mnie najlepiej smakują na drugi dzień, po odstaniu nocy w lodówce. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 3 żółtka 250 g masła lub margaryny Lukier: 1 białko 120 g cukru pudru Masa budyniowa: 250 ml mleka 2 łyżki cukru 15 g skrobi lub mąki ziemniaczanej 15 g mąki pszennej 125 g masła Dodatkowo do obtoczenia: zmielone orzechy(...)pieczenia nie rozchodzą się w szerz. 1 białko zmiksować z cukrem pudrem. Miksować tylko chwilę, do momentu połączenia się składników. Zbyt długie miksowanie napowietrzy nam masę i na bezowej warstwie, pojawią się zbędne pęcherzyki powietrza. Następnie każde ciasteczko (za pomocą pędzelka) posmarować niezbyt grubą warstwą lukru (fot.1) . Piec w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze
Świat Ciastapostanowiłam zrobić coś na kształt smażonych racuszków. Wyszły pyszne, mięciutkie i co najważniejsze lekkie - można zjeść ich kilka i nadal czuć się lekko. Po upieczeniu wystarczy cukier puder ale oczywiście można przygotować lukier. Zapraszam na Pączusie bez drożdży!"Składniki:2 jajka1,2 szklanki mlekałyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonejekstrakt waniliowy2 łyczki cukru waniliowegomąka około 300 g - lub więcejSposób przygotowania
Słodkie Przyjemnościcukru (może być brązowy) - 120 g margaryny lub masła - 1 duże jajko - 2 łyżeczki sody - 60 g przyprawy do piernika - 1- 2 łyżki kakao LUKIER KRÓLEWSKI: - 1 białko - od 3/4 szklanki do całej szklanki cukru pudru WYKONANIE: - masło, cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika rozpuść w rondelku. - masę wystudź - połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto - ciasto przełóż(...)minut w piekarniku, pieczenie: dół + termoobieg, temp. 180 stopni C - pierniczki studzimy całkowicie, lukrujemy po około 3 - 4 godzinach LUKIER KRÓLEWSKI: - białko wbij do miseczki, za pomocą trzepaczki mocno ubijaj, dodaj cukier puder. Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka, im większe tym więcej cukru musimy dodać. Ja często też do smaku dodaję 2-3 krople aromatu cytrynowego. Lukier powinien
SMYKWKUCHNIcukru (może być brązowy) - 120 g margaryny lub masła - 1 duże jajko - 2 łyżeczki sody - 60 g przyprawy do piernika - 1- 2 łyżki kakao LUKIER KRÓLEWSKI: - 1 białko - od 3/4 szklanki do całej szklanki cukru pudru WYKONANIE: - masło, cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika rozpuść w rondelku. - masę wystudź - połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto - ciasto przełóż(...)minut w piekarniku, pieczenie: dół + termoobieg, temp. 180 stopni C - pierniczki studzimy całkowicie, lukrujemy po około 3 - 4 godzinach LUKIER KRÓLEWSKI: - białko wbij do miseczki, za pomocą trzepaczki mocno ubijaj, dodaj cukier puder. Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka, im większe tym więcej cukru musimy dodać. Ja często też do smaku dodaję 2-3 krople aromatu cytrynowego. Lukier powinien
SMYKWKUCHNIgotowe. Ja dekorowałam lukrem królewskim-czyli tym na bazie białka Białko wraz z kilkoma kroplami soku z cytryny miksujemy na małych obrotach, dodajemy około 1 szklankę cukru pudru, potem dodajemy jeszcze trochę by lukier się nie rozpływał, musi mieć gęstą konsystencję. Jak weźmiecie patyczek i zrobicie wzorek to nie może on się rozlewać. Do dekorowania pierniczków używałam zwykłego woreczka strunowego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzez 15 minut. Masa serowa: - 0,8 kg twarogu; - 7 jajek; - 80 g miękkiego masła; - 2/3 szklanki cukru; - 3 łyżki cukru waniliowego; - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 100 g rodzynek; - żółtko do posmarowania pasków, roztrzepane Twaróg zemleć. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodawać po 1 jajku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą(...)wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem. Piec około 50 – 60 minut w temperaturze 170°C. Lukier: - białko; - sok z cytryny; - pół szklanki cukru pudru Wycisnąć sok z cytryny, dodać puder i białko, utrzeć. Jeśli będziemy uważać, że jest zbyt rzadki, gęstość można regulować cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty – można
dom-agi.plminut. Zróbcie i sami się przekonajcie. Zapraszam na Makowiec Krucho drożdżowy z lukrem cytrynowym.Składniki:350 g mąki30 g drożdży + łyżka cukru100 g cukru pudru95 g masłałyżka ekstraktu waniliowego2 jajkażółtko1/2 kg masy makowej2 białkaDodatkowo szklanka cukru pudrułyżka soku z cytrynySposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, kawałki masła, jajka i rozmieszane w kubeczku drożdże razem z łyżką cukru(...)wtedy wychodzą dużo smaczniejsze.Wierzch ciast smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 40 minut na złoty kolor.Gotowe ciasto polewamy lukrem cytrynowym – do miseczki wsypujemy cukier puder, zalewamy go łyżką soku z cytryny i mieszamy. Gdy składniki się połączą można nim polewać ostudzone wypieki. Smacznego
Słodkie Przyjemnościpiernika łyżka cynamonu ½ łyżeczki soli 130g masła 1/2 szklanki miodu 100g cukru 1 jajko 0,5 kg mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia lukier królewski: białko jajka M 1,5 szklanki cukru pudru łyżka octu winnego białego lub soku z cytryny ewentualnie ulubiony aromat Wykonanie: Miód, masło, cukier, sól, przyprawę do piernika i cynamon podgrzewamy w garnku(...)wielkości i grubości pierniczków) w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy lukrem i kolorowymi posypkami. Zamykamy w szczelnych puszkach. Po około 2 dniach są już miękkie. Lukier królewski: Białko jajka ubijamy na bardzo wolnych obrotach z cukrem pudrem. Gdy masa jest gęsta i jednolita dodajemy ocet lub sok z cytryny. Możemy również wg upodobań dodać nieco barwnika spożywczego lub aromatu
Pyry na Gazolejku rumowego 2 łyżeczki olejku migdałowego bakalie: siekane orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa itp. szczypta soli Dodatkowo: 2 łyżki kaszy manny 1 białko (pozostałe z przygotowania ciasta) 100 g cukru pudru Sok z plasterka cytryny Dzień przed pieczeniem ciasta mleko zagotować i zalać nim mak. Na drugi dzień odcedzić, a jeśli mak nie był mielony, zmielić 3 razy. Przygotowanie ciasta: Wszystkie(...)makową ścieramy na dużej tarce pozostałe schłodzone ciasto i pieczemy w 175 stopniach około 50-60 minut (grzałka góra-dół). Po wystudzeniu ciasto lukrujemy. Aby zrobić lukier w małej głębokiej misce białko, cukier puder i sok z cytryny ucieramy okrągłą drewnianą gałką do ucierania, aż masa będzie jednolita, lekko gęsta, ale „lejąca” (w razie potrzeby można ją zagęścić dodając cukier
Trzeci talerzodklejając papier po bokach.KANDYZOWANE MANDARYNKI:Zagotuj w garnuszku wodę z cukrem i wrzuć do niej pokrojone w grubsze plasterki mandarynki.Gotuj owoce 20 minut.Odcedź i ostudź.LUKIER:Wymieszaj w miseczce bardzo dokładnie cukier puder z wyciśniętym sokiem z mandarynek, tak, aby nie było żadnych grudek.Gotowe ciasto polej lukrem i ułóż na na nim kandyzowane plasterki mandarynek. Gotowe! Smacznego!źródło
Słodko-Słony Świat Ilonypierniczki goszczą u mnie już kolejny rok z rzędu, są mega szybkie i mega pyszne . Składniki: 300 gram maki pszennej 100 gram mąki żytniej pełnoziarnistej 130 gram cukru pudru 100 gram roztopionego masła 100 gram miodu sztucznego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duża łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypujemy do miski(...)Rozwałkowujemy placek o grubości ok 4 mm, podsypujemy odrobiną mąki jeżeli zachodzi potrzeba. Wycinamy kształty. Pierniczki pieczemy 8-10 minut w temp 180 stopni. Lukier królewski: Składniki: 45 g białka 225 g cukru pudru 5 kropli soku z cytryny Białka oddzielamy od żółtek, przed przygotowaniem lukru białka najlepiej dobrze schłodzić. W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki na lukier
Życie zaczyna się w kuchnimoje ciastka, które uwielbiają dzieciaki! :)Składniki na ciastka:300 g masła, 220 g cukru pudru, 1 cukier waniliowy600 g mąki tortowej, 3 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia+ 1 paczka cukierków M&M’sSkładniki na lukier różowy:pół(...)szklanki soku z cytryny albo z grapefruita 2,5 szklanki cukru pudru. pół łyżeczki barwnika spożywczego czerwonegoWystarczy te dwa składniki połączyć ze sobą i lukier gotowy. Jeśli ktoś chce lukier w kolorze bez barwnika wystarczy, że dodamy np. odrobinę czerwonego dżemu. Miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy partiami
Bon Appetit Małgorzatycukrem pudrem, umieszczamy w foremce i zlepiamy końce. Krążki powinny mieć grubość palca. Jednak jeżeli nie posiadamy takich form damy radę bez nich! :) Ciasto migdałowe rolujemy na stole oprószonym cukrem pudrem na rolkę grubości palca. Odmierzamy pierwszy krążek przy użyciu linijki ok. 20cm ( wielkość zależy od pożądanej wielkości krążków), następne krążki odmierzamy o 3cm dłuższe od poprzednich. Na blaszce układamy(...)krążki najlepiej zamrozić (poprawia to ich konsystencję) dekorujemy przed świętami bądź okazją na którą je robimy. Polukrowane ciasto przechowujemy owinięte w folię aby nie wyschła. Lukier królewski: 1 białko (ok. 32g) 158g cukru pudru 2 krople soku z cytryny W misie kuchennej mieszamy wszystkie składniki na najniższych obrotach przez ok 10-15minut.Gotowy lukier przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy
Pudełko rozmaitościchcecie pobawić się w artystów. Są dwie opcje lukrowania – kupić gotowe pisaki cukrowe, które ułatwiają rysowanie konturów, ale nie nadają się do nałożenia tła. Możecie zrobić lukier sami, mieszając 10 łyżek cukru pudru z dosłownie odrobiną wody (ok. 2 łyżki), która dodawajcie stopniowo, tak aby wyszła Wam gęsta, śnieżnobiała masa (my zrobiliśmy nieco rzadszy, aby uzyskać efekt lekkich prześwitów
Nerds Kitchentwarogu półtłustego 250 g margaryny 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia przyprawa do kawy i deserów Nadzienie maliny albo inne owoce np wiśnie Lukier sok z malin 0,5 szklanki cukru pudru Wszystkie składniki ciasta zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić przez 30 min w lodówce. Schłodzone rozwałkować na grubość około 3 mm, pociąć na 12 kwadracików, nadziać owocami
Pieguskowa Kuchnia