lukier - 7892 przepisów (strona:374/527)

CIASTECZKA KORZENNE Z MIODEM 119

pieczenia. Zachowujemy odstępy, ponieważ ciasteczka delikatnie urosną Pieczemy w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i układamy na kratce, do ostygnięcia. Dekorujemy kolorowym lukrem lub gorzką czekoladą. Cudowny sposób na spędzenie czasu z dziećmi :) Przed pieczeniem, można zrobić otworek w każdym ciastku, a po udekorowaniu przełożyć nitką i zawiesić na choinkę, jako ozdobę

KuchcikoweLove
pierniczki na choinke 199

nagrzanym piekarniku do 150 °C ,aż zbrązowieją.Upieczone pierniczki smarujemy wcześniej przygotowanym żółtkiem zmieszanym z wodą i włożyc ponownie do piekarnika na okolo 30 sekund.Po upieczeniu wystudzic i dekorowac lukrem:) przepis dostalam wraz z foremkami

w mojej kuchni
Sernik delikatny, puszysty, tradycyjny 161

drzwiczki już muszą być otwarte, a piekarnik wyłączony. Potem zostawić sernik w blaszce, aż całkowicie ostygnie. Sernik jest bardzo delikatny i pyszny. Sernik obsypać cukrem pudrem lub polać lukrem

Kuchnia Pokoleń
Świąteczne pierniczki! 174

układamy na blaszce zachowując odstępy między pierniczkami. Pieczemy 7-10 min w temperaturze 175 stopni, przy funkcji grzanie góra-dół. Gotowe pierniczki studzimy i przyozdabiamy, my z maluchami wykorzystaliśmy lukier zwykły oraz z dodatkiem kakao.     Smacznego

Kuba Gotuje
Piernik marchewkowy 322

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ciastem. Piernik pieczemy w 180 stopniach około 50-60 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Z wody i cukru pudru robimy dosyć rzadki lukier. Polewamy ciasto i posypujemy posypką. Można zamiast tego zrobić polewę czekoladową lub posypać ciasto cukrem pudrem. Życzę smacznego! ;) Przepis pochodzi ze strony www.gotowaniecieszy.blox.pl

Czerwona Porzeczka
Wieniec drożdżowy- strucla z nadzieniem orzechowym, Potica orzechowa 221

farsz…kto nie lubi orzechowego farszu? Mało komu udaje się poprzestać tylko na jednym kawałku tego ciasta. Wierzch możecie udekorować zgodnie z własnym gustem, mniejszą lub większą ilością lukru lub po prostu cukrem waniliowym. W oryginale jest to przepis na Poticę orzechową, ale ja przecież nie mogę na Boże Narodzenie piec ciasta w kształcie baby;) Padło więc na wianuszek

Mieszam w Garnku
Wieniec drożdżowy z masą makową 265

uformować obręcz. Ciasto dookoła ponacinać i powywijać. Przykryć ściereczką i odstawić na 30minut. Po tym czasie włożyć do nagrzanego już piekarnika do 200stopni C i piec 20minut. Przygotować lukier: wymieszać cukier puder ze śmietaną i nałożyć na wieniec drożdżwoy gdy jest jeszcze gorący.  Udekorować orzechami i kolorowymi cukiereczkami. Pozostawić do ostygnięcia. Smacznego

W kuchni u Moniki
Gwiazda drożdżowa z masą makową 273

Założyć obręcz tortownicy, unosząc papier do pieczenia na boki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30minut. Rozgrzać piekarnik do 200stopni C i piec przez 20minut. Na jeszcze gorącą gwiazdę nałożyć lukier ( wymieszany cukier puder ze śmietaną ). Posypać wiórkami kokosowymi i odstawić do ostygnięcia. Smacznego

W kuchni u Moniki
Drożdżówki z lodówki 190

Każdy przekręcić przez środek. Ułożyć na blaszce ,posmarować rozmąconym jajkiem z 1 łyżką mleka. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem

Moje domowe kucharzenie
pierniczki na choinkę 176

minut. Zaraz po upieczeniu zanim ciasteczka jeszcze będą miękkie przepchnąć  wykałaczkę na drugą stronę, żeby przebić ciasteczko na wylot. Wystudzić. Białko utrzeć z cukrem pudrem i wrzątkiem. Podzielić lukier na kilka części i zabarwić barwnikami na różne kolory. Dekorować pierniczki i ozdabiać cukrowymi dekoracjami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Świąteczne ciasto dla niejadka 222

przepisu. Chciałam coś łatwego, ale jednocześnie świątecznego. Koniecznie z cynamonem!  Idealną recepturę znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr. 6/2010; tam ciasto upieczono w formie gwiazdy i udekorowano lukrem i migdałami. Nie mam odpowiedniej formy (kiedyś miałam, ale skoro nie użyłam jej chyba przez sześć lat, w końcu oddałam, żeby nie zajmowała miejsca. Heh... ), więc postanowiłam chociaż dekoracją zaznaczyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Keks 348

wstępnym przestygnięciu również z formy, wystudzić - wystudzone ciasto zawinąć w papier i folię spożywczą lub w ściereczkę, lub od razu udekorować - keks można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem (szklanka cukru pudru dokładnie wymieszana z kilkoma łyżkami gorącej wody lub soku z cytryny, pomarańczy) i posypać kandyzowanymi skórkami owoców lub innymi bakaliami

Smakołyki Bereniki
Pierniczki na choinkę i nie tylko! 148

Wałkuj na placki o grubości 3 mm i wycinaj dowolne formy pierniczków. Piecz około 12 minut w 180 stopniach, kontroluj ,gdyż jak wiadomo, piekarniki mamy różne. Po wystudzeniu przygotuj lukier. Posmaruj każdy pierniczek i dekoruj według uznania. Z Decoradą Delecta jest to nie tylko dziecinnie proste ale i zdrowe , gdyż Decorada jest naturalnie bez chemii. Szybko, zdrowo i świątecznie. Spróbujcie

Z Kuchni Do Kuchni
Lista świątecznych przepisów – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 320

dekorowania Kruche ciasteczka czekoladowo-orzechowe Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta Mini-pie – bardzo kruche mini-ciasta z żurawiną i jabłkiem VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami – pieczemy biszkopt kakaowy Marchewkowo-jabłkowe muffinki z cynamonową kruszonką

Karo in the Kitchen