maci - 500 przepisów (strona:19/34)

KAPUŚNIACZKI / PASZTECIKI (CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE TRADYCYJNE I BEZGLUTENOWE OWSIANE) 333

kapuśniaczki. Zwalczyły szarugę za oknem i wraz z pięknym zapachem wniosły do domu coś bardzo pozytywnego. Krucho-drożdżowe ciasto rozpływa się właśnie w naszych ustach. Mamy nadzieję, że macie ochotę spróbować i zostać z nami na dłużej, a jeśli tak, to:zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :) Więcej przepisów znajdziecie w zakładce "PRZEPISY

Wypisz Wymaluj
SER ZGLIWIAŁY - zwany "śmierdzącym" 222

bokserem, który dla wielu bywa "taki brzydki, że aż piękny". Ser nasz,więc jest "tak cuchnący, że aż... smaczny". Jakkolwiek to brzmi, mamy nadzieję, że nas rozumiecie i macie ochotę na więcej, więc:zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :) Więcej przepisów znajdziecie w zakładce "PRZEPISY

Wypisz Wymaluj
KREMOWA SAŁATKA/PASTA - ŚLEDŹ WE WŁOSZECH 246

dziś... Dziś my mówimy Wam, że to wszystko nie prawda! Otóż, wykwintne smaki z nutką włoskich klimatów możecie zaserwować swoim gościom (nawet tym niezapowiedzianym, choć tu jest warunek, że macie przygotowaną lodówkę) bez trudu. Cały proces przygotowania nie jest ani skomplikowany, ani pracochłonny, ani czasochłonny - skończysz w sumie... zanim na dobre się rozkręcisz. A efekt? Rewelacyjny!O czym mowa

Wypisz Wymaluj
ZWIĄZEK AZJATYCKO-WŁOSKI. 179

wydając urocze dźwięki i machając nam łapkami w akcie desperackiej prośby o podzielenie się. Musiał im się zapach spodobać. A to całkiem dobra opinia - one się znają. Jeśli macie ochotę na więcej:zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj :) Więcej przepisów znajdziesz w zakładce "PRZEPISY

Wypisz Wymaluj
Ciasto drożdżowe z jagodami - bez wyrastania! 232

wypiekanie pączków na Tłusty Czwartek. to zadanie z kolei należało do mojej babci, uwielbiałam podglądać jak babcia w tempie dla mnie nie do ogarnięcia tworzy piękne, zgrabne pączki:)) Też macie takie wspomnienia?Na pączki jeszcze przyjdzie czas, a wracając do ciasta drożdżowego, odnalazłam przepis mamy, zmieniłam jedynie sposób wyrastania ciasta, a raczej po prostu całkowicie ominęłam ten etap. Dodałam

Z miłości do słodkości
KROKIETY ZIEMNIACZANO-BROKUŁOWO-PIECZARKOWE 266

Też macie odwieczny dylemat co robić z ziemniakami, które pozostały od obiadu? Niestety, ja nie umiem ugotować ich nigdy "akurat" :( i zawsze zostają od obiadu jakieś 2-3 ziemniaki. Staram się wtedy ponownie przetworzyć je na jakieś smaczne danie np. kluski czy krokiety. A ponieważ ostatnio oprócz ziemniaków zostały mi brokuły i podsmażone pieczarki - dodałam starty

Walijskie Pichcenie
Domowa kostka rosołowa 391

bulion sama, ale znam mnóstwo osób, które korzystają z kostek po prostu z wygody. Bo co zrobić gdy w przepisie potrzeba pół szklanki bulionu do sosu, a Wy nie macie ochoty gotować trzech litrów rosołu? Tutaj z pomocą przychodzi domowa kostka rosołowa – naturalna, pełna ziół, warzyw i przypraw. Idealnie wzmacnia smak i aromatyzuje. Wystarczy raz na trzy miesiące

Poezja smaku
Super sernik Sądeckiego PTT Beskid 229

inne bakalie1. Wszystkie składniki oprócz bakali umieszczamy w blenderze i miksujemy kilka minut, aż masa będzie zupełnie gładka. Na koniec dodajemy bakalie i łączymy z masą serową. Jeśli nie macie blendera to wystarczy zwykły mikser z ostrą nakładka do rozdrabniania, aby dobrze rozdrobnić ser. 2. Gotową masę serową przelewamy na przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy

Apetyczna babeczka
Rogale świętomarcińskie 409

termoobiegu) przez 13-18 minut (ja piekłam w trzech partiach). Gdy trochę przestygną mieszamy cukier puder z drugim białkiem i wodą (lub samą przegotowaną wodą, jeśli nie macie sprawdzonych, ekologicznych jajek) i smarujemy rogale. Posypujemy orzechami (ja użyłam gotowych, posiekanych migdałów).Recepturę na rogale świętomarcińskie tworzyłam inspirując się tradycyjnym przepisem poznańskiego mistrza cukiernictwa Piotra Koperskiego. Post Rogale świętomarcińskie pochodzi

Poezja smaku
PYRY Z GZIKIEM CZYLI KLASYKA PO POZNAŃSKU 166

Też tak macie, że tęsknicie do potraw z dzieciństwa?  Ja po latach odkopuję stare przepisy z czasów, kiedy w naszej kuchni rządziła jeszcze babcia ... pyrki z gzikiem serwowano wtedy nooo... pewnie raz w miesiącu na piątkowy obiad. I był to dla mnie jeden z bardziej nielubianych piątkowych obiadów.  Bo w sumie to czy dziecku mogą smakować ziemniaki

Walijskie Pichcenie
PASTA MAKRELOWO-JAJECZNA 183

Też macie czasami taki dzień, że coś by się zjadło, ale ... właściwie na nic nie ma się ochoty?  Szczególnie rano - brak apetytu doskwiera chyba większości z nas.  Szybka pasta do kanapek będzie tutaj chyba wspaniałym rozwiązaniem i zastąpi nam tradycyjną bułkę z szynką lub serem :) Składniki: 1 wędzona makrela 2 ugotowane na twardo jajka 1 łyżka majonezu

Walijskie Pichcenie
Najzdrowsze pralinki, czyli wegańskich słodyczy ciąg dalszy 407

się tutaj przede wszystkim własnymi upodobaniami. W mojej interpretacji składniki to miks migdałów, masła orzechowego, orzechów brazylijskich Fresano(do nabycia tutaj) oraz daktyli Fresano(do nabycia tutaj). Jeśli jednak macie ochotę na inne bakalie- nie ma najmniejszego problemu- kombinacje składników są nieskończone. Podobnie jest z dekoracją, do której ja użyłam wiórków kokosowych, orzeszków ziemnych i kakao Fresano(do nabycia

peanutbuttermonster
Zupa kokosowa z kurczakiem i boczniakami 298

już gotowy). Przelewamy do miseczek, posypujemy szczypiorkiem i krążkami papryczki chilli. Z tajskiej pasty chilli tworzymy na powierzchni zupy kropeczki. Podajemy solo lub z ryżem jaśminowym. Smacznego! :) * Jeżeli nie macie gotowego bulionu, polecam TEN przepis. Bulion drobiowy możemy przygotować również z kostki, jednak musi być to kostka azjatycka (do kupienia na działach "kuchnie świata"). Klasyczna kostka popsuje smak

Tajskie smaki
K... Krokiety z kapustą kiszoną i mięsem mielonym 259

tarta + 2 łyżki oleju Przygotowanie:  Naleśniki:  - łączymy mleko, jajka i mąkę (ręcznie lub mikserem). - dodajemy stopniowo wodę, cały czas mieszając. - dodać olej i wymieszać. - patelnię (chyba, że macie teflonową, to nie) wysmarować olejem i smażyć pierwszego naleśnika z obu stron. Uważać, aby nie przepalić. Wyszło mi 5 ładnych, sporych placków + 1 mniejszy :) - gotowe naleśniki kładziemy na talerz

Kitchens Alphabet
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 261

może być schłodzona, jednak ciasto lepiej zagniata i wyrabia się, gdy jest ona stopiona i przestudzona. Ciasto dzielimy na 2 równe części,owijamy folią spożywczą lub, jeśli jej nie macie, folią aluminiową, i odstawiamy do schłodzenia na ok 40 - 60 minut do zamrażalki. W "międzyczasie" blachę wykładamy papierem do pieczenia. Myjemy śliwki i usuwamy z nich pestki. Zalecam kupno

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania