miseczek. Gotowe. Takie antidotum na całą breję, jaka obecnie w polskim radiu - coś nowego, świeżego i ciekawego - Bovska . Artystka odwiedziła Rzeszów kilka dni temu i zagrała w Lukrze utwory z najnowszej płyty Kaktus . Boska Bovska ma świetny kontakt z publicznością, a uśmiech nie schodzi jej z twarzy... Millet pudding with chocolate According to a Polish blogger, Jadłonomia – delicious
Qlinarnie i Qlinarnieminut do 1 godziny i 25 minut (ja piekłam właśnie 1godz. 25min) Pieczemy do suchego patyczka. CIASTO całkowicie studzimy na kratce. Posypujemy cukrem pudrem, możemy też polać lukrem bądź czekoladą Życzę Wam smacznego! Pięknego dnia! Zapraszam Was na Instagrama i Facebooka
SMYKWKUCHNIbardzo elegancki; dzięki pierniczkowym smakom świetnie się sprawdzi na świątecznym stole. Spróbujecie? Sernik waniliowy z musem czekoladowo-pierniczkowym Składniki: spód: 155 g pierniczków czekoladowych bez lukru 60 g masła masa serowa: 200 g serka mascarpone 400 g serka kremowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 200 g mleka skondensowanego słodzonego 4 jajka mus czekoladowo-piernikowy: 250 ml śmietany
Pożeraczka, czyli raz adobrzedołu, posypujemy solidnie cynamonem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ja ciasto wałkowałam na blaszkach małym wałkiem. Pieczemy w temp. 180*C przez 40 minut. Po upieczeniu studzimy. Polewamy lukrem bądź posypujemy cukrem pudrem. *** Porwana przez testowanie produktów zapomniałam ,że przecież mój blog jest kulinarny :) Uczę się również robić lepsze zdjęcia co mam nadzieję będzie z czasem widać
W Moim Magicznym Domurozkładamy brzoskwinie, a na nie ścieramy jasne ciasto. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia, czyli około 40-50 minut. Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem na bazie soku z cytryny
Rozpustne gotowanieformy przelać ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni przez godzinę. Po upieczeniu wyjąć z formy i ozdobić lukrem. aby zobaczyć zdjęcie w większym rozmiarze należy kliknknąć na zdjęciu prawym przyciskiem myszki i wybrać opcję " otwórz odnośnik w nowej karcie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadzień partiami wałkować ciasto i wycinać dowolne kształty ciastek. Piekarnik nagrzać do 200 C i piec ciasta 15 minut. Ciastka muszą się lekko zarumienić. Polać ciastka dowolną polewą lub lukrem. Ja często też smaruje jeszcze surowe ciastka rozmąconym jajkiem i obsypuje gruboziarnistym cukrem. Wtedy po upieczeniu ciastek nic już nie trzeba robić. Ciastka wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zimne przechowywać
Kuchnia Pokoleńpiec 70-75 minut. Jeśli po 50 minutach ciasto mocno się zarumieni przykryć je folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić i polać polewą czekoladową lub ja ja lukrem. Dziękuję Gosiu. Buziak
Kuchnia Pokoleńbardzo tutaj popularne bułeczki babci , którymi dzieci zajadają się podczas urodzin i wszelkich innych dziecięcych imprez. Ułożone na kształt serca, wyglądają naprawdę uroczo. W książce proponowano udekorować je lukrem, numerami od jeden do dwadzieścia cztery, na podobieństwo adwentowego kalendarza. Ja jednak ten krok pominęłam, gdyż przed podaniem miałam zamiar podgrzać je lekko w piekarniku. Ciepłe, z masłem, smakują wybornie. Takie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeśli nadzieniem ma być budyń, adwokat albo bita śmietana, nadziewamy szprycując, dopiero po usmażeniu pączków. Lukrować możemy pączki jeszcze ciepłe - technika ta ma o tyle przewagę, że możemy nadać lukrowi smak a także posypać dodatkowo pączka. Natomiast użycie cukru pudru wymaga, aby pączek był wystudzony, inaczej cukier zacznie się rozpuszczać, kleić do rąk i wyglądać mało estetycznie. ZACZYN: Mleko lekko
Kuchnia od dwojgasekret to odrobina wódki i dodatek mąki ziemniaczanej. To proste ciasto piaskowe jest tak smaczne, że za jednym posiedzeniem potrafię zjeść połowę. Super smakuje z polewą kakaową czy z lukrem cytrynowym (3/4 szklanki cukru pudru należy rozetrzeć z 2 łyżkami soku z cytryny i polać babkę), ale ja, żeby ograniczyć cukier, zazwyczaj podaję ją sauté. I tak jest genialna. Babka
Poezja smakumożna piec?! "DUŻO!" odpowie moje rodzinka. Trzy rodzaje ciastek (makowe z lukrem, czekoladowe i bezy), dwa ciasta (babka kawowa i ciasto pomaranczowo-czekoladowe z kawą), zapachniało Świętami. Ile można ja pytam? ile można? vs Oto mała, słodka zapowiedź
Dzieje kuchennej WiewióryWraz z nadejściem listopada pojawiają się wszędzie rogale świętomarcińskie z nadzieniem z białego maku i bakaliami. Większość z nich oblana obficie słodkim lukrem i wykonana z pszennego, jasnego ciasta. W zeszłym roku, by utrzymać tradycję, skusiłam się na taki wypiek, ale chyba trafiłam na zły egzemplarz... W tym roku postanowiłam, że upiekę je sama - tak, jak lubię, korzystając ze swoich
FitKotWyjąć ciastka z piekarnika i ostudzić. Włożyć do szczelnego pudełka, tak przygotowane ciasteczka można przechowywać dość długo. Są pycha, jak ktoś lubi bardziej słodkie to można polać czekoladą lub lukrem. Ja tego nie robiłam bo dla mnie są super. Thermomix -uprażyć płatki owsiane na patelni, tyle tylko żeby nabrały lekkiego rumieńca, ostudzić -białka ubić, nałożyć motylek, obroty 3,5, czas
Kuchnia Pokoleńpokruszone na okruszki albo kawałek suchej chałki Dodatkowo: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda (na lukier) posiekane orzeszki lub migdały do posypania Ciasto: Przygotować rozczyn: do ½ szkl. ciepłego mleka dodać 1 łyżkę cukru i drożdże, dobrze wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka
Moje domowe kucharzenie