lukier - 7892 przepisów (strona:310/527)

Rogaliki z ciasta twarogowego z nadzieniem ze śliwkami lub jabłkami 164

rozłożyć rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 C przez 20-25 minut. Rogaliki muszą nabrać rumieńców. Zimne rogaliki polać lukrem. Rogaliki wyszły pyszne, polecam. Wykonanie w thermomix do naczynia miksującego dodać pokruszony twaróg, cukier, jajko, roztopione przestudzone masło, wymieszać obroty 5, czas 4 sekundy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę

Kuchnia Pokoleń
Murzynek bez miksera 191

domu znany był baaardzo dobrze;) Od zawsze pieczony w rozmaitych kształtnych formach, dla urozmaicenia i cieszenia oka. Ot tak! Wzbogacony polewą czekoladową (u mnie zdecydowanie wygrywa) bądź domowym lukrem. Posypane cukrem pudrem też był, ale jako dzieciaki zdecydowanie protestowaliśmy – domowa polewa na bazie masła, mleka, cukru pudru i kakao było hitem! Tak jest dziś w moim domu, tradycja

Zasmakuj Kuchni
Wegański placek drożdżowy - Mmmmniam! Jednogarnkowy ;) 246

może jeszcze sobie powyrastać, ale czasem gdy się spieszę, nagrzewam piekarnik wcześniej i wkładam ciasto od razu. 5. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Możemy zrobić kruszonkę, polać ciasto lukrem, lub w wersji na szybko posypać cukrem pudrem.   W wersji z kruszonką i nektarynkami

Mama z Motylem
Deser z kremem czekoladowym, bananem i piernikiem 269

Moich zadowolił :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 2 większe banany 2 łyżki kremu czekoladowego 4 serca toruńskie w lukrze (pierniczki, mogą być inne) 1 łyżeczka cukru pudru 1. W misie miksera ubijamy śmietanę, do ubitej dajemy serek mascarpone, zmniejszamy obroty miksera i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników

kruche babeczki
CIASTECZKA KAKAOWE Z SEZAMEM HELIO, czyli słodkie popołudnie w dobrym towarzystwie 164

urosną. Wystudź na kratce lub na płaskim talerzu. Gotowe! Inne wersje? Pomiń kakao, dodaj ulubione bakalie, skórkę z pomarańczy, dowolne aromaty, mak, siemię lniane, tarte orzechy, cynamon, polej czekoladą, lukrem, włącz wyobraźnię i baw się jak dziecko, to możliwe! Do ciastek kakaowych wykorzystałam sezam łuskany HELIO .   Ciasteczka kakaowe z sezamem firmy HELIO na wspaniałe słodkie popołudnie w dobrym towarzystwie

Zasmakuj Kuchni
Drożdżowe ślimaki z jabłkiem 235

Wierzch bułeczek delikatnie posmarować roztrzepanym z mlekiem żółtkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Nie pieczemy kilku blach naraz, tylko po kolei. Po upieczeniu można polać lukrem: zagotować sok z cytryny, dodać cukier puder i wymieszać

W kuchni bez szafek
Ciasto czekoladowe z gruszkami, pychotka 195

piekarnik do 180 C i piec 45-50 minut. Ciasto nabierze złotego koloru i powinno urosnąć. sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta. Jak ciasto ostygnie polać ciasto roztopioną czekoladą lub lukrem. Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego dodać masło, cukier, wymieszać obroty 6, czas 1 minuta mieszać obroty 6, dodawać co kilka sekund po jednym jajku dodać pozostałe składniki,( czekolada

Kuchnia Pokoleń
Jabłecznik, rewelacyjny. Puszysty w środku, a u góry lekko chrupiący. 170

górze rozsypać płatki migdałów i obsypać cukrem. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 40-45 minut. Sprawdzić drewnianym patyczkiem stan upieczenia ciasta Można polać zimne ciasto lukrem

Kuchnia Pokoleń
drożdżowe rogaliki 136

piekarnika szykować następną  rogaliki przez pieczeniem smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 20 min  Możemy je posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub zostawić "suche" jak to mówi moje dziecię. Smacznego

Gotowanie z pasją
drożdżowe rogaliki 167

piekarnika szykować następną  rogaliki przez pieczeniem smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 20 min  Możemy je posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub zostawić "suche" jak to mówi moje dziecię. Smacznego

Gotowanie z pasją
Mufinny z cytryną i cukinią 204

napełniamy foremki do wysokości około 3/4, pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Babeczki powinny być rumiane. Czy upieczone sprawdzamy wykałaczką. Studzimy. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem, zrobić lukier lub ozdobić kremem :-) Smacznego

kruche babeczki
Francuski strudel z jabłkami, śliwkami i pierniczkami 165

pieczeniowych, przetworów owocowych, trunków i wszędzie tam gdzie zwykle używamy tradycyjnego cukru. Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego (30 dag) 3 kwaśne jabłka 3 śliwki węgierki 10 dag pierniczków z lukrem bez nadzienia 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka ciemnego rumu 1 łyżka cukru muscovado Kuchnie Świata 2 łyżki masła 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 jajko do posmarowania ciasta Płatki

Wanilia i Kardamon
Przepyszne, puszyste ciasto z musem gruszkowym lub jabłkowym. 235

Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec ciasto 40 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta. Gdyby nie było przepieczone dodać kilka minut. Odstawić ciasto do ostudzenia. Polać lukrem i gotowe. Wykonanie w thermomix do naczynia miksującego dodać masło i cukier, zmiksować obroty 5, czas 1 minuta podczas mieszania obroty 5 dodawać co kilka sekund po jednym jajku dodać

Kuchnia Pokoleń
drożdżowe ślimaki z serem i borówkami 204

układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia stroną krojenia do dołu  piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st przez ok 20-30 min aż do zarumienienia Można polać lukrem lub cukrem pudrem ;)  Smacznego

Gotowanie z pasją
drożdżowe ślimaki z serem i borówkami 166

układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia stroną krojenia do dołu  piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st przez ok 20-30 min aż do zarumienienia Można polać lukrem lub cukrem pudrem ;)  Smacznego

Gotowanie z pasją