letniego mleka - 90 g cukru - 50 g świeżych drożdży - 3 jajka - szczypta soli - 90 g roztopionego masła - 1 mała łyżeczka olejku waniliowego Lukier : - sok z cytryny - szklanka cukru pudru Do cukru dolewamy po trochę sok z cytryny i cały czas mieszamy , ucieramy tak aby konsystencja była jak gęstej śmietany . Nadzienie : - 500 g maku z puszki(...)włoskich Mieszamy wszystkie składniki ,jak jest za mało słodkie dodajemy trochę miodu lub cukru. Kruszonka : - 200 g mąki - 100 g cukru - 120 g masła - kilka kropel olejku waniliowego zgniatamy wszystkie składniki i odstawiamy do lodówki Z drożdży,łyżki cukru i części mleka robimy rozczyn,odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ok 10 minut,posypujemy delikatnie
Wypieki Reneżółtka osobno 100g miękkiego masła 250g cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: rodzynki - niekonieczne 1 żółtko do posmarowania kratki lukier do udekorowania Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy pokrojone miękkie masło, i jajko. Szybko zagniatamy, tylko do połączenia składników, owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Blachę
Piekę, bo lubięcukru - 50 g świeżych drożdży - 3 jajka - szczypta soli - 90 g roztopionego masła ( min 82%) - kilka kropel olejku waniliowego Lukier : - sok z cytryny - szklanka cukru pudru Do cukru dolewamy po trochę sok z cytryny i cały czas mieszamy , ucieramy do konsystencji gęstej śmietany. Nadzienie : - 850 g maku z puszki u mnie Bakaland - 3 łyżki bułki tartej jeśli(...)Kruszonka : - 200 g mąki - 100 g cukru - 120 g masła - kilka kropel olejku waniliowego zgniatamy wszystkie składniki ,wkładamy do woreczka i do lodówki Sposób wykonania : Z drożdży , łyżki cukru i części mleka robimy rozczyn, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ok 10 minut, posypujemy delikatnie mąką , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, Po tym czasie
Wypieki Renenadający babeczkom trochę zdrowego akcentu. Ile potrzeba czasu? Zaledwie 30 minut. Już po pół godzince będziecie mogli delektować się smakiem tych oryginalnych łakoci. Ja swoje posypałam cukrem pudrem. Jeśli wolicie czekoladową polewę lub lukier... nic nie stoi na przeszkodzie ;). Składniki: (na ok. 12 sztuk) Ciasto: 1/2 cukinii 3/4 szkl wody 1/4 szkl oleju rzepakowego 1 płaska łyżka powideł(...)kropel aromatu waniliowego) 3/4 szkl cukru 220 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 łyżki naturalnego kakao 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem i obsypać ciemnym kakao. Cukinię zetrzeć
Nastoletnie Wypiekanietortowej) 2 łyżeczki sody 2 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonego imbiru 3/4 łyżeczki zmielonych goździków 1 łyżeczka zmielonego kardamonu (niekoniecznie) Lukier: 2 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao bez cukru 1 łyżka soku z cytryny 5-6 łyżek gorącej wody Ciasto: 1. Do miski przełożyć masło, wsypać cukier i ucierać mikserem przez(...)piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 5-10 minut i dopiero przenosić z blaszki do całkowitego ostygnięcia. 5. W ostygniętych kapeluszach od spodu, wyciąć nożem małe wgłębienia ( patrz FILM ). Lukier: 5. Do miski przełożyć wszystkie składniki na lukier (dać 5 łyżek gorącej wody) i wymieszać mikserem na gładką masę. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodać jeszcze 1 łyżkę gorącej wody
Mała Cukierenkatwarde. Do dekoracji polecam lukry: Lukier cytrynowy/pomarańczowy - nie kryje tak ładnie jak królewski, nie jest taki biały, ale tego lukru zwykle używam z barwnikami, więc nie ma to znaczenia. Rewelacyjnie pokręca smak pierniczków :) Do cukru pudru dodajemy stopniowo, po kilka kropli, sok z wyciśniętych cytryn lub pomarańczy, ucieramy na pastę o konsystencji, jakiej potrzebujemy - do polewania całych pierniczków(...)rzadszy, do przylepiania ozdób gęstszy :). Lukier królewski - idealnie biały, ładnie kryjący, gęsty, dość szybko wysychający. 1 białko ubić mikserem z odrobiną soli, dosypywać stopniowo cukier puder w ilości ok. 1,5 szklanki na jedno białko. Można go zrobić też bez ubijania - po prostu utrzeć białko z cukrem pudrem, w proporcjach 1,5 szklanki na 1 białko. Wydaje mi się
Kuchnia w szuwarachoczyszczonej 1 łyżeczka soli 30 ml soku z grejpfruta 1/3 szklanki (80 ml) maślanki lub jogurtu naturalnego Syrop: 2 łyżki cukru 80 ml soku z grejpfruta Lukier: 1 szklanka (120 g) cukru pudru 30 ml soku z grejpfruta szczypta soli Sposób przygotowania: Babkę przygotowuje się dość szybko, więc od razu włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę na 180 stopni. Proponuję(...)drugiej miseczki wlałam maślankę i sok z grejpfruta. Do trzeciej, w której zamierzałam przygotować ciasto wsypałam oba cukry, wrzuciłam świeżo startą skórkę i wymieszałam palcami rozcierając ją aby wydobyć więcej aromatu. Do cukru wbiłam oba jajka i miksowałam chwilę aby cukier się rozpuścił. Potem nie przerywając miksowania wlałam rozpuszczony olej kokosowy i dodawałam na przemian suche składniki z mokrymi kończąc
Blondynka Gotujeszklanki mąki + odrobina do podsypania 2 jajka 2 łyżki miodu 2/3 szklanki cukru 1 łyżka masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika Lukier królewski: 1 białko 1 szklanka cukru pudru ewentualnie barwniki spożywcze Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto wyrabiamy. 2. Ciasto partiami wałkujemy i wykrawamy dowolne kształty. 3. Pierniki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Kuchnia domowa Anipudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka 2 łyżki kakao 1 op. cukru wanilinowego Do przełożenia: 4 białka 20 dag cukru pudru ok. 15 dag posiekanych orzechów włoskich i migdałów marmolada Dodatkowo: lukier Zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na 3 części, a do jednej dodajemy kakao. Z białek i cukru pudru ubijamy sztywną pianę. Na wysmarowanej(...)nakładamy pozostałą część piany. Na koniec ścieramy na tarce jasne ciasto i posypujemy je na wierzch. Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto polewamy lukrem i dowolnie dekorujemy. Smacznego
Pyszności SłodkościSkładniki na kruche ciasto: 200 g mąki 125 g schłodzonego masła 1 jajko 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie : Wszystkie składniki połączyć ręcznie lub malakserem. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 1 godz. w lodówce Po tym czasie wyjąć z lodówki, formę o wymiarach 23 x 34 cm wyłozyc papierem do pieczenia, ciasto można rozwałkować(...)mielić. Wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym . Ponadto 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej do ozdoby. Lukier: 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki soku z pomarańczy lub wody przepis stąd Ja użyłam gotowej białej polewy
Proste Potrawymleka 100 g masła łyżeczka cukru z wanilią Jagodowe nadzienie: Jagody 300 g Cukier puder 3 łyżki Mąka ziemniaczana łyżka Dodatkowo: kilka łyżek mleka Szklanka cukru pudru + 4 łyżki gorącej wody na lukier Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce. ( podwojenie swojej objętości ok.45 minut). W tym czasie jagody wypłukałam pod bieżącą wodą, wysuszyłam na ręczniku papierowym i przełożyłam do głębokiego talerza. Posypałam cukrem pudrem oraz mąką ziemniaczaną i lekko wymieszałam. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyciągamy na blat posypany odrobiną maki. Z ciasta uformować wałek i podzielić go nożykiem na 16 równych części. Każdy kawałek rozpłaszczyć
Kulinarne przygodytroszkę śmietanki 30% do rozrzedzenia czekolady (aby ładnie pokrywała ciasteczka) posypki cukrowe, zmielone orzechy, pokruszone płatki migdałowe itp. ewentualnie zamiast czekolady i posypek wystarczy zwykły cukier puder (wypróbowałam i też jest pysznie) albo np. lukier cytrynowy 1. Sypkie składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli) wsypać do miski, dodać miękkie masło i utrzeć mikserem
Kto ugości moich gości?/margaryny (u mnie Kasia)4 jajka1 szkl cukru 1,5 szkl mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka otarta z 1 cytrynyLukier:2/3 szkl cukru pudru sok z ok 1/2 cytryny (jeśli nie lubimy zbyt kwaśnego lukru można część soku zastąpić wodą)1. Margarynę/masło rozpuścić i wystudzić.2. Żółtka ubić z cukrem. Dodać margarynę/masło, skórkę z cytryny(...)margaryną (spód i boki) i posypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto. Piec ok 50 min w 180ºC.5. Ciasto przestudzić. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na gładką masę, polać ciasto, włożyć na chwilę do lodówki (żeby lukier szybciej stężał). Inspiracja: Kotlet.TV
Kto ugości moich gości?świetnie zarówno na świąteczne, niedzielne deserki jak i do codziennej kawki. Wielkanocna babka z lukrem SKŁADNIKI: Na babkę: 180 g mąki 150 ml oleju 5 jajek 150 g cukru 1 szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 op mieszanki keksowej 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ciasta naprzemiennie z olejem. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach. Z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier i polewamy nim wystudzoną babkę. Posypujemy mieszanką keksową
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicukru pudru 2 łyżeczki glukozy w proszku 3 łyżeczki żelatyny 40 ml gorącej wody opcjonalnie – barwniki spożywcze Sposób przygotowania: Przygotowanie lukru zacznij od rozpuszczenia żelatyny we wrzątku. Następnie wymieszaj ją i odstaw. Następnie dodaj glukozę oraz cukier puder. Na tym etapie możesz dodać do masy barwniki spożywcze w wybranym kolorze. Ponownie zamieszaj całość, a następnie przejdź do wyrabiania masy. Będzie(...)tortów. Wśród innych ozdób, takich jak polewa czekoladowa czy lukier plastyczny, krem maślany wyróżnia wyjątkowo delikatna konsystencja. Dzięki niej jest on dziecinnie prosty w użyciu, świetnie rozprowadza się na powierzchni tortu i pozwala na tworzenie wzorów z pomocą rękawa cukierniczego. Potrzebne składniki: 4 białka 200 g cukru 250 g miękkiego masła opcjonalnie – barwniki spożywcze Sposób przygotowania: Zacznij od sparzenia jajek
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne