lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:170/284)

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami 146

zewnątrz i bardzo się spieką.  Ciasto piec około 30 minut w temperaturze 180 st.C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Jeszcze ciepłe polukrować. Lukier dobrze jest przygotować z cukru pudru utartego z koniakiem lub z sokiem z cytryny. Polukrowane ciasto zostawić odkryte na całą noc. Następnego dnia (rano) pokroić na kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych

In my kitchen
Babka cytrynowa 226

gęstą ale nadal płynną masę. Polać nią babkę, Tak by babka mogła wchłonąć lukrową polewę od spodu. Podawać gdy polewa troszkę zgęstnieje. Naturalnie możecie dodać więcej cukru pudru i powstanie Wam gęsty lukier zamiast polewy, osadzi on się na babce a nie wsiąknie w nią delikatnie. Babka jest puszysta i wilgotna w środku Smacznego

KreatywnePiny
Donaty, oponki, pączki z dziurką 186

zakrętką). Okręgi pozostawić na ok 10 min do wyrośnięcia, następnie smażyć na rozgrzanym oleju do złotego koloru. Odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oponki można udekorować lukrem i posypkami, bądź posypać cukrem pudrem. Smacznego! Post Donaty, oponki, pączki z dziurką pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Baranek Wielkanocny 188

formy i odstawić do ostygnięcia na noc. Formę umyć, natłuścić, wysypać mąką i napełnić ponownie resztą ciasta. Odkroić dół ostudzonego baranka. Białko utrzepać i połączyć z cukrem pudrem. Powinnyśmy otrzymać prawie przezroczysty lukier. Wysmarować baranka lukrem. Przyczepić mu kawę w miejscu oczu i pieprz w miejscu chrap. Obsypać wiórkami kokosowymi ze wszystkich stron poza dołem. Udekorować i odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Słodkie środy - Pełnoziarniste pierniczki - choinki 156

wycinamy foremkami choinki. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 12 min. w 170 stopniach.  Z cukru pudru i białka robimy gęsty lukier. Lukier dzielimy na kilka części i do każdej z nich dodajemy inny barwnik. Takimi lukrami dekorujemy pierniczki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
FRANCUSKIE ROGALIKI - MOCNO POMARAŃCZOWE 121

zawinąć w rogalik. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać rogaliki i posmarować je roztrzepanym żółtkiem. Piec w nagrzanym piekarniku 160 stopni około 20 minut. Z cukru pudru i soku pomarańczowego zrobić lukier. Polukrować upieczone, wystudzone rogaliki i posypać je skórką pomarańczową

Kuchnia w opałach
Wróciłam! 161

przez 15 minut, do suchego patyczka.Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i ostudzić.W ostudzonych babeczkach wyciąć nożem wgłębienia. Nakładać w nie czekoladowy krem.Z cukru pudru i wody ukręcić gęsty lukier, polać babeczki, udekorować cukrowymi perełkami i serduszkami.Smacznego!Muszę przyznać, że stęskniłam się troszkę za blogowaniem. W czasie wakacji nie myślałam o tym za dużo, ale w tej chwili

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PIERNIKOWY ŚWIECZNIK ADWENTOWY 255

papierze do pieczenia, ułatwi to przenoszenie ciasta na blachę. piec w 8-10 minut w temperaturze 180 C.LukierBiałko ubić na sztywną  pianę dodać  cukier puder i dokładnie  zmiksować aż lukier stanie się lśniący.Spód gwiazdek pokrywamy lukrem i przyklejamy na przemian raz małą raz dużą gwiazdkę do piernikowego prostokąta, dowolnie dekorujemy. Na dużych gwiazdkach ustawiamy świeczkirrarossa

RAROSSA
MAKOWE ŚLIMACZKI 215

Masę makową mieszamy z łyżką masła i cukrem waniliowym. Łyżką nakładamy farsz makowy w zagłębienia slimaczków. Pieczemy ok.20 minut w 190 st. Z 50 g cukru pudru i łyzki wody robimy lukier. Smarujemy slimaczki

Z Majeczką w kuchni
Proste orkiszowe pierniczki 188

cukru trzcinowego nierafinowanego1 i 1/2 łyżeczki sody1/2 opakowania przyprawy do piernika 1 łyżka oleju kokosowego1 jajookoło 1/3 szklanki ciepłego mleka1/2 łyżeczki kakao do koloru1/4 laski wanilii lukier do ozdoby: kilka łyżek cukru pudru mieszamy z łyżeczką wody, kilkoma kroplami aromatu waniliowego oraz sokiem z 1/4 cytryny- całość dokładnie mieszamy kolorowe groszkipolewa czekoladowa, migdały Mąkę przesiewamy, mieszamy z podgrzanym miodem, cukrem

Mango Papaja
Baba cytrynowa na białkach. 168

obrotach. Dodać osuszone rodzynki.Ciasto przełożyć do dużej formy z kominkiem i odstawić na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Pieczemy w temp.180stop. ,50-60 min.Polać lukrem cytrynowym -białko utrzeć z cukrem pudrem + kwasek cytrynowy lub cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny

Kulinarny karnet Christophera
PĄCZKI PYCHOTKI , NA MĄCE ORKISZOWEJ 253

prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy - 2 szklanki ciepłego mleka - szczypta soli - słoiczek konfitury- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego - około 1l oleju kokosowego do smażenia Składniki na lukier: -ok. 1,5 szklanki cukru pudru (u mnie trzcinowy) -kilka łyżek kremówki -kilka kropel olejku pomarańczowego (u mnie migdałowy) Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Z drożdży, kilku łyżek mleka, cukru trzcinowego  i mąki

Smaczne Zdrowe
Tort kawowo-orzechowy pokryty lukrem plastycznym 273

oraz kremem. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć ponczem. Wierzch i boki ciasta posmarować cienką warstwą kremu. Ciasto przełożyć na paterę i wstawić do lodówki.     Lukier plastyczny: 750-800g cukru pudru, 100g glukozy, 4 łyżeczki żelatyny, 70ml wody, kilka kropel ulubionego aromatu.       Do wody dodać żelatynę, odstawić na chwilę, by napęczniała. Następnie, stale mieszając, podgrzewać

Z miłości do słodkości