250g mąki pszennej 50g cukru 50g masła szczypta soli 1 całe jajko 2 żółtka SKŁADNIKI NA FARSZ: 140g jagód DO POSMAROWANIA BUŁEK: 1 żółtko 1 łyżka mleka SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 białko 3/4 szkl cukru pudru WYKONANIE: 1. Mleko delikatnie rozgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce
Dziś Ja gotujePączki hiszpańskie Pączki z serka mascarpone Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Francuskie faworki Faworki robione mikserem Chruściki z ciasta na pierogi Sycylijskie cannoli z ricottą Pudrowane poduszeczki Markizy z kremem ajerkoniakowym Wydrukuj przepis The post Tradycyjne oponki serowe appeared first
mojewypiekiinietylkomasa makowa była widoczna na zewnątrz. Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego na 160′ na ok 40-45 minut. Upieczone ciasto dekorujemy ja tym razem wybrałam lukier i gwiazdki cukrowe, ale czekolada też się świetnie sprawdza. Gwiazda makowa – gotowa! Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach, zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl
Cookery.plwłożyć ciemne do formy na ciasto jasne . Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 180°C przez ok. 35-40 minut. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem ,lub lukrem
mojej kuchnimasła, temperatury pokojowej 66 g cukier 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowy 2 1/4 szklanki --270 g mąki 1/2 łyżeczki sól 1 cytryna skórka lukier 120 g cukier puder 2-3 łyżki sok z cytryny Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 200 °C .Do miski miksera włożyć masło i cukier,utrzeć na puch. Dodać po jednym jajku
mojej kuchnizamykamy formę.Zanurzamy formę w wodzie i zamykam garnek przykrywką. Gotuję babkę 1 godzinę pod przykryciem i 10 minut bez pokrywki garnka... . POLECAM przepis wraz z blaszka dostałam.... lukier cytrynowy Składniki: ok. 1 szklanki 2-3 łyżki soku z cytryny przesiany cukier puder ucierać z sokiem z cytryny na gładko Polewa kakaowa z żelatyną z forum cincin 4 łyżki
mojej kuchniodrobiną soli. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy proszek budyniowy i miksujemy na najniższych obrotach. Delikatnie łączymy ze śmietaną. Piernikowa kruszonka: 4 spore pokruszone pierniki w lukrze kilka pokruszonych biszkoptów 1 łyżka masła 1 żółtko Z podanych składników zarabiamy kruszonkę ( ma być lekko lepka, ale jednocześnie sypka). Dodatkowo: mały słoik konfitury z czarnej porzeczki WYKONANIE : babeczki
Domowe ciastałyżki masy śmietankowej przykrywamy ciasteczkiem z dziurką wkładamy „korzonek” odstawiamy na 1 godzinę do lodówki( aby poszczególne elementy dobrze się trzymały) dekorujemy ulubiona polewą lub lukrem Smacznego
Domowe ciastanitka). Studzimy, ale masa ma być lekko ciepła, dodajemy masło WYKONANIE: blat ciasta kruchego masa serowa blat ciasta kruchego masa kajmakowa blat ciasta kruchego ( marmoladą do wewnątrz) polewa lub lukier czekoladowy i biały Smacznego
Domowe ciastamąką. Wyrównujemy Pieczemy 50-60 minut w temp. 175-180 stopni . Zostawiamy 30 minut do ostudzenia w formie. Następnie przekładamy i „suszymy” na kratce. Można polać lukrem, ale i bez niego jest wystarczająco słodka J Smacznego
Domowe ciastasztuk. Przerobiłam pierniczki nadziewane, z witrażykami, z glazurą czekoladową i w iem, że najlepsza zabawa, szczególnie z dziećmi to dekorowanie, ale dla mnie w smaku najlepsze są pierniczki bez lukru i różnych dodatków. Pierniczki z tego przepisu tylko nadziewane dżemem Składniki: 500 g mąki 2 białka 4 żółtka 3 łyżki przyprawy do pierników 1/4 szkl. cukru 1,5 łyżki kakao
Na moim talerzuswoje gniazdka polałam ponczem cytrynowym (dlatego się tak "święcą") by nie były za słodkie (sok z połowy cytryny i łyżeczka cukru pudru delikatnie mieszamy) oczywiście można polać lukrem (cukier puder, sok z cytryny i 2-3 łyżki gorącej wody -ucieramy, aż będzie śnieżnobiały). Mmm Pycha! Znajdziesz u mnie i przepis na faworki . Polecam ! Zapraszam na Facebooka
Na moim talerzuużyłam miksera). Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Ciasto wałkujemy cieniutko i wykrawamy różne kształty. Pieczemy 5-6 minut w 170 stopniach. Można udekorować lukrem ( ja użyłam pisaków ). Mmm Pycha! Mój
Na moim talerzu