całość. Wyszły wyborne.Jeśli macie dostęp do mrożonej żurawiny, spróbujcie koniecznie. Jestem pewna, że nie będziecie żałować.Poza tym lody te mają jedną zasadniczą zaletę - są na białkach, które często po lodach właśnie zostają
Pożeraczka, czyli raz adobrzejednocześnie zwarte i bardzo sycące. Słodkie w ten charakterystyczny, bananowy sposób, przyjemnie kakaowe, z lekkim posmakiem ciecierzycy. Jeśli jej nie lubicie, mogą nie przypaść Wam do gustu. Jeśli macie stosunek neutralny lub ją lubicie, myślę, że takie muffinki Wam zasmakują. Bez mleka, bez glutenu - idealne dla alergików. Choć i wszystko jedzący zjadali je z apetytem.Kakaowe muffiny z mąki
Pożeraczka, czyli raz adobrzenerwów. Osobiście uważam, że firma nie zawiniła. Poza tym, wiecie... To w końcu tylko wazon. Może i ładny, może i z limitowej serii, ale... Wazon. Ludzie! Czy nie macie poważniejszych problemów...?I tu dochodzimy do konkluzji, że Duńczycy to naprawdę szczęśliwi ludzie - skoro mają czas i energię, żeby poświęcać długie godziny na roztrząsanie sprawy wazonu we wszelkich możliwych
Pożeraczka, czyli raz adobrzebardzo, jak mogłam. Poza tym ich cudowny, lekko kwaśny, jedyny w swoim rodzaju smak, jeszcze się nam nie znudził. Dla Was mam dobrą wiadomość - jeśli nie macie lub nie chcecie ich używać, w większości przepisów można je zastąpić malinami, jagodami, czy nawet porzeczkami. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni.W tym jednak przypadku nie jestem pewna, jak sprawdzą się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżeby nie było, że chcę go zmienić w wegetarianina...Dzisiaj jednak zupa bez mięsa, za to z serowymi chipsami. Taaaaka dobra! Wyszła po prostu genialna, i nawet jeśli nie macie problemów z gotowaniem, to ją Wam polecam.Kiedy tylko zobaczyłam przepis na blogu Green cookies wiedziałam, że muszę taką mieć. Nigdy jeszcze kremu z kalafiora nie robiłam, a że kremy
Pożeraczka, czyli raz adobrzechrupiący. Reszta to inwencja twórcza, choć Ameryki tutaj nie odkryłam. Połączenie słodkich fig ze słonym kozim serkiem i szynką parmeńską to klasyk. Do tego świeża rukola, i oto macie przed sobą najwykwintniejszą pizzę z możliwych. Masło składników, dzięki czemu doskonale możemy wyczuć smak każdego z nich, a jednocześnie łączą się one w całość idealną.Polecam, póki sezon na figi
Pożeraczka, czyli raz adobrzegrana padano lub owczego pecorino,• sól i pieprz biały do smaku.Przygotowanie:Oczyszczone grzyby pokroić na plasterki. Dynie pokroić w drobną kostkę razem ze skórą. Jeśli nie macie dyni Hokkaido lub piżmowej, a posiadany egzemplarz ma twardą skórę, trzeba ją wcześniej obrać nożem. Makaron ugotować al’dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, skracając czas gotowania
SzczyptaSmaQziemi (np. w doniczce na tarasie lub balkonie) koniecznie zaplanujcie na przyszły rok wysiew nasturcji. Nie wymaga skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych (gł.podlewanie), kwitnie do przymrozków i do zimy macie własną, ekologiczną zieleninę, w smaku przypominającą rukolę. Jadalne są wszystkie części rośliny, dodatkowo zielone nasiona można przerobić na kapary. Czas przygotowania:20 minutPorcje
SzczyptaSmaQ