tłuszczu (pół na pół masła i margaryny) 60 g cukru (brak na zdjęciu) 2 - 3 jajka 3 żółtka 60 g świeżych drożdży 300 g śmietany 18% Ponadto (do lukru): cukier puder gorąca woda Wykonanie: Do miski przesiałam mąkę, wsypałam szczyptę soli, dodałam pokrojone w kostkę masło i margarynę, cukier, oraz jajka i żółtka. Drożdże wymieszałam ze śmietaną
Kuchnia u Krysiszybko się suszy, a w rezultacie nie przyciąga już tak jak pierwszego dnia. Szczególnie ta wzmianka dotyczy ciast drożdżowych czy przeciągniętych i źle nasączonych biszkoptów czy też nie zabezpieczonych lukrem ciast ucieranych. Mnie zostało trochę ciasta drożdżowego z chałki o której pisałam tutaj , więc postanowiłam nadać mu drugie życie i przerobiłam na słodkie pełne smaku i bakalii małe bajaderki
vaniliowoczekoladowapiekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC i piec przez 14 - 15 minut. Wyciągnąć blachę z ciastkami odczekać kilka minut i całkowicie ostudzić na kratce. Ostudzone ciastka udekorować lukrem zrobionym z cukru pudru, wody i soku z pomarańczy. Przechowywać do kilku dni w zamkniętym pojemniku. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychmasła niesolonego, 60g cukru ( 4 płaskie łyżki ), 7g suchych drożdży. Masa serowa: 250g tłustego twarogu ( temp.pokojowa ), 1żółtko ( temp. pokojowa ), 2 płaskie łyżki cukru pudru, 2 łyżki rodzynków ( można pominąć ). Lukier: 1 łyżka śmietany 18%, 1/2 szklanki cukru pudru. Ponadto: białko z 1 jajka ( temp. pokojowa ). Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikicynamonem, jeśli oczywiście lubicie. Nie zlepiać całkowicie ciasteczek, jabłuszko powinno być widoczne. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego
Kuchnia Pokoleńczęsto ale jakoś naszła nas na nie ochota. Kupiłam ładną dynię, więc postanowiłam zrobić eksperyment i dodać do ciasta właśnie trochę dyni. W środek oczywiście marmolada wieloowocowa i lukier. Oj jakie kaloryczne, a jakie pyszne :) Jakość fotki nie za ciekawa ale robiłam ją wieczorem. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwymiarach 25x25 ułożyć na nim owoce oraz kruszonkę. Piec ok 40minut ale najlepiej pod koniec sprawdzić ciasto patyczkiem, ponieważ piekarniki nie zawsze równo pieką. Po wystudzeniu polałam ciasto lukrem z cukru pudru oraz cytryny
W garach u Gosihansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 100 g masła 200 g mąki 4 jajka 1 szklanka wody odrobina soli olej do smażenia Lukier: cukier puder sok z cytryny Wykonanie: W garneczku zagotować wodę z masłem oraz odrobiną soli. Do gotującej się wody z masłem wsypać mąkę i mieszać aż ciasto zrobi się gładkie
W garach u Gosirozłożyć jabłka, gorący budyń i resztę ciasta. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Ciasto można popudrować cukrem pudrem lub udekorować cytrynowym lukrem
W garach u Gosiwłasne. Na każdym palcu zrobić nożem lekkie nacięcia w zgięciach, wcisnąć połówkę migdała, który ma imitować paznokieć. Piec 9-10 minut w 190stopniach. Efekt krwi, to zabarwiony barwnikiem spożywczym lukier
W garach u Gosibabeczki pachnące czekoladą i delikatnymi wiórkami kokosowymi. Można je dodatkowo na końcu polać ulubionym sosem owocowym, polewą czekoladową, orzechami, migdałami czy lukrem. Zainspirował mnie przepis Ani Starmach, lekko go zmodyfikowałam. Ale zawsze wychodzą pyszne:) Do kawy, herbaty - osłodzą każde towarzystwo:) Składniki: 2 szklanki po 250 ml mąki pszennej 150 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 2 łyżki kakao
Zasmakuj Kuchnichcemy komuś podarować takiego pączusia - niezbyt słodkiego - pachnącego delikatnie otartą skórką z cytryny, drożdżami, konfiturą winogronową i posypane na świeżo cukrem pudrem. Jeśli chcecie możecie polać je ulubioną polewą / lukrem. A jeśli chcecie dodatkowo raz na jakiś czas zajadać się nimi do kawy to nie pozostaje Wam nic innego jak wypróbować ten przepis. Znalazłam go kiedyś w gazecie w dziale
Zasmakuj Kuchnisię z nieustanną próbą wykorzystania naiwności i lekkomyślności przyjezdnych. To świat ludzi z sercami na dłoni i tych, którzy nie zawahają się dla korzyści skrzywdzić. To świat prawdziwy, pozbawiony lukru, który jednak dla wielu jest miejscem wymarzonej podróży a nawet takim, w którym pragnie się spędzić resztę życia. Kenia – Hakuna Kurudi otwiera szeroko oczy. Ukazuje świat takim, jakim jest
Krzywa Prostamiesięcy temu urodziła się mała Astrid, dostała ode mnie ręcznie dekorowane ciasteczka. Oczywiście, dla nowego maluszka też musiałam jakieś przygotować. Ponieważ jego mama przepada za marcepanem, zamiast dekorować je lukrem, użyłam właśnie migdałowej masy, zabarwionej, oczywiście, na niebiesko. Ciasteczka spotkały się z uznaniem i zachwytem, polecam więc je i Wam. Ciasto kruche rozwałkowałam cieniutko, ciasteczka więc dość szybko łapią wilgoć
Pożeraczka, czyli raz adobrze