lukier - 7892 przepisów (strona:373/527)

Babka z adwokatem 185

drugiej zostawia na języku ostry posmak alkoholu. Świetnie oddaje naturę każdej normalnej baby 😉 Skorzystałam z popularnego przepisu Ewy Wachowicz na ciasto z ajerkoniakiem, od siebie dołożyłam mocne nasączenie oraz lukier. […] Artykuł Babka z adwokatem pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Jagodzianki – prosty przepis 126

stopni, grzanie góra-dół. Jagodzianki przed włożeniem do piekarnika smaruję mieszanką mleka i jajka. Piekę około 15 minut, aż będą pięknie złoto-brązowe. Wystudzone jagodzianki można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Ja przed pieczeniem posypałam je kandyzowanym cukrem. Kilka porad: Jagodzianki róbcie partiami, ciasto pod ściereczką nie wyschnie, a nie ma sensu wszędzie układać blach z ciastkami. Z podanych

ladykitchen
Ciasto cytrynowe z jagodami. 134

wymieszać, tak aby owoce się zanurzyły w cieście. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 45 - 50 minut. Upieczone ciasto ostudzić i polać lukrem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Tort kakaowy z musem czekoladowym 248

Polecam Składniki  na biszkopt: 6 jaj 12 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao Mus czekoladowy: 2 tabliczki czekolady 400 ml śmietany kremówki 2 białka Lukier plastyczny: 75 ml wody  3 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki glukozy cukier puder barwniki spożywcze Masa  maślana: 200 g masła 1 szklanka cukru pudru  sok z 1/2 cytryny

Ciasteczkowy Potwór
SERNIK Z JAGODAMI 122

kratkę z mniejszej części ciasta,środek każdej kratki wypełnić 4-5 jagodami. Piec w temp 180-190 st. C przez ok 1- 1,5 godz. Po upieczeniu przyozdobić białym lukrem bądź posypać cukrem pudrem. Przepis pochodzi z książki s Anastazji,wyjątkowo nic nie zmieniłam.Sernik piekłam pierwszy raz,ale z pewnością nie ostatni

Niespełnione zdolności kulinarne
Jagodzianki 150

Sezon jagodowy trwa.Dziś będą pyszne jagodzianki,jedne z lukrem drugie z cukrem pudrem.   Jagodzianki: 4 szklanki mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 5 żółtek  250 ml mleka 6 łyżek cukru brzozowego Kłos-Pol 2  łyżki masła 30 g drożdży świeżych Dodatkowo : jagody 20 łyżek opcjonalnie  Krok 1 Do misy wsypałam

Różowa kuchnia
Ciastka miodowe o smaku kokosowo-waniliowym 149

sposobem wyszły mi przepyszne ciastka z kokosowo-waniliową nutą. Są rewelacyjne w smaku i... cudownie pachną. Idealnie komponują się ze szklanką mleka, kakao, czy chociażby herbatą. Można polać je lukrem lub polewą czekoladową, ale dla mnie wystarczył cukier puder. Pycha!   (około 25-50 sztuk, w zależności od wielkości)  380g mąki pszennej 30g wiórek kokosowych 150g miodu 150g cukru

Di gotuje
Babeczki cytrynowe 112

jeszcze wyrabiamy ciasto.Ciasto nakładamy do silikonowych foremek pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 20 minut. Białko ubijamy razem z cukrem pudrem dodajemy łyżkę soku z cytryny. Lukrem dekorujemy przestudzone babeczki posypując kolorową posypką. Smacznego

kgwjanczewo
Ciasto z brzoskwinią i kaszą manną 109

szklanka drobnego cukru (170 g) 1 szklanka gęstej śmietany 18% (250 g) 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka do dekoracji cukier puder lub lukier Mąkę, proszek do pieczenia i kaszę manną przesiać przez sito. Jajka wbić do miski. Zasypać cukrem (drobnym i wanilinowym). Miksować na najwyższych obrotach miksera, aż do podwojenia masy. Gdy jajka

Ugotować
DROŻDŻÓWKA Z MASŁEM ORZECHOWYM 118

Przekładamy drożdżówki na wysmarowaną olejem blaszkę. Czekamy 15 minut aby ładnie podrosły, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180-190 *C. Po ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy mielonymi orzechami.  Chałka z masłem orzechowym jest pyszna również na drugi i trzeci dzień. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Kawowa babka z wiśniami i lukrem wiśniowym 205

mnie czystka, z koleżanką, mamą czy teściową - będzie zachwycona. Smakiem przypomina mi moje ulubione kawowe herbatniki a lekka nuta czekolady, polecam upieczcie koniecznie. Kawowa babka z wiśniami i lukrem wiśniowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
DROŻDŻÓWKA Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 129

łyżki roztopionego masła   Kruszonka:  * 4 łyżki masła  * 4-5 łyżek cukru  * 8 łyżek mąki * dodatkowo truskawki bądź dowolne owoce * cukier puder na lukier Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (nie gorące!!!) mleko i 3 łyżki mąki. Wszystko wymieszać, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

Zrób to smacznie
Rogale marcinkowickie 134

ustawieniu piekarnika do pieczenia ciast, to jest rodzaj delikatnego termoobiegu, producent obiecuje, że pozwala to uzyskać w całym piekarniku jednakową temperaturę. Po wyjęciu gotowych rogali trzeba je jeszcze pomalować lukrem utartym z cukru pudru i gorącej wody i przykleić na nim posiekane orzechy lub mieszankę posiekanych orzechów i migdałów. Oczywiście jak każde ciasto drożdżowe i półfrancuskie najlepsze są wciąż odrobinkę

I tu będę miała takie te
Rosną, rosną, jak na drożdżach. Dzieci oraz baba BY MY BELOVED HUSBAND 150

wiecznego zakochania w Mężu zapomniałam, że do drożdżowego nie sypie się blach bułką, wystarczy tylko wysmarowanie masłem. Przez ten prosty błąd miałam problem z gładkim rozprowadzeniem na gotowych babach lukru i polewy. Forma ma być wypełnione maksymalnie do 2/3 ścianki. Odkładam znowu pod przykryciem do wyrośnięcia. Po ok. 20 minutach zaczynam rozgrzewać piekarnik do 180 stopni. Po pół godzinie pora

I tu będę miała takie te
Truskawianki 161

pszennej 7 g suchych drożdży 75 g roztopionego, chłodnego już masła 250 ml letniego mleka 1 jajo pół szklanki cukru szczypta soli farsz: 400 g truskawek 4 łyżki cukru lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki gorącej wody opcjonalnie skórka otarta z 1 cytryny Wykonanie : Przygotować ciasto: drożdże wymieszać z mąką, dodać wszystkie składniki oprócz masła. Wyrobić na elastyczne, jędrne

Poezja Smaków - blog kulinarny

Proponowane wyszukiwania