Pączki hiszpańskie Pączki z serka mascarpone Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Francuskie faworki Faworki robione mikserem Chruściki z ciasta na pierogi Sycylijskie cannoli z ricottą Pudrowane poduszeczki Markizy z kremem ajerkoniakowym Wydrukuj przepis The post Tradycyjne oponki serowe appeared first
mojewypiekiinietylkoMój m-żonek uwielbia takie ciasta, więc dla niego im więcej marmolady tym lepiej. Uprzedzam jednak, aby nie była bardzo słodka, ponieważ jej smak dominuje i w połączeniu z lukrem ciasto by było nie do przełknięcia ;-) Radzę użyć ulubionej marmolady, którą można jeść łyżkami. Tylko wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto wyjdzie naprawdę smaczne. I choć mamy jeszcze karnawał
Arabeska waniliowatypowa drożdżówka. Składniki trzeba natomiast dokładnie zmiksować lub wymieszać, a potem już tylko czekać. W smaku babka jest pyszna – delikatna i puszysta, dosyć słodka, więc nie przesadzajmy z lukrem. Pamiętać należy także o tym, aby nóż do krojenia ciasta był naprawdę ostry, w przeciwnym razie mogą być problemy. Czytaj dalej
Arabeska waniliowawyczujecie, to sprawi ona, że keks będzie wilgotny i długo świeży. Wierzch ciasta można oblać polewą czekoladową lub polukrować. U mnie poniekąd jest jedno i drugie, ponieważ zrobiłam lukier kakaowy, który wyglądem przypomina czekoladę. Ja ogólnie lubię keksy, zwłaszcza takie wilgotne i napakowane bakaliami, ale ten jest wyjątkowy ze względu na swój piernikowy charakter. Polecam :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowaDrożdżowe bułeczki z nadzieniem serowo-jagodowym i lukrem na wierzchu. Od typowych jagodzianek (oprócz dodatku sera) odróżnia je sposób wykonania i kształt, jak zresztą widać na zdjęciach. Przygotowanie takich bułeczek jest całkiem proste i nie wymaga specjalnego formowania każdej, oddzielnej porcji. Najprościej można opisać to w następujący sposób: rozwałkować, przeciąć, posmarować masą serową, posypać jagodami, złożyć na połowę i pokroić
Arabeska waniliowaProsty i całkiem szybki piernik bakaliowy, z dodatkiem mąki żytniej. Aromatyczny, wilgotny, lekko lepiący i... słodki, a w związku z tym nie oblewałam go żadną polewą, ani tym bardziej lukrem, co by nie przesłodzić. Piernik ten wystarczy zrobić na krótko przed Świętami, ponieważ nie musi on leżakować i jest dobry już na drugi dzień po upieczeniu. To przepis
Arabeska waniliowamiski, miesza i zagniata. Następnie powstałe ciasto dzieli się na porcje, wałkuje, wykraja i formuje rogaliki. Nie będą one niczym nadziewane (ciasto i tak jest odpowiednio słodkie, plus jeszcze lukier), więc przy zawijaniu nawet nie trzeba specjalnie się starać. Łatwość przygotowania i ciasto, które nie klei się do rąk to dwie podstawowe zalety przepisu. Dzięki nim właśnie rogaliki zostały nazwane
Arabeska waniliowamasa makowa była widoczna na zewnątrz. Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego na 160′ na ok 40-45 minut. Upieczone ciasto dekorujemy ja tym razem wybrałam lukier i gwiazdki cukrowe, ale czekolada też się świetnie sprawdza. Gwiazda makowa – gotowa! Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach, zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl
Cookery.plwłożyć ciemne do formy na ciasto jasne . Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 180°C przez ok. 35-40 minut. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem ,lub lukrem
mojej kuchnimasła, temperatury pokojowej 66 g cukier 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowy 2 1/4 szklanki --270 g mąki 1/2 łyżeczki sól 1 cytryna skórka lukier 120 g cukier puder 2-3 łyżki sok z cytryny Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 200 °C .Do miski miksera włożyć masło i cukier,utrzeć na puch. Dodać po jednym jajku
mojej kuchnizamykamy formę.Zanurzamy formę w wodzie i zamykam garnek przykrywką. Gotuję babkę 1 godzinę pod przykryciem i 10 minut bez pokrywki garnka... . POLECAM przepis wraz z blaszka dostałam.... lukier cytrynowy Składniki: ok. 1 szklanki 2-3 łyżki soku z cytryny przesiany cukier puder ucierać z sokiem z cytryny na gładko Polewa kakaowa z żelatyną z forum cincin 4 łyżki
mojej kuchniodrobiną soli. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy proszek budyniowy i miksujemy na najniższych obrotach. Delikatnie łączymy ze śmietaną. Piernikowa kruszonka: 4 spore pokruszone pierniki w lukrze kilka pokruszonych biszkoptów 1 łyżka masła 1 żółtko Z podanych składników zarabiamy kruszonkę ( ma być lekko lepka, ale jednocześnie sypka). Dodatkowo: mały słoik konfitury z czarnej porzeczki WYKONANIE : babeczki
Domowe ciastałyżki masy śmietankowej przykrywamy ciasteczkiem z dziurką wkładamy „korzonek” odstawiamy na 1 godzinę do lodówki( aby poszczególne elementy dobrze się trzymały) dekorujemy ulubiona polewą lub lukrem Smacznego
Domowe ciasta