lukier - 7892 przepisów (strona:357/527)

Pierniczki kukurydziano-ryżowe 185

roku oprócz tradycyjnych pierniczków upiekłam też takie nieco inne,bo z mąki ryżowej i kukurydzianej. Pierniczki wyśmienite,bardzo kruche i jak dla mnie wcale nie trzeba ich ozdabiać lukrem.  Przepis pochodzi z bloga Lisiecka Przystań    125 g mąki ryżowej 125g mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki miodu naturalnego 125 g masła 1 jajko 1 łyżka

Kolorowa kuchnia Elki
Serniczek z likierem Baileys 195

wcześniej podpieczony spód. Ciasto pieczemy w piekarniku przez ok. 45 min. w temperaturze 180°.  Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia a przed podaniem możemy polać lukrem lub posypać startą czekoladą P.S rodzynki najlepiej namoczyć w likierze jakieś 2 godziny przed pieczeniem serniczka. Pycha

Luźna Kuchnia
Piernik bananowy 341

krócej, do tzw. suchego patyczka - po upieczeniu wyjąć z piekarnika, a po wstępnym ostygnięciu, również z formy - kroić po ostygnięciu, przechowywać w chłodnym miejscu - wierzch można udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową

Smakołyki Bereniki
Makowiec w cieście półfrancuskim 166

następnie umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę przez 55 - 60 minut. Upieczone ciasto studzę do temperatury pokojowej a następnie przechowuję w lodówce. Można polać ciasto lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznych Świąt życzy Klaudia

Mango Papaja
Drożdżówki z makiem 299

szklanki ), plus do podsypywania,  1 jajko w temp. pokojowej, 1/2 łyżeczki soli, 180ml ciepłego mleka, 60g masła niesolonego, 60g cukru ( 4 płaskie łyżki ), 7g suchych drożdży. Lukier: 1 łyżka śmietany 18%, 1/2 szklanki cukru pudru. Ponadto: białko z 1 jajka ( temp. pokojowa ), 250g masy makowej ( domowej lub kupnej ) - temp. pokojowa, 2 czubate łyżki dżemu z czarnej porzeczki - temp. pokojowa

W kuchni u Moniki
Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie) 637

stopni około 8-10 minut (w zależności od wielkości i grubości, na jaką udało się nam rozwałkować ciasto. Studzimy na kratce. Możemy je oblać polewą czekoladową lub lukrem - zyskają na smaku. RADA: Powidła powinny być bardzo gęste, smak dowolny, ale najlepiej śliwkowy lub inny kwaśny

Kolorowy Przepisownik
Bożonarodzeniowy wieniec z orzechami w karmelu. 165

czasie ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 175°C przez 50-60 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Przed podaniem dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Pierniczki serduszka do powieszenia na choinkę 175

wykrawamy serduszka, słomka robimy dziurkę na zawieszkę. Pieczemy 10-12 minut w 170 stopniach, wychodzi 25 szt .Przekładamy serduszka po upieczeniu na kratkę do ostudzenia potem możemy udekorować lukrem posypkami lub czekoladą.            Kłos Pol posiada naturalną mąkę którą używam do wypieku ciast,pieczywa.Polecam produkty które na co dzień znajdziecie w mojej kuchni.Wiadomo wypróbowane

Różowa kuchnia
Babka z nadzieniem czekoladowo-cynamonowym 139

poziom i przykryć z góry np. papierem do pieczenia. Upieczoną babkę wyciągnąć z formy i ostudzić na kartce. Do dekoracji posypać przez sitko cukrem pudrem. Babkę można udekorować również lukrem lub polać białą czekoladą

Passions hobbies life
Sernik z piernikami i polewą śmietanowo-cynamonową 129

średnicy) papierem do pieczenia, wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 240 st.C. • 3/4 masy serowej wylać do tortownicy, rozłożyć na serze pierniczki wypukłością z lukrem do dołu, a polewą czekoladową do góry. • Na pierniczki wylać resztę masy serowej. Podniosą się one do góry, ale będą przykryte warstwą sera. • Wstawić

To co kocham
Babka cytrynowa z jogurtem 129

1/2cytryny • 3 łyżki soku z cytryny • 2 jajka • 1.5 szklanki mąki • 3 łyżki czubate jogurtu gęstego • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Dekoracja – biały lukier – kwiatki i motylki cukrowe Wykonanie: • Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierać około 15 minut. • Dodać skókę z cytryny i wbijać

To co kocham
Babeczki drożdżowe 117

koszyczka ze święconką, bo są symbolem umiejętności i doskonałości. Bardzo ładnie urosły, ciasto jest puszyste i mięciutkie. Takie saute wydają mi się najładniejsze, bez lukru i ozdób, bo koszyczek i tak będzie bardzo kolorowy i bogaty. Oczywiście moim starym zwyczajem upiekłam wcześniej i zamroziłam. Dwie babeczki zostawiłam sobie, cztery podarowałam, a bułeczki

To co kocham
Migdałowo- kardamonowe ciastka bombki z Decoradą! 193

grzanie dół i termoobieg. Ciastka po upieczeniu studzimy na kratce.   DEKORACJA: Białko, cukier puder i sok z pomarańczy, za pomocą rózgi- trzepaczki ucieramy na jednolity i gładki, gęsty lukier. Lukrujemy ciastka i ozdabiamy używając swojej całej kreatywnej wyobraźni, posypkami Decorada, ja użyłam pięknie różowych kuleczek zbożowych i przepysznych płatków czekoladowych. Ciastka podajemy w formie choinki. Życzę Wam wspaniałych wypieków

SMYKWKUCHNI
CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI – najlepsze! 161

Wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenie i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok.60 minut ( do suchego patyczka ). Studzimy! I tu są 2 opcje : * oblewamy lukrem / polewą i posypujemy orzechami * rozcinamy na 3 blaty, każdy smarujemy masłem orzechowym, składamy i górę ( też posmarowaną ) obficie obsypujemy podprażonymi orzeszkami. Pycha! Smacznego! PS. mąka Lubella poznańska to mąka

Ostra na Słodko
Piernik staropolski dojrzewający - do przygotowania już dziś 165

nakrywamy arkuszem czystego papieru i równomiernie obciążamy deseczką lub.... odpowiedniej wielkości książkami. Piernik staropolski długo zachowuje świeżość, zwłaszcza jeśli będziemy go przechowywać w chłodnym miejscu. Oczywiście, można piernik polukrować lukrem czekoladowym i pięknie ozdobić, lecz i nie zdobiony na pewno zajmie pierwsze miejsce wśród tradycyjnych świątecznych ciast polskich. Tyle Autorzy, a poniżej uwagi Kryni58 , która ten piernik piekła już wielokrotnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania