lukier - 7892 przepisów (strona:358/527)

Bułeczki miodowe z cynamonem (na maślance) 178

Były już bułeczki z rodzynkami, z lukrem i żurawiną a także z sezamem. Tym razem bułeczki pachnące cynamonem, bez grama białego cukru za to z miodem. Podobnie jak przy robieniu scones do wykonania ciasta użyłam maślanki, a same bułeczki urosły dzięki dodatkowi sody oczyszczonej i proszku do pieczenia. Są one idealnym dodatkiem do popołudniowej herbaty lub kawy. Słodkie, miękkie

vaniliowoczekoladowa
JAGODZIANKI 91

połową szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól * 1 łyżeczka cukru ( do ciasta na słodko dodaję 2-3 łyżeczki cukru więcej) * jagody świeże lub mrożone * cukier puder+ woda do lukru Wykonanie: Mleko wymieszać z wodą, podgrzać (płyn musi być ciepły ale nie gorący!!!). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać połowę płynu, wymieszać. Zasypać 1 łyżką mąki, przykryć ścierką i odstawić

Zrób to smacznie
Babka jogurtowa z borówkami i bananem 233

Banana kroimy w kostkę i wraz z borówkami przekładamy do miski Włączamy piecyk na 180 stopni C Masę przelewamy do formy na babkę i pieczemy pół godziny Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem Smacznego :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia
Czekoladowy budyń jaglany, Bovska 164

miseczek. Gotowe. Takie antidotum na całą breję, jaka obecnie w polskim radiu -  coś nowego, świeżego i ciekawego - Bovska . Artystka  odwiedziła Rzeszów kilka dni temu i zagrała w Lukrze utwory z najnowszej płyty Kaktus . Boska Bovska ma świetny kontakt z publicznością, a uśmiech nie schodzi jej z twarzy... Millet pudding with chocolate According to a Polish blogger, Jadłonomia – delicious

Qlinarnie i Qlinarnie
Kardamonowe ciasto z malinami 168

minut do 1 godziny i 25 minut (ja piekłam właśnie 1godz. 25min) Pieczemy do suchego patyczka.  CIASTO całkowicie studzimy na kratce.  Posypujemy cukrem pudrem, możemy też polać lukrem bądź czekoladą Życzę Wam smacznego! Pięknego dnia! Zapraszam Was na Instagrama i Facebooka

SMYKWKUCHNI
Historia mrożąca krew w żyłach i zupełnie niegroźny sernik 185

bardzo elegancki; dzięki pierniczkowym smakom świetnie się sprawdzi na świątecznym stole.  Spróbujecie? Sernik waniliowy z musem czekoladowo-pierniczkowym Składniki: spód: 155 g  pierniczków czekoladowych  bez lukru 60 g masła masa serowa: 200 g serka mascarpone 400 g serka kremowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 200 g mleka skondensowanego słodzonego 4 jajka mus czekoladowo-piernikowy: 250 ml śmietany

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z połówkami jabłek ala słodkie bułeczki 183

dołu, posypujemy solidnie cynamonem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ja ciasto wałkowałam na blaszkach małym wałkiem. Pieczemy w temp. 180*C przez 40 minut. Po upieczeniu studzimy. Polewamy lukrem bądź posypujemy cukrem pudrem. *** Porwana przez testowanie produktów zapomniałam ,że przecież mój blog jest kulinarny :) Uczę się również robić lepsze zdjęcia co mam nadzieję będzie z czasem widać

W Moim Magicznym Domu
Sernik na kakaowym spodzie z brzoskwiniami. 248

rozkładamy brzoskwinie, a na nie ścieramy jasne ciasto. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia, czyli około 40-50 minut. Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem na bazie soku z cytryny

Rozpustne gotowanie
Jak wykorzystać białka jajek czyli... drożdżowa babka na białkach 203

formy przelać ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni przez godzinę. Po upieczeniu wyjąć z formy i ozdobić lukrem. aby zobaczyć zdjęcie w większym rozmiarze należy kliknknąć na zdjęciu prawym przyciskiem myszki i wybrać opcję " otwórz odnośnik w nowej karcie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciastka cytrynowe 145

dzień partiami wałkować ciasto i wycinać dowolne kształty ciastek. Piekarnik nagrzać do 200 C i piec ciasta 15 minut. Ciastka muszą się lekko zarumienić. Polać ciastka dowolną polewą lub lukrem. Ja często też smaruje jeszcze surowe ciastka rozmąconym jajkiem i obsypuje gruboziarnistym cukrem. Wtedy po upieczeniu ciastek nic już nie trzeba robić. Ciastka wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zimne przechowywać

Kuchnia Pokoleń
Sernik puszysty, rewelacyjny 543

piec 70-75 minut. Jeśli po 50 minutach ciasto mocno się zarumieni przykryć je folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić i polać polewą czekoladową lub ja ja lukrem. Dziękuję Gosiu. Buziak

Kuchnia Pokoleń
Julemarked i bułeczki - serce 185

bardzo tutaj popularne bułeczki babci , którymi dzieci zajadają się podczas urodzin i wszelkich innych dziecięcych imprez. Ułożone na kształt serca, wyglądają naprawdę uroczo. W książce proponowano udekorować je lukrem, numerami od jeden do dwadzieścia cztery, na podobieństwo adwentowego kalendarza. Ja jednak ten krok pominęłam, gdyż przed podaniem miałam zamiar podgrzać je lekko w piekarniku. Ciepłe, z masłem, smakują wybornie. Takie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Paczki z 4 jajami 177

Jeśli nadzieniem ma być budyń, adwokat albo bita śmietana, nadziewamy szprycując, dopiero po usmażeniu pączków. Lukrować możemy pączki jeszcze ciepłe - technika ta ma o tyle przewagę, że możemy nadać lukrowi smak a także posypać dodatkowo pączka. Natomiast użycie cukru pudru wymaga, aby pączek był wystudzony, inaczej cukier zacznie się rozpuszczać, kleić do rąk i wyglądać mało estetycznie. ZACZYN: Mleko lekko

Kuchnia od dwojga
Babka piaskowa – najlepsza, bardzo wilgotna 331

sekret to odrobina wódki i dodatek mąki ziemniaczanej. To proste ciasto piaskowe jest tak smaczne, że za jednym posiedzeniem potrafię zjeść połowę. Super smakuje z polewą kakaową czy z lukrem cytrynowym (3/4 szklanki cukru pudru należy rozetrzeć z 2 łyżkami soku z cytryny i polać babkę), ale ja, żeby ograniczyć cukier, zazwyczaj podaję ją sauté. I tak jest genialna. Babka

Poezja smaku
Slodki weekend 152

można piec?! "DUŻO!" odpowie moje rodzinka. Trzy rodzaje ciastek (makowe z lukrem, czekoladowe i bezy), dwa ciasta (babka kawowa i ciasto pomaranczowo-czekoladowe z kawą), zapachniało Świętami. Ile można ja pytam? ile można? vs Oto mała, słodka zapowiedź

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania