lukier - 7892 przepisów (strona:373/527)

Niemieckie pierniczki Lebkuchen 168

250g mielone migdały, 85g przyprawa do piernika, 3 łyżeczki miód, 200ml soda oczyszczona, 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka masło, 85g skórka pomarańczowa kandyzowana, 1/2 szkl Składniki na lukier cukier puder, 150g sok z cytryny, 3 łyżki woda gorąca, 2 łyżki Przygotowanie W garnuszku rozpuszczamy masło wraz z miodem, odstawiamy do wystudzenia. Miodu ma być

Gotowanie moimi oczami
ORZECHOWE BAŁWANKI 188

pokrytej papierem do pieczenia i piec ok 10-15 min w 170st C. Upieczone kulki wystudzić,łączyć po 3 kulki tj małą,średnią i większą np za pomocą białego lukru lub czekolady. Masę marcepanową zagnieść razem z czerwonym barwnikiem,uformować spiczaste czapeczki bałwanków.Z pozostałej masy rolować cienkie wałeczki i zrobić szaliki oraz nos bałwanów.Całość posypać cukrem pudrem,który

Niespełnione zdolności kulinarne
Dwukolorowe ciasteczka z rumowym lukrem 227

jednej dodajemy kakao. Jasne ciasto przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Dokładnie rozprowadzamy. Na wierzch przekładamy kakaową masę. Pieczemy w temp. 160 stopni Celsjusza ok. 30 minut. Lukier: 400g cukru pudru sok z 1 cytryny 1 białko 1 łyżka rumu Sposób wykonania: Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, białkiem i rumem na puszystą, gładką masę. Przenosimy na lekko

Kuchnia Pani Wiosny
Makowiec drożdżowy 186

makowej. Rozwałkowany placek smarujemy masą makową i zwijamy ciasno roladę. Dokładnie sklejamy brzegi. Odstawiamy na 40 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 45 min, do zrumienienia. Polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową. Rolada wychodzi dość długa, jak boicie się, że połamiecie podczas przenoszenia na blachę, to zróbcie dwie krótsze, które można wsadzić do keksówek. Wtedy rolada będzie prostokątna

ladykitchen
Kandyzowana skórka pomarańczy 192

Kandyzowana skórka pomarańczy idealnie sprawdzi się również jako element ozdobny mazurków, makowców czy innego typu ciast. Sok, jaki wytwarza się przy jej robieniu, używam potem jako aromat do lukru czy ciast. Ja do zrobienia skórki używam niewoskowanych, ekologicznych pomarańczy w jakie zaopatruję się na pobliskim Targu Pietruszkowym. Niestety, zwykle takie pomarańcze można nabyć w okresie grudzień-kwiecień. Co jeszcze uwielbiam

Mieszam w Garnku
Cytrynowe kruche ciasteczka- reniferki 216

możemy przystąpić do dekorowania.  Oczka i poroże rysujemy roztopioną czekoladą za pomocą specjalnej tutki do dekorowania albo pisaków cukierniczych, a noski przyklejamy albo za pomocą czekolady lub na lukier (jedno białko, połączone ze szklanką cukru pudru). Kaloryczność: Wszystkie ciasteczka mają 2105 kalorii, a pojedyncze ciasteczko 40 kalorii

Moja Micha
Pierniczki alpejskie 229

białka - 1,5 szklanki cukru - 3 łyżki kakao - 200 mililitrów śmietany kwaśnej - 3 łyżeczki sody - 4 łyżeczki przyprawy do piernika - 250 gramów masła - 400 gramów miodu - opcjonalnie: marmolada i/lub lukier Przygotowanie: Rozpuszczamy masło, miód i przyprawy. Odstawiamy do wystygnięcia. Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy do nich cukier wciąż ubijając oraz pojedynczo żółtka. W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę

Życie zamknięte w smaku
wspomnienie PRL-u - orzeszki 222

koniec dodajemy (najlepiej bardzo drobno podtłuczone) orzechy włoskie,laskowe. Bierzemy jedną połówkę orzeszka, napełniamy „z kopczykiem” masą orzechową i przykładamy drugą połówką orzecha. Posypujemy cukrem pudrem.Polewamy czekolada .lub lukrem. Najlepsze są po kilku dniach. Jak wytrzymają

w mojej kuchni
PYSZNY SERNIK NA KRUCHYM BEZGLUTENOWYM SPODZIE- MÓJ ULUBIONY 252

formie, wówczas ciasto równo opada. Po wystudzenia delikatnie okrawamy boki tortownicy i zdejmujemy obręcz. Ciasto przekładamy na talerz i posypujemy mielonym ksylitolem lub pudrem trzcinowym lub smarujemy lukrem przygotowanym z kilku łyżeczek pudru trzcinowego z kilkoma kroplami aromatu migdałowego i dodatkiem kremówki (lub wody). Ja posypałam wierzch dodatkowo płatkami migdałów. Smacznego :-) http://mojpieknystol.pl/ http://mojpieknystol.pl

Smaczne Zdrowe
Piernik z bakaliami 207

łyżką mąki bakalie, wymieszać. Ciastem napełnić 2 keksówki (11x30cm). Piec ok 50-60 min w 180st. Ostudzić. Polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodając jeszcze sok z cytryny. Polać lukrem i posypać skórkami kandyzowanymi

Smakołyki Asi
Strucla z makiem na proszku do pieczenia 213

ekstraktu migdałowego lub 1 olejek migdałowy 100 g posiekanych orzechów, migdałów 150 g suszonych owoców, np. moreli, śliwek czy rodzynek  1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 jajka Lukier: 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki wody różanej Przygotowanie: Masa makowa: Gotowy mak zmielony wystarczy tylko sparzyć. Mak zwykły sparzyć i dwukrotnie zmielić.  Suszone owoce zalać wrzątkiem, po kilku

Domowa Cookierenka Agi
Muffiny czekoladowe z...czekoladą 151

była to dobrej jakości czekolada, żeby podczas pieczenia nie rozwarstwiła się. Tych mufiinek nie trzeba dekorować kremami czy polewami. Ja posypałam lekko cukrem pudrem i zrobiłam odrobinę kakaowego lukru. Jeśli pokusicie się o podgrzanie babeczek przed podaniem, wtedy na talerzyku obok możecie ułożyć odrobinę śmietankowych lub waniliowych lodów. Wyjdzie pyszny i efektowny deser. Składniki: 350 g mąki pszennej 2 łyżki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierniczkowe kruche ciasteczka na choinkę bez jajek 226

domowej przyprawy ( ja użyłam kory cynamonu, anyżu, goździków, ziela angielskiego oraz pieprzu) 4 łyżeczki miodu  1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 1 płaska  łyżeczka kako  Na lukier :  1 białko 1 szklanka cukru  Przygotowanie:  Posiekać masło nożem , dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, uformować z niego dwie kule, rozwałkować między dwoma arkuszami papieru, odstawić na chwilę

zdrowa vege kuchnia
Markizy orzechowe 220

szczypta soli 160 g mąki tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 120 g zmielonych orzechów włoskich + 65 połówek do dekoracji (co daje łącznie około 240 g orzechów włoskich) na lukier: około 150 g cukru pudru + 2 łyżki soku z cytryny do przekładania markiz: marmolada wieloowocowa lub inna dodatkowo: mąka do podsypywania  WYKONANIE Ciasto można zagnieść już dzień wcześniej

Passions hobbies life
Bezglutenowe pierniki jaglano-kukurydziane. 160

cienkie, lepiej sprawdzą się grube pierniki). Najłatwiej wałkować przez papier do pieczenia. Wycinaj dowolne kształty. 5. Piecz 7-10 minut w zależności od wielkości, w 180 stopniach. 6. Udekoruj lukrem, np. z tego przepisu (klik

Powiedz dietom nie