wypieki, słodkości są moją pasją. Biorę udział w targach cukierniczych, kursach, warsztatach, ciągle się dokształcam i próbuję nowych rzeczy. Dlatego od pewnego już czasu pracuję z masą cukrową = lukrem plastycznym. Dla najbliższych i dla siebie przygotowuję piękne torty ozdobione figurkami, kwitami cukrowymi i tym ,co kto sobie wymyśli. Każdy taki tort jest wyzwaniem i zajmuje naprawdę dużo czasu. Dlatego
Mała CukierenkaByły pierniki norymberskie, teraz czas na pierni w całej okazałości. Smak tak samo idealny z orzechami, skórką pomarańczową i bardzo słodkim lukrem. Śmiało może zastąpić nam piernik świąteczny. Składniki: 170 g cukru 3 jajka 100 g masła 300 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżki kakao 150 g zmielonych orzechów
Życie zaczyna się w kuchniUpieczone ciasteczka przełóż z blachy na płaski talerz lub metalową kratkę i odstaw do przestygnięcia. Pierniczki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, np. dużym słoju. Przed podaniem udekoruj lukrem lub polewą czekoladową
blog.moje-pasje.infoobsypać cukrem brązowym 5 warstwa – składniki suche Na górę potrzeć zimne masło. Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec godzinę. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zrobić lukier i polać nim ciasto. Szybko i pysznie
Kuchnia Pokoleńmasła 2 łyżki śmietany 12% 1 cukier wanilinowy szczypta soli łyżka brązowego cukru / ewentualnie białego jak nie macie nadzienie: 250 dag konfitury jagodowej do posmarowania: 1 żółtko lukier cynamonowy: szklanka cukru pudru + 3 łyżki wody + szczypta cynamonu (opcjonalnie sok z cytryny / mleko) Przygotowanie: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, zostawiamy na 5-10 minut; mąkę siekamy z masłem, dodajemy drożdże
Zasmakuj Kuchnibardzo dokładnie utrzeć je w moździerzu, następnie połączyć z pozostałymi przyprawami. Zamiast melasy można użyć miodu, jednak to właśnie melasa ma intensywnie korzenny aromat. Już wkrótce przepis na pyszny lukier do pierniczków. Zapraszam również po inne inspiracje bożonarodzeniowe (link) Składniki na sporą ilość pierników Czas przygotowania: 70 min 140 g melasy lub miodu 200 g brązowego cukru
Słodki Kompromisostatni kawałek jasnego ciasta. Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut, czyli do chwili, aż się apetycznie zarumieni. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem. Gotowe
Rozpustne gotowanieczekoladę. Wlać do formy wysmarowanej masłem i piec w temp.180°C około 40 minut ( czas zależy od rodzaju piekarnika) lub do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu polać polewą lub lukrem
Pysznie & Pięknieolejek migdałowy. Wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną lub bułką tartą. Piec w temp. 170°C około godziny. Ozdobić według uznania polewą czekoladową lub lukrem
Pysznie & PięknieCzęść ciasta wlać do foremki do babki wysmarowanej tłuszczem. Na nią wyłożyć masę serową i przykryć pozostałym ciastem. Piec w temp. 175°C około 60 min. Po wystygnięciu polać lukrem (sok pomarańczowy i cukier puder). Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & Pięknierozpuści i połączy z mlekiem. Połowe pierniczków moczymy w polewie i układamy na kratce. Drugą połowe pierniczków smarujemy marmoladą różaną i przykrywamy pierniczkiem z polewą czekoladową. Pierniczki możemy ozdobić lukrem lub gotową posypką. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku. Smacznego
kulinarne odsłony patitylko wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do foremki i upiec. Na szybko można podać do herbatki po prostu posypane cukrem pudrem a jeśli mamy więcej czasu możemy je ładniej udekorować lukrem czy polewą czekoladową. składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny sok wyciśnięty z jednej cytryny 1 szklanka mleka
Monia miesza i gotujeMoja mama i jej mama nigdy nie piekły makowców. Świątecznym ciastem był piernik z torebki, sernik wiedeński (najlepszy na świecie) i kruche ciasteczka z lukrem. Mama mego ojca też nie piekła strucli robiła za to MAK. Gęsty, ciągnący się, z rodzynkami, migdałami i cała masą cytrusowej skórki. Był niesamowity! pamiętam, że mimo obfitej wigilijnej uczty
Dzieje kuchennej Wiewióry