lukier - 7892 przepisów (strona:312/527)

Najlepszy przepis na mięciutkie jagodzianki 167

łyżeczka cukru z wanilią Jagodowe nadzienie: Jagody 300 g Cukier puder 3 łyżki Mąka ziemniaczana łyżka Dodatkowo: kilka łyżek mleka  Szklanka cukru pudru + 4 łyżki gorącej wody na lukier Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy

Kulinarne przygody
Cytrusowa babka (mieszana łyżką) 226

limonki skórka starta z 1/2 pomarańczy skórka starta z 1 limonki 1 szklanka cukru 3 jajka klasy M 175 g masła lub margaryny cukier puder do oprószenia ciasta lub lukier Przygotowanie: Masło lub margarynę wkładamy do rondelka i rozpuszczamy. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy cukier, sok z cytrusów

Słodkie okruszki
Kulki daktylowe czyli poWeekendowe Łakocie odc.178 227

zawsze robię zdrowe słodkości, czasem marzy mi się ciacho z kremem albo góra lukru. Tym razem było całkiem na odwrót i powstały słodkie kulki daktylowe... no dobra i którą tu wybrać? z wiórkami czy bez??? Kulki daktylowe 200 g daktyli bez pestek 2 łyżki mielonych migdałów lub wiórków kokosowych czubata łycha kakao szczypta cynamonu 2-3 łyżki mocnego espresso

Dzieje kuchennej Wiewióry
PROSTE, SZYBKIE I PYSZNE CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI 200

pieczemy ok.33 minuty na termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia. Można oczywiście dłużej, gdy lubimy bardzo wypieczone ciasta, dla nas 33 minuty są idealne. Po wystudzeniu można ciasto polać lekko lukrem (u nas marcepanowy), nie jest to konieczne, ciasto i bez niego jest wystarczająco słodkie, to tylko takie wykończenie, jak mawiają moi domownicy... Smacznego

Smaczne Zdrowe
Drożdżówki z serem i malinami 197

żeby nie przyklejała się do ciasta. Drożdżówki wypełniamy serem, owocami i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nastawionym na 160 stopni. Gotowe drożdżówki możemy dodatkowo polukrować prostym lukrem zrobionym z wody i cukru pudru. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Drożdżówki z serem i malinami pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY

Ciastkozercy
Muffiny z truskawkami, czereśniami i czekoladą 168

suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Udekorować wg uznania. (Ja muffiny lekko oprószyłam jedynie cukrem pudrem, bo wszelkie polewy, czy lukry sprawią, że całość będzie za słodka.) Ciastka przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej

Di gotuje
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 191

przygotowane drożdżówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 30 minut aż do zarumienia się. Wyciągamy, studzimy i gotowe!  Można jeszcze ewentualnie polać je lukrem (cukier puder + ciepła woda + sok z cytryny

W Moim Magicznym Domu
Ciasto kawowe z sernikiem i jabłkami 324

minut. Góra ciasta powinna lekko się zarumienić. Przed wyjęciem sprawdzić suchym patyczkiem czy kawowe ciasto upiekło się dobrze. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Można je oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem, ale nie jest to konieczne. * Moje ciasto, które widać na zdjęciach, upiekłam w prostokątnej formie o wymiarach 24 cm X 34 cm. Jeśli lubicie  ciasta z owocami, to spróbujcie

Codzienna kuchnia niecodzienna
KRUCHE MAŚLANE CIASTECZKA 167

rozwałkowuję po kolei każdą połówkę ciasta na około 0,5 cm. wycinam kształty Piekę ciasteczka w 180 stopniach C. 12-15 minut, aż się lekko zezłocą.      LUKIER 2 szklanki cukru pudru 6 łyżek ciepłej wody Do przesianego cukru pudru stopniowo dolewam ciepłą wodę. Farbuję barwnikami spożywczymi

Upiecz sobie babeczkę
BABECZKI CYTRYNOWE Z CUKINIĄ 168

skórkę z cytryny dosypuję mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i solą, mieszam wszystko łyżką dosypuję startą cukinię i posiekaną białą czekoladę wypełniam foremki Piekę 20 minut w 180 stopniach. LUKIER: 0,5 szklanki soku z cytryny 1- 1 i 0,5 szklanki cukru pudru Ucieram składniki do rozpuszczenia cukru. Polewam babeczki

Upiecz sobie babeczkę
WILGOTNE, CYTRYNOWE BABECZKI, SŁODZONE MIODEM Z ORZEŹWIAJĄCYM CYTRYNOWYM KREMEM. 195

masła, pszennej mąki i dużej ilości soku z cytryny, jedynym moim zamiennikiem jest cukier, ciasto posłodziłam cukrem kokosowym i to on nadał mu lekko karmelowego smaku i koloru. Tradycyjny lukier zastąpiłam polewą cytrynową na bazie jajek, soku z cytryny i oleju kokosowego (który można zastąpić zwykłym masłem), które posłodziłam miodem. Babeczki są idealną ozdobą do wielkanocnego koszyczka. SKŁADNIKI: pół kostki

Upiecz sobie babeczkę
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z MORELAMI I KRUSZONKĄ 181

kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C, na termoobiegu ok.35-40 minut, do lekkiego przyrumienienia lub bez termoobiegu ok.45-50 minut. Po schłodzeniu ciasto polukrować lub obsypać pudrem. U mnie lukier migdałowy: - puder trzcinowy - kremówka - kilka kropli aromatu migdałowego Puder umieścić w misce, dodać aromat i stopniowo mieszając dolewać kremówkę. Mieszać do uzyskania gładkiej, o odpowiedniej gęstości masy. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Drożdżówki z budyniem, truskawkami i rabarbarem 226

rabarbaru i truskawek. W ogóle uwielbiam to połączenie rabarbaru z truskawkami i testuję je w tym roku na różnych frontach, również bardziej wytrawnych. Jeśli lubicie drożdżówki możecie dodatkowo potraktować lukrem lub paskami z czekolady, ale jak dla mnie im prościej tym lepiej. I konia z rzędem temu, komu uda się oprzeć jeszcze ciepłym bułeczkom Poniżej podlinkowane przepisy na ciasto

Mieszam w Garnku
„Owoce” Walencji 148

uznało, że smakiem przypomina ona sok marchewkowy, ale jak się okazuje nie ma to nic wspólnego z marchwią. Nieodłączonym dodatkiem do horchaty są, słodkie paluchy drożdżowe oblane lukrem zwane „Fartons”. Tradycyjnie zanurza się je w szklance z napojem i lekko namoczone, po prostu je! Smakołyk ten jest popularny zwłaszcza wśród staruszków, którzy stanowią większość społeczeństwa w Walencji. Bogactwo hiszpańskich plonów

Gotuj po hiszpańsku
cytrynowa babka na białkach... 152

łyżki do polewy), startą skórkę wystudzone i połączyć składniki wystudzoną babki wyjąć z formy na talerz, puder cukier wymieszać z sokiem z cytryny na rzadki lukier, polać nim ciasto i posypać posypką czekoladową - doskonała babka do wykorzystania nadmiaru białek, białka nie potrzebne zamrażam i jak uzbieram pełną szklankę to wykorzystuję właśnie do takiej babki o różnych wersjach smakowych........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię