lukier - 7892 przepisów (strona:371/527)

Baba buraczana czyli Slodki Czwartek odc.96 251

piekła się ponad godzinę ale to chyba kwestia silikonowej a nie metalowej formy. Wyjmujemy ciasto z pieca, studzimy 10 minut i wykładamy na talerz. Studzimy całkowicie. Można ja polać lukrem lub posypać cukrem pudrem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Baba buraczana czyli Slodki Czwartek odc.96 251

piekła się ponad godzinę ale to chyba kwestia silikonowej a nie metalowej formy. Wyjmujemy ciasto z pieca, studzimy 10 minut i wykładamy na talerz. Studzimy całkowicie. Można ja polać lukrem lub posypać cukrem pudrem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierniczki 179

Wałkuj na placki o grubości 3 mm i wycinaj dowolne formy pierniczków. Piecz około 12 minut w 180 stopniach, kontroluj ,gdyż jak wiadomo, piekarniki mamy różne. Po wystudzeniu przygotuj lukier. Posmaruj każdy pierniczek i dekoruj według uznania. U mnie z rodzynkami i posypkami. Odstawić do przeschnięcia i... Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Babka makowa, bardzo dobra i długo świeża 221

wyciągnięciu patyczek jest suchy to ciasto jest upieczone. Kilka minut zostawić ciasto w blaszce, następnie delikatnie wyjąć i zostawić do ostudzenia. Górę ciasta można polać roztopioną czekoladą lub polać lukrem. Ciasto jest naprawdę pycha

Kuchnia Pokoleń
Piernikowy krem 231

pomysł na ich wykorzystanie. Krem świetnie sprawdza się do naleśników, kanapek lub po prostu by powyjadać go łyżką ze słoika. Składniki: - 200 g pierniczków (ale bez lukru na wierzchu) - 25 g masła - 50 g mleka w proszku - 150 ml mleka - 1 łyżeczka przyprawy do piernika Przygotowanie: Pierniczki przekładamy do blendera i kruszymy wraz z przyprawą do piernika. Mleko łączymy

Zainspirowana w kuchni
Pierniczkowa magia...czyli dziecięca radość podczas warsztatów dekorowania pierniczków 214

atmosferze, przesyconej szczęściem, powstawały bajecznie kolorowe pierniczki... Wydarzenie mogło odbyć się, dzięki uprzejmości marki Dr.Oetker . Produkty Dr.Oetker to cała gama dekoracji cukrowych, czekoladowych, opłatkowych. To kolorowe lukry, pisaki cukrowe, posypki. Dzięki takim ozdobom dekorowanie ciastek daje wiele satysfakcji, a efekt końcowy zachwyca. Jako, że podczas warsztatów nie mieliśmy możliwości wypiekać na miejscu ciasteczek, to nader zaszczytne zadanie przypadło w udziale

kolorowotorcikowo
Kruche pierniczki kakaowe 387

szklanki miodu 150g masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu LUKIER: 1 białko 1 -1,5 szklanki cukru pudru dekoracje cukiernicze Na małym ogniu rozpuścić masło z miodem i cukrem. Do przestudzonej, ale płynnej mieszanki dodać żółtka i rozmieszać. Pozostałe suche

https:KKuchniaMniam
Chlebek gruszkowy 188

bardziej zbajerować ten półsłodki chlebek, to sugeruję polanie go karmelem z wegańskiego mleka i brązowego cukru (robiłam taki przygotowując między innymi twixa, tu znajdziecie przepis) , bo polanie go zwykłym lukrem czy czekoladą będzie bluźnierstwem. Składniki (użyłam tortownicy o średnicy 18 cm, użyjcie max 20, dla większej radzę podwoić składniki): 300 g mąki pszennej (u mnie 80 g była to pełnoziarnista

greenscarf
Drożdżówki 204

innym razem) 3 łyżki słodkiej śmietanki owoce, ser, budyń.. innymi słowy to, na co mamy ochotę Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru Łączę ciepłe (nie gorące!) mleko z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawiam do wyrośnięcia. Zaczyn dodaję do reszty mąki, cukru, margaryny, jajka

Wrzosowa Polana
Ciasteczka korzenne 196

napojów, jest to sposób godny polecenia. Ciastka mają jedną bardzo poważną wadę- znikają w niewyjaśnionych okolicznościach, stąd należy je bardzo dokładnie ukryć przed resztą domowników. Do dekoracji użyłam lukru, dlatego do ciasta dodałam połowę mniej cukru niż w przepisie. Ciasteczka świetnie smakują także oblane czekoladą. Składniki: 500g mąki 2 jajka 200g cukru 250g margaryny 3 łyżki przyprawy do piernika-przepis

Wrzosowa Polana
Makowiec z kruszonką i lukrem 204

Uwielbiam makowce, wszelakie, te tradycyjne strucle i seromaki. Dziś moja propozycja dla Was to szybki makowiec, pyszny, wilgotny z bakaliami, polecam. Makowiec z kruszonką i lukrem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Wegańskie ciasto cytrynowe 233

pieczenia. Piecz 50-60 minut w temp. 180 C (sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche). Uwaga! Ciasto jest wilgotne, gliniaste i takie właśnie ma być! Proponuję podawać polane lukrem w towarzystwie czarnej herbaty. Smacznego! Życzę udanej imprezy Sylwestrowej

greenscarf
Piernik staropolski 167

cienki placek, piec w dużej blaszce przez ok. 20-30 minut w 180 stopniach. Każdy placek wystudzić,  a następnie przełożyć dżemem śliwkowym  i polać polewą czekoladową, albo lukrem. Ten piernik może stać bardzo długo, im dłużej stoi tym jest lepszy. Smacznego! Ciasto leżakujące od 4 - 6 tygodni w lodówce Pieczemy 3 blaty, przekładamy dżemem i lukrujemy Gotowy

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
ZAWIJANY MAKOWIEC DROŻDŻOWY 207

mleka aromat migdałowy 300 g masła 250 g cukru szczypta soli kostka drożdży- 10 dag 2 puszki masy makowej Helio 1 żółtko do posmarowania ciasta przed pieczeniem do ozdobienia: lukier czekoladowa posypka Wykonanie: *Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i pół szklanki mleka. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. *Rozpuszczamy masło, odstawiamy do ostudzenia *Żółtka ucieramy razem z cukrami, aromatem

Z Majeczką w kuchni
Pierniczki okrągłe 189

kopytka, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 - 15minut w 175 stopniach. Po upieczeniu studzimy na kratce. Przygotowujemy lukier: 100 g cukru pudru gorąca woda Cukier puder mieszamy z kilkoma łyżkami wody. Nakładamy pędzelkiem na pierniki.. Odkładamy do zastygnięcia

Kubki smaku