wypiekanie pierników..tzn. piekłam, ale miałam w planach więcej coś zrobić..ale jak zobaczyłam wpis z markizami postanowiłam zrobić je zrobić..W sumie ja nie zdobiłam ich lukrem,ale to bez znaczenia, bo i tak są smaczne...Po upieczeniu są mięciutkie,jak wystygną już są twarde, a jak się przełoży to znów zmiękną od nadzienia..Ja część przełożyłam
Moje domowe kucharzeniepączki z dziurką czyli doughnuts. Czemu akurat ten wypiek, kojarzy mi się ze Świętami i często pojawia się w tym okresie na moim stole? Piękne kolorowe, oblane dużą ilością lukru, czekolady, z kolorowymi posypkami pączki przez długi czas, moich młodych lat, mogłam podziwiać jedynie przez szklaną szybę od telewizora, oglądając w Święta amerykańskie filmy, w których to pokazywano olbrzymie, wysokie
SMYKWKUCHNIksylitolu 100 g masła ok 80 g miodu 1 płaska łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 pełna łyżka cynamonu 1,5 łyżeczki sody Dodatkowo : lukier kolorowe barwniki (opcjonalnie) czekolada posypki Decorada (Delecta) - u mnie maczek mango, maczek truskawkowy, karmel, posypka owocowa i płatki czekoladowe słoik ulubionego dżemu Przygotowanie: Masło roztopić w garnuszku, dodać cukier/ksylitol
Ze smakiem i z pasjąJeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki to niestety to nie są dla niego ciasteczka. Te nie zbyt słodkie. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 3 żółtka 250g masła Lukier na bezę: 1 białko 130 g cukru pudru Krem budyniowy: 250 ml mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 130g masła Dodatkowo: orzechy włoskie mielone
Ala piecze i gotujeKeks pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu i całkowitym ostudzeniu, ciasto zawijamy w papier i wkładamy w woreczek. Odkładamy na 3-4 dni. Po tym czasie keks dekorujemy lukrem i posypujemy orzechami i skórką kandyzowaną. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliBezapelacyjnie największym plusem tych pierniczków jest to, iż są one dobre zarówno już po upieczeniu jak i później. Idealne do ozdabiania lukrem oraz do powieszenia na choinkę. Potrzebujemy: 1/4 szklanki miodu 80 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 i 1/2 szklanki mąki +do podsypywania 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao
Kolejny blog o gotowaniuowoce i posypać kruszonką. 9. Wstawić do nagrzanego piekarnika na najniższy poziom. Grzanie góra-dół, 170 st. na 50 minut. 10. Po wyjęciu ciasta z piekarnika można dodatkowo polać lukrem :) Smacznego
Mama z Motylemsprawdzony ser na sernik - sernikomakowiec mogę robić z zamkniętymi oczami i wiem, że zawsze wyjdzie mi dobry! A więc do roboty! Składniki: * spód: - 200g pierników lub ciasteczek korzennych (bez lukru) - 120g roztopionego masła * masa makowa: - 400g masy makowej przygotowanej wg tego przepisu - 2 białka - 1 łyżka mąki pszennej * masa serowa: - 500g sera trzykrotnie mielonego - 50-70g drobnego cukru
CookYourselfgrubości min 5mm. Wycinać dowolne kształty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 7-10 minut (w zależności od grubości ciastek). Studzić na kratce. Wystudzone ciastka można dekorować - lukrem, polewą lub innymi zdobieniami. Smacznego
CookYourselfukładać na papierze do pieczenia w kształcie choinki. Gotową choinkę odstawić na pół godziny do wyrośnięcia, a następnie piec przez 30-40 minut w 175 stopniach. Choinkę polać lukrem
Kuchnia Bon Appetitskazane są na klęskę. A przynajmniej nie zapowiadają niczego dobrego. Gdy więc wczoraj po południu wybraliśmy się do brata C. z kartonem po brzegi wypchanym pierniczkami, woreczkami pełnymi kolorowego lukru i wszystkimi cukrowymi posypkami, które udało mi się wygrzebać z czeluści kuchennych szuflad, nie miałam zupełnie nastroju na zabawę. Snułam się po domu niczym cień, podjadając mandarynki i wlewając
Pożeraczka, czyli raz adobrzePierniczki utrzymane w świątecznej stylistyce pozwalają fantastycznie zaangażować całą rodzinę... Artykuł PIERNIKOWE GWIAZDKI Z LUKREM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEkształcie reniferów... Składniki; 35 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 20 dag masła 2 łyżki śmietany 18% gorzka czekolada kolorowe perełki cukrowe biały lukier Przygotowanie; Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, Dodać posiekane masło, rozcierać w palcach przez chwilę. następnie dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Gdyby ciasto było za suche wtedy dodać trochę
Radość kipiąca uśmiechem.ciasteczek. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut. Upieczone ciasteczka odstawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka dekorujemy lukrem. **** PREPARAZIONE Mescolate la farina setacciata con il lievito vanigliato, lo zucchero di canna, la vanillina, la cannella, lo zenzero e la noce moscata. Aggiungete il burro ammorbidito tagliato
La grande e la piccola cuocaCukier przesiać. Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, nadal ubijając. Na koniec dodać zapach. Dekorujemy dowolnie, wystudzone pierniki lub ciasteczka. Ta ilość lukru wystarczy do dekoracji ok. 100 pierniczków. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi