ciepłym miejscu. Ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm. Wycinamy foremkami i pieczemy od 5- 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C Dekorujemy dowolną metodą, lukrami, czekoladą
W Moim Magicznym Domuprzez 10-12 minut. Po upieczeniu zostawiamy je jeszcze na blaszce przez 3 minuty aby łatwiej odchodziły z blaszki i czeka nas zabawa w lukrowanie :) a przepis na lukier możecie znaleźć na mojej stronie
W Moim Magicznym Domupłynnej masy i wstawiamy babeczki na 25 minut do piekarnika. A oto moje efekty: Muffinki nie są ani za bardzo czekoladowe, ani kawowe. Ja osobiście unikam dodatków w postaci lukrów czy posypek. Wystarczy mi sama babeczka. Można ewentualnie zatopić w niej kostkę czekolady czy też kandyzowaną wiśnie :) A może orzechy ? Propozycji jest wiele :) Życzę wszystkim smakowitej soboty
W Moim Magicznym DomuSernik Kawowy z trzema warstwami Sernik Izaura Sernik Królewski Sernik "Celinka" - pod kokosową chmurką Świąteczne Pierniki Miękkie Pierniki świąteczne Ciastka kruche - przez maszynkę Ciasteczka Korzenne Piernikowy murzynek z kokosowym lukrem Piernikowy keks na konfiturze Ciasto z makiem i serem na kruchym cieście Kakaowy jabłecznik z budyniem Szarlotka Ciasto z makiem na maślance Sałatka jarzynowa
W Moim Magicznym Domuczasem znów stają się miękkie. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet miesiącami. Z pierników wyciętych w kształt gwiazdek można wykonać choinki, sklejając poszczególne gwiazdy lukrem zrobionym z białek i cukru pudru. Długo przechowywane pierniki można zużyć do przygotowania sosów do mięs czy serów. Nie mam pewności, czy mój piekarnik dociągnie do kolejnego wypieku pierniczków, więc dodaję przepis
Weekendy w domu i ogrodzieObsypać bułką tartą. Na podkładzie ułożyć owoce wraz z siekanymi orzechami. Zasypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 'C przez ok 40 minut. Po wystygnięciu można dodatkowo polać lukrem bądź czekoladą. Kruszonka: do miseczki włożyć masło, cukier i mąkę. Rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancełyżki miodu 1 budyń śmietankowy 1 cukier wanilinowy 2 jajka 100 g masła 200 g cukru parę kropli aromatu migdałowego dowolne bakalie ) rodzynki, orzechy, migdały skórka pomarańczowa dekoracja: lukier, wiśnie w syropie, orzechy, płatki migdałowe Zaczęłam od kruchego ciasta. Przesiałam mąkę, Dodałam cukier, proszek do pieczenia i pokrojone zimne masło. Wbiłam jajko. Wszystkie składniki szybko zagniotłam w jednolitą kulę. Ciasto
potrawyregionalneczasie do miski wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, dodajemy gorącą wodę i ucieramy na jednolitą lukrową masę. Wyjmujemy struclę z piekarnika lekko studzimy i polewamy jej wierzch lukrem Ciasto podajemy po całkowitym wystudzeniu
Miód i pieprzoprószone mąką. Gotową masę przekładamy na blasze o dowolnym kształcie - wykażcie się tutaj fantazją :) Pieczemy 60 min w 180 stopniach. Piernik można dowolnie przystroić, ja zdecydowałam się na lukier, posiekane orzechy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy
Kolejny blog o gotowaniu250g mielone migdały, 85g przyprawa do piernika, 3 łyżeczki miód, 200ml soda oczyszczona, 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka masło, 85g skórka pomarańczowa kandyzowana, 1/2 szkl Składniki na lukier cukier puder, 150g sok z cytryny, 3 łyżki woda gorąca, 2 łyżki Przygotowanie W garnuszku rozpuszczamy masło wraz z miodem, odstawiamy do wystudzenia. Miodu ma być
Gotowanie moimi oczamipokrytej papierem do pieczenia i piec ok 10-15 min w 170st C. Upieczone kulki wystudzić,łączyć po 3 kulki tj małą,średnią i większą np za pomocą białego lukru lub czekolady. Masę marcepanową zagnieść razem z czerwonym barwnikiem,uformować spiczaste czapeczki bałwanków.Z pozostałej masy rolować cienkie wałeczki i zrobić szaliki oraz nos bałwanów.Całość posypać cukrem pudrem,który
Niespełnione zdolności kulinarnejednej dodajemy kakao. Jasne ciasto przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Dokładnie rozprowadzamy. Na wierzch przekładamy kakaową masę. Pieczemy w temp. 160 stopni Celsjusza ok. 30 minut. Lukier: 400g cukru pudru sok z 1 cytryny 1 białko 1 łyżka rumu Sposób wykonania: Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, białkiem i rumem na puszystą, gładką masę. Przenosimy na lekko
Kuchnia Pani Wiosnymakowej. Rozwałkowany placek smarujemy masą makową i zwijamy ciasno roladę. Dokładnie sklejamy brzegi. Odstawiamy na 40 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 45 min, do zrumienienia. Polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową. Rolada wychodzi dość długa, jak boicie się, że połamiecie podczas przenoszenia na blachę, to zróbcie dwie krótsze, które można wsadzić do keksówek. Wtedy rolada będzie prostokątna
ladykitchenKandyzowana skórka pomarańczy idealnie sprawdzi się również jako element ozdobny mazurków, makowców czy innego typu ciast. Sok, jaki wytwarza się przy jej robieniu, używam potem jako aromat do lukru czy ciast. Ja do zrobienia skórki używam niewoskowanych, ekologicznych pomarańczy w jakie zaopatruję się na pobliskim Targu Pietruszkowym. Niestety, zwykle takie pomarańcze można nabyć w okresie grudzień-kwiecień. Co jeszcze uwielbiam
Mieszam w Garnku