ostatnim poście wspomniałam o świecie oprószonym zimnym cukrem pudrem i gdybym miała podobnie porównać dzisiejsze zaśnieżenie, to raczej jest to warstwa cukru pudru wymieszana razem z gęstym lukrem w ilościach hurtowych....tak przynajmniej na 7 cukierni ;P I to jest prawdziwa zima! A w niej karnawał! A w nim miejsce na mnóstwo zabawy i pyszności, których głównymi bohaterami stają się(...)smażyłam :D Papanasi, czyli rumuńskie pączki serowe to pyszne oponki wypełnione tradycyjnie kwaśną śmietaną i wiśniową konfiturą, a na ich wierzchach dumnie prezentują się, także usmażone, oponkowe środki oprószone cukrem pudrem. Ich nazwa prawdopodobnie pochodzi od łacińskiego słowa papa lub pappa , które oznacza jedzenie dla dzieci :) Są małe, miękkie w środku i odrobinę chrupiące z zewnątrz, a dodatek śmietany
Kuchnia w Słońcu Skąpanadole 10 cm, dach 10cm, - boczna x2 o wymiarach : 7cm i 10cm - ściany dachu x 2 o wymiarach: 12cm i 11 cm - podstawa 20cm Lukier 1 białko ok. 1,5 szklanki cukru pudru. trochę wody mineralnej Białko ubij delikatnie mikserem tak, aby się lekko spieniło . Cukier puder przesiej i ucieraj razem z białkiem. Ucieraj przez ok. 15 minut. Lukier powinien
Kurnikowopomarańczowym lukrem i posypane słonecznymi wiórkami. Spróbujcie. Składniki: 2 łyżki soku z pomarańczy skórka otarta z 1 średniej pomarańczy + 1 czubata łyżka skórki pomarańczowej Skworcu 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru wanilinowego 175 g margaryny 3 jajka 1 szklanka cukru Na pomarańczową polewę: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki(...)stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 45 (do tzw. suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika babkę studzimy, a następnie wyciągamy z keksówki. Przygotowujemy lukier - dokładnie mieszamy 1/2 szklanki cukru pudru z 2 łyżkami soku z pomarańczy. Babkę lukrujemy robiąc niedbałe esy-floresy po wierzchu. Następnie całość posypujemy posypką (u mnie żółte wiórki). Babkę przechowujemy pod przykryciem. Smacznego
Słodkie okruszkiwaniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropek aromatu pomarańczowego np.olejek lub ekstrakt 3 łyżki skórki pomarańczowek kandyzowanej do ciasta oraz dwie na wierzch cukier puder i odrobina mleka na lukier Przygotowanie: Wszystkie składniki do przygotowania babki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek w osobne miseczki
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki 150g cukru pudru 60g masła 2 jajka 110g miodu naturalnego 2 ½ łyżeczki przyprawy do piernika 400g mąki typu 650 30g kakao 1 łyżeczka sody Lukier królewski 1 jajko (same białko0 200g cukru pudru Sok z ćwiartki cytryny Wykonanie Masło
Kulinarne pyszności MolkiWażne jest jednak, aby była to dobrej jakości czekolada, żeby podczas pieczenia nie rozwarstwiła się. Tych mufiinek nie trzeba dekorować kremami czy polewami. Ja posypałam lekko cukrem pudrem i zrobiłam odrobinę kakaowego lukru. Jeśli pokusicie się o podgrzanie babeczek przed podaniem, wtedy na talerzyku obok możecie ułożyć odrobinę śmietankowych lub waniliowych lodów. Wyjdzie pyszny i efektowny deser. Składniki
Codzienna kuchnia niecodziennamarcepanu; 130 g rabarbaru; Rabarbar umyć, obrać i pokroić na 0,5 cm kawałki, dodać 1 łyżkę cukru pudru, wymieszać i odstawić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym (lub ekstraktem z wanilli) i solą na puszysty krem. Następnie cały czas ucierając dodawać kolejno po jednym jajku. Na koniec dodać mleko, skórkę startą z cytryny oraz mąkę wymieszaną(...)około 15-20 minut. Upieczone muffiny wystudzić. Lukier: około 2 łyżeczki soku z rabarbaru (który został po odsączeniu pokrojonego rabarbaru); 25 g cukru pudru; Do cukru pudru dodać sok z rabarbaru, wymieszać i lukrem polać upieczone i wystudzone muffiny. Źródło przepisu tutaj
In my kitchensztuk babeczek): 250 g. mąki 2 jajka 250 g. jogurtu naturalnego 100 g. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml. oleju DODATKOWO: lukier plastyczny małe opakowanie czekoladowych kropelek opakowanie małych, okrągłych ciasteczek np. piegusków cukier puder woda mały pędzelek SKADNIKI NA KREM: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone barwnik lub barwniki spożywcze(...)porcji do oddzielnego naczynia. Następnie, do każdej z nich dodajcie odpowiedni kolor barwnika. Dokładnie- RĘCZNIE wymieszajcie. OCZY POTWORKÓW: Z cukru pudru i ciepłej wody przygotowujemy w szklance gęstą zawiesinę, która posłuży nam za klej . Z rozwałkowanego lukru plastycznego, wycinamy jajowate kształty oczek. Bierzemy do ręki czekoladową kropelkę i za pomocą pędzelka, smarujemy jej spód naszym klejem z cukru pudru
Domowe TortyDodatkowo: 300 g cukru pudru 30 ml białka kilka kropli soku z cytryny 18 pianek marshmallow barwniki lub kolorowe pisaki posypki do ciasteczek * PRZYGOTOWANIE Ciastka Masło utrzyj mikserem z cukrem pudrem i żółtkiem. Następnie dodaj mąkę, sól i przyprawy. Wymieszaj i zagnieć tylko do połączenia się składników. Uformuj z ciasta kulę i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Zimne ciasto(...)delikatnie się zarumienią. Studź na kratce. Dekoracja Gdy ciastka będą się studzić, przygotuj lukier. Ubij lekko białko z sokiem z cytryny, a następnie wsyp cukier puder i wymieszaj rózgą. Wierzch ciastek posmaruj tak przygotowanym lukrem. Na każde ciastko połóż jedną piankę marshmallow. Całość ozdób kolorowymi posypkami, jadalnymi pisakami lub kolorowym lukrem. * * Ten, jak i wiele innych pomysłów na jadalne prezenty
Food Squarebiałko- 1 szklanka cukru pudru- 1/2 łyżeczki soku pomarańczowegoPrzygotowanie:Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną, dodajemy gorący rozpuszczony miód oraz cukier, masło, jajka i aromaty. Całość zagniatamy, aż będzie gładkie. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy foremką pierniczki od największego do najmniejszego. Pieczemy w 180 C przez 15 minut. Gdy pierniczki stygną przygotowujemy lukier (białko ubijamy
Zainspirowana w kuchnicukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki masła 1 szkl bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, żurawina, skórka pomarańczowa) 2 łyżki przyprawy do piernika lukier 3 łyżki mleka ok. 1 szkl cukru pudru 1 łyżka soku z pomarańczy 1. Mód rozpuszczamy z masłem, studzimy. 2. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy przestudzony mód z masłem, przyprawę(...)Przekładamy je do dwóch małych keksówek i pieczemy około 5 minut w 180 stopniach. 6. Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego stopniowo przesiany cukier puder. Ucieramy. 7. Pod koniec wlewamy sok z pomarańczy. Miksujemy do momentu, aż lukier będzie puszysty i błyszczący. Gotowym dekorujemy zimne pierniki. Smacznego! Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: bakalie , Boże Narodzenie , ciasto , lukier , miód , migdały , orzechy , piernik , pomarańcza
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyblaszce wyłożonej papierem do pieczenia (fot.2-3). Piec w temperaturze 160°C z funkcją termoobiegu przez 15 minut. Studzić na kratce (fot.4).Przygotować lukier do dekoracji. Ubić białka, powoli dodając cukier puder i sok z cytryny. Następnie dzielić go partiami i dekorować dodając do lukru odpowiednie barwniki. Trzymać się wzoru na podstawie zdjęć załączonych poniżej (fot.5-9). Przepis: malacukierenka.pl
Świat Ciastabiałej mąki ryżowej, drobno zmielonych. W przypadku alergii na orzechy zamiast nich dodać trochę więcej mąki. Zamiast margaryny można użyć oleju kokosowego. Pierniczki dekorowałyśmy lukrem ucieranym na zimno z cukru pudru i wody, aby był jeszcze bielszy dodałyśmy mleka kokosowego. Przygotowanie:Margarynę ogrzać aby lekko zmiękła. Migdały lub orzechy zmielić. Wymieszać mąki, siemię lniane, proszek do pieczenia
głodny alergikmlekaKrem:60g miękkiego masła120g cukru pudru1 płaska łyżeczka cynamonuszczypta zmielonych goździkówszczypta imbiru2-3 łyżki mleka1/4 łyżeczki aromatu waniliowegoDodatkowo:lukier plastyczny kremowy, biały, czerwony Ciasto:1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem. 2. Masło utrzeć z cukrem i miodem (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku(...)cukier puder, miksować, aż składniki połączą się w gładką masę. Dodać aromat, przyprawy i mleko, dobrze połączyć składniki. Ucierać masę jeszcze przez około 3-5 minut. 7. Babeczki udekorować niewielkimi porcjami kremu (patrz zdjęcie powyżej, użyłam woreczka foliowego z końcową Wilton M1). Mikołaje z lukru:8. Lukier w kolorze kremowym dosyć cienko rozwałkować (można podsypywać cukrem pudrem
Mała Cukierenkacytryny i odrobina wody na lukier Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Do miski wlać ciepłe mleko, dwie łyżki mąki, dwie cukru i pokruszone drożdże. Odstawić na 15 minut do garnka z gorącą wodą do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i cukier waniliowy. Jajka i żółtka ubić z resztą cukru na jasną masę mikserem(...)Delikatnie wrzucać pączki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Delikatnie ostudzone nadziewać za pomocą szprycy powidłami lub ulubionym dżemem. Polukrować lub posypać cukrem pudrem. I gotowe :). Pysznego tłustego czwartku
Trufelkowo