Bardzo aromatyczny syrop który ma wiele zastosowań Można dodać do kawy,deserów i lodów. Oraz do lukru lub polewy na świąteczne pierniczki Składniki • 300 ml wody • 300 g cukru • 1 łyżeczka cynamonu • 1,5 łyżki przyprawy do pierników • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej • 10 sztuk goździków lub 1 łyżeczka mielonych • 1 łyżka kakao Sposób przygotowania 1. • Do wody
W królestwie smaków Beatyczęść ciasta, ścieramy na wierzch naszego ciasta. 7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 50 min 8. Pyszne ciasto gotowe, dodatkowo można posypać cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego
Mój pomysł nagodziny. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z 1 łyżeczką wody. Piecz około 20-25 minut, do zarumienienia. Wystudzone drożdżóweczki posyp cukrem pudrem lub polej lukrem :) Smacznego
Kulinarna (nie)codziennośćcynamonowym nadzieniem :) Nie można się oprzeć, zjesz jednego i automatycznie ręka sięga po kolejnego ... takie są te rogaliki ... Oczywiście amatorzy dużej dawki słodkości mogą wzbogacić je o lukier, którego ja unikam, bo ... nie lubię :-) Składniki : 500 mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 2 całe jajka 4 łyżki cukru
Walijskie Pichceniełyżki jogurtu naturalnego 20 gram drożdży 3 łyżki cukru 5 łyżek masła nadzienie; ok pół szklanki cukru kryształu 2 łyżeczki cynamonu kilka łyżek rozpuszczonego masła ( ok 10 - 15 dag ) lukier; ok. pół szklanki cukru pudru 1 łyżka mleka Przygotowanie; Mąkę przesiewamy przez sitko. Wodę mieszamy z mlekiem i lekko podgrzewamy. Dodajemy rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz mąki. Dokładnie mieszamy
Radość kipiąca uśmiechem.ciasta. 11.Pieczemy w temperaturze 180 st . C przez ok. godzinę. Przypominam ! Po upieczeniu ciasta , pozostawiamy go w piekarniku 5 min przy uchylonych drzwiczkach. . 12. Po upieczeniu schodzony placek dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową . Smacznego
Pysznosci Babci Basinastępnie odwracamy patyczkiem i ponownie przykrywamy na kolejną minute . 17. Usmażone pączki wyjmujemy i kładziemy na ręczniki papierowe, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące smarujemy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową. Z podanej ilości składników wyszło mi 38 średnich pączków. Życzę smacznego
Pysznosci Babci Basiwypieka ) Innym sposobem na wypiek ; jest obserwacja czy brzegi już odeszły od formy, wtedy ciasto jest wypieczone. Lepiej dłużej potrzymać w piekarniku, aniżeli za krótko. Jedną białą babkę polałam lukrem cytrynowym : 1,5 szklanki cukru pudru, sok z jednej cytryny, Drugą babkę z kakao posmarowałam polewą czekoladową : 50 ml śmietany kremówki rozgrzałam zdjęłam z ognia i włożyłam w kawałkach czekoladę
Pysznosci Babci Basiodwrotnie talerz ,a następnie wykrawamy trójkąty i nakładamy nadzienie. Zwijamy od szerszej strony i na końcu lekko formujemy kształt rogala. Pieczemy do zrumienienia. Po upieczeniu można jeszcze ciepłe polukrować . Lukier : przesiany cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, możemy też dodać trochę mleka lub śmietany. Smacznego
Pysznosci Babci Basi